Постанова
від 06.12.2010 по справі 2-а-3590/10/1970
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а-3590/10/1970

"06" грудня 2010 р. Терн опільський окружний адмініс тративний суд в складі:

головуючої Подлісної І.М.

при секретарі Калиняк О .В.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду в місті Тернополі адміні стративну справу за адмініст ративним позовом Козівськ ої міжрайонної державної п одаткової інспекції до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Залозецький завод пр одтоварів»про звернення стя гнення на активи боржника

в с т а н о в и в:

Козівська міжрайонна д ержавна податкова інспекція звернулася до суду з адмініс тративним позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Залозецький завод прод товарів»про стягнення подат кового боргу по сплаті оренд ної плати за землі державної і комунальної власності, пос илаючись на те, що відповідач невчасно сплачував узгоджен і суми податкового зобов' яз ання по орендній платі за зем лі державної і комунальної в ласності, а тому за період з 01.06 .2010 року по 01.11.2010 року за ним рахує ться заборгованість на загал ьну суму 11 061, 10 грн.

В суді представник позив ача Козівської міжрайон ної державної податкової інс пекції позовні вимоги підтри мав в повному обсязі, просив п озов задовольнити, стягнути з Товариства з обмеженою від повідальністю «Залозецький завод продтоварів»за рахуно к його активів податкову заб оргованість по сплаті орендн ої плати за земельні ділянки державної і комунальної вла сності в сумі 11 061 грн. 10 коп.

Представник відповідач а - Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Залозецьк ий завод продтоварів»в судов е засідання повторно не з' я вився з невідомих на те суду п ричин, хоча про день, час та мі сце судового розгляду був по відомлений належним чином.

Суд, заслухавши пояс нення представника позивача , проаналізувавши матеріали справи вважає, що вказаний по зов підставний та підлягає д о задоволення, виходячи з нас тупних міркувань.

Відповідно до свідоцтва п ро державну реєстрацію юриди чної особи Товариство з обме женою відповідальністю «Зал озецький завод продтоварів» зареєстроване Управлінням з питань економіки та власнос ті Зборівської райдержадмін істрації із наступним присво єнням ідентифікаційного код у 00379761.

У відповідності до довідки Тернопільського обласного у правління статистики, відпов ідач включений до Єдиного Де ржавного реєстру підприємст в та організацій України.

Згідно пункту 3 частини п ершої статті 9 Закону України "Про систему оподаткування" в ід 25 червня 1991 року №1251-ХІІ платн ики податків і зборів (обов' язкових платежів) зобов' яза ні сплачувати належні суми п одатків і зборів (обов' язко вих платежів) у встановлені з аконами терміни.

Відповідно до пункту 8 части ни першої статті 14 цього Закон у до переліку загальнодержав них податків і зборів (обов' язкових платежів), зокрема, вк лючено орендну плату за земе льні ділянки державної і ком унальної власності, що корес пондує положенню статті 2 Зак ону України "Про плату за земл ю" від 03 липня 1992 року №2535-ХІІ (Зак он №2535) згідно якої використан ня землі в Україні є платним.

Так, плата за землю справляє ться у вигляді земельного по датку або орендної плати, що в изначається залежно від грош ової оцінки земель. Розміри п одатку за земельні ділянки, г рошову оцінку яких не встано влено, визначаються до її вст ановлення в порядку, визначе ному цим Законом.

За земельні ділянки, надані в оренду, справляється оренд на плата.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну д ілянку, яка перебуває у держа вній або комунальній власнос ті є договір оренди такої зем ельної ділянки (ст. 13 Закону № 25 35).

Відповідно до частини перш ої статті 14 Закону України "Пр о плату за землю" платники зем ельного податку, а також орен дної плати за земельні ділян ки державної або комунальної власності (крім громадян) сам остійно обчислюють суму земе льного податку та орендної п лати щороку за станом на 1 січн я і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земель ної ділянки податкову деклар ацію на поточний рік за формо ю, встановленою центральним податковим органом, з розбив кою річної суми рівними част ками за місяцями. Подання так ої декларації звільняє від о бов' язку подання щомісячни х декларацій.

Платник податків має право подавати щомісячно нову зві тну податкову декларацію, що не звільняє його від обов' я зку подання податкової декла рації до 1 лютого поточного ро ку, у тому числі і за ново відв едені земельні ділянки, що не звільняє від обов' язку под ання податкової декларації п ротягом місяця з дня виникне ння права на ново відведену з емельну ділянку, протягом 20 ка лендарних днів місяця наступ ного за звітним.

Податкове зобов' язання п о земельному податку, а також по орендній платі за землі де ржавної та комунальної власн ості, визначене у податковій декларації на поточний рік, с плачується рівними частками власниками та землекористув ачами земельних ділянок за м ісцезнаходженням земельної ділянки за базовий податков ий (звітний) період, який дорів нює календарному місяцю, щом ісячно протягом 30 календарни х днів, наступних за останнім календарним днем звітного (п одаткового) місяця (ч. 1 ст. 17 Зак ону № 2535).

Контроль за правильністю о бчислення і справляння земел ьного податку, а також орендн ої плати за земельні ділянки державної та комунальної вл асності здійснюється органа ми державної податкової служ би (ст. 27 Закону № 2535).

Податковий борг який рахує ться за Відповідачем, виник в наслідок несплати земельног о податку з юридичних осіб, як ий станом на 01.11.2010 року становит ь 11 061, 10 грн., що підтверджується податковим розрахунком земе льного податку №5305 від 20.05.2010 року та копією картки особового р ахунку.

Загальна суму заборговано сті в добровільному порядку відповідачем не погашена і с тановить 11 061, 10 грн.

У відповідності до пп. 3.1.1 п . 3.1 ст. 3 Закону України «Про пор ядок погашення зобов' язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами»№2181 - ІІІ (з насту пними змінами та доповненням и) активи платника податків м ожуть бути примусово стягнен ні в рахунок погашення його п одаткового боргу виключно за рішенням суду.

Згідно пункту 1.3 статті 1 Зако ну України №2181 податковий бор г (недоїмка) - це податкове зо бов' язання з урахуванням шт рафних санкцій за їх наявнос ті), самостійно узгоджене пла тником податків або узгоджен е в адміністративному чи суд овому порядку, але не сплачен е у встановлений строк, а тако ж пеня, нарахована на суму так ого податкового зобов' язан ня.

Порядок погашення зобов' язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та держ авними цільовими фондами з п одатків і зборів (обов' язко вих платежів) регулюється но рмами спеціального закону з питань оподаткування, яким є Закон України «Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами»від 21.12.2000 року №2181 - ІІІ (і з наступним змінами).

Приймаючи до уваги, що відпо відач станом на день розгляд у спору заперечень на заявле ні позовні вимоги не подав, су му податкового боргу не спла тив, а тому позов про стягненн я 11 061, 10 грн. податкового боргу п ідлягає до задоволення.

керуючись ст. ст. 2, 6, 7, 72, 86, 160-163 К АС України, Законом України « Про порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами»від 21 грудн я 2000 року, №2181, Законом України « Про державну податкову служб у в Україні»№509-ХІІ від 04.12.1990 р. За коном України «Про плату за з емлю»від 03 липня 1992 року №2535-ХІІ , суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити. Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю « Залозецький завод продтовар ів»(смт. Залізці, вул. Бродівська, 1, Зборі вський район, Тернопільська область, ідентифікайний код 00379761) за рахунок його активів по даткову заборгованість по сп латі орендної плати за земел ьні ділянки державної і кому нальної власності в сумі 11 061 гр н. 10 коп. (одинадцять тисяч шіст десят одну) гривню 10 копійок, я кі перерахувати на р/р 35216003962 в ГУ ДУ в Тернопільській області, код ЗНО 38681, МФО 838012.

Постанова суду набирає за конної сили закінчення строк у подання апеляційної скарги .

Апеляційна скарга може бут и подана до Львівського апел яційного адміністративного суду у порядок і строки, перед бачені статтями 186 і 254 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

Головуючий суддя Подлісна І.М.

копія вірна

Суддя Подлісна І.М.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.12.2010
Оприлюднено11.01.2011
Номер документу13308796
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3590/10/1970

Ухвала від 08.11.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Постанова від 06.12.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні