Постанова
від 30.09.2010 по справі 2а-6457/10/10/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Київська, 150, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

30.09.10

Справа №2а-6457/10/10/0170

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого судді                            Кудряшової А.М. ,

при секретарі судового засідання  Дєрюшковій І.А.,

за участю представників:

від позивача – не з'явився;

від відповідача – не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу  

за позовом   Феодосійської міжрайонної державної податкової інспекції АР Крим          

до   Товариства з обмеженою відповідальністю "Лотос-2007"              

про припинення юридичної особи,

 

ВСТАНОВИВ:

Позивач  звернувся до Окружного адміністративного суду АР Крим із позовом про припинення юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "Лотос-2007", у зв'язку з тим, що останнє на порушення вимог Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" та Закону України "Про систему оподаткування" більше року не надає до Державної податкової інспекції в м. Феодосії АР Крим податкової звітності, пов'язаною з численням і сплатою податків.

Позивач у судове засідання явку представника не забезпечив, сповіщений належним чином, надав клопотання щодо розгляду справи за відсутністю його представника за наявними матеріалами  у справі, зазначив, що підтримує позовні вимоги.

Відповідач явку представника у судове засідання не забезпечив,  про причини неявки не повідомив, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином відповідно до вимог ст. 35 КАС України за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та через друкований засіб масової інформації відповідно до вимог ст. 39 КАС України.

Суд, враховуючі клопотання позивача щодо розгляду справи за його відсутністю, приймаючи до уваги ненадання відповідачем доказів неможливості участі його представника у судовому засіданні з поважних причин, відсутність у матеріалах справи клопотання про неможливість розгляду справи без участі представника відповідача, керуючись ст. ст. 122 ч.3, 128 КАС України, вважає можливим розглянути справу на підставі наявних доказів.

Дослідивши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлене наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Лотос 2007" (код ЄДРПОУ 35365109, юридична адреса: 98171, АР Крим, м. Феодосія, смт. Приморський, вул. Аджігольська, буд. 5) зареєстровано 11.10.2007 року виконавчим комітетом Феодосійської міської ради (а.с.4).

Матеріали справи свідчать, що  відповідач заборгованості перед бюджетом не має, що підтверджується довідкою за від 19.04.2010 року  (а.с.10).

Згідно довідки Державної податкової інспекції в м. Феодосії  АР Крим (а.с.11) відповідач не має розрахункові  рахунки в банківських  установах.

Таким чином, судом встановлено, що відповідач є суб'єктом господарювання, юридичною особою, зобов'язаний виконувати обов'язки, покладені на нього законами у зв'язку зі здійсненням господарської діяльності та на нього розповсюджується дія Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003, № 755-ІУ, у тому числі в частині перереєстрації та припинення реєстрації.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Здійснюючі господарську діяльність юридичні особи - платники податків відповідно до пунктів 2, 3 частинні статті 9 Закону України "Про систему оподаткування" №1251-XII від 25.06.1991 року зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів); сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Порядок, строки та умови надання декларацій встановлений нормами спеціального закону з питань оподаткування: пп. "а", "б", "в" пп.4.1.4 п.4.1 статті 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000 р. №2181-ІІІ передбачено, що податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця; календарному кварталу або календарному півріччю - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу (півріччя), та інше.

Відповідач, який є суб'єктом господарювання, зареєстрованим у встановленому законом порядку у якості платника податків, зобов'язаний подавати податкові декларації у встановлений діючим законодавством термін.

Згідно довідки Державної податкової інспекції у м. Феодосії від 23.04.2010 року (а.с.9) та наявної у матеріалах справи копії декларації (а.с.18) відповідачем остання   податкова звітність  до  ДПІ у м. Феодосії АР Крим надавалась 23.01.2009 року за  2008 рік.

Таким чином, судом встановлено, що відповідач під час здійснення господарської діяльності не виконав вимог пунктів 2, 3 частини 1 статті 9 Закону України "Про систему оподаткування" №1251-XII від 25.06.1991 року, пункту 16.4 статті 16 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 28.12.1994 року №334/94-ВР, пунктів "а", "б", "в" пп.4.1.4 п.4.1 статті 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000 р. №2181-ІІІ.

Відповідно до частини другої ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 р. №755-ІV (далі - Закон) підставою для постановляння судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язаного з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно п.17 ст.11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" органи державної податкової служби у встановленому законом порядку мають право звертатись до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до підпункту 8.6 пункту 8 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.98 року №80 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.03.98 року за №172/2612, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, постановляння судового рішення про припинення юридичної особи.

Зазначені повноваження органів державної податкової служби щодо звернення до суду із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності слід розуміти, як право на позов про припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця на підставі Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" від 15.05.2003 року № 755-ІV.

Такий висновок можливо зробити на підставі аналізу положень пункту 3 частини 1 статті 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" від 04.12.1990 року №509-ХІІ, відповідно до якого до функцій податкових органів належить контролювання своєчасності подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів. Застосування наслідків, передбачених Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" від 15.05.2003 року №755-ІV за неподання декларацій та фінансової звітності можливо лише на підставі рішення суду.

Крім того, відповідно до прикінцевих положень зазначеного Закону, який набрав чинності з 1 липня 2004 року, закони та нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, діють у частині, що не суперечить цьому закону.

Таким чином, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду з позовами про припинення юридичної особи.

Як вже зазначалося, підстави постановляння судового рішення про припинення юридичної особи визначені частиною 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" від 15.05.2003 року №755-ІV, до яких відноситься неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Частиною 2 статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" від 15.05.2003 року №755-ІV встановлено, що юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідно до частини першої ст. 105 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. №435-IV учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до Єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Відповідно до частини 1 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" від 15.05.2003 року №755-ІV суд, який постановив рішення про припинення юридичної особи, в день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцем реєстрації юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідачем допущені порушення вищезазначених норм чинного законодавства. При таких обставинах суд вважає, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Вступна та резолютивна частини постанови були оголошені у судовому засіданні 30.09.2010 року. Повний текст постанови був виготовлений та підписаний 01.10.2010 року.

З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст.160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю "Лотос 2007" (код ЄДРПОУ 35365109, юридична адреса: 98171, АР Крим, м. Феодосія, смт. Приморський, вул. Аджігольська, буд. 5) зареєстровану 11.10.2007 року виконавчим комітетом Феодосійської міської ради.

3. Копію постанови в день набрання нею законної сили направити державному реєстратору за місцем реєстрації юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи.      

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового  провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

 

Суддя                                                                Кудряшова А.М.

           

Дата ухвалення рішення30.09.2010
Оприлюднено06.01.2011
Номер документу13362752
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6457/10/10/0170

Постанова від 30.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кудряшова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні