Постанова
від 02.12.2010 по справі 2а-14529/10/17/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

  вул. Київська, 150, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95493

  ПОСТАНОВА

Іменем України

02 грудня 2010 р.

Справа №2а-14529/10/17/0170

 

 

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Папуші О.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом   Управління Пенсійного Фонду України в Київському районі м. Сімферополя АР Крим         

до   Корпорації "Укргазпром"             

про стягнення,

ВСТАНОВИВ:

  До Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим 09.11.10 р. надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Сімферополь АР Крим до Корпорації "Укргазпром" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування сумою 883,10 грн.

Ухвалою суду від 09.11.10 р. відкрито провадження в адміністративній справі, розпочато підготовче провадження, запропоновано відповідачу надати суду та в копії позивачу заперечення проти позову та документи на підтвердження своїх доводів, які в нього є. Розглянувши в підготовчому провадженні матеріали справи, судом з’ясовано питання про склад осіб, які беруть участь у справі, визначено факти, які необхідно встановити для вирішення спору, вивчено документи надані позивачем, зобов’язано сторін надати оригінали документів та докази на підтвердження заявлених вимог, за результатами чого закінчено підготовчого провадження та призначено справ до розгляду в судовому засіданні на 02.12.10 р.

Сторони, належним чином повідомлені про місце, час та день судового засідання явку повноважних представників не забезпечили. Позивач явку повноважного представника у судове засідання не забезпечив, подавши до канцелярії суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника у зв’язку із його великою завантаженістю, зазначивши, що заборгованість станом на час розгляду справи не зменшилась, позовні вимоги підтримано у повному обсязі.

Відповідач явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, про причини неявки не повідомив, заперечення на адміністративний позов суду не надав.

Розглянувши матеріали справи, клопотання позивача, суд приходить до висновку, що сторони про місце, день та час судового засідання повідомлені належним чином, тому перешкод для розгляду справи в порядку письмового провадження не знаходить та вважає за можливе розглянути справу відповідно до приписів частини шостої статті 128 КАС України за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності, судом з’ясовано, що позивач звернувся до Окружного адміністративного суду АР Крим на підставі ст. 23, ч. 3 ст. 106 та частини 2 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.03 № 1058-VI "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", якою органи Пенсійного фонду України наділені правом на звернення до суду з позовами про стягнення недоїмки, у тому числі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги у разі, якщо її не оскаржено страхувальником.

Позивач просить суд стягнути з відповідача своєчасно не сплачені ним страхові внески за серпень 2010 року сумою 883,10 грн.

З огляду на викладене цей позов розглядається судом відповідно до пункту 5 частини другої статті 17 КАС України як спір за зверненням суб’єкта владних повноважень у випадку прямо передбаченому законом, та, зважаючи на положення ст.ст. 18, 50 КАС України, оскільки однією із сторін справи є орган державної влади, на цю справу поширюється компетенція адміністративних судів та вона підсудна окружному адміністративному суду.

Корпорація "УКРГАЗПРОМ" зареєстровано Виконавчим комітетом Київської районної ради м. Сімферополя Автономної Республіки Крим юридичною особою 19.11.02 р., ідентифікаційний код 32234029, про що свідчить копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності – юридичної особи та копія довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а.с.7,8).

Відповідач, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України Київського району в м. Сімферополі АР Крим 03.03.2003 р., реєстраційний номер 14-04-8663 (а.с.9).

Статтею 46 Конституції України визначено право громадян на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності.

Роботодавці та інші особи, як страхувальники осіб, що перебувають з ними в індивідуальних трудових правовідносинах відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" зобов’язані сплачувати страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначає принципи, основи та механізм функціонування системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Відповідно до статті ст. 1 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" страхові внески – кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Стаття 3 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" визначає, що Пенсійний фонд, підприємства, установи, організації та фізичні особи, що здійснюють перерахування внесків до системи накопичувального пенсійного забезпечення, а також підприємства, установи, організації (далі - організації), що здійснюють виплату і доставку пенсій, є суб'єктами системи пенсійного забезпечення в Україні.

Згідно ч. 2 ст. 5 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" виключно цим Законом визначаються порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, а також стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до п. 4, 6 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" страхувальник зобов’язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом, а також нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Згідно п. 12 ст. 20 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач самостійно нарахував та подав позивачу розрахунки сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з яких загальна сума страхових внесків станом на 13.08.10 р. за липень 2010 р. складає 883,10 грн., що підтверджується розрахунком суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за серпень 2010 року (а.с.10).

В наслідок несвоєчасної сплати у повному обсязі страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у відповідача перед позивачем утворилася недоїмка сумою 883,10 грн.

Позивач спрямував відповідачу вимогу від 01.09.10 р. № Ю 1622 про сплату боргу сумою 9 272,52 грн. (а.с.11), яка була отримана відповідачем 03.09.10 р, про що свідчить відмітка у повідомленні про вручення поштового відправлення (а.с.11).

Частиною 3 ст. 106 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов’язаний сплатити суму недоїмки та суму фінансових санкції. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Недоїмка відповідачем у визначені Законом строки не сплачено та дії позивача з її визначення позивач не оскаржував.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше чим через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Оцінивши зібрані докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що відповідачем як страхувальником не сплачені страхові внески за осіб, пов’язаних з ним трудовими правовідносинами, за липень 2010 року сумою 883,10 грн., тому позов підлягає задоволенню, а заявлена до відшкодування органом Пенсійного фонду України сума - стягненню.

У справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, відповідно до частини четвертої статті 94 КАС України, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 159, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Корпорації "УКРГАЗПРОМ", ідентифікаційний код юридичної особи 32234029, на користь Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Сімферополь АР Крим (р/р 2560570445712 у КРУ ВАТ "Державний Ощадний банк України" м. Сімферополь, МФО 324805, код в ЄДРПОУ 20725930) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування сумою 883,10 грн.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частини постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частин постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Якщо суб’єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення цього строку, з якого суб’єкт владних повноважень повідомлення може отримати копію постанови суду.

  Суддя                                          О.В. Папуша

 

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення02.12.2010
Оприлюднено17.01.2011
Номер документу13432962
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14529/10/17/0170

Постанова від 02.12.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Папуша О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні