Рішення
від 24.12.2010 по справі 31/345-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

31/345-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

21.12.10р.

Справа № 31/345-10

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Агросфера", м.Дніпропетровськ 

до Відповідача 1Товариства з обмеженою відповідальністю "Сокол ЛТД”,  с. Нивра Борщівського району Тернопільської області

    Відповідача 2Товариства з обмеженою відповідальністю "Гран Іновація", м.Дніпропетровськ

про стягнення 249 975,52 грн.

        Суддя     Єременко А.В.

Представники:

Від позивача:Малікова О.В., дов. від 18.01.10 р.;

Від відповідача 1:не з'явився;

Від відповідача 2:не з'явився;

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся з позовом до господарського суду та просить стягнути солідарно з відповідача 1 та відповідача 2 на свою користь суму боргу у розмірі 233 323,27 грн., суму процентів за користування товарним кредитом у розмірі  15 166,01 грн. та 1 486,24 грн. пені.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем-1 своїх грошових зобов'язань щодо оплати поставленого товару по договору купівлі-продажу № 4601-С від 02.04.10р., в забезпечення виконання зобов'язань за яким 02.04.10р. укладено договір  поруки № 4601-ПОР.

Відповідач-1 до судового засідання не з'явився, відзив та витребувані судом документи не надав, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

Відповідач-2 подав заяву (вх. № 23305 від 03.12.10р.), в якій визнає позовні вимоги позивача в повному обсязі та клопотання (вх. № 23306 від 03.12.10р.) про розгляд справи без участі його представника за наявними у справі матеріалами.

В судовому засіданні 21.12.10 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

 Вивчивши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

02.04.10р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Агросфера" (Продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Сокол ЛТД" (Покупець) було укладено Договір купівлі-продажу № 4601-С (надалі - Договір купівлі-продажу), відповідно до умов якого Продавець зобов'язався передати, а Покупець зобов'язався прийняти та оплатити вартість насіннєвого матеріалу (Товар) відповідно до умов даного договору (додаткових угод та специфікацій до нього).

Конкретний асортимент, кількість, ціна, строк поставки та умови оплати Товару наведені в Специфікаціях до Договору купівлі-продажу, які є його невід'ємною частиною. Загальна сума Договору складається із суми вартості Товару по всіх специфікаціях, підписаних в рамках цього договору ( п., п. 3.1, 3.2. Договору  купівлі-продажу).

Згідно п. 4.1 Договору купівлі-продажу умови оплати, порядок та строки здійснення платежів зазначаються у Специфікаціях до Договору.

Відповідно до п. 4.2 Договору купівлі-продажу товарний кредит з відстрочкою платежу по даному Договору надається на умовах сплати 0,01% річних за користування товарним кредитом, якщо інший розмір процентів не встановлений умовами оплати Товару по Специфікації до Договору. У разі несвоєчасної сплати товарного кредиту, Покупець продовжує користуватись товарним кредитом по ставці згідно п. 7.2, 7.3 Договору.

Відповідно до Специфікацій № 1 від 02.09.08р., № 2 від 02.09.08р. та №3 від 23.04.10р. до Договору купівлі-продажу товар продається на умовах надання Продавцем Покупцю товарного кредиту з відстрочкою платежу. Покупець зобов'язаний сплатити Продавцю загальну кінцеву вартість товару, отриманого згідно Специфікацій до договору, у строк до 25.10.2010 року.

Відповідно до умов Договору купівлі-продажу Продавець передав, а Покупець прийняв у власність товар, згідно Специфікацій, що є невід'ємною частиною Договору на загальну суму 225 740,07 грн., що підтверджується відповідними видатковими накладними № 200402/18 від 20.04.10р., № 200403/18 від 20.04.10р., № 290411/18 від 29.04.10р. та довіреностями на одержання товару, копії яких долучені до матеріалів справи.

Відповідач-1 не виконав умови договору та не здійснив оплату товару у встановлений Договором купівлі-продажу строк (доказів не надано).

Пунктом 4.6 Договору купівлі-продажу встановлено, що оплата вартості Товару та нарахованих процентів  проводиться у гривнях.

Сторони домовились та узгодили зміну ціни на Товар згідно способів, викладених у п.п. 4.7, 4.8 Договору.

Відповідно до п. 4.7 Договору купівлі-продажу, якщо з моменту підписання Специфікації до відвантаження (поставки Товару) та протягом всього строку користування Покупцем товарним кредитом, офіційний курс гривні до іноземної валюти (Долар США або Євро) зміниться на 0,1% від офіційного курсу гривні до іноземної валюти (Долар США або Євро), що визначений у Специфікації до Договору на момент її підписання, Покупець зобов'язаний сплатити Продавцю проіндексовану суму вартості Товару у гривні до Договору, як проданого на умовах товарного кредиту. Проіндексована сума вартості Товару у гривні встановлюється як (А1/А0 ) х СП = ПСП, де  А1 - офіційний курс гривні до  Євро на дату, коли мало місце його зміна на 0,1% по відношенню до А0; А0 –(при першій індексації суми вартості товару) - офіційний курс гривні до іноземної валюти Євро, визначений у Специфікації до Договору, (при кожній черговій індексації)- це офіційний курс гривні до іноземної валюти - Євро, який при попередній індексації суми вартості Товару (боргу), був на місці А1.; СП - сума вартості Товару (боргу), яка підлягає індексації; ПСП - проіндексована сума вартості Товару (боргу).

Відповідно до п. 4.8 Договору купівлі-продажу, якщо офіційний курс гривні до іноземної валюти (Євро) –А1 існуючий на певну дату у періодах, про які йдеться мова у п.4.7 Договору, буде величиною меншою, ніж існуюча на ту ж дату ставка міжбанківського валютного курсу гривні до Євро, проіндексована сума вартості Товару у гривні встановлюється як (М1/А0) х СП = ПСП, де М1 –міжбанківський курс гривні до Євро (курс продажу) на дату, коли мало місце його зміна на 0,1% по відношенню до А0; А0 – це (при першій індексації суми вартості товару (боргу)- офіційний курс гривні до Євро, визначений у Специфікації до Договору; (при кожній черговій індексації)- це курс гривні до Євро, який при попередній індексації був на місці показника М1.; СП - сума вартості Товару (боргу), яка підлягає індексації; ПСП - проіндексована сума вартості Товару (боргу).

        Нарахування  процентів по договору здійснюється на суму товарного кредиту, тобто на суму вартості Товару, що передавався на умовах товарного кредиту, за період: з моменту фактичного відвантаження Товару до моменту сплати Покупцем суми вартості Товару отриманого на умовах товарного кредиту. Момент фактичного відвантаження товару - дата вказана у видатковій накладній. Якщо буде мати місце факт, що передбачений п. 4.7., 4.8. даного Договору, то відповідно і нарахування процентів за користування товарним кредитом здійснюється на уже проіндексовану згідно п.4.7. чи п. 4.8. суму вартості Товару (боргу) по Договору, тобто на ПСП (п. 4.3. Договору купівлі-продажу).

Частина 2 ст. 632 ЦК України визначає, що зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором  або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 694, ч. 3. 691 ЦК України, товар продається в кредит за цінами, що діють на день продажу. Зміна ціни на товар, проданий в кредит, не є підставою для проведення перерахунку, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо договором купівлі-продажу встановлено, що ціна підлягає зміні залежно від показників, що зумовлюють ціну товару (собівартість, затрати, тощо), але при цьому не визначено способу її перегляду, ціна визначається виходячи із співвідношення цих показників на момент укладення договору і на момент передання товару.

Згідно ч. 2 ст. 533 ЦК України, якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом  відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншими нормативно-правовим актом.

Згідно розрахунку позивача відповідно до вищезазначених умов Договору купівлі-продажу, проіндексована суми вартості товару, прийнятого відповідачем по Специфікаціям        №№ 1, 3 станом на 25.10.10р., складає 152 323,27 грн.

Враховуючи, що сума вартості товару по Специфікації № 2 у розмірі 81 000,00 грн. не підлягає індексації, оскільки у ній не визначений офіційний курс гривні до Євро, відповідача 1 перед позивачем за поставлений товар станом на 25.10.10р. складає 233 323,27 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, Договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Аналогічну норму містить ст. 526 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 692 ЦК України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно із ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Ст. 611 УК України встановлено, що у разі порушення зобов'язання наступають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Виконання зобов'язань може забезпечуватись згідно договору неустойкою (штрафом, пенею). Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (ст. 549 ЦК України).

Пунктом 7.1 Договору купівлі-продажу передбачено, що у випадку порушення Покупцем термінів оплати, згідно цього Договору він оплачує Продавцю неустойку у вигляді пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня, від своєчасно неоплаченої суми заборгованості, за кожний день прострочення оплати.

За викладеного суд вбачає підстави для стягнення пені за період з 26.10.10р. по 09.11.10р. у сумі  1 486,24 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 694 ЦК України, договором купівлі-продажу може бути передбачений продаж товару в кредит з відстроченням або з розстроченням платежу.

Якщо покупець прострочив оплату товару, на прострочену суму нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути оплачений, до дня його фактичної оплати. Договором купівлі-продажу може бути передбачений обов'язок покупця сплачувати проценти на суму, що відповідає ціні товару, проданого в кредит, починаючи від дня передання товару продавцем (ч. 5 ст. 694 ЦК України).

Згідно з п.п. 7.2, 7.3 Договору купівлі-продажу, у разі несвоєчасного погашення заборгованості за товарним кредитом, згідно умов оплати, з дати виникнення простроченої заборгованості, на суму заборгованості нараховуються проценти за користуванням товарним кредитом з розрахунку 0,15 % за кожний день прострочення оплати. У разі несвоєчасного погашення заборгованості за товарним кредитом, згідно умов оплати, через 10 календарних днів з дати виникнення простроченої заборгованості, на суму заборгованості нараховуються проценти за користуванням товарним кредитом з розрахунку 1 % за кожний день прострочення оплати.

За ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема зміна умов зобов'язання.

Таким чином, оскільки відповідачем-1 були порушені умови сплати переданого Товару, це є підставою для настання відповідальності у вигляді зміни процентної ставки за користування товарним кредитом з 0,01% річних до 0,15% за кожний день прострочення оплати та з 0,01% річних до 1% за кожний день прострочення оплати через 10 днів з дати виникнення простроченої заборгованості. Зазначені проценти згідно з умовами Договору та ч. 5 ст. 694 ЦК України не є неустойкою, тобто по своїй правовій природі є складовою частиною вартості товару, а відтак, складовою частиною розміру заборгованості.

Отже, сума заборгованості з урахуванням процентів за користування товарним кредитом за період з 26.10.10р. по 09.11.10р. становить  248 489,28 грн.

В силу ч. 1 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

В забезпечення належного виконання зобов'язань покупця за Договором купівлі-продажу між позивачем та Товариством з обмеженою відповідальністю "Гран Іновація" (відповідач-2) укладено договір поруки № 4601-ПОР від 02.04.10р. (надалі –Договір поруки), де позивач виступає кредитором, а відповідач-2  - поручителем.

Предметом Договору поруки є зобов'язання поручителя перед кредитором відповідати за порушення боржником – Товариством з обмеженою відповідальністю "Сокол ЛТД" його зобов'язань перед кредитором по основному договору (Договору купівлі-продажу № 4601-С), що включає: погашення (сплату) товарного кредиту та будь-якої іншої заборгованості в сумі та у строк згідно основного договору; погашення (сплату) суми, на яку збільшено вартість товару, у зв'язку із застосуванням способу зміни ціни на товар (індексація) згідно умов основного договору; сплату процентів за користування товарним кредитом у відповідності до основного договору та процентів за користування грошовими коштами; сплату неустойки (штрафу, пені), що передбачені умовами основного договору.

         Відповідно до умов Договору поруки, у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник.

Солідарна вимога або солідарний обов'язок виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов'язання (ст. 541 ЦК України).

Відповідно ч. 1 ст. 553 ЦК України, за   договором   поруки   поручитель   поручається   перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає    перед    кредитором   за   порушення зобов'язання боржником.

У разі  порушення  боржником  зобов'язання,  забезпеченого порукою,  боржник  і  поручитель  відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки  (ч. 1, 2 ст. 554 ЦК України).

       В силу ч. 1 ст. 543 ЦК України, у   разі   солідарного   обов'язку  боржників  (солідарних боржників)  кредитор  має  право  вимагати   виконання   обов'язку частково  або в повному обсязі як від усіх боржників разом,  так і від будь-кого з них окремо.

      За викладеного, позовні вимоги позивача слід задовольнити.

      Судові витрати по справі на підставі ст. 49 ГПК України слід покласти на відповідачів.

       На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

           Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сокол ЛТД" (48740, Тернопільська обл., Борщівський район,  с. Нивра, код ЄДРПОУ 22774647), Товариства з обмеженою відповідальністю "Гран Іновація" (49000, м.Дніпропетровськ, вул. Собінова, 1, код ЄДРПОУ 34985633) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросфера" (49083, м. Дніпропетровськ, вул. Собінова, 1,  код ЄДРПОУ 31320991) 248 489,28 грн. боргу; 1 486, 24 грн. пені; 2 499,75 грн. витрат на сплату держмита; 236,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, видати наказ.

           Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя                                                                                                                          А.В. Єременко

Дата ухвалення рішення24.12.2010
Оприлюднено13.01.2011
Номер документу13413949
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 249 975,52 грн.        &nbsp

Судовий реєстр по справі —31/345-10

Судовий наказ від 05.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Рішення від 24.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні