Постанова
від 26.11.2010 по справі 2а-8822/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 листопада 2010 р. № 2а-8822/10/1370

Львівський окружний ад міністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого - судді Гулкеви ч І.З.,

судді Запотічного І.І.

судді Ко стіва М.В.

за участю секретаря су дового засідання Галійчук А. В.

розглянувши у відкритому судовому з асіданні в залі суду в місті Л ьвові адміністративну справ у за позовом Міністерства економіки України до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Світло - Захист - І нвест»про зобов' язання до в чинення дій,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся у Льві вський окружний адміністрат ивний суд з адміністративним позовом до Товариства з обме женою відповідальністю «Сві тло - Захід - Інвест», в якому просить подовжити дію спеціальної санкції - тимча сового зупинення зовнішньое кономічної діяльності на тер мін до усунення ТзОВ «Сві тло - Захід - Інвест» поруше ння ст. 1 Закону України ?Про по рядок здійснення розрахункі в в іноземній валюті? (у редакц ії, що діяла до 01.01.2008р.), а саме зар ахування валютної виручки на рахунок ТзОВ «Світло - З ахід - Інвест»в уповноважен ому банку за експортною опер ацією згідно контракту від 01.0 9.2007 року б/н.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Державна податкова ад міністрація України зверну лася до Міністерства економі ки України з поданням щодо за стосування спеціальної санк ції до ТзОВ «Світло - Зах ід - Інвест», в якому вказано про встановлений факт незар ахування валютних коштів на рахунок ТзОВ «Світло - Захід - Інвест»в уповноваже ному банку по експортному ко нтракту від 01.09.2007 року б/н, (пров едення платежу за імпортною операцією). На думку позивача , відповідачем ТзОВ «Світ ло - Захід - Інвест»порушен о законодавчо встановлені те рміни розрахунків по проведе нню платежів за імпортними о пераціями, які не були усунут і, що є підставою до звернення до суду з позовом про подовже ння дії спеціальної санкції - тимчасового зупинення зов нішньоекономічної діяльнос ті.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав з підстав, викладених у по зовній заяві, просить позов з адовольнити.

Відповідач явку повноважн ого представника в судове за сідання не забезпечив, хоча н еодноразово був належним чин ом повідомлений про дату, час та місце проведення судовог о розгляду.

Справа розглядається за на явними в ній матеріалами спр ави, відповідно до ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України.

Заслухавши пояснення учас ника процесу, перевіривши ма теріали справи, з' ясувавши дійсні обставини справи, дос лідивши зібрані по справі до кази, суд приходить до виснов ку, що позов підлягає до задо волення з наступних підстав .

Судом встановлено, що Держ авна податкова адміністраці я України (далі - ДПА України ) листом від 29.05.2009 року відповід но до спільної постанови Каб інету Міністрів України та Н аціонального банку України в ід 26.12.1995 року № 1044 ?Про заходи щодо забезпечення контролю за зо внішньоекономічною діяльні стю та валютного контролю? та ст. 37 Закону України ?Про поряд ок здійснення розрахунків в іноземній валюті? звернулася до Міністерства економіки У країни з поданням щодо засто сування спеціальної санкції до ТзОВ «Світло - Захід - Інвест, в якому вказано про вс тановлений факт незарахуван ня валютних коштів на рахуно к ТзОВ «Світло - Захід - Інвест»в уповноваженому бан ку по експортному контракту від 01.09.2007 року б/н.

Відповідно до вищевказано го подання ДПА України Мініс терство економіки прийнято н аказ від 08.07.2009 року № 682 ?Про засто сування спеціальної санкції -тимчасового зупинення зовні шньоекономічної діяльності до суб'єктів зовнішньоеконо мічної діяльності України? п очинаючи з 28 червня 2009 року бул а застосована спеціальна сан кція - тимчасове зупинення зо внішньоекономічної діяльно сті до ТзОВ «Світло - Зах ід - Інвест?.

Згідно ч.2 ст. 37 Закону ?Про зов нішньоекономічну діяльніст ь?, центральним органом викон авчої влади з питань економі чної політики за порушення ц ього або пов'язаних з ним зако нів України може застосовува ти до суб'єктів зовнішньоеко номічної діяльності або іноз емних суб'єктів господарсько ї діяльності такі спеціальні санкції як індивідуальний р ежим ліцензування та тимчасо ве зупинення зовнішньоеконо мічної діяльності. Спеціальн і санкції-тимчасове зупиненн я зовнішньоекономічної діял ьності суб'єкта зовнішньоеко номічної діяльності та індив ідуальний режим ліцензуванн я зовнішньоекономічної діял ьності суб'єкта зовнішньоеко номічної діяльності, застосо вуються центральним органом виконавчої влади з питань ек ономічної політики за поданн ям органів державної податко вої та контрольно-ревізійної служб, митних, правоохоронни х органів, органів Антимоноп ольного комітету України, сп еціально уповноваженого орг ану виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансов их послуг та Національного б анку України або за рішенням суду.

Відповідно до п. 2 ст. 12 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 року № 15-93 ?Про си стему валютного регулювання і валютного контролю? (далі-Де крет) органи, що здійснюють ва лютний контроль, мають право вимагати і одержувати від ре зидентів і нерезидентів повн у інформацію про здійснення ними валютних операцій, стан банківських рахунків в іноз емній валюті у межах повнова жень, визначених ст. 13 цього Де крету, а також про майно, що пі длягає декларуванню згідно з п. 1 ст. 9 цього Декрету.

У відповідності з п. 6.1 Інст рукції про порядок здійсненн я контролю і отримання ліцен зій за експортними, імпортни ми та лізинговими операціями затвердженої постановою пра вління НБУ від 24.03.1999 року № 136 (дал і - Інструкція), банки зобов' я зані вимагати від своїх кліє нтів повної інформації про е кспортні, імпортні та лізинг ові операції, розрахунки за я кими останні проводять через ці банки.

На виконання інстру кції до ДПІ у Франківському р айоні міста Львова листом в ід 05 лбтого 2009 року року № 01-1505/1 на дійшла інформація від уповно важеного банку Філії ТзОВ «КБ «Актив - Банк»у місті Ль вові (далі-Банк), що станом на 05.02.2009 року на рахунок ТзОВ « Світло - Захід - Інвест» не надійшла виручка від здійсн ення експортної операції по контракту від 01.09.2007 року б/н. Сам платіж відповідачем було пр оведено 30.07.2008 року.

Судом встановлено, що Това риством з обмеженою відповід альністю «Світло - Захід - І нвест» було порушено законод авчо встановлені терміни роз рахунків, визначених в ст. 1 За кону України ?Про порядок зді йснення розрахунків в інозем ній валюті?, за експортним кон трактом від 01.09.2007 року б/н.

Згідно статті 1 Закону Украї ни ?Про порядок здійснення ро зрахунків в іноземній валюті ? виручка резидентів у інозем ній валюті підлягає зарахува нню на їх валютні рахунки в уп овноважених банках у терміни виплати заборгованостей, за значені в контрактах, але не п ізніше 90 календарних днів з да ти митного оформлення (випис ки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що екс портується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелекту альної власності - з моменту п ідписання акта або іншого до кумента, що засвідчує викона ння робіт, надання послуг, екс порт прав інтелектуальної вл асності. Перевищення зазначе ного терміну потребує індиві дуальної ліцензії Національ ного банку України.

Як вбачається з матеріалі в справи позивач листом від 21. 09.2009 року № 4202-29/1113 звернувся до ДПА України щодо розгляду питан ня стосовно доцільності подо вження дії спеціальної санкц ії - тимчасового зупинення з овнішньоекономічної діяльн ості до ТзОВ «Світло - За хід - Інвест?.

Судом встановлено, що оскіл ьки, ДПІ у Франківському райо ні міста Львова було отриман о інформацію від Філії ТзОВ «КБ «Актив - Банк»про нена дходження виручки/товару по експортно-імпортних операці й, а суб' єкт господарювання не надав пояснень та докумен тальних підтверджень на пись мовий запит податкового орга ну ДПІ у Франківському район і міста Львова 10.03.2009 року № 426/10/22-18, було здійснено виїзд на юрид ичну адресу ТзОВ «Світло - Захід - Інвест»(місто Льв ів, вул..Ак.Лазаренка 42), в резул ьтаті чого складено Акт обст еження юридичної адреси плат ника № 74 від 10.03.2009 року про відсу тність за юридичною адресою ТзОВ «Світло - Захід - І нвест», його керівника Юрчи шина Ореста Васильовича та головного бухгалтера ОСО БА_3.

Відповідно до абз. 2 п .п. 3.4 п. 4 Порядку взаємодії Міні стерства економіки України т а ДПА України з питань застос ування спеціальних санкцій, затвердженого наказом Мінек ономіки України та ДПА Украї ни від 09.11.2006 року № 340/672, зареєстро ваним у Міністерстві юстиції України від 17.01.2007 року за № 30/13297, на підставі отриманих матеріал ів (у разі, якщо допущені поруш ення законодавства України н е усунуто виникає доцільніст ь подовження дії тимчасового зупинення зовнішньоекономі чної діяльності) Мінекономік и України має право зверненн я до суду з позовом.

Згідно ч. 9 ст. 37 Закону, при п рийнятті рішення щодо подовж ення дії тимчасового зупинен ня зовнішньоекономічної дія льності суд зазначає термін, на який подовжено дію цієї са нкції.

Згідно п. 8 ст. 35 КАС України вв ажається, що повістку вручен о юридичній особі, якщо вона д оставлена за адресою, внесен ою до відповідного державног о реєстру або за адресою, яка з азначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи .

Як встановлено судом, відп овідач не подавав державному реєстратору відомостей про зміну місця проживання, а том у суд приходить до висновку, щ о, оскільки, останній значить ся в реєстрі за адресою, вказа ною у довідці про державну ре єстрацію, на цю ж адресу судом надсилалися судові виклики, а тому відповідач ТзОВ «С вітло - Захід - Інвест» вважається належним чином п овідомлений про судові засід ання, які проводилися по спра ві 18.10.2010 року, 12.11.2010 року та 26.11.2010 року .

На підставі встановлених обставин суд вважає, що наявн і всі підстави для подовженн я дії спеціальної санкції - ти мчасового зупинення зовнішн ьоекономічної діяльності, ос кільки ТзОВ «Світло - За хід - Інвест» не усунуто порушень законодавств а України щодо надходження в законодавчо встановлений ст рок на рахунок уповноваженог о Банку виручки отриманої ві д здійснення експортної опер ації за контрактом від 01.09.2007 рок у б/н, а отже і не приведено зов нішньоекономічну діяльност ь у відповідність із законам и України.

Керуючись ст.ст. 7-14, 24, 35, 53, 69-71, 86, 128, 159-163, 167 Кодексу адміністра тивного судочинства України , суд в складі колегії суддів, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов за довольнити повністю.

Подовжити дію спеці альної санкції - тимчасовог о зупинення зовнішньоеконом ічної діяльності на термін д о усунення Товариства з обме женою відповідальністю «Сві тло - Захід - Інвест»(місто Львів, вул..Ак.Лазаренка 42 код Є ДРПОУ 33073772) порушення ст. 1 Закону України ?Про порядок з дійснення розрахунків в іноз емній валюті? (у редакції, що д іяла до 01.01.2008р.), а саме зарахуван ня валютної виручки на рахун ок ТзОВ «Світло - Захід - Інвест» в уповноваженому Б анку (Філії ТзОВ «КБ «А ктив - Банк»місто Львів) за експортною операцією згі дно контракту від 01.09.2007 року б/н .

Апеляційна скарга на постанову суду подається пр отягом десяти днів з дня її пр оголошення до Львівського ап еляційного адміністративно го суду через Львівський окр ужний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одн очасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського а пеляційного адміністративн ого суду. У разі застосування судом частини третьої статт і 160 цього Кодексу, а також прий няття постанови у письмовому провадженні апеляційна скар га подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та по рядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Код ексу, було повідомлено про мо жливість отримання копії пос танови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк н а апеляційне оскарження пост анови суду обчислюється з на ступного дня після закінченн я п'ятиденного строку з момен ту отримання суб'єктом владн их повноважень повідомлення про можливість отримання ко пії постанови суду.

Постанова набирає законн ої сили в строк та в порядку п ередбаченому ст. 254 КАС Україн и.

Головуючий суддя Гулкевич І.З.

Судді Запотічний І.І.

Костів М.В.

Повний текст постанов и виготовлено 30.11.2010 року.

< Текст >

< Текст >

< Текст > ,

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.11.2010
Оприлюднено12.01.2011
Номер документу13399987
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8822/10/1370

Постанова від 26.11.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 05.10.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 04.10.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні