Постанова
від 15.12.2010 по справі 01/55-77
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81



ПОСТАНОВА

15.12.10 Справа № 01/55-77

Львівський апеляційний г осподарський суд в складі ко легії:

головуючого - судді - Ю ркевича М.В.

суддів - К узя В.Л.

Же ліка М.Б.

розглянув апеляційну скар гу фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_2 м.Луцьк

на рішення господарськ ого суду Волинської області від 26.08.2010 р.

у справі № 01/55-77

за позовом Волинської о бласної спілки споживчих тов ариств м. Луцьк

до відповідача фіз ичної особи - підприємця О СОБА_2 м.Луцьк

про усунення перешкод в ко ристуванні торговельним міс цем

за участю представників :

від позивача: Даниліка Ф .Я. - начальник управління правової роботи

від відповідача: ОСОБА_2 - підприємець

Права та обо в' язки сторін, передбачені ст. ст. 22, 28 ГПК України роз' ясн ено, заяви про відвід суддів н е поступали, клопотання про ф іксацію судового процесу не надходили.

Рішенням господар ського суду Волинської облас ті від 26.08.2010 р. у справі 01/55-77 задово лено позов Волинської обласн ої спілки споживчих товарист в м. Луцьк до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 м. Луць к про усунення перешкод в ко ристуванні торговельним міс цем № НОМЕР_1 шляхом його п римусового звільнення від ме талевої конструкції, що знах одиться за адресою м. Луцьк, ву л. Карпенка-Карого, 1.

Підприємець ОСОБА_2 не погоджується з даним рішенн ям суду, тому просить перегля нути його в порядку апеляцій ного провадження, скасувати та прийняти нове рішенням, як им в задоволенні позову відм овити з огляду на наступні об ставини і підстави:

· Відповідачу на праві власності належить то рговий павільйон, який розмі щений на ринку «Завокзальний »з відповідного дозволу влас ника земельної ділянки - Луц ької міської ради. Місцевий г осподарський суд в оскаржено му рішенні безпідставно дійш ов висновку, що павільйон від повідача знаходиться на торг івельному місці за № НОМЕР_ 1. Позивач не надав суду жодн их доказів обладнання торгов ого місця чи присвоєння йому номера, на якому, як вказав су д знаходиться павільйон відп овідача;

· Місцевим господ арським судом в основу оскар женого рішення безпідставно покладено рішення господарс ького суду у справі № 6/48-88, як док аз незаконного знаходження п авільйону відповідача на тер иторії ринку. Так, рішенням го сподарського суду Волинсько ї області від 23.07.2008 р. у іншій сп раві № 6/48-88 підприємцю ОСОБА_2 відмовлено в позові про сп онукання Волинської обласно ї спілки споживчих товариств до укладення договору оренд и торгового місця. Постаново ю Львівського апеляційного г осподарського суду від 18.11.2008 р. рішенням господарського суд у Волинської області від 23.07.2008 р залишене без змін. Однак, від мова у позові була обґрунтов ана судом тим, що в облспоживс пілки на момент прийняття по станови Львівським апеляцій ним господарським судом вже закінчилась дія договору оре нди земельної ділянки з Луць кою міською радою;

· Судом першої і нстанції також не враховано і те, що чинне цивільне та земе льне законодавство передбач ає, що з моменту набуття права власності на будівлю до набу вача переходить право корист ування земельною ділянкою на якій вона знаходиться. Павіл ьйон придбаний відповідачем ще в 2003 році, який з 1997 року знахо диться на вказаній земельній ділянці.

Волинська обласна спіл ка споживчих товариств проти доводів апеляційної скарги заперечує, вважає їх безпідс тавними з мотивів викладених у своєму відзиві, рішення міс цевого господарського суду п росить залишити без змін, апе ляційну скаргу - без задовол ення.

Ухвалою Львівського апеля ційного господарського суду від 15.09.2010 р. апеляційна скарга п ідприємця ОСОБА_2 була при йнята до провадження колегіє ю суддів у складі : Юркевича М.В., Городечної М.І. та Кузя В.Л.

В зв' язку з тим, що п остановою Верховної Ради Укр аїни від 07.10.2010 р. № 7223 суддю Городе чну М.І. звільнено з посади суд ді за її заявою про відставку за станом здоров' я, розпоря дженням в.о. голови суду від 13. 10.2010 р. змінено склад судової ко легії по розгляду даної апел яційної скарги. Суддю Городе чну М.І. замінено суддею Юрчен ком Я.О.

Розпорядженням в.о. голови суду від 17.11.2010 р. змінено склад с удової колегії по розгляду а пеляційної скарги. Суддю Юрч енка Я.О. замінено постійним ч леном судової колегії Желі ком М.Б.

В ході перегляду о скарженого рішення за наявни ми матеріалами та доказами у справі Львівським апеляційн им господарським судом з' яс овано:

14.07.2010 р. позивач звер нувся до господарського суду Волинської області з позовн ими вимогами до фізичної осо би - підприємця ОСОБА_2 п ро усунення перешкод в корис туванні торговельним місцем № НОМЕР_1 шляхом його прим усового звільнення від метал евої конструкції, що знаходи ться за адресою м. Луцьк, вул. К арпенка-Карого, 1.

Як на підставу своїх в имог, позивач покликається н а те, що Волинська обласна спі лка споживчих товариств на п равах оренди, згідно договор у оренди землі від 20.02.2009 р., додат кової угоди до нього від 16.10.2009 р ., користується земельною діл янкою площею 35 294 кв.м., на якій ф ункціонує ринок «Завокзальн ий»у м. Луцьку по вул. Карпенка -Карого, 1. На території даного ринку знаходиться металева конструкція - бар «Білий вед мідь», яка на праві власності належить відповідачу - підп риємцю ОСОБА_2 Вказана ме талева конструкція знаходит ься на території ринку незак онно, виходячи з того, що між п озивачем та відповідачем не має укладеного договору орен ди торговельного місця. В зв' язку з чим, позивач неоднораз ово звертався до відповідача з вимогою звільнити торгове місце від металевої констру кції шляхом її демонтажу, про що свідчать листи № 6-157/2 від 17.03.2009 р. та № 6-204/2 від 23.04.2010 р.

Задовольняючи позовні вим оги Волинської обласної спіл ки споживчих товариств, місц евий господарський суд виход ив з того, що оскільки договір оренди торговельного місця з позивачем у відповідача ві дсутній, то належна підприєм цю металева конструкція, пер ебуває на ринку без відповід них правових підстав та ство рює перешкоди позивачу у роз порядженні торговельним міс цем на власний розсуд. В силу п риписів ст. 391 ЦК України місце вий господарський суд прийшо в до висновку про підставніс ть позовних вимог до задовол ення.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, вивчивши матер іали справи, наявні в ній дока зи, перевіривши правильність застосування судом першої і нстанції норм матеріального та процесуального права, суд ова колегія Львівського апел яційного господарського суд у дійшла висновку, що оскаржу ване рішення місцевого госп одарського суду слід скасува ти, апеляційну скаргу - задо волити. При цьому, судова коле гія виходить із наступного:

Відповідно до роз'яснень Пл енуму Верховного Суду Україн и, що викладені в п. 1 постанови від 29.12.76 року № 11 «Про судове ріш ення», рішення є законним тод і, коли суд, виконавши всі вимо ги процесуального законодав ства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у в ідповідності з нормами матер іального права, що підлягают ь застосуванню до даних прав овідносин.

Обґрунтованим визнається рішення, в якому повністю від ображені обставини, що мають значення для даної справи, ви сновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають д ійсності і підтверджуються д остовірними доказами, дослід женими у судовому засіданні.

Рішення місцевого господа рського суду зазначеним вимо гам не відповідає.

Як прослідковується із змі сту позовної заяви, Волинськ а обласна спілка споживчих т овариств звертаючись до госп одарського суду за захистом своїх прав та інтересів спро сить суд винести рішення про усунення перешкод в користу ванні позивачем торговим мі сцем № НОМЕР_1 шляхом його примусового звільнення від металевої конструкції відпо відача.

Згідно п. 13 Правил торгівлі н а ринках, зареєстрованих в Мі ністерстві юстиції України 2 2 березня 2002 р. за № 288/6576, торговель не місце - площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, ло тків тощо) та здійснення прод ажу продукції з прилавків (ст олів), транспортних засобів, п ричепів, візків (у тому числі р учних), у контейнерах, кіосках , палатках тощо. Розмір торгов ельного місця визначається в правилах торгівлі на ринках , що затверджуються відповід но до законодавства.

Судова колегія Львівськог о апеляційного господарсько го суду виходячи з детальног о аналізу наявних матеріалів справи, констатує, що в матері алах справи відсутні будь-як і докази, які б свідчили про ст ворення позивачем торгового місце № НОМЕР_1, яке останн ій просить суд зобов' язати звільнити відповідача. Торг ове місце № НОМЕР_1, виходя чи із аналізу наявних матері алів справи, неможливо ідент ифікувати, на що місцевий гос подарський суд не звернув ув аги при прийнятті оскарженог о рішення.

Задовольняючи позовні вим оги Волинської обласної спіл ки споживчих товариств місце вий господарський суд в оска рженому рішенні також не над ав правової оцінки поданим в ідповідачем доказам щодо ст атусу належного йому майна - металевої конструкції (павіл ьйону).

Так, згідно договору купівл і - продажу від 29.12.2003 р., укладен ого між Колосовою Г.І. та ОСОБА_2, останній набув прав о власності на металеву конс трукцію - павільйон, що знахо диться за адресою м. Луцьк, ву л. Карпенка-Карого, 1, на терито рії ринку «Завокзальний».

Як вбачається із наявних ма теріалів справи, попередньо розпорядженням № 358-рв від 05.08.1997 р . виконавчим комітетом Луцьк ої міської ради погоджено вс тановлення даного павільйон у на території ринку «Завокз альний».

Отже, аналіз наявних матері алів справи дає можливість с уду дійти висновку про те, що п авільйон відповідача, згідно будівельного паспорту, збуд ований на території ринку «З авокзальний»з дозволу та пог одження власника земельної д ілянки - Луцької міської рад и ще в 1997 році для використання його в підприємницькій діял ьності.

Судова колегія Львівськог о апеляційного господарсько го суду також звертає увагу т акож і на те, що рішенням госпо дарського суду Волинської об ласті від 16.11.2010 р. у справі 06/46-88 зад оволено позов підприємця О СОБА_2, зобов' язано Волинс ьку обласну спілку споживчих товариств укласти договір с уборенди земельної ділянки н а ринку «Завокзальний»з підп риємцем ОСОБА_2 для обслуг овування торгівельного паві льйону.

Господарський суд в силу пр иписів ст. 43 ГПК України оціню є докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на всебічному, повному і об'є ктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справ и в їх сукупності, керуючись з аконом.

Враховуючи вищенаве дене, судова колегія Львівсь кого апеляційного господарс ького суду прийшла до виснов ку обґрунтованості доводів а пеляційної скарги та наявнос ті правових підстав для скас ування оскарженого рішення.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, 103, 104, 105 Господарського процесу ального кодексу України, Л ьвівський апеляційний госпо дарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скар гу фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_2 м.Луцьк задовол ити.

2. Рішення господарсь кого суду Волинської області від 26.08.2010 р. у справі №01/55-77 скасув ати. Прийняти нове рішення: в п озові Волинської обласної сп ілки споживчих товариств м. Л уцьк відмовити

3. Судові витрати по ро згляду апеляційної скарги по класти на Волинську обласну спілку споживчих товариств м . Луцьк.

4. Постанова набирає зако нної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаці йному порядку.

5. Матеріали справи № 01/55-77 пове рнути в господарський суд Во линської області.

Головуючий-суддя Юркевич М.В.

Суддя Кузь В .Л.

Суддя Желік М.Б.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.12.2010
Оприлюднено10.01.2011
Номер документу13367461
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —01/55-77

Судовий наказ від 20.01.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Постанова від 15.12.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юркевич М.В.

Ухвала від 17.11.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юркевич М.В.

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юркевич М.В.

Ухвала від 15.09.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юркевич М.В.

Ухвала від 01.09.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні