Постанова
від 24.12.2010 по справі 2а-8734/10/1870
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 грудня 2010 р. Сп рава № 2а-8734/10/1870

Сумський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді - Опімах Л .М.,

за участю секретаря судово го засідання - Шевченко В.М.,

представника позивача - Ш ульги М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміще нні суду в м. Суми адміністрат ивну справу за позовом Держа вної податкової інспекції в м. Суми до товариства з обмеже ною відповідальністю "Комп' ютерні інформаційні техноло гії" про стягнення заборгова ності зі сплати фінансових с анкцій, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна под аткова інспекція в м. Суми (дал і по тексту - позивач, ДПІ в м . Суми), звернувся до Сумського окружного адміністративног о суду з адміністративним по зовом, в якому просить стягну ти з відповідача - товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Комп' ютерні інформацій ні технології" (далі по тексту - відповідач, ТОВ "Комп' юте рні інформаційні технології ") - заборгованість зі сплати фінансових санкцій у розмір і 12882,50 грн, мотивуючи свої вимог и тим, що відповідач, який є су б' єктом підприємницької ді яльності-юридичною особою, н е сплатив у встановлений стр ок у повному обсязі фінансов у санкцію, передбачену рішен ням № 0000392304/0/1513 від 13 січня 2009 року, з а порушення законодавства пр о застосування реєстраторів розрахункових операцій у сф ері торгівлі, громадського х арчування та послуг.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та пояснив, що сума заборгов аності відповідачем залишає ться не сплаченою.

Представник відповідача, я кий про дату, час і місце розгл яду справи був повідомлений безпосередньо в суді, у судов е засідання не з' явився. Про причини неявки, всупереч ч. 2 с т. 40 КАС України, суд не повідом ив, заперечень стосовно позо вних вимог не надсилав. Крім т ого, клопотань про відкладен ня розгляду справи до суду не надходило.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази по справі, су д вважає, що позов підлягає за доволенню, виходячи з наступ ного.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю "Комп' ютерні інформаційні технології" - є юридичною ос обою, зареєстрованою Виконав чим комітетом Сумської міськ ої ради від 20.01.1994 р. за № 1 632 120 0000 002474, пр о що видане Свідоцтво про дер жавну реєстрацію юридичної о соби (а.с. 13).

У судовому засіданні встан овлено, що заборгованість у с умі 12882,50 грн виникла внаслідок несплати відповідачем суми штрафних санкцій за порушенн я Закону України «Про застос ування реєстраторів розраху нкових операцій у сфері торг івлі, громадського харчуванн я та послуг» від 6 липня 1995 року N 265/95-ВР (далі по тексту - Закон ).

Відповідно до п.п. 1, 2, 9, 13 ст. 3 Зак ону суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють р озрахункові операції в готів ковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням плат іжних карток, платіжних чекі в, жетонів тощо) при продажу то варів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харч ування та послуг зобов'язані проводити розрахункові опер ації на повну суму покупки (на дання послуги) через зареєст ровані, опломбовані у встано вленому порядку та переведен і у фіскальний режим роботи р еєстратори розрахункових оп ерацій з роздрукуванням відп овідних розрахункових докум ентів, що підтверджують вико нання розрахункових операці й, або у випадках, передбачени х цим Законом, із застосуванн ям зареєстрованих у встановл еному порядку розрахункових книжок; видавати особі, яка от римує або повертає товар, отр имує послугу або відмовляєть ся від неї, розрахунковий док умент встановленої форми на повну суму проведеної операц ії; щоденно друкувати на реєс траторах розрахункових опер ацій (за виключенням автомат ів з продажу товарів (послуг) ф іскальні звітні чеки і забез печувати їх зберігання в кни гах обліку розрахункових опе рацій; забезпечувати відпові дність сум готівкових коштів на місці проведення розраху нків сумі коштів, яка зазначе на в денному звіті реєстрато ра розрахункових операцій, а у випадку використання розр ахункової книжки - загальній сумі продажу за розрахунков ими квитанціями, виданими з п очатку робочого дня.

Відповідно до пояснень пре дставника позивача, 08 січня 2009 року посадовими особами ДПІ в м. Суми була проведена перев ірка господарської одиниці - магазину, розташованого за а дресою: м. Суми, вул. Петропавл івська, 68, що належить суб' єк ту господарської діяльності ТОВ "Комп' ютерні інформаці йні технології", з питань дотр имання суб'єктом господарюва ння порядку проведення розра хунків за товари (послуги), вим ог з регулювання обігу готів ки, наявності торгових патен тів і ліцензій. У ході проведе ння перевірки було встановле но порушення відповідачем п. п. 1, 2, 9, 13 ст. 3 Закону.

За результатами проведено ї перевірки був складений А кт перевірки за дотримання м суб'єктами господарювання порядку проведення розрахун ків за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів і ліцензій № 43/18/19/23/21112571/23 від 08.01.2009 р. (а .с. 8-10). Примірник Акту отрим ала менеджер-касир ОСОБА_3 , в присутності якої була пров едена перевірка, про що свідч ить її підпис про отримання у відповідній графі акту.

Відповідно до п.п. 1, 4 ст. 17, ст. 22 З акону за порушення вимог цьо го Закону до суб'єктів підпри ємницької діяльності, які зд ійснюють розрахункові опера ції за товари (послуги), за ріш енням відповідних органів де ржавної податкової служби Ук раїни застосовуються фінанс ові санкції у п'ятикратному р озмірі вартості проданих тов арів (наданих послуг), на які в иявлено невідповідність, - у р азі проведення розрахункови х операцій на неповну суму ва ртості проданих товарів (над аних послуг), у разі непроведе ння розрахункових операцій ч ерез реєстратори розрахунко вих операцій, у разі нероздру кування відповідного розрах ункового документа, що підтв ерджує виконання розрахунко вої операції, або проведення її без використання розраху нкової книжки, та у розмірі дв адцяти неоподатковуваних мі німумів доходів громадян - у р азі невиконання щоденного др уку фіскального звітного чек у або його незберігання в кни зі обліку розрахункових опер ацій. У разі невідповідності суми готівкових коштів на мі сці проведення розрахунків с умі коштів, яка зазначена в де нному звіті, а у випадку викор истання розрахункової книжк и - загальній сумі продажу за р озрахунковими квитанціями, в иданими з початку робочого д ня, до суб'єктів підприємниць кої діяльності застосовуєть ся фінансова санкція у п'ятик ратному розмірі суми, на яку в иявлено невідповідність.

На підставі Акта № 43/18/19/23/2111 2571/23 від 08.01.2009 р. посадовою особою ДПІ в м. Суми було прийняте Ріш ення про застосування фінанс ових санкцій № 0000392304/0/1513 від 13 січн я 2009 року, яким визначена сума ф інансових санкцій у розмірі 15797,50 грн (а.с. 7). Вказане рішення б уло отримане уповноваженою о собою відповідача 13.01.2009 р., про щ о свідчить її підпис у відпов ідній графі рішення, та не оск аржене.

Відповідно до ст. 25 Закону су ми фінансових санкцій, які ви значені статтями 17 - 24 цього Зак ону, підлягають перерахуванн ю суб'єктами підприємницької діяльності до Державного бю джету України в десятиденний термін з дня прийняття орган ами державної податкової слу жби України рішення про заст осування таких фінансових са нкцій.

Відповідно до п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 За кону України «Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми» від 21 грудня 2000 року N 2181-III пода ткове зобов'язання платника податків, нараховане контрол юючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього За кону, вважається узгодженим у день отримання платником п одатків податкового повідом лення, за винятком випадків, в изначених підпунктом 5.2.2 цьог о пункту. Таким чином, податко ве зобов' язання, нараховане контролюючим органом - ДПІ в м. Суми - відповідачем в ап еляційному порядку не оскарж увалося, тому вважається узг одженим.

Однак сума податкової забо ргованості сплачена не була.

На підставі п. 1 та п. 2 ч. 1 ст. 10 За кону України «Про Державну п одаткову службу в Україні» д ержавні податкові інспекції в районах, містах без районно го поділу, районах у містах, м іжрайонні та об'єднані держа вні податкові інспекції здій снюють контроль за своєчасні стю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати подат ків та зборів (обов' язкових платежів), забезпечують облі к платників податків, інших п латежів, правильність обчисл ення і своєчасність надходже ння цих податків, платежів.

Відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 10 Зако ну України «Про державну под аткову службу в Україні» дер жавні податкові інспекції в районах, містах без районног о поділу, районах у містах, між районні та об'єднані державн і податкові інспекції подают ь до судів позови до підприєм ств, установ, організацій та г ромадян про стягнення заборг ованості перед бюджетом і де ржавними цільовими фондами з а рахунок їх майна.

Відповідно до п. 11 ст. 11 Закону України «Про державну подат кову службу», органи державн ої податкової служби у випад ках, в межах компетенції та у п орядку, встановлених законам и України, мають право застос овувати до платників податкі в фінансові (штрафні) санкції , стягувати до бюджетів та дер жавних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, пор ядку та розмірах, встановлен их законами України.

Станом на день розгляду спр ави за відповідачем рахуєтьс я не сплачена заборгованість у розмірі 12882,50 грн як залишок не сплаченої фінансової санкці ї до Державного бюджету Укра їни, що підтверджується мате ріалами справи, а саме розрах унком заборгованості зі спла ти фінансових санкцій ТОВ "Ко мп' ютерні інформаційні тех нології" (а.с. 5), довідкою про за боргованість по ТОВ "Комп' ю терні інформаційні технолог ії" (а.с. 6).

Таким чином, судом достовір но встановлено, що податкова заборгованість відповідаче м станом на день розгляду спр ави в повному обсязі не сплач ена та складає 12882,50 грн, що підтв ерджується матеріалами спра ви та поясненнями представни ка позивача, тому суд приходи ть до висновку, що вимоги пози вача щодо стягнення вказаної суми заборгованості є обґру нтованими та такими, що підля гають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний по зов Державної податкової інс пекції в м. Суми до товариства з обмеженою відповідальніст ю "Компьютерні інформаційні технології" про стягнення за боргованості зі сплати фінан сових санкцій - задовольнит и

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю "Ком пьютерні інформаційні техно логії" (40030, м. Суми, вул. Петропав лівська, 68, ід. код 21112571) на корист ь місцевого бюджету м. Суми за боргованість зі сплати фінан сових санкцій в сумі 12882,50 грн (дванадцять тисяч вісімсот в ісімдесят дві грн 50 коп) на бюд жетний рахунок одержувача 31111 104700002, державний бюджет м. Суми, к од 23636315, ГУДК Сумської області, М ФО 837013.

Постанова може бути оскар жена до Харківського апеляці йного адміністративного суд у через Сумський окружний ад міністративний суд шляхом по дачі апеляційної скарги на п останову суду протягом десят и днів з дня отримання копії повного тексту поста нови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після закінчення апеляці йного розгляду справи.

Суддя (підпис) Л.М. Опімах

Повний текст постанови виг отовлено "29" грудня 2010 р.

З оригіналом згідно

Суддя Л.М. Опімах

Дата ухвалення рішення24.12.2010
Оприлюднено11.01.2011
Номер документу13310274
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8734/10/1870

Постанова від 24.12.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 09.11.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 09.11.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Постанова від 24.12.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні