Рішення
від 01.02.2008 по справі 7/87-пн-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/87-ПН-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

01.02.2008                                                                Справа №  7/87-ПН-08

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Задорожної Н.О. при секретарі Степановій О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Приватної виробничо-комерційної фірми "Стройіндустрія", м. Херсон

до Приватного підприємства "Регіональний Центр "СТК", м. Херсон  

про  визнання права власності  

за участю

представників сторін:

від позивача: Григор"єв К.М. - представник, дов. від 16.01.08 р. (у справі)

від відповідача: Малюк Є.В. - представник, дов. від 16.01.08 р.

Позивач (ПВКФ "Стройіндустрія", м. Херсон, код ЄДРПОУ 31390131) звернувся з позовом, у якому просить суд визнати за ним право власності на самочинно збудовані нежилі приміщення, які складаються з офісу - літ. "З4" загальною площею 115,7 м.кв (площа забудови 149,1 кв. м); фасувально-розвантажувальний цементний комплекс - літ. "З5", загальною площею 1093,3 кв. м (площа забудови 1097,4 кв. м); туалет - літ. "З6"; компресорна - літ. "З7", цех по виробництву пінобетону - літ. "З8", підсобне приміщення  - літ. "Ж", розташоване у м. Херсоні, по Бериславському шосе, № 10.

Обґрунтовуючи підстави позову, зазначає, що на підставі нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу від 26.07.2006 р. придбав у власність від ТОВ "Таврійська інвестиційна промислова група" код ЄДР 33572956 об"єкт нерухомості: підсобне приміщення літ. З-3 площею забудови 9,2 кв. м; металеву вишку № 28, огорожу № 4, довжиною L-85,5 м.п.; підсобне приміщення літ. Ж площею забудови 18,9 кв.м; пропарочну камеру № 5 полігону № 4, що знаходяться за адресою м. Херсон, Бериславське шосе, № 10. Право власності на це майно зареєстровано Херсонським Державним бюро технічної інвентаризації, що підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно.

В процесі експлуатації об'єкта нерухомості позивачем здійснено реконструкцію  придбаного  об"єкта та додаткове будівництво, наслідком яких було створення нового нерухомого майна.

Відповідач, який виконував підрядні роботи з реконструкції на підставі укладеного між сторонами договору підряду від 19.10.06 р., зобов"язання щодо одержання відповідних дозволів не виконав, що унеможливлює реєстрацію права власності. До того ж позивачем вирішується питання про відведення в оренду земельної ділянки площею 4000 кв. м по Бериславському шосе, № 10 під торговельно-виробничу базу.

Відповідач письмових заперечень не надав, позов визнав обґрунтованим.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

На підставі укладеного між позивачем та ТОВ "Таврійська інвестиційна промислова група" код ЄДР 33572956 договору купівлі-продажу ПВКФ "Стройіндустрія" придбано у власність об"єкти нерухомості: підсобне приміщення літ. З-3 площею забудови 9,2 кв. м; металеву вишку № 28, огорожу № 4, довжиною L-85,5 м.п.; підсобне приміщення літ. Ж площею забудови 18,9 кв.м; пропарочну камеру № 5 полігону № 4, що знаходяться за адресою м. Херсон, Бериславське шосе, № 10 (а.с. 10).

Договір купівлі-продажу нотаріально посвідчений, право власності на придбане позивачем майно зареєстровано Херсонським Державним бюро технічної інвентаризації, що підтверджується витягом № 11435299 від 03.08.06 р. про державну реєстрацію цього майна (а.с. 11, 12).

19 жовтня 2006 р. між позивачем та підрядною організацією - ПП "Регіональний центр "СТК" було укладено договір підряду, згідно з яким підрядник зобов"язався виконати для замовника будівельні роботи, пов"язані з будівництвом та реконструкцією придбаного об"єкта нерухомості, а також одержати від контролюючих компетентних органів дозволи і узгодження.

Будівельні роботи та роботи з реконструкції придбаного об"єкту нерухомості закінчено, але проведено без одержання необхідних дозволів.

Таким чином, в процесі експлуатації об"єкта нерухомості підприємством позивача проведено будівельні роботи та роботи з реконструкції, наслідком яких є створення майнового комплексу, який складається  з офісу - літ. "З4" загальною площею 115,7 м.кв (площа забудови 149,1 кв. м); фасувально-розвантажувальний цементний комплекс - літ. "З5", загальною площею 1093,3 кв. м (площа забудови 1097,4 кв. м); туалет - літ. "З6"; компресорна - літ. "З7", цех по виробництву пінобетону - літ. "З8", підсобне приміщення  - літ. "Ж".

В теперішній час будівництво та реконструкція об"єктів нерухомості є завершеним, проте зазначений об"єкт в установленому порядку не прийнято в експлуатацію, що унеможливлює проведення державної реєстрації права власності позивача на новостворене нерухоме майно.

Зазначені обставини позбавляють підприємство можливості реалізувати свої правомочності володіння, користування та розпорядження щодо належного йому майна відповідно до визначальних принципів власності, встановлених положеннями частин 1-4 ст.319 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до частин 1, 2 ст.331 ЦК України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено законом або договором.

Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва  (створення майна).

Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

З фактичних матеріалів справи встановлено, що об'єкт нерухомості позивачем придбано на підставі нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу, новостворене майно  є завершеним будівництвом, позивачем прийнято заходи з технічної інвентаризації реконструйованого майна.

Відповідно до ст.392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Суд також враховує ту обставину, що в теперішній час позивачем вирішується питання щодо оформлення оренди земельної ділянки площею 4000 кв. м по Бериславському шосе, № 10, що підтверджується довідкою від 23.01.08 р. № 8-2360-20/15 управління з питань регулювання земельних відносин.

Враховуючи викладене, приписи п.1, 2 ст.331, ст.392 ЦК України, суд визнає позов обґрунтованим і задовольняє його у повному обсязі.

Судові витрати відносяться на відповідача, який порушив договірні зобов"язання, що було підставою для звернення позивача до суду за захистом порушеного права.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за приватною виробничо-комерційною фірмою "Стройіндустрія", код 31390131, право власності на майновий комплекс, розташований за адресою  м. Херсон, Бериславське шосе, № 10, що складається з: офісу - літ. "З4" загальною площею 115,7 м. кв (площа забудови 149,1 кв. м); фасувально-розвантажувального цементного комплексу - літ. "З5", загальною площею 1093,3 кв. м (площа забудови 1097,4 кв. м); туалету - літ. "З6"; компресорної - літ. "З7", цеху з виробництва пінобетону - літ. "З8", підсобного приміщення  - літ. "Ж".

 

         Суддя                                                                                      Н.О. Задорожна

           Дата підписання рішення

           відповідно до вимог ст. 84 ГПК України        

           


             

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення01.02.2008
Оприлюднено11.02.2008
Номер документу1345166
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/87-пн-08

Рішення від 01.02.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні