Постанова
від 08.12.2010 по справі 2944/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2010 р. Справа № 2-а-2944/10/2170

Херсонський окружний адм іністративний суд

у складі: головуючого судді : Морської Г.М.,

розглянувши в порядку пись мового провадження адмініст ративну справу за позовом

Державної податкової інсп екції у м. Херсоні до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Дан Вір" про надання дозв олу на проведення позапланов ої виїзної перевірки,

встановив:

Державна податкова інсп екція у м. Херсоні (далі - позив ач, ДПІ у м. Херсоні) звернулас ь до суду із позовною заявою п ро надання дозволу на провед ення позапланової виїзної пе ревірки Товариства з обмежен ою відповідальністю "Дан Вір " (далі - відповідач, ТОВ) головн ому державному податковому р евізору-інспектору відділу к онтролю за операціями у сфер і ЗЕД управління контролю за фінансовими установами та о пераціями у сфері ЗЕД Держав ної податкової інспекції у м . Херсоні Жук Лілії Михайлі вні, тривалістю 5 робочих дн ів, починаючи з 22.06.2010 р. по 29.06.2010 р. вк лючно, період перевірки 03.04.2009 р. по 29.06.2010 р. з питань дотримання в имог валютного законодавств а.

Від представника ДПІ у м. Хе рсоні надійшла заява про роз гляд справи за відсутності п озивача.

Відповідач письмових запе речень на позов не надав, в суд ове засідання не прибув, про п ричини неявки суд не повідом ив. Разом з цим, 03.11.2010 року на юрид ичну адресу відповідача: ву л. Червонофлотська, 4, кв. 23, м. Хер сон, 73000, Херсонським окружни м адміністративним судом бул а направлена судова повістка про виклик. Відповідно до змі сту повістки відповідач був повідомлений про місце, дату та час розгляду справи.

Згідно з ч.8 ст.35 КАС України в важається, що повістку вруче но юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесе ною до відповідного державно го реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підпис ом відповідної службової осо би.

Відповідно до витягу з ЄДРП ОУ від 06.09.2010 року № 6926406 відповідач є юридичною особою, а його юри дичною адресою є: вул. Черво нофлотська, 4, кв. 23, м. Херсон, 73 000.

За таких обставин, суд вважа є, що відповідач був належно п овідомлений про дату, час і мі сце судового засідання.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС Укр аїни якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому з асіданні, визначених цією ст аттею, але прибули не всі особ и, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином по відомлені про дату, час і місц е судового розгляду, суд має п раво розглянути справу у пис ьмовому провадженні у разі в ідсутності потреби заслухат и свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеног о, суд вважає за можливе розгл янути адміністративну справ у в порядку письмового прова дження.

Від представника позивача надійшла заява про уточненн я позовних вимог, у якій ДПІ у м. Херсоні просить призначит и нову дату перевірки, а саме: з 19.01.2011 р. по 25.01. 2011 р. Відповідно до м атеріалів справи позовні вим оги ДПІ у м. Херсоні мотивова ні наступним. До ДПІ у м. Херсо ні надійшов лист від АКІБ "Укр Сиббанк" № 138-4/26-01-47 від 06.04.2010р., у яком у банк, як агент валютного кон тролю, надає інформацію щодо порушення відповідачем зако нодавчо встановлених строкі в розрахунків в іноземній ва люті по договору № 1 від 03.04.2009 р. З метою з'ясування обставин, вк азаних у вищезазначеному лис ті, позивачем було направлен о на юридичну адресу підприє мства свій лист з проханням н адати до податкового органу пояснення та документальне п ідтвердження стану розрахун ків по договору від 03.04.2009 р. № 1. Ли ст було повернуто до ДПІ у м. Х ерсоні, у зв'язку із закінченн ям терміну зберігання на пош ті. Ст.11-1 Закону України "Про де ржавну податкову службу в Ук раїні" містить перелік обста вин, виникнення яких дає прав о податковому органу здійсни ти позапланову виїзну переві рку платника податків. Ця пер евірка здійснюється за рішен ням керівника податкового ор гану, яке оформляється наказ ом. Цією ж статтею визначено, щ о в інших випадках перевірка здійснюється за рішенням су ду. Позивач мотивує необхідн ість проведення перевірки ті єю обставиною, що ДПІ у м. Херс оні без проведення позаплано вої виїзної перевірки не має можливості перевірити прави льність проведення розрахун ків по вказаному контракту.

Дослідивши матеріали спра ви, суд встановив наступні об ставини.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Дан Вір" зареє стровано як юридичну особу в иконавчим комітетом Херсонс ької міської ради 09.06.2008 р. Відпо відач перебуває на обліку в Д ПІ у м.Херсоні з 11.06.2008 р. за № 23918.

Згідно з Інструкцією "Про по рядок здійснення контролю і отримання ліцензій за експор тними, імпортними та лізинго вими операціями", затверджен ою Постановою Правління Наці онального банку України від 24.03.1999 року №136, від АКІБ "УкрСибба нк" до ДПІ у м.Херсоні надійшла письмова інформація від 06.04.2010 р. № 138-4/26-01-47 про факт порушення ТО В "Дан Вір" законодавчо встано влених строків розрахунків в іноземній валюті по зовнішн ьоекономічному договору № 1 в ід 03.04.2009 р.

З метою отримання пояснень та документальних підтвердж ень щодо стану розрахунків п о вищезазначеному договору Т ОВ "Дан Вір" направлено лист ві д 13.04.2010 р. за № 8280/10/22-204, який було пове рнуто до ДПІ у м. Херсоні, у зв'я зку із закінченням терміну з берігання на пошті.

Відповідно до ст. 10 Закону Ук раїни „Про державну податков у службу в Україні” від 04.12.1990 ро ку за № 509-ХІІ (далі - Закон № 509), д ержавні податкові інспекції в районах, містах без районно го поділу, районах у містах, мі жрайонні та об'єднані держав ні податкові інспекції викон ують, зокрема, такі функції: 3) к онтролюють своєчасність под ання платниками податків бух галтерських звітів і балансі в, податкових декларацій, роз рахунків та інших документів , пов'язаних з обчисленням под атків, інших платежів, а також перевіряють достовірність ц их документів щодо правильно сті визначення об'єктів опод аткування і обчислення подат ків, інших платежів; 8) проводя ть перевірки фактів приховув ання і заниження сум податкі в та зборів (обов' язкових пл атежів) у порядку, встановлен ому цим Законом та іншими зак онами України; 14) розглядають звернення громадян, підприєм ств, установ і організацій з п итань оподаткування та, в меж ах своїх повноважень, з питан ь валютного контролю, а також скарги на дії посадових осіб державних податкових інспек цій в порядку, встановленому законом, здійснюють апеляці йні процедури узгодження под аткових зобов'язань.

Згідно із ст. 11 Закону № 509, орг ани державної податкової слу жби у випадках, в межах компет енції та у порядку, встановле них законами України, мають п раво здійснювати планові та позапланові виїзні перевірк и своєчасності, достовірност і, повноти нарахування і спла ти податків та зборів (обов'яз кових платежів), додержання в алютного законодавства юрид ичними особами, їх філіями, ві дділеннями, іншими відокремл еними підрозділами, що не маю ть статусу юридичної особи, а також фізичними особами, які мають статус суб'єктів підпр иємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно із законами України п окладено обов'язок утримуват и та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), к рім Національного банку Укра їни та його установ (далі - пла тники податків); одержувати у платників податків (посадов их осіб платників податків) п ояснення з питань, що виникаю ть під час перевірок та стосу ються реалізації повноважен ь органів державної податков ої служби, встановлених цим т а іншими законами України; пе ревіряти під час проведення перевірок у фізичних осіб до кументи, що посвідчують особ у.

Позапланова виїзна переві рка може здійснюватися лише на підставі рішення суду. Орг ан державної податкової служ би, який ініціює проведення п озапланової виїзної перевір ки, подає до суду письмове обґ рунтування підстав такої пер евірки та дати її початку і за кінчення, склад осіб, які буду ть проводити таку перевірку, документи, які відповідно до частини шостої цієї статті с відчать про виникнення підст ав для проведення такої пере вірки, інформацію про вид та к ількість перевірок, проведен их органами державної податк ової служби щодо суб'єкта гос подарської діяльності та нас лідки таких перевірок за поп ередні три роки, а також на вим огу суду - інші відомості. У ро згляді питання про надання д озволу на проведення позапла нової виїзної перевірки мают ь право брати участь предста вники суб'єкта господарської діяльності.

Враховуючи те, що ТОВ "Дан Ві р" не надав документи, які б пі дтвердили факт виконання дог овору № 1 від 03.04.2009 р., суд вважає, щ о є всі підстави для надання д озволу ДПІ у м. Херсоні на пров едення позапланової перевір ки.

Керуючись ст. 17, 49, 128 Кодексу ад міністративного судочинств а України, ст. 11-1 Закону України „Про державну податкову слу жбу в Україні" від 04.12.1990 року, суд -

постановив:

Позовні вимоги Державно ї податкової інспекції у м. Хе рсоні до Товариства з обмеже ною відповідальністю "Дан Ві р" про надання дозволу на пров едення позапланової виїзної перевірки задовольнити повн істю.

Надати Державній податков ій інспекції у м. Херсоні в осо бі головного державного под аткового ревізора-інспектор а відділу контролю за операц іями у сфері ЗЕД управління к онтролю за фінансовими устан овами та операціями у сфері З ЕД Державної податкової інсп екції у м. Херсоні Жук Лілії Михайлівни дозвіл на прове дення позапланової виїзної п еревірки Товариства з обмеже ною відповідальністю "Дан Ві р" (код 35870448) тривалістю п'ять роб очих днів, починаючи із з 19.01.2011 р . по 25.01. 2011 р. включно, період пере вірки 03.04.2009 р. по 29.06.2010 р.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через су д першої інстанції шляхом по дачі апеляційної скарги в 10-де нний строк з дня її проголоше ння. В разі складення постано ви у повному обсязі відповід но до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письм овому провадженні апеляційн а скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Суддя Мор ська Г.М.

кат. 6.6.6

Дата ухвалення рішення08.12.2010
Оприлюднено12.01.2011
Номер документу13308947
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2944/10/2170

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні