Постанова
від 16.12.2010 по справі 2а-5937/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а -5937/10/2370

16.12.2010 р. м. Чер каси

09 год. 40 хв.

Черкаський окружни й адміністративний суд в скл аді:

головуючого судді Чалої А.С.,

при секретарі Журав лі В.В.,

за участю: представника по зивача Леміщенко Л.С. - за довіреністю, розглянувши у в ідкритому судовому засіданн і в м. Черкаси адміністративн у справу за позовом Черкаськ ого обласного відділення Фон ду соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності до сільськогосподарсь кого товариства з обмеженою відповідальністю «Дубіївка »про стягнення заборгованос ті зі сплати страхових внеск ів,

ВСТАНОВИВ:

Черкаське обласн е відділення Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності зверн улось до суду з адміністрати вним позовом,в якому просить стягнути з сільськогосподар ського товариства з обмежено ю відповідальністю «Дубіївк а»заборгованість в розмірі 4 22 грн. 45 коп.

Обґрунтовуючи позовні ви моги, позивач зазначає, що від повідач, в порушення вимог За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування у зв' язку з т имчасовою втратою працездат ності та витратами, зумовлен ими похованням»від 18.01.2001 року № 2240-ІІІ, Закону України «Про роз мір внесків на деякі види заг альнообов' язкового держав ного соціального страхуванн я»від 11.01.2001 року № 2213-ІІІ та Інстр укції про порядок надходженн я, обліку та витрачання кошті в Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності, затвердженої пос тановою правління Фонду соці ального страхування з тимчас ової втрати працездатності в ід 26.06.2001 року № 16, не сплачує стра хові внески, внаслідок чого у творилась заборгованість зі сплати страхових внесків в с умі 422 грн. 45 коп.

Представник позивача, в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, позов просив за довольнити повністю.

Відповідач заперечень про ти позову не надав, в судове за сідання представника не напр авив, хоча належним чином пов ідомлений про дату, час і місц е судового розгляду справи.

Заслухавши пояснення пре дставника позивача, розгляну вши подані документи і матер іали, оцінивши докази, суд при ходить до наступного.

Правові, організаційні та фінансові основи загальнооб ов' язкового державного соц іального страхування громад ян на випадок тимчасової втр ати працездатності, у зв' яз ку з вагітністю та пологами, н ародженням дитини та необхід ністю догляду за нею, у разі см ерті, а також надання послуг і з санаторно-курортного лікув ання та оздоровлення застрах ованим особам та членам їх сі мей визначає Закон України « Про загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням»від 18 січня 2001 р. № 2240-ІІІ, який набрав чинності з 01.01.2001 року.

Відповідно до статті 9 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимча совою втратою працездатност і витратами зумовленими наро дженнями та похованням»Фонд соціального страхування з т имчасової втрати працездатн ості є органом, який здійснює керівництво та управління з агальнообов'язковим державн им соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням, про вадить збір і акумуляцію стр ахових внесків та інших кошт ів, призначених для фінансув ання матеріального забезпеч ення та соціальних послуг, ви ди яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює к онтроль за використанням цих коштів. Фонд належить до ціль ових позабюджетних страхови х фондів.

Згідно статті 22 Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне соціальне страхув ання у зв'язку з тимчасовою вт ратою працездатності витрат ами зумовленими народженням и та похованням»платниками с трахових внесків на загально обов'язкове державне соціаль не страхування у зв'язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и похованням, є страхувальни ки та застраховані особи. Взя ття на облік у виконавчих дир екціях відділень Фонду юриди чних осіб (відокремлених під розділів юридичних осіб) та ф ізичних осіб - підприємців зд ійснюється на підставі відом остей з реєстраційної картки , наданих державним реєстрат ором відповідно до Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб- підприємців», не пізні ше наступного робочого дня з дня отримання зазначених ві домостей робочими органами в ідділень Фонду.

СТОВ «Дубіївка»згідно ви тягу з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців від 23.11.2010 року, зареєстроване як юри дична особа 26.12.1991 року Черкаськ ою районною державною адміні страцією Черкаської області .

Відповідно до статті 27 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування у зв'язку з тимчас овою втратою працездатності витратами зумовленими народ женнями та похованням»страх увальник зобов' язаний, зокр ема, нараховувати і сплачува ти в установлені строки та в п овному обсязі страхові внеск и.

Підпунктом 4.1. пункту 4 Інстру кції про порядок надходженн я, обліку та витрачання кошті в Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності затвердженої пос тановою правління Фонду соці ального страхування з тимчас ової втрати працездатності в ід 26 червня 2001 р. № 16 визначено, що страхувальники щомісячно на раховують страхові внески в розмірах, встановлених чинни м законодавством. При цьому н е мають значення джерела фін ансування витрат на оплату п раці. Нарахування здійснюють ся без зменшення заробітної плати на суму податків та обо в' язкових платежів.

Підпунктом 4.4. цієї Інструкц ії визначено, що перерахуван ня коштів на рахунки Фонду ст рахувальниками-роботодавця ми здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків.

Порядком подання та обліку звітів по коштах загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими н ародженням та похованням, за твердженим постановою правл іння Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності від 4 березня 200 4 р. № 21, встановлено обов' язок страхувальників щокварталь но, наростаючим підсумком з п очатку року, надавати робочи м органам Фонду «Звіт про нар аховані внески, перерахуванн я та витрати, пов' язані із за гальнообов'язковим державни м соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності»за формою Ф4 -ФСС з ТВП.

На виконання вимог зазначе ного Порядку 20.10.2010 року відпові дачем подано звіт про нарахо вані внески, перерахування т а витрати, пов' язані із зага льнообов'язковим державним с оціальним страхуванням у зв' язку з тимчасовою втратою пр ацездатності за дев' ять міс яців 2010 року.

Згідно поданого звіту СТОВ «Дубіївка»підтверджує наяв ність простроченої заборгов аності по страхових внесках перед Фондом соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності в сумі 422 грн. 45 коп.

Проте, заборгованість по сп латі страхових внесків в сум і 422 грн. 45 коп. відповідачем до ц ього часу не сплачена, про що с відчить довідка про рух кошт ів по СТОВ «Дубіївка»за пері од з 01.10.2010 року по 17.11.2010 року.

Зважаючи на дану обставину Черкаським обласним відділе нням Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності на адресу відп овідача було направлено лист № 362/03-1-06 з проханням погасити пр острочену заборгованість, як а виникла згідно даних звіту Ф4-ФСС з ТВП за дев' ять місяц ів 2010 року.

Відповідно до статті 30 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування у зв'язку з тимчас овою втратою працездатності витратами зумовленими народ женнями та похованням»перед бачено, що страхувальник-роб отодавець несе відповідальн ість за несвоєчасність сплат и та неповну сплату страхови х внесків, у тому числі страхо вих внесків, що сплачують зас траховані особи через рахунк и роботодавців, а також за пор ушення порядку використання страхових коштів.

Відповідно до статті 8 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування у зв'язку з тимчасо вою втратою працездатності в итратами зумовленими народж еннями та похованням» спори, що виникають з правовідноси н за цим Законом, вирішуються органами Фонду соціального страхування з тимчасової втр ати працездатності в порядку , встановленому статутом Фон ду соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності, та в судовому порядку.

З урахуванням викладеног о та беручи до уваги, що заборг ованість зі сплати страхових внесків до Черкаського обла сного відділення Фонду соціа льного страхування з тимчасо вої втрати працездатності у розмірі 422 грн. 45 коп. відповіда ч у встановлені законодавств ом строки не сплатив, доказів сплати відповідачем заборго ваності станом на день розгл яду спору не надходило, суд ді йшов висновку про обґрунтова ність позовних вимог та вваж ає їх такими, що підлягають за доволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодек су адміністративного судочи нства України у справах, в яки х позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, с удові витрати, здійснені поз ивачем, з відповідача не стяг уються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 128, 1 59, 162 КАС України,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогоспод арського товариства з обмеже ною відповідальністю «Дубії вка» (19631, Черкаська область, Че ркаський район, село Дубіївк а, площа Богдана Хмельницьк ого, буд. 14 А, ідентифік аційний код 03793372) на користь Че ркаського обласного відділе ння Фонду соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності (18016, м. Черкаси, ву л. Б. Вишневецького, 18, ідентифі каційний код 21355026) заборговані сть зі сплати страхових внес ків в сумі 422 (чотириста двадця ть дві) грн. 45 коп.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Черкаський окружний адм іністративний суд за правила ми, встановленими ст.ст.185-187 Код ексу адміністративного судо чинства України.

Суддя А.С. Чала

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.12.2010
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу13306969
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5937/10/2370

Ухвала від 09.12.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.С. Чала

Ухвала від 02.12.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.С. Чала

Постанова від 16.12.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Чала А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні