Постанова
від 25.12.2007 по справі а7/125-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А7/125-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"25" грудня 2007 р.                                                                   Справа № А7/125-07

              Господарський суд Київської області у складі судді Антонової В. М., розглянувши справу

за позовом Державної податкової інспекції у Вишгородському районі, м. Вишгород, Київська область

до Садівницького товариства «Маяк+», с. Лебедівка, Вишгородський район, Київська область   

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача –Вишгородська районна державна адміністрація, м. Вишгород, Київська область

про скасування (припинення) державної реєстрації юридичної особи

за участю представників сторін:

від позивача: Колодій О. М. (дов. № 13508 від 04.09.2007 р.)

від відповідача: не з'явились

від третьої особи: не з'явились

секретар судового засідання: Карпунов І. О.

Суть спору:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Державної податкової інспекції у Вишгородському районі  (далі –Позивач) до Садівницького товариства «Маяк+»(далі –Відповідач) про скасування (припинення) державної реєстрації юридичної особи.

Ухвалою господарського суду Київської області від 19.11.2007р. було відкрито провадження в адміністративній справі №А7/125-07, розгляд справи призначено на 11.12.2007р. та, відповідно до ст. 53 КАС України, залучено до участі у справі, в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача –Вишгородську районну державну адміністрацію.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідачем порушено вимоги ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»від 15.05.2003 року, а саме –не знаходиться за місцезнаходженням, зареєстрованим в Єдиному державному реєстрі підприємства та організацій України.  Разом з тим, згідно довідки ДПІ у Вишгородському районі № 19550/9/10 від 10.12.2007 року, відповідач не звітує до органів ДПІ з 2005 року, чим порушує п. 2 першої частини ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, як-то передбачено вказаною нормою Закону.

Представники відповідача та третьої особи в судове засідання 11.12.2007р. не з'явились, про причини неявки суд не повідомили, витребуваних ухвалою суду документів не подали, в зв'язку з чим розгляд справи було відкладено на 25.12.2007 р. о 11-40. У вказаний час представники відповідача та третьої особи в судове засідання не з'явились повторно,  хоча про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

         Згідно ч. 2 ст. 128 КАС України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони, або не повідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Беручи до уваги, що господарський суд Київської області повідомляв відповідача та третю особу про розгляд справи належним чином відповідно до ст. 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002р. за №75, і це підтверджується журналом вихідної кореспонденції загального відділу господарського суду Київської області та відповідною відміткою на першому примірнику ухвали про відкриття провадження у справі, що міститься в матеріалах справи та повістках про виклик в судове засідання, тому господарський суду Київської області розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав вважає їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з підстав, викладених у позовній заяві.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази в сукупності суд –

в с т а н о в и в:

Садівницьке товариство «Маяк+» зареєстровано Вишгородською районною державною адміністрацією 10.02.2004 року.

Згідно статті 93 Цивільного кодексу України та статті 1 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Так, відповідно до установчих документів відповідача, місцезнаходження Садівницького товариства «Маяк+»: 07360, Київська обл., Вишгородський район,           с. Лебедівка.

Відповідно до п. 11. 2 Інструкції „Про порядок обліку платників податків” затвердженої наказом ДПА України від 19.02.1998 р. № 80 (далі –Інструкція) у рамках проведення перевірочних заходів, а також при призначенні чи проведенні документальної перевірки платника податків чи при виконанні інших службових обов'язків працівниками органів державної податкової служби здійснюється або може здійснюватись перевірка місцезнаходження (місця проживання) платника податків. Матеріали такої перевірки надаються до підрозділів податкової міліції для встановлення місцезнаходження. П.11.5 Інструкції визначає, що у разі коли підрозділами податкової міліції підтверджено відсутність платника податків за місцезнаходженням (місцем проживання), то підрозділи з обліку платників податків до відповідного державного реєстратора (органу державної реєстрації) надсилають повідомлення про відсутність платника податків за місцезнаходженням (місцем проживання) за формою N 18-ОПП.

Як вбачається з матеріалів справи, державним реєстратором повідомлено ДПІ у Вишгородському районі (лист № 518 від 06.11.2007 р.) про відсутність відповідача за місцезнаходженням.

Згідно п. 8 статті 19 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”, якщо до Єдиного державного реєстру не внесено запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, то в разі неодержання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу в установлений частиною сьомою цієї статті строк, а також у разі одержання державним реєстратором від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний у строк, що не перевищує десяти робочих днів з дати, яка встановлена для подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу, або з дати одержання повідомлення від органу державної податкової служби, направити рекомендованим листом юридичній особі повідомлення про необхідність подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. У повідомленні зазначаються підстава його надіслання, остання дата одержання державним реєстратором реєстраційної картки від юридичної особи або найменування органу державної податкової служби, який надіслав повідомлення про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, та дата цього повідомлення. Державний реєстратор залишає реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу без розгляду та повідомляє про це заявника у випадках і в порядку, встановлених частиною п'ятою цієї статті. У разі повернення до державного реєстратора рекомендованого листа з відміткою відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою або неподання юридичною особою протягом місяця з дати направлення їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Відповідно до Витягу з державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців, 05.11.2007 р було внесено інформацію щодо відсутності юридичної особи (Садівницького товариства «Маяк+»)  за вказаною адресою за його місцезнаходженням.

Згідно довідки Державної податкової інспекції у Вишгородському районі від № 17614 від 14.11.2007 р., яка знаходиться в матеріалах справи, у відповідача станом на 14.11.07р. не має заборгованості зі сплати податків, зборів (обов'язкових) платежів.

Відповідно до п. 1 ч. 1 статті 25 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” державна адміністрація забезпечує виконання Конституції та законів України, рішень Конституційного Суду України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів державної влади.

Відповідно до п. 2 ч. 5 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Пунктом 1 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” передбачено, що суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи. Згідно ч. 3 зазначеної статті державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.

Крім того, відповідно до п. 1, 2 частини першої ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановленні законами, а також подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

В порушення зазначеної норми Закону Садівницьке товариство «Маяк+»не звітує до ДПІ у Вишгородському районі з моменту реєстрації, про що свідчить подана позивачем довідка ДПІ у Вишгородському районі від 11.12.2007 року за № 19549/9/10.

Відповідно до підпункту 8.6 п. 8 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої Наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.1998р. №80, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.03.1998р. за №172/2612, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та в разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, керівник державної податкової служби приймає рішення про звернення до господарського суду із позовною заявою про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до Закону України “Про державну податкову службу в Україні” органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законом України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органах із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Частиною першою ст. 247 ГК України передбачено, що у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Крім того, згідно частини другої ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Враховуючи вищевикладене, вимога позивача про припинення юридичної особи - Садівницького товариства «Маяк+» визнається судом правомірною та обґрунтованою, а також такою, що підлягає задоволенню.

З огляду на вищевикладене, господарський суд задовольняє позовні вимоги позивача.

Керуючись ст. ст. 17, 94, 98, 160, 162, 163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень КАС України, суд –  

  

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Припинити державну реєстрацію юридичної особи Садівницького товариства «Маяк+»(07324, Київська область, Вишгородський район, с. Лебедівка, код ЄДРПОУ 26475019).

3.          Зобов'язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення щодо припинення державної реєстрації юридичної особи у відповідності з вимогами ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців”.

4.          Копію постанови надіслати учасникам судового процесу.

Постанова набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня її проголошення, якщо заява про апеляційне оскарження постанови не буде подана. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана, в двадцятиденний строк після надання заяви про апеляційне оскарження, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя                                                                                                Антонова В. М.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.12.2007
Оприлюднено11.02.2008
Номер документу1343118
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а7/125-07

Постанова від 25.12.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 19.11.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні