Постанова
від 08.12.2010 по справі 2а-26554/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 грудня 2010 р. справа № 2а-26554/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді < Довідн ик >

при секретарі < Призв ище секретаря >

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Лазарєва В.В.,

при секретарі Барквій В.Ю.,

за участю представника поз ивача Шпатар Д.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в місті Донецьку адміністр ативну справу за позовом Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Калінінському районі м. Донецька до відкритого акц іонерного товариства «Трест «Донецькшахтобудмонтаж» в о собі філії Донецький електро механічний завод відкритого акціонерного товариства «Тр ест «Донецькшахтобудмонтаж » про стягнення заборгованос ті з відшкодування фактичних витрат на виплат та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах за Списком № 2 у ро змірі 6854,40 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фон ду України в Калінінському р айоні м. Донецька звернулося до суду з позовною заявою до в ідкритого акціонерного това риства «Трест «Донецькшахто будмонтаж» в особі філії Дон ецький електромеханічний за вод відкритого акціонерного товариства «Трест «Донецькш ахтобудмонтаж» про стягненн я заборгованості з відшкодув ання фактичних витрат на вип лат та доставку пенсій, призн ачених на пільгових умовах з а Списком № 2 у розмірі 6854,40 грн., м отивуючи свої вимоги тим, що в ідповідно до Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» підприємства та організац ії з коштів, призначених на оп лату праці, вносять до Пенсій ного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з шкідливими і важки ми умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердж ених Кабінетом Міністрів Укр аїни, починаючи з дня набранн я чинності цим Законом, у розм ірі 100 відсотків відшкодуванн я фактичних витрат на виплат у і доставку цих пенсій до наб уття права на пенсію за віком . Відповідачеві у відповідно сті до Інструкції № 21-1 надсила лися повідомлення про фактич ний розрахунок витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій, але витрати відшкодов ані не були. Оскільки до тепер ішнього часу відповідач забо ргованість не сплатив, позив ач просив стягнути з нього су му витрат по сплачених пенсі ях за період з листопада 2009 рок у по березень 2010 року у розмірі 6854,40 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримала та наполягала на їх задоволенні.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлявся суд ом належним чином. Надав до су ду клопотання в якому просив розглянути справу за його ві дсутності та вказав, що позов ні вимоги визнає у повному об сязі. За таких обставин, суд вв ажає за можливе розглянути с праву за відсутності предста вника відповідача на підстав і наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 КАС Укр аїни, позивач може відмовити ся від адміністративного поз ову, а відповідач - визнати а дміністративний позов протя гом всього часу судового роз гляду, зробивши усну заяву. Як що відмову від адміністратив ного позову чи визнання адмі ністративного позову виклад ено в адресованій суду письм овій заяві, ця заява приєднує ться до справи.

Частиною 3 ст. 136 КАС України п ередбачено, що судове рішенн я у зв' язку з визнанням адмі ністративного позову ухвалю ється за правилами, встановл еними ст. 112 КАС України.

Згідно вимог ст. 112 КАС Україн и, зокрема, у разі повного визн ання відповідачем адміністр ативного позову і прийняття його судом приймається поста нова суду про задоволення ад міністративного позову. Крім того, суд не приймає визнання адміністративного позову і продовжує розгляд адміністр ативної справи, якщо ці дії ві дповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь прав а, свободи або інтереси.

Таким чином, суд приймає виз нання адміністративного поз ову, оскільки ці дії представ ника відповідача не супереча ть закону і не порушують чиї-н ебудь права, свободи або інте реси, та приймає постанову пр о задоволення адміністратив ного позову, виходячи з насту пного.

Судом встановлено, що Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в Калінінському районі м. Д онецька є органом виконавчої влади, який в цих правовіднос инах здійснює повноваження, покладені на нього ст. 12 Прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня», Положенням про Пенсійни й фонд України, затвердженим Указом Президента України в ід 1 березня 2001 року № 121/2001 з насту пними змінами та доповненням и.

У відповідності до ст. 12 Прик інцевих положень Закону Укра їни „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня”, у період до перетворення Пенсійного фонду України в н еприбуткову самоврядну орга нізацію він функціонує як це нтральний орган виконавчої в лади на підставі норм цього З акону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пен сійний фонд України, яке затв ерджує Президент України. Бю джет Пенсійного фонду Україн и в зазначений період затвер джує Кабінет Міністрів Украї ни.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затв ердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та до повненнями, Пенсійний фонд У країни є центральним органом виконавчої влади, що здійсню є керівництво та управління солідарною системою загальн ообов'язкового державного пе нсійного страхування, провад ить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, признача є пенсії та готує документи д ля їх виплати, забезпечує сво єчасне і в повному обсязі фін ансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідн о із законодавством здійснюю ться за рахунок коштів Пенсі йного фонду України, здійсню є контроль за цільовим викор истанням коштів Пенсійного ф онду України. Діяльність Пен сійного фонду України спрямо вується та координується Каб інетом Міністрів України чер ез Міністра праці та соціаль ної політики України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсі йний фонд України здійснює с вої повноваження безпосеред ньо та через утворені в устан овленому порядку головні упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління П енсійного фонду України в ра йонах, містах і районах у міст ах.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вк азаного Положення, Пенсійни й фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та ко нтролює роботу органів Пенсі йного фонду України щодо, зок рема, забезпечення додержанн я підприємствами, установами , організаціями та громадяна ми законодавства про пенсійн е забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання ст рахових внесків, інших надхо джень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у п ередбаченому законодавство м порядку своєчасно не сплач ених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхуван ня; призначення і виплати пен сій; забезпечення повного та своєчасного фінансування ви трат на виплату пенсій, допом оги на поховання та інших соц іальних виплат, що здійснюют ься за рахунок коштів Пенсій ного фонду України.

Процедура реєстрації та об ліку платників внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування (далі - ст рахові внески), обчислення і с плати страхових внесків та і нших платежів до бюджету Пен сійного фонду України підпри ємствами, установами, органі заціями (далі - Підприємства) н езалежно від форм власності, виду діяльності і господарю вання та фізичними особами, н арахування і сплати фінансов их санкцій та пені, подання ст рахувальниками звітності уп равлінням Пенсійного фонду У країни в районах, містах і рай онах у містах (далі - органи Пе нсійного фонду України) визн ачається Інструкцією про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, затвердже ної Постановою правління Пен сійного фонду України від 19.12.20 03 № 21-1, зареєстрованої в Мініст ерстві юстиції України 16 січн я 2004 р. за № 64/8663

Відповідач - відкрите акц іонерне товариство «Трест «Д онецькшахтобудмонтаж» є юри дичною особою (ЄДРПОУ № 00180901); ві дповідно до вказаної Інструк ції є платником страхових вн есків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхуван ня (повідомлення про взяття н а облік (а.с. 31).

Як встановлено у судовому з асіданні, відповідач має від особлені підрозділи в числі яких й філія Донецький елект ромеханічний завод відкрито го акціонерного товариства « Трест «Донецькшахтобудмонт аж» без права юридичної особ и.

Таким чином, належним відпо відачем за даним позовом є са ме відкрите акціонерне товар иство «Трест «Донецькшахтоб удмонтаж».

У відповідності до п. 6.1 Інстр укції про порядок обчислення і сплати страхувальниками т а застрахованими особами вне сків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду У країни від 19.12.2003 № 21-1, зареєстров аної в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663, відш кодуванню підлягають витрат и Пенсійного фонду на виплат у та доставку пенсій, признач ених на пільгових умовах від повідно до частини 2 "Прикінце вих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування" в таких розмірах: - для платник ів, зазначених у підпункті 2.1.1 п ункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксова ного сільськогосподарськог о податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначен их відповідно до абзацу перш ого частини 2 Прикінцевих пол ожень Закону застрахованим о собам, які працювали або прац юють на роботах із шкідливим и і важкими умовами праці за С писком № 2 виробництв, робіт, п рофесій, посад і показників, з атверджених Кабінетом Мініс трів України та за результат ами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4 Інструкц ії, розмір сум до відшкодуван ня на поточний рік визначаєт ься відділами доходів органі в Пенсійного фонду України щ орічно в повідомленнях про р озрахунок сум фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій, призначених в ідповідно до частини 2 "Прикін цевих положень" Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я", які надсилаються підприєм ствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з ново призначених пенсій.

Таким чином, відповідач пов инен відшкодовувати позивач у фактичні витрати на виплат у та доставку пенсій.

Згідно п. 6.8. вищевказаної Інс трукції, підприємства щоміся ця до 25-го числа вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Відповідач у порушення заз начених вимог законодавства фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, пози вачу у встановлені строки у п овному обсязі не вносив, в рез ультаті чого має заборговані сть за період з листопада 2009 ро ку по березень 2010 року у розмір і 6854,40 грн., що підтверджується р озрахунком суми позову (а.с. 4), р озрахунками фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій (а.с. 5-22), клопотанн ям про визнання позову (а.с. 27).

Згідно із ч. 3 ст. 72 КАС України , обставини, які визнаються ст оронами, можуть не доказуват ися перед судом, якщо проти ць ого не заперечують сторони і в суду не виникає сумніву щод о достовірності цих обставин та добровільності їх визнан ня.

За таких обставин, оскільки у результаті несплати факти чних витрат на виплату та дос тавку сплачених пільгових пе нсій відповідач має заборгов аність за період з листопада 2009 року по березень 2010 року у ро змірі 6854,40 грн., суд приходить до висновку, що позовні вимоги с лід задовольнити у повному о бсязі, і з відповідача на кори сть позивача необхідно стягн ути зазначену суму.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни, судові витрати з відпов ідача не підлягають стягненн ю.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 159, 160, 161, 162, 163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Калінінському районі м. Донецька до відкритого акц іонерного товариства «Трест «Донецькшахтобудмонтаж» в о собі філії Донецький електро механічний завод відкритого акціонерного товариства «Тр ест «Донецькшахтобудмонтаж » про стягнення заборгованос ті з відшкодування фактичних витрат на виплат та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах за Списком № 2 у ро змірі 6854,40 грн., - задовольнити.

Стягнути з відкритог о акціонерного товариства «Т рест «Донецькшахтобудмонта ж» на користь Управління Пен сійного фонду України в Калі нінському районі м. Донецька фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсі й за Списком № 2 у розмірі 6854 (шіс ть тисяч вісімсот п' ятдесят чотири) грн. 40 коп.

Постанова постановлена у н арадчій кімнаті та проголоше на її вступна та резолютивна частини в судовому засіданн і 08 грудня 2010 року.

Повний текст постанови скл адений 13 грудня 2010 року.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається до Донец ького апеляційного адмініст ративного суду через Донецьк ий окружний адміністративни й суд. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до Донецько го апеляційного адміністрат ивного суду.

Апеляційна скарга на поста нову Донецького окружного ад міністративного суду подаєт ься протягом десяти днів з дн я її проголошення. У разі заст осування судом частини треть ої статті 160 цього Кодексу, а та кож прийняття постанови у пи сьмовому провадженні апеляц ійна скарга подається протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії постанови.

Суддя Лазарєв В.В.

Дата ухвалення рішення08.12.2010
Оприлюднено12.01.2011
Номер документу13324707
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-26554/10/0570

Ухвала від 24.11.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні