Постанова
від 20.12.2010 по справі 2а-3420/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" грудня 2010 р. Справа № 2a-3420/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Панікара І.В.

при секретарі Бог усевич А.С.

за участю сторін:

представника позивач а - Походжук В.В.,

представника відпов ідача - Завадський В.В.,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: Держав ної податкової інспекції у С нятинському районі

до відповідача: Приватного агропромисловог о підприємства "Вітамир"

про стягнення за боргованості та пені в сумі 308 804,94 гривень,-

ВСТАНОВИВ:

04 жовтня 2010 року Держ авна податкова інспекція у С нятинському районі звернула ся до суду з позовом до Приват ного агропромислового підпр иємства "Вітамир" про стягнен ня заборгованості зі сплати податку з доходів фізичних о сіб та пені за період з 01.10.2007 рок у по 31.10.2009 року в сумі 309822,84 гривень .

Позовні вимоги мотив овані тим, що за відповідачем обліковується заборгованіс ть зі сплати податку з доході в фізичних осіб, яка утворила ся в результаті несплати до б юджету нарахованого податку з доходів фізичних осіб, що за фіксовано довідкою про резул ьтати планової виїзної перев ірки. Сума боргу не сплачувал ась відповідачем добровільн о, в наслідок чого нараховану пеню. Просив стягнути з відпо відача на користь держави за боргованість зі сплати подат ку з доходів фізичних осіб та пені за період з 01.10.2007 року по 31.10. 2009 року у розмірі 309822,84 гривень.

Позивач в судовому за сіданні позовні вимоги підтр имав з підстав викладених в п озовній заяві. Просив позов з адовольнити повністю.

Відповідач в судовом у засіданні позовні вимоги в изнав. Суду пояснив, що заборг ованість виникла у зв"язку із відсутністю коштів на підпр иємстві, зазначивши, що в найб лижчий час борг буде погашен о.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані до кази, заслухавши представни ка позивача та представника відповідача, суд приходить д о висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення в иходячи з наступних мотивів.

Згідно частини 1 статт і 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати под атки і збори в порядку і розмі рах, встановлених законом.

Відповідно до статті 9 Закону України "Про порядок погашення зобов"язань платни ків податків перед бюджетами та цільовими фондами"п латни ки податків і зборів (обов'язк ових платежів) зобов'язані сп лачувати належні суми податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів) у встановлені законами терміни.

Відповідно до підп. 8.1.1 п. 8.1 ст. 8 Закону України «Про по даток з доходів фізичних осі б» податковий агент, який нар аховує (виплачує) оподаткову ваний дохід на користь платн ика податку, утримує податок від суми такого доходу за йог о рахунок, використовуючи ст авку податку, визначену у від повідних пунктах статті 7 цьо го Закону.

Статтею 2 Закону Украї ни "Про податок з доходів фізи чних осіб" встановлено, що пла тниками податку є резидент, я кий отримує як доходи з джере лом їх походження з територі ї України, так і іноземні дохо ди.

Відповідно до п. 8.1.2 ст. 8 вказаного Закону України "Пр о податок з доходів фізичних осіб", податок підлягає сплат і (перерахуванню) до бюджету п ід час виплати оподатковуван ого доходу єдиним платіжним документом. Банки не мають пр ава приймати платіжні докуме нти на виплату доходу, які не п ередбачають сплати (перераху вання) цього податку до бюдже ту. Якщо оподатковуваний дох ід нараховується, але не випл ачується платнику податку ос обою, що його нараховує, то под аток, який підлягає утриманн ю з такого нарахованого дохо ду, підлягає сплаті (перераху ванню) до бюджету у строки, вст ановлені законом для місячно го податкового періоду.

Особою, відповідальн ою за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до б юджету податку з інших доход ів, є, для оподатковуваних дох одів з джерелом їх походженн я з України - податковий агент (п. 17.2 ст. 17).

У разі коли податкови й агент до або під час виплати доходу на користь платника п одатку не здійснює нарахуван ня, утримання або сплату (пере рахування) цього податку, від повідальність за погашення с уми податкового зобов'язання або податкового боргу, що вин икає внаслідок таких дій, пок ладається на такого податков ого агента (п. 20.3.2 ст. 20).

Підпунктом 3.1.1. п.3.1. ст.3 За кону України "Про податок з до ходів фізичних осіб", передба чено, що виключно за рішенням суду в рахунок погашення под аткових зобов' язань можуть бути примусово стягнені акт иви платника податків, що нал ежать юридичній чи фізичній особі за правом власності аб о повного господарського від ання.

Пунктом 16.1 ст. 16 Закону У країни «Про податок з доході в фізичних осіб» встановлено , що податок, утриманий з доход ів резидентів, підлягає зара хуванню до бюджету згідно з н ормами Бюджетного кодексу Ук раїни.

Згідно зі ст. 64 Бюджетн ого кодексу України до доход ів, що закріплюються за бюдже тами місцевого самоврядуван ня належить податок з доході в фізичних осіб. При цьому под аток з доходів фізичних осіб ,ь який сплачується юридично ю особою (працедавцем), зарахо вується до відповідного місц евого бюджету за її місцезна ходженням та місцезнаходжен ням її підрозділів, уповнова жених підрозділів в обсягах податку, нарахованого праців никам цих підрозділів.

Судом встановлено, що відповідач є платником пода тків, зборів (обов'язкових пла тежів) і перебуває на податко вому обліку в ДПІ в Снятинськ ому районі з 17.05.2005 року.

Співробітниками ДПІ в Снятинському районі провед ено позапланову виїзну перев ірку Приватного агропромис лового підприємства "Вітамир " з питань дотримання вимог по даткового законодавства по п одатку з доходів фізичних ос іб за період з 01.10.2007 року по 31.10.2009 р оку, за результатами якої скл адено акт №8988/17-32636395 від 25.11.2009 року т а встановлено порушення пп. 8.1 .2 п.8.1 ст. 8 Закону України «Про по даток з доходів фізичних осі б», що полягає у несвоєчасном у перерахуванню підприємств ом податоку з доходів фізичн их осіб, в наслідок чого нарощ ено борг, на який нараховано п еня у сумі 8218,71 грн.

Відповідач, являючис ь податковим агентом, не оспо рив суми заборгованості, дан их про її погашення не надав, з аперечення на позов не подав .

Приймаючи до уваги в икладене та враховуючи, що на час розгляду справи сума заб оргованості відповідачем не сплачена в добровільному по рядку, відповідних доказів с плати заборгованості відпов ідачем під час судового розг ляду справи не надано, суд дій шов висновку, що позовні вимо ги є обґрунтованими, а позов т аким, що підлягає задоволенн ю.

На підставі ст. 124 Конс титуції України, керуючись с т. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Приватног о агропромислового підприєм ства "Вітамир", код ЄДРПОУ 32636395, в ул. Винниченка, 33, місто Снятин , в доход Державного бюджету У країни заборгованість в сумі 308804,94 гривень (триста вісім тися ч вісімсот чотири гривні дев "яносто чотири копійки).

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя: /підпис/ Панікар І.В.

Постанова складена в повному обсязі 27.12.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.12.2010
Оприлюднено18.01.2011
Номер документу13438991
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3420/10/0970

Постанова від 20.12.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Постанова від 20.12.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 06.10.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Постанова від 20.12.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні