Постанова
від 13.01.2011 по справі 2а-29028/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 січня 2011 р. справа № 2а -29028/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Галатін ої О.О.

при секретарі Мичак О.С.

за участю представника по зивача Гришакової Н.Є.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у за адресою: 83052, м. Донецьку, вул . 50-ї Гвардійської дивізії, 17, ад міністративну справу за позо вом Жовтневої міжрайонн ої державної податкової інсп екції м. Маріуполя до товарис тва з обмеженою відповідальн істю «МОНОМАХ-ТРЕЙД» про стя гнення заборгованості перед бюджетом у розмірі 339,11 грн., -

В С Т А Н О В И В:

23.12.2010 Жовтнева МДПІ м. Мар іуполя звернулась до суду з п озовом до товариства з обмеж еною відповідальністю «МОНО МАХ-ТРЕЙД» про стягнення заб оргованості перед бюджетом у розмірі 339,11 грн.

В обґрунтування позову поз ивач зазначив, що заборгован ість з єдиного податку у зазн аченому вище розмірі утворил ась у зв' язку з несплатою ві дповідачем сум узгоджених по даткових зобов' язань, визна чених податковим органом у п одатковому повідомленні-ріш енні. Позивачем вживалися за ходи для погашення податково го боргу, відповідачу були на правлені та вручені податков і вимоги, але суму боргу відпо відач не сплатив.

Позивач, посилаючись на п. 11 с т. 10, п.п. 8, 11 ст. 11 Закону України „ Про державну податкову служб у в Україні”, ст.ст. 2, 3 Закону Ук раїни „Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами”, п росив стягнути з відповідача заборгованість перед бюджет ом у розмірі 339,11 грн.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримала п озовні вимоги та просила їх з адовольнити у повному обсязі .

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлявся суд ом належним чином. Згідно із Д овідкою поштового відділенн я № 17 м. Маріуполь на конверті із поштовим відправленням су дової повістки, воно поверну то у зв' язку із закінченням терміну зберігання, що свідч ить про відмову відповідача від отримання повістки на по штовому відділенні. У відпов ідності до ст. 37 КАС України ос оба, яка відмовилася одержат и повістку, вважається такою , що її повідомлено про дату, ч ас і місце судового засіданн я. За таких обставин суд вваж ає за можливе розглянути спр аву за відсутності відповіда ча на підставі наявних у спра ві доказів.

Заслухавши представника п озивача, дослідивши матеріал и справи, суд приходить до вис новку, що позовні вимоги підл ягають задоволенню.

Судом встановлено, що товар иство з обмеженою відповідал ьністю «МОНОМАХ-ТРЕЙД» зареє стровано як юридична особа 24.0 3.2006 виконавчим комітетом Марі упольської міської ради Доне цької області, включено до ЄД РПОУ за № 23771266, що підтверджуєть ся Довідкою з Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців , Довідкою Управління статис тики у м. Маріуполі від 14.10.2010. ТОВ «МОНОМАХ-ТРЕЙД» перебуває н а податковому обліку у Жовт невій МДПІ м. Маріуполя, що п ідтверджується довідкою про взяття на облік платника под атків від 07.12.2010 № 3650, є платником є диного податку згідно заяви від 08.12.2009.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни „Про державну податков у службу в Україні”, завдання ми органів державної податко вої служби, зокрема, є здійсне ння контролю за додержанням податкового законодавства, п равильністю обчислення, повн отою і своєчасністю сплати д о бюджетів, державних цільов их фондів податків і зборів (о бов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, устан овлених законодавством (далі - податки, інші платежі).

Таким чином, позивач Жовт нева МДПІ м. Маріуполя є суб `єктом владних повноважень, т а здійснює в даних правовідн осинах надані їй Законом Укр аїни „Про державну податкову службу в Україні” повноваже ння.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами”

податковий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з ура хуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узг оджене платником податків аб о узгоджене в адміністративн ому чи судовому порядку, але н е сплачене у встановлений ст рок, а також пеня, нарахована н а суму такого податкового зо бов'язання;

податкове зобов'язання - зоб ов'язання платника податків сплатити до бюджетів або дер жавних цільових фондів відпо відну суму коштів у порядку т а у строки, визначені цим Зако ном або іншими законами Укра їни;

платники податків - юридичн і особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділ и, що не мають статусу юридичн ої особи, а також фізичні особ и, які мають статус суб'єктів п ідприємницької діяльності ч и не мають такого статусу, на я ких згідно з законами поклад ено обов'язок утримувати та/а бо сплачувати податки і збор и (обов'язкові платежі), пеню т а штрафні санкції.

Таким чином, податковий бор г може існувати у разі, коли іс нує податкове зобов' язання , узгоджене саме платником по датків, статус якого визнача ється відповідним законом що до відповідного податку, збо ру (обов'язкового платежу).

Щодо єдиного податку, то так ими нормативно-правовими акт ами є Указ Президента Україн и „Про спрощену систему опод аткування, обліку та звітнос ті суб' єктів малого підприє мництва” та Закон України „П ро державну підтримку малого підприємництва”

Так, у відповідності до ст. 11 Закону України „Про державну підтримку малого підприємни цтва” для суб'єктів малого пі дприємництва в порядку, вста новленому законодавством Ук раїни, може застосовуватися спрощена система оподаткува ння, бухгалтерського обліку та звітності, яка передбачає заміну сплати встановлених законодавством податків і зб орів (обов'язкових платежів) с платою єдиного податку; заст осування спрощеної форми бух галтерського обліку та звітн ості.

Згідно з п. 5 Указу Президент а України „Про спрощену сист ему оподаткування, обліку та звітності суб' єктів малого підприємництва” суб'єкти ма лого підприємництва несуть в ідповідальність за правильн ість обчислення, своєчасніст ь подання розрахунків та спл ати сум єдиного податку згід но із законодавством України .

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону Укра їни „Про систему оподаткуван ня” платники податків і збор ів (обов'язкових платежів) зоб ов'язані, зокрема, сплачувати належні суми податків і збор ів (обов'язкових платежів) у вс тановлені законами терміни.

Наявність у відповідача по даткового боргу з єдиного по датку підтверджується насту пними матеріалами справи.

05.08.2010 Жовтневою МДПІ м. Мар іуполя прийнято податкове по відомлення-рішення № 0001271510/0, яки м відповідачу на підставі ак ту про результати невиїзної документальної перевірки до тримання вимог податкового з аконодавства ТОВ «МОНОМАХ-ТР ЕЙД» з питань своєчасності н адання розрахунку єдиного по датку за 2-й квартал 2010р. від 03.08.2010 № 262/15-113-23771266 за порушення гранични х строків подання податковог о розрахунку нараховані штр афні (фінансові) санкції - 170 г рн. Податкове повідомлення-р ішення було розміщено на дош ці оголошень згідно акту № 42/15-2 13 від 13.09.2010 та не оскаржувалося.

Також, 27.10.2010 Жовтневою МДП І м. Маріуполя прийнято подат кове повідомлення-рішення № 0004041510/0, яким відповідачу на підс таві акту про результати нев иїзної документальної перев ірки дотримання вимог податк ового законодавства ТОВ «МОН ОМАХ-ТРЕЙД» з питань своєчас ності надання розрахунку єди ного податку за 3-й квартал 2010р. від 25.10.2010 № 421/15-113-23771266 за порушення г раничних строків подання под аткового розрахунку нарахов ані штрафні (фінансові) санкц ії - 170 грн. Податкове повідом лення-рішення було розміщено на дошці оголошень згідно ак ту № 53/15/114-7 від 29.10.2010 та не оскаржув алося.

Згідно зворотного боку обл ікової картки платника подат ку, з урахуванням наявної пер еплати сума податкового борг у відповідача з єдиного пода тку складає 339,11 грн.

У відповідності до п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами» податкове зобов'яз ання платника податків, нара ховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 с татті 4 цього Закону, вважаєть ся узгодженим у день отриман ня платником податків податк ового повідомлення, за винят ком випадків, визначених під пунктом 5.2.2 цього пункту.

Абз. 3 п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 цього Закон у визначено, що у разі визначе ння податкового зобов'язання контролюючим органом за під ставами, зазначеними у підпу нктах "а" - "в" підпункту 4.2.2 пункт у 4.2 статті 4, платник податків з обов'язаний погасити нарахов ану суму податкового зобов'я зання протягом десяти календ арних днів від дня отримання податкового повідомлення, к рім випадків коли протягом т акого строку такий платник п одатків розпочинає процедур у апеляційного узгодження.

Згідно з абз. 4 п.п. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 цьо го Закону у разі коли податко вий орган або пошта не може вр учити платнику податків пода ткове повідомлення або подат кові вимоги у зв'язку з незнах одженням посадових осіб, їх в ідмовою прийняти податкове п овідомлення або податкову ви могу, незнаходженням фактичн ого місця розташування (місц езнаходження) платника подат ків, податковий орган розміщ ує податкове повідомлення аб о податкові вимоги на дошці п одаткових оголошень, встанов леній на вільному для огляду місці біля входу до приміщен ня податкового органу. При ць ому день розміщення такої по даткової вимоги вважається д нем її вручення.

Відповідно до п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 за значеного Закону, узгоджена сума податкового зобов'язанн я, не сплачена платником пода тків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою по даткового боргу платника под атків.

У відповідності до п.п. 3.1.1. п. 3.1 ст. 3 Закону України „Про поря док погашення зобов`язань пе ред бюджетами та державними цільовими фондами”, активи п латника податків можуть бути примусово стягнені в рахуно к погашення його податкового боргу виключно за рішенням с уду.

Оскільки відповідач самос тійно не сплатив суму податк ового боргу, а також враховую чи, що вжиті позивачем заходи не призвели до погашення под аткового боргу, суд задоволь няє позовні вимоги у повному обсязі.

На підставі вищевикладено го, керуючись ст.ст. 17-20, 51, 69-72, 86, 121, 158-164 , 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Жовтневої міжрайонної дер жавної податкової інспекції м. Маріуполя до товариства з о бмеженою відповідальністю « МОНОМАХ-ТРЕЙД» про стягнення заборгованості перед бюджет ом у розмірі 339,11 грн. - задовол ьнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «МО НОМАХ-ТРЕЙД» (адреса: 87517, Донец ька область, м. Маріуполь, пр. Н ахімова, буд. 100, ЄДРПОУ 23771266) суму заборгованості з єдиного по датку у розмірі 339 (триста трид цять дев' ять) грн. 11 коп. на роз рахунковий рахунок № 34217378700055 на к ористь Місцевого бюджету При морського району, ГУДКУ в Дон ецькій області, МФО 834016, ЄДРПОУ 34686694, код платежу - 16050100.

Постанова ухвалена у нарад чій кімнаті та проголошено ї ї повний текст у судовому зас іданні 13 січня 2011 року у присут ності представника позивача .

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, а також прийняття пос танови у письмовому провадже нні апеляційна скарга подаєт ься протягом десяти днів з дн я отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, було повідомлено про мо жливість отримання копії пос танови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк н а апеляційне оскарження пост анови суду обчислюється з на ступного дня після закінченн я п'ятиденного строку з момен ту отримання суб'єктом владн их повноважень повідомлення про можливість отримання ко пії постанови суду.

Суддя Галатіна О.О.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.01.2011
Оприлюднено21.01.2011
Номер документу13461851
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-29028/10/0570

Постанова від 13.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні