Постанова
від 13.12.2010 по справі 2а-6622/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №2.19.8

ПОСТАНОВА

Іменем України

13 грудня 2010 року Справа № 2а-6622/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

Судді: Каюди А.М.,

при секретарі: Єгоровій О.О.

за участю представників:

від позивача А русханян Н.Л.

від відповідача Бєл оусова Г.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативний позов Відкритого акц іонерного товариства "Лисича нськвугілля" в особі відокре мленого підрозділу "Автобаза " до управління Пенсійного фо нду України в м. Лисичанську Л уганської області про скасув ання рішення

ВСТАНОВИВ:

08 вересня 2010 року Луганським окружним адміністративним с удом було відкрито проваджен ня у справі за адміністратив ним позовом Відкритого акці онерного товариства “Лисича нськвугілля” в особі відокре мленого підрозділу “Автобаз а” до управління Пенсійного фонду України в м. Лисичанськ у Луганської області про:

- скасування рішення №429 від 1 9.08.2010 про застосування фінансо вих санкцій та нарахування п ені за несплату ( неперерахув ання) або несвоєчасну сплату ( несвоєчасне перерахування ) страхувальниками страхових внесків у тому числі донарах уваннях страхувальниками аб о органом Пенсійного фонду у зв' язку з безпідставністю нарахування.

На обґрунтування заявлено го позову позивач зазначив, щ о 30.04.2010 набрав чинності Закон Ук раїни №2154 "Про Державний бюдже т України на 2010 рік", яким зобов 'язано Пенсійний фонд Україн и списати недоїмку із страхо вих внесків, що не погашені ст аном на 1 березня 2010 року на вуг ле- та торфодобувних підприє мствах, які входять до сфери у правління Міністерства вугі льної промисловості України . Постановою Кабінету Мініст рів України №484 від 23.06.2010 визначе но порядок проведення такого списання. Повідомленням №7938/03- 10 від 16.07.2010 відповідача у справі позивачу було списано забор гованість перед Пенсійним фо ндом на загальну суму 2752419,90 грн.

Відповідач надав письмові заперечення на позовну заяв у, в яких просить суд у задовол енні позову відмовити та заз начає, що до набрання чинност і 02.07.2010 постановою КМУ №484 від 23.06.201 0 управління Пенсійного фонд у повинно було діяти згідно п оложень Закону України "Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Позив ачу була списана заборговані сть станом на 01.03.2010 року згідно зі ст. 57 Закону України “Про Де ржавний бюджет України на 2010 р ік”, а заборгованість згідно з рішенням №429 від 19.08.2010 про заст осування фінансових санкцій та нарахування пені виникла за період 02.06.2010 по 28.07.2010, тобто піс ля 01.03.2010 року.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши матеріали справи, розглянув ши справу в межах заявлених п озовних вимог і наданих стор онами доказів, оцінивши дока зи відповідно до вимог ст.ст.69 -72 КАС України, суд встановив н аступне.

Закон України "Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування" №1058-ІV від 9 липня 2003 року (далі Закон №1058) визнача є принципи, засади і механізм и функціонування системи заг альнообов'язкового державно го пенсійного страхування, п ризначення, перерахунку і ви плати пенсій, надання соціал ьних послуг з коштів Пенсійн ого фонду.

Страхувальниками відповід но до статті 14 цього Закону є р оботодавці: підприємства, ус танови і організації, створе ні відповідно до законодавст ва України, незалежно від фор ми власності, виду діяльност і та господарювання, об'єднан ня громадян, профспілки, полі тичні партії (у тому числі філ ії, представництва, відділен ня та інші відокремлені підр озділи зазначених підприємс тв, установ, організацій, об'єд нань громадян, профспілок, по літичних партій, які мають ок ремий баланс і самостійно ве дуть розрахунки із застрахов аними особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької ді яльності та інші особи (включ аючи юридичних та фізичних о сіб - суб'єктів підприємницьк ої діяльності, які обрали осо бливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний п одаток, фіксований сільськог осподарський податок, придба ли спеціальний торговий пате нт), які використовують працю фізичних осіб на умовах труд ового договору (контракту) аб о на інших умовах, передбачен их законодавством, або за дог оворами цивільно-правового х арактеру.

Відповідно до пункту 6 части ни 1 статті 17 Закону №1058 страхув альник зобов'язаний нарахову вати, обчислювати і сплачува ти в установлені строки та в п овному обсязі страхові внеск и.

Статтею 20 Закону №1058 встанов лено, що страхувальники зобо в'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відпов ідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календ арних днів із дня закінчення цього періоду.

Базовим звітним періодом є для страхувальників, зазнач ених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цьог о Закону, - календарний місяць .

У разі несплати авансових п латежів до страхувальників з астосовуються фінансові сан кції, передбачені цим Законо м.

Перерахування страхових в несків здійснюється страхув альниками одночасно з одержа нням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати дохо ду), у тому числі в безготівков ій чи натуральній формі або з виручки від реалізації това рів (послуг). При цьому фактичн им одержанням (перерахування м) коштів на оплату праці (випл ати доходу) вважається одерж ання відповідних сум готівко ю, зарахування на банківськи й рахунок одержувача, перера хування за дорученням одержу вача на будь-які цілі, одержан ня товарів (послуг) або будь-як их інших матеріальних ціннос тей в рахунок зазначених вип лат (доходу), фактичне здійсне ння із цих виплат (доходу) відр ахувань, передбачених законо давством або за виконавчими документами, чи будь-яких інш их відрахувань.

Пунктом 12 зазначеної статті передбачено, страхові внеск и підлягають сплаті незалежн о від фінансового стану плат ника страхових внесків.

Стаття 106 Закону №1058 встановл ює відповідальність страхув альників, банків, організаці й, що здійснюють виплату і дос тавку пенсій, та їх посадових осіб.

У разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових в несків страхувальники зобов 'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нара хуванням пені в порядку і роз мірах, визначених цією статт ею.

Відповідно до частин 8-9 стат ті 106 Закону №1058 на недоїмку нар аховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення пл атежу.

Виконавчі органи Пенсійно го фонду застосовують до стр ахувальників такі фінансові санкції - за несплату (непер ерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перераху вання) страхувальниками стра хових внесків, у тому числі до нарахованих страхувальника ми або територіальними орган ами Пенсійного фонду, наклад ається штраф у розмірі 10 відсо тків своєчасно не сплачених сум.

Одночасно на суми своєчасн о не сплачених (не перерахова них) страхових внесків і фіна нсових санкцій нараховуєтьс я пеня в розмірі 0,1 відсотка за значених сум коштів, розрахо вана за кожний день простроч ення платежу.

Статтею 57 Закону України "Пр о Державний бюджет України н а 2010 рік" №2154-VI, від 27.04.2010 встановлен о - Пенсійному фонду України списати недоїмку із страхов их внесків, заборгованість з відшкодування пільгових пен сій (в тому числі витрат на їх доставку) та борг з фінансови х санкцій та пені, що не погаше ні станом на 1 березня 2010 року н а вугле- та торфодобувних під приємствах, які входять до сф ери управління Міністерства вугільної промисловості Укр аїни. На суму списаної заборг ованості цих підприємств спи сати заборгованість Пенсійн ого фонду України за позикам и, наданими за рахунок коштів єдиного казначейського раху нку, шляхом віднесення усіх с ум на взаєморозрахунки з бюд жетом з подальшим відновленн ям єдиного казначейського ра хунку у порядку, встановлено му Кабінетом Міністрів Украї ни.

Відповідно до постанови Ка бінету Міністрів України "Пр о списання заборгованості Пе нсійного фонду України за по зиками, наданими з єдиного ка значейського рахунка, на сум у списаної заборгованості ву гле- та торфодобувним підпри ємствам" №484 від 23.06.2010, яка набрал а чинності 02.07.2010 Пенсійний фонд України визначає суму недої мки із сплати страхових внес ків, заборгованості з відшко дування пільгових пенсій (в т ому числі витрат на їх достав ку) та боргу з фінансових санк цій і пені, непогашених стано м на 1 березня 2010 р., вугле- та тор фодобувних підприємств, що н алежать до сфери управління Мінвуглепрому (далі - сума заб оргованості підприємств), за переліком (із зазначенням ст руктурних підрозділів, які м ають окремий баланс і самост ійно ведуть розрахунки із за страхованими особами та є пл атниками внесків до Пенсійно го фонду України, та їх коду зг ідно з ЄДРПОУ), визначеним цим Міністерством.

Органи Пенсійного фонду Ук раїни визначають суму заборг ованості підприємств за дани ми карток особових рахунків платників.

До суми заборгованості під приємств включаються також с уми штрафів та пені, які були р озстрочені відповідно до пун кту 14-1 розділу XV "Прикінцеві по ложення" Закону України "Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (Відом ості Верховної Ради України, 2003 р., N 49-51, ст. 376; 2009 р., N 30, ст. 419), суми стр ахових внесків, донараховані органами Пенсійного фонду У країни за результатами перев ірки, та суми фінансових санк цій і пені, неузгоджені з плат никами, за якими вимоги щодо ї х сплати та рішення про їх зас тосування прийняті до 1 берез ня 2010 р., а також суми недоїмки і з сплати страхових внесків, з аборгованості з відшкодуван ня пільгових пенсій (в тому чи слі витрат на їх доставку) та б оргу з фінансових санкцій і п ені станом на 1 березня 2010 р., які були предметом судового роз гляду.

Сума страхових внесків, фак тично утримана з фізичних ос іб, які є застрахованими особ ами згідно з частиною першою статті 11 Закону України "Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та не п ерерахована до Пенсійного фо нду України, не включається д о суми заборгованості підпри ємств.

Органи Пенсійного фонду Ук раїни проводять до 30 липня 2010 р . з вугле- та торфодобувними пі дприємствами, що належать до сфери управління Мінвуглепр ому, звірення розрахунків су ми їх заборгованості, резуль тати якого оформлюються акто м.

Списання суми заборговано сті підприємств здійснюєтьс я до 30 серпня 2010 р. за рішеннями о рганів Пенсійного фонду Укра їни, про що зазначеним підпри ємствам надсилається повідо млення, в якому вказується су ма списаної заборгованості з а видами платежів.

Сума списаної заборговано сті підприємств відображаєт ься у картках особових рахун ків платників із зазначенням дати прийняття рішення про с писання. Такі операції відоб ражаються у звітності окреми м рядком.

Відповідно до Положення пр о відокремлений підрозділ "А втобаза" Відкритого акціонер ного товариства "Лисичанськв угілля" підрозділ є цілісним майновим комплексом, не є юри дичною особою (а.с. 10-14, 16).

29.11.2004 позивач зареєстрований платником страхових внесків (а.с. 17).

Відповідно до повідомленн я про списання №7838/03-10 від 16.07.2010 упр авління Пенсійного фонду Ук раїни в м. Лисичанську - позив ачу списано заборгованість п еред Пенсійним фондом з внес ків та відшкодування витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій на загальну суму 2752419,30 грн.

Як вбачається з матеріалів справи рішенням №429 від 19.08.2010 поз ивачу нараховано суму штрафу в розмірі 33442,87 грн. та пені 201978,00 гр н. за несвоєчасну сплату стра хових внесків за період з 02.06.2010 по 28.07.2010 (а.с. 6-8).

Відповідно до статей 11, 71 Код ексу адміністративного судо чинства України розгляд і ви рішення справ в адміністрати вних судах здійснюються на з асадах змагальності сторін т а свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні п еред судом їх переконливості . Кожна сторона повинна довес ти ті обставини, на яких ґрунт уються її вимоги та заперече ння.

В адміністративних справа х про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкт а владних повноважень обов'я зок щодо доказування правомі рності свого рішення, дії чи б ездіяльності покладається н а відповідача, якщо він запер ечує проти адміністративног о позову.

Як вбачається з матеріалів справи, фінансові санкції за стосовані відповідачем за пе ріод з 02.06.2010 по 28.07.2010 за несвоєчасн у сплату позивачем сум страх ових внесків, що виникли у лют ому-червні 2009 року. Відповідно до приписів статті 57 Закону У країни "Про Державний бюджет України на 2010 рік" сума заборго ваності за лютий-червень 2009 ро ку зі сплати страхових внеск ів підлягає списанню. Списан ня зазначених сум фактично в ідбулося 16.07.2010 на підставі відп овідного рішення відповідач а у справі. Таким чином, на мом ент прийняття оскаржуваного рішення про застосування фі нансових санкцій №429 від 19.08.2010 - сума заборгованості на яку ц і санкції нараховувалися вже була списана відповідачем. В ідтак, після списання заборг ованості у відповідача не бу ло підстав застосовувати фін ансові санкції за несвоєчасн у сплату цієї самої заборгов аності, оскільки на момент пр ийняття рішення ця заборгова ність вже не існувала.

Крім того, суд зауважує, що ч астиною 2 статті 5 "Прикінцеві положення" Закону України "Пр о скорочення заборгованості перед Пенсійним фондом Укра їни підприємств, які мають ст ратегічне значення, та вугле добувних підприємств і відно влення пенсійних прав їх пра цівників" №2508-VI від 09.09.2010 (далі Зак он №2508) внесено зміни до Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування" і визначено: "Установи ти, що суми накладених (нарахо ваних) та не сплачених штрафі в та пені, а також суми штрафів та пені, які підлягають (підля гатимуть) накладенню (нараху ванню) на день набрання чинно сті Законом України "Про скор очення заборгованості перед Пенсійним фондом України пі дприємств, які мають стратег ічне значення, та вугледобув них підприємств і відновленн я пенсійних прав їх працівни ків", у тому числі розстрочені згідно із законодавством, ву гле- та торфодобувним підпри ємствам, що належать до сфери управління Міністерства вуг ільної промисловості Україн и, підлягають списанню в поря дку, встановленому правління м Пенсійного фонду України".

Закон №2508 набрав чинності 12.10. 2010, відтак, з цього часу сума фі нансових санкцій визначена в оскаржуваному рішенні відпо відача в будь-якому випадку п овинна бути списана.

Таким чином, враховуючи фак тичні обставини справи, суд д ійшов висновку про обґрунтов аність заявлених позовних ви мог.

Відповідно до статті 94 КАС У країни якщо судове рішення у хвалене на користь сторони, я ка не є суб'єктом владних повн оважень, суд присуджує всі зд ійснені нею документально пі дтверджені судові витрати з Державного бюджету України ( або відповідного місцевого б юджету, якщо іншою стороною б ув орган місцевого самовряду вання, його посадова чи служб ова особа).

Керуючись ст. ст. 17, 18, 94, 158-163, 167 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства "Ли сичанськвугілля" в особі від окремленого підрозділу "Авто база" до управління Пенсійно го фонду України в м. Лисичанс ьку Луганської області про с касування рішення задовольн ити повністю.

Скасувати рішення Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в м. Лисичанську про зас тосування фінансових санкці й та нарахування пені за несп лату (неперерахування) або не своєчасне сплату (несвоєчасн е перерахування) страхувальн иками страхових внесків, у то му числі донарахованих страх увальниками або органом Пенс ійного фонду №429 від 19.08.2010.

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь Відкр итого акціонерного товарист ва "Лисичанськвугілля" в особ і відокремленого підрозділу "Автобаза", м. Лисичанськ, вул. В ойкова, 20, ід. код 26349220 судові витр ати зі сплати судового збору в сумі 3 грн. 40 коп. (три гривні 40 к оп.).

Постанова суду першо ї інстанції набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарги , встановленого Кодексом адм іністративного судочинства України, якщо таку скаргу не б уло подано.

Постанова суду може бути ос каржена до Донецького апеляц ійного адміністративного су ду. Апеляційна скарга подаєт ься до адміністративного суд у апеляційної інстанції чере з суд першої інстанції, який у хвалив оскаржуване судове рі шення. Копія апеляційної ска рги одночасно надсилається о собою, яка її подає, до суду ап еляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засі данні проголошено вступну та резолютивну частини постано ви. Складення постанови у пов ному обсязі відкладено, про щ о згідно вимог частини 2 статт і 167 КАС України повідомлено п ісля проголошення вступної т а резолютивної частин постан ови у судовому засіданні.

Постанову у повному обсязі складено та підписано 20.12.2010

Суддя А.М. Каюда

Дата ухвалення рішення13.12.2010
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу13383651
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6622/10/1270

Постанова від 13.12.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Каюда А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні