Постанова
від 20.12.2010 по справі 2а-2274/09/0770
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2а-2274/09/0770

Ряд статзвіту 6.13

Код - 04

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2010 р. м. Ужг ород

Закарпатський окружний адміністративний суд у скл аді:

головуючого - судді Рейті С.І

при секретарі судового зас ідання - Рибак Т.В.

за участю представників

прокурора: Роман М.С. - прок урор відділу прокуратури Зак арпатської області (посвідче ння № 116)

позивача: Червак О.С. (д овіреність від 14.07.2010 року № 1459/06)

відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом пр окурора Виноградівського ра йону Закарпатської області в інтересах держави в особі уп равління Пенсійного фонду Ук раїни у Виноградівському рай оні Закарпатської області до сільськогосподарського вир обничого кооперативу "Світан ок" про стягнення заборгован ості у сумі 9245,72 грн., в уточненно му (збільшеному) предметі поз ову, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч. 3 с т. 160 Кодексу адміністративног о судочинства України в суд овому засіданні 20 грудня 2010 рок у проголошено вступну та рез олютивну частини Постанови. Постанова в повному обсязі с кладена 24 грудня 2010 року.

Прокурор Виноградівсь кого району Закарпатської об ласті звернувся до суду з поз овом в інтересах держави в ос обі управління Пенсійного фо нду України в Виноградівсько му районі Закарпатської обла сті (далі - позивач, УПФУ в Вин оградівському районі) до сіл ьськогосподарського виробн ичого кооперативу "Світанок" (далі відповідач, СГВК "Світа нок"), яким просить стягнути заборгованість по відшкодув анню фактичних витрат на вип лату і доставку пільгових пе нсій у сумі 3955,92 грн.

13 вересня 2009 року суду надано клопотання про збільшення п озовних вимог (лист прокурор а Виноградівського району ві д 15.06.2009 року за № 39-07/6/6-1713вих.09), яким з більшено позовні вимоги (в зв 'язку зі збільшенням періоду та сум заборгованості) на су му 5289,80 грн. та просить стягнути заборгованість по відшкодув анню фактичних витрат на вип лату і доставку пільгових пе нсій у сумі 9245,72 грн. грн.

В судовому засіданні проку рор та представник позивача уточнені (збільшені) позовні вимоги підтримали з мотивів , наведених у позовній заяві т а заяві про збільшення позов них вимог, просять позов задо вольнити та стягнути з СГВК "С вітанок" заборгованість у с умі 9245,72 грн.

Відповідач письмове запе речення проти позову з належ ними доказами не подав, свого представника в судові засід ання року не направив, не пов ідомив суд про причини не при буття, хоча повідомлявся нал ежним чином про відкриття пр овадження в адміністративні й справі, про дату, час і місце розгляду даної справи. Згідн о поданої копії Свідоцтва пр о держану реєстрацію суб'єкт а підприємницької діяльност і - юридичної особи та довід ки з ЄДРПОУ, СГВК "Світанок" за реєстрований за адресою: За карпатська область, Виноград івський район, с. Чепа, вул. Мир у, 2, тобто, за адресою, що вка зана в позовній заяві та на як у направлялася кореспонденц ія суду. Отже, судом вжито дос татніх заходів щодо належног о повідомлення відповідача п ро відкриття провадження, пр о дату, час і місце судового ро згляду даної адміністратив ної справи, та справа вирішує ться за відсутності представ ника відповідача на підставі доказів, наявних в матеріала х адміністративної справи.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснен ня прокурора та представник а позивача, всебічно і повно з 'ясувавши всі фактичні обста вини, на яких ґрунтуються поз овні вимоги, об'єктивно оціни вши докази, які мають юридичн е значення для розгляду спра ви і вирішення спору по суті, с уд приходить до висновку про задоволення адміністративн ого позову, виходячи з наступ ного:

СГВК "Світанок" (код 03747627) зар еєстроване в УПФУ в Виноград івському районі, відповідно до ст. 1 Закону України "Про збі р на обов' язкове державне п енсійне страхування" від 26.06.1997 р оку є платником збору на обов ' язкове державне пенсійне с трахування.

УПФУ в Виноградівському ра йоні призначило пенсію за ві ком на пільгових умовах гром адянам ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , відповідно до п. п. "б" - "з" ст . 13 Закону України “Про пенсій не забезпечення”.

Підставою призначення пен сії за віком на пільгових умо вах є те, що вказані громадяни працювали у СГВК "Світанок" в шкідливих умовах праці повн ий робочий день на атестован их робочих місцях, що підтвер джується наявними в матеріал ах адміністративної справи д оказами, зокрема, матеріалам и з пенсійних справ, копіями т рудових книжок, довідками пі дприємства про пільговий ста ж, розрахунком фактичних вит рат на виплату і доставку піл ьгових пенсій, направленими відповідачеві розрахунками витрат на виплату і доставку пенсій за періоди з листопад а 2008 року по травень 2009 року.

Згідно абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону Ук раїни "Про збір на обов' язко ве державне пенсійне страхув ання" від 26.06.1997 року за № 400/97-ВР, дл я платників збору об' єктом оподаткування є фактичні вит рати на виплату та доставку п енсій, призначених відповідн о до п.п. "б" - "з" ст. 13 Закону Укра їни "Про пенсійне забезпечен ня" до досягнення працівника ми пенсійного віку, передбач еного ст. 12 цього Закону.

У відповідності до Порядку застосування Списків N 1 і N 2 ви робництв, робіт, професій, пос ад і показників при обчислен ні стажу роботи, що дає право н а пенсію за віком на пільгови х умовах, затвердженого нака зом Міністерства праці та со ціальної політики України ві д 18 листопада 2005 року № 383 (зареєс трований в Міністерстві юст иції України 1 грудня 2005 р. за № 14 51/11731) при визначенні права на п енсію за віком на пільгових у мовах застосовуються Списки , що чинні на період роботи осо би. При цьому до пільгового ст ажу зараховується весь періо д роботи на відповідних поса дах або за професіями незале жно від дати внесення цієї по сади чи професії до Списків

Згідно абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону Ук раїни "Про збір на обов' язко ве державне пенсійне страхув ання" від 26.06.1997 року за № 400/97-ВР, дл я платників збору об' єктом оподаткування є фактичні вит рати на виплату та доставку п енсій, призначених відповідн о до п. п. "б" - "з" ст. 13 Закону Укра їни "Про пенсійне забезпечен ня" до досягнення працівника ми пенсійного віку, передбач еного ст. 12 цього Закону.

Відповідно до ч. 2 розділу XV "П рикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування" від 09.07.2003 року, зберіга ється порядок покриття факти чних витрат на виплату і дост авку пенсій, призначених від повідно до п. п. "б" - "з" ст. 13 Зако ну України "Про пенсійне забе зпечення". Крім сум виплачени х пенсій відшкодуванню підля гають також витрати на їх дос тавку, які згідно із змінами д о граничних тарифів на основ ні послуги зв' язку згідно з наказом Держкомзв' язку та інформації України від 22.07.2004 ро ку за № 166, становлять для міста 0,79 відсотків та для села 1,56 відс отків.

Порядок відшкодування під приємствами витрат Пенсійно го фонду України на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах, визна чено розділом 6 Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої постановою правлін ня Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за № 21-1 (зареєстров ана у Міністерстві юстиції У країни 16.01.2004 року за N 64/8663), якою, зо крема, передбачено, що витрат и на виплату та доставку пенс ій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж , що дає право на призначення ц их пенсій на декількох підпр иємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж р оботи на останньому підприєм стві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призн ачення пенсій на пільгових у мовах.

УПФУ в Виноградівському ра йоні проведено виплату пільг ових пенсій та витрат на їх до ставку за період з листопада 2008 року по травень 2009 року грома дянам ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , згідно розрахунків сум фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах, які пози вачем було надіслано відпові дачу, відшкодуванню відпові дачем підлягає сума 9245,72 грн. (в т ому числі, витрати на виплату пільгових пенсій - 9104,05 грн., ви трати на доставку пільгових пенсій - 142,07 грн.).

Відповідач в добровільном у порядку не здійснив відшко дування УПФУ в Виноградівськ ому районі сум фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій за віком на пільгових у мовах, в зв'язку з чим у відпов ідача виникла заборгованіст ь перед позивачем по збору на обов' язкове державне пенсі йне страхування по відшкодув анню фактичних витрат на вип лату і доставку пільгових пе нсій, які призначені відпові дно до п. п. "б" - "з" ст. 13 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення" - у сумі 9245,72 грн., та дана сум а заявлена позивачем до стяг нення (в збільшеному предмет і позову) з відповідача в судо вому порядку.

За наведених обставин, уточ нені (збільшені) позовні вимо ги підтверджені належними та допустимими доказами, відпо відачем не спростовані та пі длягають до задоволення повн істю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є су б'єкт владних повноважень, а в ідповідачем - фізична чи юрид ична особа, судові витрати, зд ійснені позивачем, з відпові дача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 137, 160, 163 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов прокурора Виноград івського району Закарпатськ ої області в інтересах держа ви в особі управління Пенсій ного фонду України у Виногра дівському районі Закарпатсь кої області до сільськогоспо дарського виробничого коопе ративу "Світанок" про стягнен ня заборгованості у сумі 9245,72 г рн., в уточненному (збільшеном у) предметі позову - задово льнити повністю.

2. Стягнути з сільськогос подарського виробничого коо перативу "Світанок" (Закарпат ська область, Виноградівськи й район, с. Чепа, вул. Миру, 2 ко д 03747627) на користь управління П енсійного фонду України у Ви ноградівському районі (Закар патська область, м. Винограді в, вул. Миру, 43 код 20449630) заборгова ність у сумі 9245,72 грн. (дев'ять тисяч двісті сорок п'ять грив ен сімдесят дві копійки) п о відшкодуванню фактичних ви трат на виплату і доставку пі льгових пенсій.

3. Постанова набирає законн ої сили в порядку, встановлен ому ст. 254 КАС України, та може б ути оскаржена до Львівського апеляційного адміністратив ного суду через Закарпатськи й окружний адміністративний суд в порядку та строки, встан овлені ст. 186 КАС України. Апеля ційна скарга на постанову су ду першої інстанції подаєтьс я протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі ск ладення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом дес яти днів з дня отримання копі ї постанови (копія апеляційн ої скарги одночасно надсилає ться особою, яка її подає, до с уду апеляційної інстанції).

Суддя С. І. Рейті

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.12.2010
Оприлюднено11.01.2011
Номер документу13326302
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2274/09/0770

Постанова від 20.12.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні