Постанова
від 03.12.2010 по справі 2а-9951/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 грудня 2010 р. № 2а-9951/10/1370

Львівський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючої cудді - Потабе нко В.А.

за участю секретаря - Дроз ди І.С.,

за участю представників ст орін:

позивача - Гавришків О.М. , згідно довіреності,

відповідача - не з' явивс я,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м. Льво ві адміністративну справу за позовом Державної податково ї інспекції в Личаківському районі м. Львова до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Соціумінвест" про стягнен ня податкового боргу,

встановив:

ДПІ в Личаківському р айоні м. Львова звернулася до Львівського окружного адмін істративного суду з позовом, в якому просить стягнути з Тз ОВ "Соціумінвест " податковий борг перед бюджетом в сумі 999,93 грн.

Свої вимоги позивач обґру нтовує тим, що заборгованіст ь ТзОВ "Соціумінвест" станови ть 999,93 грн. та складається з под атку на прибуток підприємств а - 337,93 грн. та податку на додан у вартість - 662,00 грн. Відповіда чу було направлено дві подат кові вимоги. Станом на момент подання позову до суду суми о сновного зобов'язання та та ш трафних санкцій відповідача є узгодженими та у встановле ні законом строки до бюджету не сплачені, тобто визнаютьс я сумою податкового боргу. Ві дтак, позивач просить позов з адовольнити та стягнути з Тз ОВ "Соціумінвест " заборгован ість в розмірі 999,93 грн.

В судовому засіданні пред ставник позивача позовні вим оги підтримав, покликаючись на обставини, викладені в поз овній заяві. Просив позов зад овольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився , вручити йому повідомлення п ро час та місце розгляду спра ви не представилось можливим , оскільки, відповідно до пошт ової довідки, підприємство з а вказаною адресою відсутнє.

Відповідно до ст. 18 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців", якщо від омості, які підлягають внесе нню до Єдиного державного ре єстру, були внесені до нього, т о такі відомості вважаються достовірними і можуть бути в икористані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

В матеріалах справи наявн ий витяг з ЄДР від 29.09.2010 року, згі дно якого ТзОВ "Соціумінвест " зареєстровано за адресою: м. Львів, вул. Водогінна, 2.

Згідно ст. 33 КАС України, у ра зі ненадання особами, які бер уть участь у справі, інформац ії щодо їх поштової адреси су довий виклик або судове пові домлення надсилаються:

юридичним особам та фізичн им особам - підприємцям - за ад ресою місцезнаходження (місц я проживання), що зазначена в Є диному державному реєстрі юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців;

фізичним особам, які не мают ь статусу підприємців, - за адр есою їх місця проживання чи м ісця перебування, зареєстров аною у встановленому законом порядку.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за так ою адресою вважається, що суд овий виклик або судове повід омлення вручене їм належним чином.

За таких обставин суд вваж ає, що відповідач належним чи ном повідомлений і розглядає справу на підставі наявних в матеріалах доказів, відпові дно до ст. 71 КАС України.

Дослідивши матеріали спра ви, з'ясувавши дійсні обстави ни по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає з адоволенню з наступних підст ав.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Соціумінвест " зареєстроване 17.01.2005 року викон авчим комітетом Львівської м іської ради. Згідно витягу з Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців, підприємство знаходиться за адресою: м. Льв ів, вул. Водогінна, 2, код ЄДРПОУ 33349368. 01.02.2005 року ТзОВ "Соціумінвес т" взято на облік платника под атків в ДПІ у Личаківському р айоні м. Львова.

Заборгованість з податку н а прибуток підприємств в роз мірі 337,93 грн. виникла внаслідок несплати відповідачем залиш ку штрафних (фінансових) санк цій, яке застосовані податко вим повідомленням-рішенням № 0005381510/0 від 30.06.2010 року, прийнятим на підставі акту перевірки № 391/15- 1/33349368 від 18.06.2010 року.

Заборгованість по платежу податок на додану вартість в розмірі 662 грн. виникла внаслі док несплати податкового зоб ов' язання, яке визначено по датковими повідомленнями-рі шеннями № 0003001520/0 від 26.04.2010 року, при йнятого на підставі акту пер евірки № 234/15-2 від 26.04.2010 року), № 0002351520/0 від 29.03.2010 року, прийнятого на пі дставі акту перевірки № 234/15-2 ві д 29.03.2010 року та № 0003631520/0 від 28.05.2010 року , прийнятого на підставі акту перевірки № 493/15-2 від 28.05.2010 року.

Докази розміщення податко вих повідомлень-рішень на до шці податкових оголошень (ак ти) відповідно до п.п. 6.1 п. 6.2.4 ст. 6 З акону України "Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами" від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ (надал і - Закон № 2181-III), наявні в матер іалах справи.

Крім того, податковим орган ом було винесено дві податко ві вимоги від 12.05.2010 року № 1/375 та ві д 25.06.2010 року № 2/458 відповідно. Обид ві вимоги направлялися відпо відачу, але не були доставлен і у зв' язку з відсутністю ад ресата за юридичною адресою. Внаслідок цього, податковим органом було складено акти в ід 24.05.2010 року та від 30.06.2010 року відп овідно про розміщення податк ових вимог ТзОВ "Соціумінвес т" на дошці податкових оголош ень по причині відсутності п латника податку за юридичною адресою.

26.07.2010 року податковим органом винесено рішення про стягне ння коштів та продаж інших ак тивів платника податків в ра хунок погашення його податко вого боргу.

Однак, у встановлені строки в повному обсязі суми штрафн их (фінансових) санкцій сплач ені не були.

Згідно норм Закону Україн и «Про систему оподаткування »від 25 червня 1991 року №1251-ХІІ, пла тники податків зобов' язані сплачувати належні суми под атків і зборів (обов' язкови х платежів) у встановлені зак оном терміни.

Відповідно до п. 1.3 ст.1 Закон у № 2181-ІІІ, податковий борг - по даткове зобов' язання (з ура хуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узг оджене платником податків аб о узгоджене в адміністративн ому чи судовому порядку, але н е сплачене у встановлений ст рок, а також пеня, нарахована н а суму такого податкового зо бов' язання.

Відповідно до п.п 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 За кону № 2181-ІІІ, податкове зобов' язання платника податків, на раховане контролюючим орган ом відповідно до цього закон у, вважається узгодженим у де нь отримання платником подат ків податкового повідомленн я, за винятком випадків, у разі коли платник податків вважа є, що контролюючий орган неві рно визначив суму податковог о зобов' язання або прийняв будь-яке інше рішення, що не с уперечить законодавству з пи тань оподаткування або виход ить за межі його компетенції встановленої законом, такий платник податків має право з вернутися до контролюючого о ргану із скаргою про перегля д цього рішення. Остаточне рі шення вищого (центрального) к онтролюючого органу за заяво ю платника податків не підля гає подальшому адміністрати вному оскарженню, але може бу ти оскаржене в судовому поря дку.

Згідно п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону № 2181-ІІІ, у разі коли відповідно д о закону контролюючий орган самостійно визначає податко ве зобов'язання платника под атків за причинами, не пов'яза ними із порушенням податково го законодавства, платник по датків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визнач ені у законі з відповідного п одатку, а за їх відсутності - п ротягом тридцяти календарни х днів від дня отримання пода ткового повідомлення про так е нарахування.

Згідно з підпунктом 5.4 стат ті 5 Закону № 2181, узгоджена сума податкового зобов' язання, не сплачена платником податк ів у строки, визначені цією ст аттею, визнається сумою пода ткового боргу платника подат ків.

Отже, безспірними вимогами органів стягнення слід вваж ати узгоджену суму податково го зобов' язання, не сплачен у платником податків у строк и, визначені статтею 5 Закону У країни «Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами»

Відповідно до преамбули За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами», цей Закон є спеціальни м законом з питань оподаткув ання, який встановлює порядо к погашення зобов' язань юри дичних або фізичних осіб пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами з податків і зборів (обов' язкових плат ежів), включаючи збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування та внески на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування, нарахува ння і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються д о платників податків контрол юючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішн ьоекономічної діяльності та визначає процедуру оскаржен ня дій органів стягнення.

Відповідно до п. 1.12 ст. 1 Закону № 2181, контролюючий орган - дер жавний орган, який у межах сво єї компетенції, визначеної з аконодавством, здійснює конт роль за своєчасністю, достов ірністю і повнотою нарахуван ня податків і зборів (обов' я зкових платежів) та погашенн ям податкових зобов' язань ч и податкового боргу. Податко ві органи є контролюючим орг аном стосовно податків і збо рів (обов' язкових платежів) , які справляються до бюджеті в та державних цільових фонд ів.

Контролюючі органи мають п раво здійснювати перевірки с воєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплат и лише стосовно тих податків і зборів (обов' язкових плат ежів), які віднесені до їх комп етенції цим пунктом.

Органами, уповноваженими з дійснювати заходи з погашенн я податкового боргу є виключ но податкові органи, а також д ержавні виконавці у межах їх компетенції.

Відповідно до п.п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 За кону № 2181-ІІІ, активи платника п одатків (кошти, матеріальні т а нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізи чній особі за правом власнос ті або повного господарськог о відання) можуть бути примус ово стягнені в рахунок погаш ення його податкового боргу виключно за рішенням суду. В і нших випадках платники подат ків самостійно визначають че рговість та форми задоволенн я претензій кредиторів за ра хунок активів, вільних від за ставних зобов' язань забезп ечення боргу.

Усупереч наведеним нормам чинного законодавства, плат ник податків ТзОВ "Соціумінв ест" не вжив жодних заходів дл я погашення податкового зобо в' язання.

Згідно довідки позивача ві д 06.10.2010 року № б/н заборгованіст ь відповідача перед бюджетом станом на 06.10.2010 року становить 999,93 грн.

На даний час вказана сума по даткових зобов'язань в розмі рі 999,93 грн. є узгодженою та у вст ановлені законом строки до б юджету не сплаченою, тобто ви знається сумою податкового б оргу (узгоджена сума податко вого зобов' язання, не сплач ена платником податків у тер мін), а, відтак, підлягає стягн енню в примусовому порядку.

Враховуючи все вищеперера ховане, суд вважає позовні ви моги обґрунтованими та таким и, що підлягають до задоволен ня.

Оскільки спір виріш ено на користь суб' єкта вла дних повноважень, звільненог о від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб' єкта владни х повноважень, пов' язаних і з залученням свідків та пров еденням судових експертиз, с удові витрати (судовий збір) с тягненню з відповідача не пі длягають, відповідно до п. 4 ст . 94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 7-14, 18, 19, 69-71, 94, 128, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 167 КАС України, су д -

П О С Т А Н О В И В :

позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю "С оціумінвест", код ЄДРПОУ 33349368, що зареєстроване за адресою: 79000, м. Львів, вул. Водогінна, 2, до бю джету податковий борг в сумі 999 (дев' ятсот дев' яносто де в'ять) гривня 93 коп.

Постанова може бути оскар жена в порядку та строки, пере дбачені ст.ст. 186, 254 КАС України.

Повний текст постанови в иготовлений 08.12.2010 року.

Суддя Потабе нко В.А.

Дата ухвалення рішення03.12.2010
Оприлюднено12.01.2011
Номер документу13400217
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9951/10/1370

Постанова від 03.12.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 04.11.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 03.11.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні