Постанова
від 26.11.2010 по справі 2а-14255/10/17/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Київська, 150, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

26 листопада 2010 р.

Справа №2а-14255/10/17/0170

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі судді Папуші О.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом

за позовом   Джанкойської об'єднаної державної податкової інспекції в АР Крим          

до   Приватного підприємства "Юридж"              

про припинення підприємницької діяльності,

 

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим 04.11.10 р. надійшов адміністративний позов Джанкойської об’єднаної державної податкової інспекції в АР Крим до Приватного підприємства "Юридж" про припинення підприємницької діяльності.

Ухвалою суду від 04.11.10 р. в адміністративній справі відкрито скорочене провадження та запропоновано позивачу в термін до 25.11.10 р. додатково подати до канцелярії суду відомості наявність заборгованості перед бюджетом та державними цільовими фондами, станом на день розгляду справи.

Розглянувши наявні матеріали справи в їх сукупності, судом з’ясовано, що позивач з положень статті 4 Закону України від 04.12.1990 року "Про державну податкову службу" є державним органом виконавчої влади та, діючи на реалізацію своєї владної компетенції, визначеної пунктом 17 частини першої статті 11 вказаного Закону, звернувся з адміністративним позовом про скасування державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності. Цей позов розглядається судом відповідно до пункту 4 частини першої статті 17 КАС України як спір за зверненням суб’єкта владних повноважень у випадку прямо передбаченому законом, та, згідно до частини другої статті 18 цього Кодексу, оскільки однією із сторін справи є орган державної влади, цей спір підсудний окружним адміністративним судам.

Відповідно до згаданого пункту 17 частини першої статті 11 Закону України "Про державну податкову службу" органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених Законами України, мають право звертатись до судових органів із заявою (позовною заявою) про припинення юридичної особи.

Приватне підприємство "Юридж" зареєстровано Виконавчим комітетом Джанкойської міської ради Автономної Республіки Крим як юридична особа, ідентифікаційний код 33802753, за адресою: 96100, АР Крим, м. Джанкой, вул. Інтернаціональна, б. 177, кв. 2, про що свідчить копія довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців від 26.08.2008 р. № 053493, копія Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи  (а.с.5-6).

Згідно з ст. 9 Закону України від 25.06.01 р. № 1251 "Про систему оподаткування", платники податків і зборів (обов’язкових платежів) зобов’язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність, забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами, подавати до державних податкових органів та інших органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов’язкових платежів).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач перебуває на податковому обліку у Джанкойській ОДПІ в АР Крим (а.с.7), узятий на облік платником податків 13.12.2005 р. (а.с.8) заборгованості перед бюджетом зі сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) не має (а.с.9,10,26), з 2 кварталу 2009 року не надає податкової звітності (а.с.12), останній розрахунок сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємства – юридичною особою подано 18.05.2009 року (а.с.13).

Згідно діючої на той час редакції п. 15 ст. 58 Господарського кодексу України скасування (припинення) державної реєстрації суб’єкта господарюванню здійснюється на підставі рішення суду у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст. 238 ГК України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, до суб‘єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративного-господарські санкції, тобто заходи майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб‘єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Стаття 239 ГК України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому законом, можуть застосовувати до суб‘єктів господарювання адміністративно-господарські санкції, однією з яких є скасування державної реєстрації та ліквідація суб’єкта господарювання.

Згідно ст. 247 ГК України у разі здійснення суб’єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб’єкта та його ліквідації.

Стаття 38 Закону України від 15.05.2003 року № 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" встановлює підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є: неподання протягом року органом державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до п 6. ст. 38 "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" у разі, якщо в судовому рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією не призначена комісія з припинення (ліквідаційна комісія), державний реєстратор не пізніше трьох робочих днів від дати надходження такого судового рішення вносить до Єдиного державного реєстру запис, в якому вказує як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням.

Дослідивши матеріали у справі, надані позивачем на підтвердження заявлених вимог, а саме: аркуші справи №№ 5-20 суд, враховуючи, що відповідно до функцій, покладених на позивача статтею 10 Закону України від 04.12.1990 р. № 509-ХІІ "Про державну податкову службу в Україні" з обліку платників податків та контролю за їх податковою дисципліною та приходить до висновку, що позивач є єдиним уповноваженим державним органом, до компетенції якого віднесено надання підтверджень щодо реєстрації особи платником податку, форми сплати податку та обліком обсягу податкових зобов’язань, та, надаючи досліджені довідки та інформацію, він діяв у межах своєї компетенції. Ознак його упередженості у їх формуванні не вбачається, тому ці матеріали, з огляду на статті 60, 70 КАС України є належними доказами у справі та вони приймаються судом до уваги для встановлення наявності або відсутності обставин, що підтверджують позовні вимоги.

Дослідивши докази у їх сукупності та враховуючи, що частинами першою, другою статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" суд є уповноваженим на постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, тому суд, оцінивши їх, приходить до такого висновку.

Підставами для постановлення судом рішення про припинення юридичної особи відповідно до частини другої статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб-підприємців" є неподання цією особою протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Суд вважає доведеним позивачем належними доказами настання обставин, внаслідок яких виникають підстави для вжиття судом обмеження щодо права відповідача на зайняття підприємницькою діяльністю. Відповідач більше року податкову звітність до податкових органів не надає, боргових зобов’язань зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) не має, заперечення проти позовних вимог не надав.

Проаналізувавши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги щодо скасування юридичної особи підтверджено належним чином, ґрунтуються на положеннях діючого законодавства, тому підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Припинити юридичну особу – Приватне підприємство "Юридж", ідентифікаційний код юридичної особи 33802753, зареєстрованого Виконавчим комітетом Джанкойської міської ради Автономної Республіки Крим за адресою: 96100, АР Крим, м. Джанкой, вул. Інтернаціональна, б. 177, кв. 2.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частини постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частин постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Якщо суб’єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення строку, з якого суб’єкт владних повноважень може отримати копію постанови суду.

Суддя                                                                                  О.В. Папуша

           

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення26.11.2010
Оприлюднено06.01.2011
Номер документу13363257
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14255/10/17/0170

Постанова від 26.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Папуша О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні