Постанова
від 27.12.2010 по справі 2а-13293/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

27.12.2010

< копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2010 р. Справа № 2а-13293/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Захарчук Н. В. < Текст >

при секретарі Чмух Ю.В.

за участю:

< найм. Пр. > < ПІБ Пр. >

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Державної пода ткової інспекеції у Кіровськ ому районі м. Дніпропетровсь ка до товариства з обмеженою відповідальністю "Лідер-Іст ейт" про примусове стягнення боргу за рахунок активів, -

ВСТАНОВИВ:

25 жовтня 2010 року Державн а податкова інспекція у Кіро вському районі м.Дніпропетро вська (далі - Позивач) зверну лася до Дніпропетровського о кружного адміністративного суду з адміністративним поз овом про стягнення з Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Лідер-Істейт» (далі - В ідповідач) за рахунок активі в на користь державного бюдж ету податкового боргу з пода тку на додану вартість у сумі 4654грн. 01коп.

Правовою підставою стягне ння податкового боргу позива ч вважає пп.3.1.1 п.3.1 ст.3 Закону Укр аїни «Про порядок погашення зобов'язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами», від повідно до якого активи плат ника податків можуть бути пр имусово стягнені в рахунок п огашення його податкового бо ргу виключно за рішенням суд у.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги у повному обсяз і.

Відповідач не з' явився у с удове засідання та не забезп ечив участь повноважного пре дставника. Повістки про дату , час та місце проведення судо вого засідання на адресу Від повідача направлені вчасно. Однак, з адреси відповідача н адійшов конверт - поверненн я. Виходячи з того, що адреса в ідповідача, зазначена у позо вній заяві, співпадає з адрес ою його реєстрації, що також п ідтверджується наявною у мат еріалах справи копією довідк и з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців, відпов ідач вважається належним чин ом повідомлений про дату, час та місце проведення судовог о засідання.

Дослідивши всі документи і матеріали, всебічно і повно з 'ясувавши всі фактичні обста вини, на яких ґрунтується поз ов, об'єктивно оцінивши доказ и, які мають юридичне значенн я для розгляду справи і виріш ення спору по суті, суд вважає позовні вимоги такими, що під лягають задоволенню в повном у обсязі з наступних підстав .

Виходячи із матеріа лів справи встановлено, що То вариства з обмеженою відпові дальністю «Лідер-Істейт» (ЄД РПОУ 35497043) зареєстроване викон авчим комітетом Дніпропетро вської міської ради від 17.10.2007 р . та перебуває на обліку у Дер жавній податковій інспекції у Кіровському районі м.Дніпр опетровська.

Відповідач має забор гованість по податку на дода ну вартість у сумі 4654грн. 01коп., з яких:

- донараховані штрафн і санкції у сумі 170грн. 00коп. за н еподання податкової звітнос ті, повідомлення-рішення №00082415 02/0 від 07.05.2010р.;

- донараховані податк у на додану вартість у сумі 3960г рн. 20коп. та штрафні санкції у с умі 198грн. 01коп., повідомлення-р ішення №0009201502/0 від 20.05.2010р.;

- донараховані штрафн і санкції у сумі 340грн. 00коп. за н еподання податкової звітнос ті, повідомлення-рішення №00163115 02/0 від 02.09.2010р..

Враховуючи переплати відповідачем з податку на до дану вартість, яка рахується по особовому рахунку підпри ємства-боржника, сума податк ового боргу, що підлягає стяг ненню зменшується та станов ить 4654грн. 01коп.

Відповідно до п. 5.1 ст.5 З акону України "Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми", №2181 податкове зобов'язання , самостійно визначене платн иком податків у податковій д екларації, вважається узгодж еним з дня подання такої пода ткової декларації.

Підпункт 5.3.1 пункту 5.3 ст атті 5 Закону №2181 передбачає, що платник податків зобов'язан ий самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, за значену у поданій ним податк овій декларації, протягом де сяти календарних днів, насту пних за останнім днем відпов ідного граничного строку, пе редбаченого підпунктом 4.1.4 пу нкту 4.1 статті 4 цього Закону дл я подання податкової деклара ції.

Пункт 5.4 ст. 5 Закону №2181 ви значає узгоджену суму податк ового зобов'язання, не сплаче ну платником податків у стро ки, визначені цією статтею, су мою податкового боргу платни ка податків.

Відповідно до п.1.3 ст.1 За кону України "Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и", податковий борг (недоїмка) - податкове зобов' язання, самостійно узгоджене платни ком податків або узгоджене в адміністративному чи в судо вому порядку, але не сплачене у встановлений законом стро к.

Таким, чином загальна с ума заборгованості з податку на додану вартість відповід ача склала 4654 грн. 01коп.

Отже, керуючись пп.6.2.1, пп . 6.2.3 п.6.2. ст. 6 Закону України "Про п орядок погашення зобов'язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами", позивачем були н аправлені Товариству з обмеж еною відповідальністю «Ліде р-Істейт» першу та другу пода ткові вимоги, а саме 18.05.2010 р. № 1/672 т а 12.07.2010 р. № 2/949. Однак, у зв'язку з по верненні поштових відправле нь працівниками ДПІ у Кіровс ькому районі м. Дніпропетров ська були складені акти про з 'ясування причин неможливост і вручення податкових вимог та розміщено на дошці податк ових оголошень.

У разі коли податковий орган або пошта не може вручи ти платнику податків подати повідомлення або податкові в имоги у зв'язку з незнаходжен ням посадових осіб, їх відмов і прийняти податкове повідом лення або податкову вимогу, н езнаходженням фактичного мі с розташування (місцезнаходж ення) платника податків, пода тковий орган розміщує податк ове повідомлення або податко ві вимоги на дошці податкови х оголошень, встановленій на вільної для огляду місці біл я входу до приміщення податк ового органу.

При цьому день розміще ння такої податкової вимоги вважається днем її вручення.

Згідно п 1.6 ст.1 Закону Ук раїни "Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами" при мусове стягнення - зверненн я стягнення на активи платни ка податків у рахунок погаше ння його податкового боргу б ез попереднього узгодження й ого суми таким платником под атків.

Таким чином, враховуюч и факт наявності самостійно узгодженого податкового зоб ов' язання, не сплаченого у в становлені чинним законодав ством строки, така заборгова ність підлягає стягненню у п римусовому порядку за рахуно к активів платника податків згідно п.3.1 ст. 3 Закону України "Про порядок погашення зобов 'язань платників податків пе ред бюджетами та державними цільовими фондами" .

Відповідно до ст. 2 Зак ону України "Про державну под аткову службу в Україні", від 0 4.12.1990 №509 одним із завдань органі в державної податкової служб и є: здійснення контролю за до держанням податкового закон одавства, правильністю обчис лення, повнотою і своєчасніс тю сплати до бюджетів, держав них цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платеж ів), а також неподаткових дохо дів, установлених законодавс твом (далі - податки, інші плат ежі).

Відповідно до абзацу першо го пункту 1 статті 8 Закону Укр аїни "Про державну податкову службу в Україні" Державна по даткова адміністрація Украї ни здійснює такі функції: вик онує безпосередньо, а також о рганізовує роботу державних податкових адміністрацій та державних податкових інспек цій, пов'язану із: здійсненням контролю за своєчасністю, до стовірністю, повнотою нараху вання та сплати податків та з борів (обов'язкових платежів ), контролю за валютними опера ціями, контролю за додержанн ям порядку проведення готівк ових розрахунків за товари (п ослуги) у встановленому зако ном порядку, а також контролю за наявністю свідоцтв про де ржавну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності та ліцензій на провадження в идів господарської діяльнос ті, що підлягають ліцензуван ню відповідно до закону, торг ових патентів;

Відповідно до частини 1 стат ті 11 Кодексу адміністративно го судочинства України розгл яд і вирішення справ в адміні стративних судах здійснюють ся на засадах змагальності с торін та свободи в наданні ни ми суду своїх доказів і у дове денні перед судом їх перекон ливості.

Згідно із статтею 69 Кодексу адміністративного судочинс тва України доказами в адмін істративному судочинстві є б удь-які фактичні дані, на підс таві яких суд встановлює ная вність або відсутність обста вин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які берут ь участь у справі, та інші обст авини, що мають значення для п равильного вирішення справи . Ці дані встановлюються судо м на підставі пояснень сторі н, третіх осіб та їхніх предст авників, показань свідків, пи сьмових і речових доказів, ви сновків експертів. Докази су ду надають особи, які беруть у часть у справі.

Статтею 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и передбачено, що кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на яких ґрунтуються її ви моги та заперечення. Суд, згід но зі статтею 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім перекон анням, що ґрунтується на їх бе зпосередньому, всебічному, п овному та об'єктивному дослі дженні.

Отже, проаналізувавши зазн ачені вище норми чинного зак онодавства України, матеріал и адміністративного позову, суд вважає, що позовні вимоги Державної податкової інспек ції у Кіровському районі м.Дн іпропетровська до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Лідер-Істейт» про примус ове стягнення активів в раху нок погашення податкового бо ргу є правомірними та підляг ають задоволенню в повному о бсязі.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 3, 11, 35, 69, 71, 86, 94, 158-163, 254 Код ексу адміністративного судо чинства України, Дніпропетро вський окружний адміністрат ивний суд ,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Кіровському районі м .Дніпропетровська до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Лідер-Істейт» про прим усове стягнення активів в ра хунок погашення податкового боргу - задовольнити в повном у обсязі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Лі дер-Істейт» (49000, м.Дніпропетров ськ, пр.Пушкіна, буд.55; код ЄДРПО У 35497043) на користь держави актив и в рахунок погашення податк ового боргу по податку на дод ану вартість (р/р 31115029700007, код плат ежу 14010100; одержувач відділення держказначейства у Кіровськ ому районі м. Дніпропетровсь ка в установі банку УДК у Дніп ропетровській області; код О КПО 24232360; МФО 805012) на суму 4654грн. 01коп . (чотири тисячі шістсот п' ят десят чотири гривні 01коп.).

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подання а пеляційної скарги через Дніп ропетровський окружний адмі ністративний суд з одночасни м направленням копії апеляці йної скарги особою, яка її под ає, до суду апеляційної інста нції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі складення постанови у повно му обсязі, а також прийняття п останови у письмовому провад женні апеляційна, скарга под ається протягом десяти днів з дня отримання копії постан ови.

У разі якщо справа розгляда лась судом за місцезнаходжен ням суб'єкта владних повнова жень і він не був присутній у с удовому засіданні під час пр оголошення судового рішення , але його було повідомлено пр о можливість отримання копії постанови суду безпосереднь о у суді, то десятиденний стро к на апеляційне оскарження п останови суду обчислюється з наступного дня після закінч ення п'ятиденного строку з мо менту отримання суб'єктом вл адних повноважень повідомле ння про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає за конної сили відповідно до ви мог ст. 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України.

Повний текст постанови складений 30.11.2010 року.

Суддя < (підпис) >

< Текст >

< Список >

< Список >

< Список > Н.В. Захарчук

< Текст >

< ПІБ Судді >

< ПІБ Судді >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.12.2010
Оприлюднено11.01.2011
Номер документу13324156
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13293/10/0470

Ухвала від 26.10.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук-Борисенко Наталія Віталіївна

Постанова від 27.12.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Захарчук Наталія Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні