Ухвала
від 09.12.2010 по справі 11-а-2316/10
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А Справа № 11-а-2316/10. Категорія КК Ук раїни ч. 3 ст. 190 КК У

Головуючий в суді 1-ї інстан ції Тарасюк К.Е. Допов ідач Гладій С.В.

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2010 року колегія с уддів судової палати у кримі нальних справах Апеляційно го суду міста Києва у складі:

головуючого судді Гладія С.В.,

суддів Матієк Т.В., К ияшка О.А.

з участю прокурора Т ертичного О.А.,

адвоката ОСОБА_2

обвинуваченої ОСОБА_3

представника потерпілого ОСОБА_4

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві кримінальну справу за апеля ціями прокурора, який прийма в участь у розгляді справи су дом першої інстанції та пред ставника потерпілого ОСОБ А_4 на постанову Печерськог о районного суду м. Києва від 0 9 серпня 2010 року,

В С Т А Н О В И Л А:

Вказаною постановою кри мінальна справа відносно:

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦ ІЯ_1, уродженки

м. Кілія, Одеської області, у країнки, громадянки України, з вищою

освітою, заміжньої, зареєст рованої за адресою: АДРЕСА_ 1, проживає за адресою: АДР ЕСА_2, раніше не судимої,

- обвинуваченої у вчинен ні злочину, передбаченого ст . 190 ч. 3 КК України, направлена пр окурору Печерського району м . Києва для організації додат кового розслідування.

Органами досудового слі дства ОСОБА_3 обвинувачує ться в тому, що 7-8 липня 2008 року в м. Києві, представившись кері вником міжнародної благодій ної організації благодійног о фонду «Міжнародна служба п орятунку», шляхом обману, під обіцянку сприяти ОСОБА_5 в отриманні пільгової кварти ри, як учаснику ліквідації ав арії на ЧАЕС, шляхом нібито ви користання своїх зв' язків в Міністерстві України з пита нь надзвичайних ситуацій, бе з наміру виконання своїх зоб ов' язань, заволоділа грошов ими коштами потерпілого в су мі 15 000 доларів США, що еквівале нтно на час вчинення злочину 72 600 грн., які останній перерах ував на особистий рахунок об винуваченої у ВАТ КБ «Надра» .

Спрямовуючи справу, у ві дповідності до ст. 281 КПК Украї ни, на додаткове розслідуван ня суд вказав, що органом досу дового слідства допущена неп равильність та неповнота слі дства, яка не може бути усунут а в судовому засіданні.

Зокрема суд в постанові заз начив, що в ході досудового сл ідства не були в повній мірі п еревірені свідчення ОСОБА _3 про відсутність в її діях в ідносно потерпілого обману т а, що в силу своїх службових об ов`язків у МБО БФ «МСП» надава ла консультативну допомогу ОСОБА_5 в можливості, в раз і ненадання квартири через М ЧС України, отримання кварти ри через благодійний Фонд зі сплатою в державний бюджет в ідповідних податкових зобов ' язань в розмірі 17 % її вартос ті. Оскільки на той час тільки відбувалась реєстрація МБО БФ «МСП», спонсорські кошти н адходили на її та її чоловіка ОСОБА_6 особисті рахунки, з яких і планувалось проводи ти благодійні вчинки. Крім ць ого суд вказав, що органом дос удового слідства належним чи ном не з' ясовано джерело по ходження грошових коштів в с умі 15000 доларів США, з цього при воду не встановлена та не доп итана колишня дружина ОСОБ А_5-ОСОБА_7, з рахунку якої були зняті гроші. Не встановл ено у зв' язку з чим в квитанц ії № 4019 від 08.07.2008 року платником н а рахунок №НОМЕР_1, власни ком якого є ОСОБА_3 ( на той час ОСОБА_8 ), значиться не ОСОБА_5, а сама ОСОБА_8, а також чому не вказані паспор тні дані платника, як того вим агає відповідний бланк заяви . Також не перевірені свідчен ня ОСОБА_5 про те, що переві в грошові кошти 08.07.2008 року у від діленні № 42 ВАТ КБ «Надра» у м. К ривий Ріг, проте як в квитанці ї № 4019 переказ готівки відбувс я у відділені №42 цього ж банку , але м. Дніпропетровська. Не з ' ясовані органом досудовог о слідства і розбіжності за о пераціями по поточному рахун ку ОСОБА_8 ( ОСОБА_8.) з 21.01.20 08 року по 03.04.2009 року в Київському РУ Філії ВАТ КБ «Надра», згідн о яких 08.07.2008 року відбулось попо внення її рахунку готівкою в сумі 15000 доларів США ( т. 1 а. с. 92-95 ) т а довідкою керівника підрозд ілу банківської служби безпе ки в Київському РУ Філії ВАТ К Б «Надра» ОСОБА_9 №340/03-01 від 20 .01.2009 року, відповідно до якої гр ошові кошти в сумі 15000 доларів С ША від ОСОБА_5 на рахунок ОСОБА_8 (ОСОБА_8.) не надхо дили ( т. 2 а. с. 89 ).

З огляду на наведене, з ме тою повноти і об' єктивності встановлення фактичних обст авин по справі, суд вказав на н еобхідність проведення в ход і досудового слідства ряду о перативно-розшукових та слід чих дій.

В апеляції прокурора, як ий брав участь у розгляді спр ави в суді першої інстанції, с тавиться питання про скасува ння постанови суду, як такої, щ о не ґрунтується на законі та матеріалах справи та про нап равлення справи на новий суд овий розгляд в той же суд в інш ому складі.

В апеляції представника потерпілого ОСОБА_5 - адво ката ОСОБА_4, також ставит ься питання про скасування п останови суду та направлення справи на новий судовий розг ляд, оскільки на його думку по станова суду суперечить вимо гам кримінально-процесуальн ого законодавства.

Заслухавши доповідача, п рокурора Тертичного О.А. та пр едставника потерпілого-адво ката ОСОБА_4, які підтрима ли принесені по справі апеля ції, просять постанову суду с касувати, а справу направити на новий судовий розгляд, обв инувачену ОСОБА_3 та в її і нтересах адвоката ОСОБА_2 , про залишення постанови суд у без змін, перевіривши матер іали справи та обговоривши д оводи апеляцій, колегія судд ів знаходить апеляції прокур ора та представника потерпіл ого такими, що підлягають час тковому задоволенню, а поста нова суду зміні, з направленн ям справи на додаткове розсл ідування, виходячи з наступн ого.

Як вбачається із матеріа лів справи, суд першої інстан ції дослідивши зібрані по сп раві докази, прийшов до обґру нтованого висновку про непов ному досудового слідства, як а не може бути усунута в судов ому засіданні, та вмотивован о, з підстав зазначених в пост анові, направив справу на дод аткове розслідування, оскіль ки для її усунення необхідно провести ряд оперативно-роз шукових та слідчих дій.

Крім зазначених в поста нові вказівок суду направлен их на усунення неповноти дос удового слідства, колегія су ддів, з метою всебічного, повн ого і об' єктивного дослідже ння обставин справи, вважає з а необхідне їх розшити з огля ду на наступне.

Як встановлено по справі , стосунки між потерпілим О СОБА_5 по перерахування О СОБА_3 15000 доларів США, та по за володінню останньою вказани ми грошовими коштами, були по в' язані із сприянням обвину ваченої в отриманні потерпіл им пільгового житла, як учасн ика ліквідації наслідків ава рії на ЧАЕС. Проте органом дос удового слідства не з' ясова но питання чи взагалі ОСОБА _5 перебував на житловому об ліку в МЧС України. Чи звертал ась ОСОБА_3 в МЧС України щ одо житлового питання ОСОБ А_10, як про це обвинувачена п осилалась в своїх свідченнях . Не встановлено походження п латіжного доручення № 3970 від 0 6.08.2008 року про перерахування ні бито Міністерством праці та соціальної політики України ТОВ «Нафтова компанія» 540 000 г рн. по договору купівлі-прода жу № 22/07 від 22 липня 2008 року кварти ри для ОСОБА_10 ( т. 1 а. с. 51, т. 2 а. с. 87 ).

Залишилось поза увагою о рганів досудового слідства ч и звертався офіційно ОСОБА _5 в Міжнародний благодійни й фонд «Міжнародна служба по рятунку» з приводу придбання йому Фондом квартири. Не пере вірено чи в змозі вказаний фо нд по стану на липень-серпень 2008 року за рахунок благодійни х внесків придбати ОСОБА_11 житло. Чи були наявними такі кошти на особистих рахунках ОСОБА_3 та її чоловіка ОС ОБА_6, як про це стверджувала обвинувачена. З метою переві рки свідчень по справі ОСОБ А_5, обвинуваченої ОСОБА_3 та свідка ОСОБА_6 про обст авини вчиненого злочину не в итребовувалась інформації у операторів мобільного зв`яз ку роздруківки їхніх телефон них дзвінків в зазначений пе ріод. Залишилось не з' ясова ним органом досудового слідс тва питання про повернення ( н е повернення) ОСОБА_3 грош ових коштів ОСОБА_5

У зв' язку з чим, в ході до судового слідства необхідно витребувати у Міністерстві з надзвичайних ситуацій Укра їни інформацію про перебуван ня ОСОБА_5 в черзі на отрим ання житла. Шляхом перевірки журналів реєстрації осіб, що звертаються в МЧС України, вс тановити чи зверталась ОСО БА_3 в Міністерство в липні 20 08 року та з якого питання. Чи пр ацювала ОСОБА_3 в даному м іністерстві, чи оформлялись на неї перепустки. В Міністер стві праці та соціальної пол ітики України з`ясувати похо дження платіжного доручення № 3970 від 06.08.2008 року. Витребувати з Міжнародного благодійного ф онду «Міжнародна служба поря тунку» відповідну інформаці ю про звернення ОСОБА_5 що до придбання Фондом йому жит ла. Встановити коли зазначен им Фондом були відкриті раху нки в банках та в яких саме. Ви ходячи з інформації, яка міст иться в протоколі огляду моб ільного телефону ОСОБА_5 в ід 13.12.2008 року, у встановленому з аконом порядку, витребувати у операторів мобільного зв' язку роздруківку телефонних дзвінків та СМС з телефонних апаратів належних ОСОБА_5 , ОСОБА_12, ОСОБА_6 на пер іод липень-серпень 2008 року, цим самим встановити також і їх м ісце перебування. Відповідно до закону, по результатам дод аткового допиту ОСОБА_3 пр о перерахування грошових кош тів на рахунок ОСОБА_5 в жо втні 2008 року, витребувати з бан ку відповідну інформацію.

Детально з цих питань до датково допитати ОСОБА_5, обвинувачену ОСОБА_3, в то му числі з посиланням на розд руківку руху грошових коштів по її особистому рахунку, а са ме за рахунок яких коштів пла нувалось нібито придбання жи тла для потерпілого, які саме кошти в зазначений період на дійшли на її рахунок як благо дійні внески. З цих же питань д опитати свідка ОСОБА_6.

В залежності від отриман их результатів по виконанню вказівок районного суду та а пеляційної інстанції, а тако ж проведених слідчих дій за і ніціативою органів досудов ого слідства направлених н а всебічне, повне і

об' єктивне дослідженн я обставин справи, виявлення як тих обставин, що викривают ь, так і тих, що виправдовують обвинувачену, прийняти по сп раві законне та обґрунтоване рішення.

Разом з тим колегія судд ів вважає за необхідне виклю чити вказівки суду першої ін станції про необхідність в х оді досудового слідства усун ути суперечність між звітом за операціями по поточному р ахунку ОСОБА_8 (ОСОБА_8. ) та довідкою складеною співр обітником служби безпеки бан ку «Надра» від 20.01.2009 року, щодо н енадходження 08.07.2008 року на раху нок обвинуваченої грошових к оштів від ОСОБА_5, оскільк и дані кошти за банківськими документами були зараховані на рахунок ОСОБА_8 від О СОБА_8. Не вбачає колегія суд дів необхідності і у витребу ванні інформації про співроб ітництво МБО БФ «Міжнародна служба порятунку» з структур ними підрозділами МЧС Україн и та про визнання потерпілою колишню дружину ОСОБА_5 - ОСОБА_7

А тому принесені по спра ві апеляції прокурора та пре дставника потерпілого - адв оката ОСОБА_13 підлягають задоволенню частково.

З урахуванням наведеног о, керуючись ст.ст. 365, 366, 382 КПК Укр аїни, колегія суддів,

У Х В А Л И Л А :

Апеляції прокурора, який приймав участь у розгляді сп рави в суді першої інстанції , та представника потерпілог о адвоката ОСОБА_13 - задо вольнити частково.

Постанову Печерського р айонного суду м. Києва від 09 се рпня 2010 року змінити.

Виключити із мотивуваль ної частини постанови вказів ки суду про необхідність в хо ді додаткового розслідуванн я усунути суперечності між з вітом за операціями по поточ ному рахунку ОСОБА_8 та до відкою служби безпеки банку «Надра» від 20.01.2009 року, у витреб уванні інформації про співро бітництво МБО БФ «Міжнародна служба порятунку» з структу рними підрозділами МЧС Украї ни та про визнання потерпіло ю ОСОБА_7

В решті постанову Печерс ького районного суду м. Києва від 09 серпня 2010 року про направ лення кримінальної справи по обвинуваченню ОСОБА_3 за ч. 3 ст. 190 КК України на додатков е розслідування - залишити без змін.

Запобіжний захід ОСОБ А_3 залишити підписку про не виїзд.

Судді: Гладій С.В. Матієк Т.В. Кияш ко О.А.

Дата ухвалення рішення09.12.2010
Оприлюднено17.01.2011
Номер документу13432700
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-а-2316/10

Ухвала від 09.12.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Гладій Степан Васильович

Ухвала від 09.12.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Гладій Степан Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні