Постанова
від 14.12.2010 по справі 5102/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2010 р.

Справа № 2-а-5102/10/2170

                              

Херсонський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого судді: Гомельчука С.В.,

розглянувши  в  порядку  письмового провадження адміністративну справу за позовом

Високопільського районного центру зайнятості до  товариства з обмеженою відповідальністю "Таврія" про стягнення  заборгованості  зі  сплати страхових внесків,

встановив:

Високопільський  районний центр  зайнятості (далі - позивач) звернувся  до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Таврія" (далі - відповідач) про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків.

Від  представника позивача надійшла заява про розгляд  справи в порядку письмового  провадження, позовні вимоги  підтримує в  повному обсязі, обгрунтовуючи тим, що  відповідач  станом на 28.09.2010 має недоїмку зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття в розмірі 324 грн. 16 коп., яку добровільно не сплатив, не оскаржував суми заборгованості у встановленому законодавством порядку, а тому  дана  недоїмка  підлягає стягненню в судовому порядку.

Відповідач письмових заперечень не надав, в судове засідання не з’явився, не  сповістив суд про причину неявки, про місце, дату та час судового засідання повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, яке міститься в матеріалах справи.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату , час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з  вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши письмові докази по справі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Таврія" зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності -  юридична особа  11.11.1998,   ідентифікаційний код юридичної особи  00447511.

Відповідно до ст. 4 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття ” від  02.03.2000 року № 1533-ІІІ (далі - Закон №1533-ІІІ) відповідач є платником страхових внесків.

Страхувальники набувають статусу платників страхових внесків до  Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття  з  дня  взяття  їх  на  облік.

Взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців здійснюється Фондом на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей робочими органами виконавчої дирекції Фонду, а фізичних осіб, які не мають статусу підприємців та використовують найману працю, - у тижневий строк після укладення трудового договору (контракту) з першим із найманих працівників.

Згідно  п.2, ч.2 ст.35  Закону  №1533-ІІІ роботодавець зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески.

Пунктом 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття,   затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України  від 18 грудня 2000 р. № 339, зареєстрованої  в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 р. за № 30/5221 передбачено, що роботодавці щокварталу складають у двох примірниках розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (додаток 6), один екземпляр якої подається до центру зайнятості, у якому він перебуває на обліку, до: до 20 (а за рік - 25) числа місяця, наступного за звітним періодом.

Статтею 38 Закону  №1533-ІІІ передбачено, що  роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців.

У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк.

Частиною 1 ст.15 Закону №1533-ІІІ  встановлено, якщо в результаті дій з боку страхувальника або страховика сталося порушення законодавства, орган державного нагляду у сфері страхування на випадок безробіття вказує на допущені порушення, встановлює строк для їх усунення. У разі якщо протягом цього строку страхувальник або страховик не усуне порушення, незаконне рішення скасовується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики з наступним відшкодуванням збитків за рахунок страхувальника або страховика, які допустили порушення. У двотижневий строк страхувальник або страховик можуть оскаржити рішення органу державного нагляду до суду.

Як вбачається  з матеріалів справи,  відповідно до розрахункової відомості   про нарахування та перерахування   страхових внесків  до Фонду  загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття  за 1 півріччя 2010 року, складеної  відповідачем  та поданої до Високопільського районного центру зайнятості, заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю "Таврія"   становить 2158 грн. 35 коп.(1586 грн. 63 коп.-недоїмка, 571 грн. 72 коп. - пеня). Згідно з рішенням Господарського суду Херсонської області від 28.07.2005  з відповідача стягнуто  заборгованість  зі  сплати страхових внесків  в  розмірі  1834 грн. 19 коп. Таким чином, відповідно до розрахунку не погашеною залишається заборгованість   в розмірі 324 грн. 16 коп.

На час розгляду справи  ТОВ  "Таврія" борг  не сплачено.

Оскільки відповідачем не виконано обов’язку страхувальника, передбаченого Законом  №1533-ІІІ, добровільно не сплачено суми заборгованості  по страхових внесках,   а тому недоїмка в розмірі  324 грн. 16 коп. підлягає стягненню.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги Високопільського районного центру зайнятості є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України  судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного та керуючись ч.4 ст.94, ч.6 ст.128, ст.ст.158-163, 167  КАС України  суд,-

постановив:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з  товариства з обмеженою відповідальністю "Таврія", ідентифікаційний код 00447511,  на користь    Високопільського районного центру зайнятості  заборгованість  зі  сплати страхових внесків   в розмірі 324 (триста двадцять чотири) грн. 16 коп. на р/р 37177305900099, ГУДКУ в Херсонській області, код 22737959, МФО 852010.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення.  В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була  подана  у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили  після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                                                           Гомельчук С.В.

кат. 6.14

Дата ухвалення рішення14.12.2010
Оприлюднено12.01.2011
Номер документу13315525
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5102/10/2170

Постанова від 14.12.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні