Постанова
від 16.12.2010 по справі 2а-8249/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.6.4

ПОСТАНОВА

Іменем України

16 грудня 2010 року Справа № 2а-8249/10/1270

Суддя Луганського ок ружного адміністративного с уду Чиркін С.М., розглянувши в порядку скороченого провадж ення адміністративну справу за позовом Державної податк ової інспекції в Артемівсько му районі міста Луганську до Приватного підприємства «І ЛРУС» про стягнення податков ої заборгованості на загальн у суму 5248,47 грн., звернувши стягн ення на активи , -

В С Т А Н О В И В:

01 листопада 2010 року ДПІ в Ар темівському районі м.Луганс ька звернулася до Луганськог о окружного адміністративно го суду з адміністративним п озовом до Приватного підпри ємства «ІЛРУС» про стягнення податкової заборгованості н а загальну суму 5248,47 грн., зверну вши стягнення на активи.

Розгляд справи провед ено в порядку скороченого пр овадження.

У встановлений судом ст рок відповідачем не подано а ні заперечень проти позову, а ні заяви про визнання позовн их вимог.

Розглянувши матеріали справи суд прийшов до наступ ного.

Статтею 2 Закону України " Про державну податкову служб у в Україні" на органи державн ої податкової служби покладе но обов'язки щодо здійснення контролю за додержанням под аткового законодавства.

Суб'єкт владних повноваж ень - орган державної влади, ор ган місцевого самоврядуванн я, їхня посадова чи службова о соба, інший суб'єкт при здійсн енні ними владних управлінсь ких функцій на основі законо давства, в тому числі на викон ання делегованих повноважен ь (п.7 ч.1 ст. З КАС України).

Як зазначено в п. 1 ч. 1 ст. З К АС України справа адміністра тивної юрисдикції - публічно -правовий спір у якому хоча б о днією із сторін є орган викон авчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадо ва чи службова особа або інши й суб'єкт, який здійснює владн і управлінські функції на ос нові законодавства.

З урахуванням викладеног о, зазначена справа відносят ься до юрисдикції адміністра тивних судів, оскільки учасн иком спору є суб'єкт владних п овноважень (орган державної податкової служби, наділений публічно-владними повноваже ннями).

Відповідач - Приватне підприємство «ІЛРУС», і.к. 35707479, зареєстроване виконавчим ко мітетом Луганської міської р ади 04.02.2008, номер запису 1 382 102 0000 014507, а дреса: 91493, Луганська обл., м.Луга нськ, смт.Ювілейне, вул.Артема ,б.1В, кв.6.

Перебуває на обліку як п латник податків в ДПІ в Артем івському районі м.Луганська з 07.02.2008 ( а.с.6).

Згідно преамбули ЗУ «Про порядок погашення зобов' яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами» від 21.12.2000 року № 2181 (далі - ЗУ №2181) цей Закон є спец іальним законом з питань опо даткування, який установлює порядок погашення зобов'язан ь юридичних або фізичних осі б перед бюджетами та державн ими цільовими фондами з пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів), включаючи збір на обо в'язкове державне пенсійне с трахування та внески на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування, нарахува ння і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються д о платників податків контрол юючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішн ьоекономічної діяльності, та визначає процедуру оскаржен ня дій органів стягнення.

Відповідно до п.1.12 ст.1 ЗУ № 2181 контролюючий орган - держав ний орган, який у межах своєї к омпетенції, визначеної закон одавством, здійснює контроль за своєчасністю, достовірні стю, повнотою нарахування по датків і зборів (обов'язкових платежів) та погашенням пода ткових зобов'язань чи податк ового боргу. Вичерпний перел ік контролюючих органів визн ачається статтею 2 цього Зако ну

Підпункт 2.1.4 пункту 2.1. ст.2 ЗУ № 2181 визначає, що податкові ор гани є контролюючим органом стосовно податків і зборів ( обов'язкових платежів), які сп равляються до бюджетів та де ржавних цільових фондів, крі м зазначених у підпунктах

Згідно ст. 67 Конституції Ук раїни кожен зобов' язаний сп лачувати податки та збори в п орядку і розмірах, встановле них законом.

Згідно з п. 3 ч.1 ст. 9 Закону У країни " Про систему оподатку вання" платники податків та з борів (обов'язкових платежів ) зобов'язані сплачувати нале жні суми податків та зборів (о бов'язкових платежів) у встан овлені законами термін.

У відповідності зі ст. 1 За кону України "Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и" від 21.12.2000 № 2181- III (зі змінами та до повненнями) передбачено: п.1.3 п одатковий борг (недоїмка) - под аткове зобов'язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод жене платником податків або узгоджене в адміністративно му чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений стр ок, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зоб ов'язання.

Згідно п.5.1 ст. 5 Закону, пода ткове зобов'язання (зобов'яза ння платника податків сплати ти до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та стро ки визначені цим Законом або іншими законами України), сам остійно визначене платником податків у податковій декла рації, вважається узгодженим з дня подання такої податков ої декларації.

Відповідно до п. п 5.4.1 .п. 5.4 ст .5 узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена пла тником податків у строки, виз начені цією статтею, визнаєт ься сумою податкового боргу платника податків.

З матеріалів справи вбача ється, що за відповідачем рах ується податковий борг у сум і 5248,47 грн., а саме з земельного п одатку у розмірі 5248,47 грн., у т.ч. п одаткові зобов' язання у сум і 5248,47 грн., що підтверджується п одатковим розрахунком земел ьного податку №2262 від 29.01.2010 ( а.с.12).

Узгоджене та не сплачене податкове зобов' язання у р озмірі 5248,47 грн. підтверджуєтьс я також зробленим позивачем розрахунком податкової забо ргованості станом на 07.10.2010 та д овідкою про суму податкового боргу (а.с.3).

Згідно статті 6 Закону Укр аїни "Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами" , у разі коли платник податків не спл ачує узгоджену суму податков ого зобов'язання в установле ні строки, податковий орган н адсилає такому платнику пода тків податкові вимоги.

З метою погашення боргу в ідповідачу було вручено перш у податкову вимогу № 1/532 від 05.07.201 0 ( а.с.9) та другу податкову вимо гу № 2/597 від 05.08.2010 ( а.с.8).

06.09.2010 позивачем було прийня то рішення № 41 про стягнення к оштів та продаж інших активі в платника податків в рахуно к погашення його податкового боргу( а.с.10).

Вжиті передбачені законо давством заходи щодо стягнен ня податкового боргу не дали результатів.

Враховуючи вищевикладене , податкова заборгованість в ідповідача підтверджена мат еріалами справи та на час роз гляду справи не погашена.

Згідно п. 11 ст. 10 Закону Укра їни "Про державну податкову с лужбу в Україні" №509 і змінами т а доповненнями органи держав ної податкової служби мають право стягувати заборговані сть перед бюджетом та держав ними цільовими фондами за ра хунок їх майна.

Відповідно п. п. 7.2.1 п. 7.2 ст. 7 Закону № 2181 джерелами погашен ня податкового боргу платни ка податків за рішенням орга ну стягнення, які є виконавчи ми документами є будь-які акт иви платника податків (його ф ілій, відділень, інших відокр емлених підрозділів) з ураху ванням обмежень, визначених цим Законом, а також іншими за конами.

Активами платника под атку визнаються кошти, матер іальні та нематеріальні цінн ості, які належать юридичній або фізичній особі за правом власності або повного госпо дарського відання (п. 1.7 Закон у №2181).

Відповідно п. п.3.1.1 п.3.1 ст. З Закону 2181 активи платника под атків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу викл ючно за рішенням суду.

З урахуванням вимог п.6 ст. 71 КАС України, суд розгляну в справу на підставі доказів , наявних в матеріалах справи .

Враховуючи вищевиклад ене та відсутність даних які -б спростовували доводи пози вача, суд вважає позовні вимо ги щодо стягнення податковог о боргу обґрунтованими та пі длягаючими задоволенню у пов ному обсязі.

Питання про розподіл суд ових витрат не вирішується, т ак як позивач звільнений від сплати судового збору відпо відно до ст. 4 Декрету Кабінета Міністрів України «Про держ авне мито» від 21.01.1993 року .

Керуючись ст.ст. 2, 17, 87, 94, 98, 158 - 1 63, 167, 183-2, 256 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позо в Державної податкової інсп екції в Артемівському районі міста Луганську до Приватн ого підприємства «ІЛРУС» про стягнення податкової заборг ованості на загальну суму 5248,47 грн., звернувши стягнення на а ктиви задовольнити.

Стягнути з Приватног о підприємства «ІЛРУС», і.к. 35707 479 суму податкового боргу з зе мельного податку у розмірі 5248 ,47 грн. ( п' ять тисяч двісті сор ок вісім гривень сорок сім ко пійок) на користь державного бюджету , код платежу 1102100, отрим увач УДК у м.Луганську ГУДКУ у Луганській області, код отри мувача 24046582, банк ГУ ДКУ в Луганс ькій області, МФО 804013, р/р 33218811700003, зв ернувши стягнення на його ак тиви.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, кр ім випадків її оскарження в а пеляційному порядку, є остат очною і підлягає негайному в иконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження мож е бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Дон ецького апеляційного адміні стративного суду.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку також іншими особами у зв 'язку з тим, що суд вирішив пит ання про їхні права, свободи, і нтереси чи обов'язки.

Строк для подання апел яційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участ ь у справі, обчислюється з мом енту отримання копії постано ви.

Апеляційна скарга под ається протягом десяти днів з дня отримання копії постан ови.

Апеляційна скарга пода ється до Донецького апеляцій ного адміністративного суду через Луганський окружний а дміністративний суд. Копія а пеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її п одає, до суду апеляційної інс танції.

У разі оскарження в апеля ційному порядку постанови, п рийнятої у скороченому прова дженні, ухвала суду апеляцій ної інстанції по такій справ і є остаточною і оскарженню н е підлягає.

Суддя С.М. Чиркін

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.12.2010
Оприлюднено17.01.2011
Номер документу13433580
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8249/10/1270

Постанова від 16.12.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.М. Чиркін

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні