Рішення
від 11.01.2011 по справі 18/2154-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/2154-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" січня 2011 р.Справа № 18/2154-10

за позовом  малого приватного підприємства "Анатолій&К" м. Дунаївці    

до приватного підприємства "ВМС-Агро" с. Панасівка Дунаєвнецького району

про  стягнення 40080 грн. заборгованості

                                                                                                    Суддя  Саврій В.А.

Представники сторін:

          від позивача:     Антал В.І. - за довіреністю №9 від 12.10.10р.    

          від відповідача: не з'явився

                             

Суть спору: Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 40080 грн. за виконані роботи згідно договору підряду на передпосівний обробіток грунту №6 від 22.08.2008р. В обґрунтування вимог посилається на ст.ст. 525,526 Цивільного кодексу України, 193 Господарського кодексу України, умови договору підряду на передпосівний обробіток грунту №6 від 22.08.2008р. та докази подані в обґрунтування позову.

Відповідач повноважного представника в судове засідання не направив, проте надіслав відзив на позов, в якому позовні вимоги визнав в повному обсязі. Заборгованість в сумі 40080 грн. пояснює процесом реорганізації підприємства шляхом приєднання до іншої юридичної особи і викликаними цим перевірками щодо дебіторської і кредиторської заборгованості.

   Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

Між приватним  підприємством "ВМС-Агро" с.Панасівка Дунаєвецького району (Замовник) та малим приватним підприємства "Анатолій&К" м.Дунаївці (Виконавець) 22.08.2008р. було укладено договір підряду №6, згідно якого Виконавець зобов'язується на свій ризик виконати роботу по передпосівному обробітку грунту за завданням Замовника, а Замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Перелік робіт, дата початку, дата завершення виконання робіт, вартість робіт та перелік техніки, за допомогою якої будуть виконуватись роботи, зазначається в додатках до даного договору, які є невід'ємною частиною даного договору. Виконавець виконує роботу власним екіпажем та власною технікою за адресою: Хмельницька область, Новоушицький район с. Струга, вул. Леніна,27 (п.п.1.1, 3.1 договору).

Відповідно п.п.2.2,3.1 Замовник зобов'язується своєчасно та в повному обсязі оплатити виконану Виконавцем роботу у відповідності з статтею 3 цього договору. Плата за роботу, виконану Виконавцем, здійснюється Замовником шляхом перерахування на розрахунковий рахунок Виконавця суми, зазначеної в Акті виконаних робіт, протягом 10 банківських днів з моменту підписання Акту виконаних робіт сторонами.

У відповідності до акту приймання-передачі етапів виконаних робіт №1 від 02.09.2008р., підписаного сторонами, Підрядником виконано, а замовником прийнято роботи на загальну суму 40080 грн.

Відповідач в добровільному порядку вартість виконаних робіт не оплатив, в зв'язку з чим Позивачем подано позов до суду про стягнення  заборгованості в сумі 40080 грн.

Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності, судом приймається до уваги наступне:

      У відповідності до ч. 2 п. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

 Відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України та ст.174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

 З положень ст. 509 ЦК України та ст.173 ГК України вбачається, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно ст.193 Господарського кодексу України та ст.ст. 525,526 Цивільного кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язань або їх зміна не допускається.

Нормами ст.627 ЦК України встановлено свободу договору, тобто відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

 Невиконання зобов'язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) стаття 610 ЦК України визначає як порушення зобов'язання.

  Частиною 1 ст. 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

 Відповідно до п. 1,2 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк  (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін)   виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

 Згідно ст.ст. 837, 854 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується  на  свій  ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника),  а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.  Якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Як вбачається з матеріалів справи, Позивачем виконано роботи згідно договору підряду, які прийняті Відповідачем, проте останній розрахунки за виконані роботи не провів, доказів, які б спростовували дане суду не подав, позовні вимоги визнав.

Враховуючи вищенаведене та приписи ст. 33 ГПК України в силу яких кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх заперечень, позовні вимоги заявлені обґрунтовано, підтверджені доказами та підлягають задоволенню.

У відповідності до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

 Керуючись  ст.ст. 33, 44, 49, 75, 82, 84, 85, 116-118 Господарського процесуального кодексу України, суд -  

                                                        В И Р І Ш И В:

Позов  малого приватного підприємства "Анатолій&К" м. Дунаївці до приватного підприємства "ВМС-Агро" с. Панасівка Дунаєвнецького району про  стягнення 40080 грн. заборгованості задоволити.

Стягнути з приватного підприємства "ВМС-Агро" с. Панасівка Дунаєвнецького району (код 33902949) на користь малого приватного підприємства "Анатолій&К" м. Дунаївці, вул. Шевченка,111 (код 31654062) 40080 грн. (сорок тисяч вісімдесят гривень) заборгованості, 400,80 грн. (чотириста гривень 80 коп.) витрат по оплаті державного мита та 236 грн. (двісті тридцять шість гривень) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

          

                              Суддя                                                                      В.А. Саврій

Віддруковано 3 примірники: 1 –в справі, 2 –позивачу, 3- відповідачу

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення11.01.2011
Оприлюднено14.01.2011
Номер документу13425748
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/2154-10

Рішення від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні