Постанова
від 09.09.2010 по справі 2а-9459/10/8/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Київська, 150, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95493

        

ПОСТАНОВА

Іменем України

09.09.10

Справа №2а-9459/10/8/0170

   (10:35)                                                                              м. Сімферополь

          Окружний  адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Кушнової А.О., при секретарі Гнатенко І.О. розглянув  у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним позовом

          за позовом Управління Пенсійного фонду України в м.Ялта АР Крим     

до Державного закладу «Спеціалізований (спеціальний) Санаторій «Долоси» Міністерства охорони здоров’я України

           про стягнення 7972,92 грн.

за участю представників:

від позивача – не з’явився.

від відповідача – не з’явився.

Обставини справи: Управління Пенсійного фонду України в м.Ялта АР Крим звернулося до Окружного адміністративного суду АР Крим з позовом до Державного закладу «Спеціалізований (спеціальний) Санаторій «Долоси» Міністерства охорони здоров’я України про стягнення 14742,92грн. заборгованості по сплаті витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах.       

Позовні вимоги мотивовані тим, що всупереч вимогам Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та Інструкції “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний фонд України”, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. №21-1, відповідачем у встановлені законодавством строки не сплачені в Управління ПФУ фактичні витрати на виплату та доставку пенсій,  призначених на пільгових умовах у зв’язку з чим за відповідачем склалась прострочена заборгованість у сумі 14742,92грн., яка на момент звернення позивача з позовом у суд не погашена.

Позивач у судове засідання явку свого представника не забезпечив, надіславши на адресу суду заяву про зміну суми позовних вимог, у якій повідомляє суду, що з часу звернення позивача до суду з цим позовом, відповідачем було частково сплачено суму боргу в розмірі 6800,00грн. У зв’язку із вищенаведеним позивач зменшує позовні вимоги та просить суд стягнути з відповідача 7972,92грн. Також у вищенаведеній заяві позивач просить суд розглянути справу за відсутності його представника.

09.09.10р. до суду надійшло клопотання від відповідача про відкладення розгляду справи у зв’язку з зайнятістью представника в судових засіданнях в Ялтинському міському суді. У наведеному клопотання відповідач повідомляє суду, що ним будуть надані документи, що підтверджують відсутність заборгованості.

Розглянувши зазначене клопотання відповідача суд вважає його необґрунтованим та залишає без задоволення з наступних підстав.

Згідно з ч. 7 ст. 56 КАС України законним представником органу, підприємства, установи, організації в суді є його керівник чи інша особа, уповноважена законом, положенням, статутом. Тому відповідачу, у випадках знаходження якогось із його представників у інших судових засіданнях в інших судах, про що жодних доказів не надано, ніщо не перешкоджало направити в судове засідання іншого представника.

          Таким чином, відповідач не з'явився у судове засідання без поважних підстав.

Суд враховуючи клопотання позивача про розгляд справи за відсутності його представника, ненадання відповідачем доказів неможливості прийняття участі у судовому засіданні з поважних причин, керуючись ст. 128 КАС України вважає, що перешкод для розгляду та вирішення справи на підставі наявних у ній доказів немає.  

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази, надані позивачем, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Державний заклад «Спеціалізований (спеціальний) Санаторій «Долоси» Міністерства охорони здоров’я України зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Ялта АРК як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування (реєстраційний номер 08010587).   

Відповідно до статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” від 05.11.1991р. № 1788-XII (далі Закон №1788) Пенсійний фонд України призначає пенсії за віком на пільгових умовах.

У відповідності зі ст. 8 Закону №1788 виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного Фонду України. Пенсійний фонд України є самостійною фінансово-банківською системою, не входить до складу державного бюджету України, формується за рахунок коштів, що відраховуються підприємствами і організаціями (в тому числі й тими, що використовують працю громадян за угодами цивільно-правового характеру) на заходи соціального страхування за тарифами, диференційованими залежно від небезпечності, шкідливості, тяжкості робіт та стану інших умов праці, страхових внесків громадян, які займаються підприємницькою діяльністю, обов'язкових страхових внесків громадян, а також коштів державного бюджету України. Положення про Пенсійний фонд України затверджується Кабінетом Міністрів України. Фінансування витрат на виплату пенсій провадиться по всій території України щомісячно незалежно від надходжень коштів та соціально-економічного стану конкретних регіонів за рахунок перерозподілу коштів Пенсійного фонду України в межах країни. Забороняється розрив у строках фінансування витрат на виплату пенсій у різних адміністративно-територіальних одиницях.

Відповідно до ст.1 “Положення про Пенсійний фонд України”, що затверджено постановою КМ України від 24.10.2007р. № 1261, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра праці та соціальної політики.

Відповідно до ст. 4 ч. 5 абз. 5 вищенаведеного положення, Пенсійний фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та контролює роботу головних управлінь Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, управлінь в районах, містах і районах у містах щодо стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум страхових внесків та інших платежів.

Відповідно до пункту 1.1. розділу 1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого Постановою Пенсійного фонду України від 30.04.2002 року, № 8-2 управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах є органами Фонду, підвідомчими відповідно головним управлінням Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, що разом з цими управліннями утворюють систему органів Фонду.

Процедура нарахування та сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання та фізичними особами, нарахування та сплата фінансовий санкцій та пені, надання страхувальниками звітності управлінням Пенсійного фонду України районах, містах  та районах у містах визначається  Інструкцією “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України”, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. №21-1, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за N 64/8663 (далі –Інструкція).

Згідно частини 2 Прикінцевих положень Закону “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ” від 09.07.03р. №1058-ІV (далі Закону №1058), зберігається  порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку  пенсій.

Відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону №1058, в частині пенсій призначених згідно з пунктами “а”, “б-з” статті 13 Закону №1788, а саме плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам за списком №1,2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених  постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003р. №36.

Розрахунки суми відшкодування розраховуються відповідно до підпункту 6.1 Інструкції.

Згідно до п. 6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування за поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що  направляються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів по новопризначеним пенсіям. Відповідно до п. 6.8 Інструкції підприємства щомісячно до 25 числа повинні вносити до Пенсійного фонду вказану в повідомленні суму фактичних витрат на виплату та доставку  пенсій, призначених на пільгових умовах.

У зв’язку з невідшкодуванням відповідачем у строки, передбачені вищевказаною інструкцією пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах, позивачем на адресу відповідача були направлені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій ПФУ призначених відповідно до п.п. “б” - “з” ст.13 Закону України “ Про пенсійне забезпечення ” на 2010р., а саме:  вих.№892/02-05 від 13.01.10р., вих.№890/02-05 від 05.02.10р., вих.№4292/02-05 від 13.05.10р., вих.№4289/02-05 від 12.05.10р., вих.№4899/02-05 від 07.06.10р., вих.№4900/02-05 від 07.06.10р. (а.с.7-12).

Вищенаведені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за лютий 2010 р.  та за період  з травня по червень 2010р. були отримані відповідачем, про що свідчать відмітки про одержання на поштових повідомленнях про вручення, копії яких залучені до матеріалів справи та відмітки про отримання на цих розрахунках.

Згідно частини 2 статті 49 КАСУ  особи,   які   беруть   участь   у   справі,   зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

В процесі розгляду справи судом з’ясовано, що відповідачем за період з 30.06.10р. по 08.09.10р. проведена оплата заборгованості за позовом в розмірі 6800,00грн., що підтверджується заявою позивача про зменшення позовних вимог, довідкою про заборгованість за станом на 08.09.10р. та копіями платіжних доручень банку, що надійшли до суду поштою.

Таким чином, за відповідачем склалась узгоджена заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у розмірі 7972,92грн., яка фактично у порушення норм діючого законодавства боржником  станом на час розгляду спору не відшкодована.

Відповідно до ст. 71 КАС України відповідач не надав доказів сплати ним заборгованості за  березень-червень 2010р. в розмірі 7972,92грн. з фактичних витрат Управління на виплату та доставку пільгових пенсій, натомість позивач надав суду докази наявності такої заборгованості.

Таким чином, суд вважає, що  вимоги  позивача доведені матеріалами справи та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Постанова оформлена та підписана 09.09.10р.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 158-163, ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд   

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Державного закладу «Спеціалізований (спеціальний) Санаторій «Долоси» Міністерства охорони здоров’я України (АР Крим, м. Ялта, с. Радянське; код ЄДРПОУ 01995775; р/р 35211003000069, МФО 824026 Управління держказначейства в АРК м. Сімферополь, або з іншого рахунку) на користь Управління Пенсійного фонду України в  м. Ялта АР Крим (АР Крим, м. Ялта, вул. Садова, 4; р/р 25607010049001 в КРУ ВАТ “Державний ощадний банк України” м.Сімферополь, ЄДРПОУ 22300300, МФО 324805) 7972,92грн. заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах за березень-червень 2010р.  

Постанова може бути оскаржена в Севастопольський апеляційний адміністративний суд  через Окружний адміністративний суд АР Крим шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду в десятиденний строк з дня її проголошення.

У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.        

Суддя                                                                          Кушнова А.О.

           

Дата ухвалення рішення09.09.2010
Оприлюднено10.01.2011
Номер документу13362706
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9459/10/8/0170

Постанова від 09.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кушнова А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні