Постанова
від 29.12.2010 по справі 2а-27689/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 грудня 2010 р. справа № 2а-27689/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 2-40 год.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Чекмень ова Г.А.

при секретарі Токмак овій Є.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом С лов' янської об' єднаної державної податкової інспек ції Донецької області до тов ариства з обмеженою відпові дальністю «Славзерно» про с тягнення податкового боргу у розмірі 14 702,35 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Слов' янська об' єдна на державна податкова інспек ція Донецької області зверн улася до Донецького окружног о адміністративного суду з п озовом до товариства з обме женою відповідальністю «Сл авзерно» про стягнення пода ткового боргу у розмірі 14 702,35 грн.

В обґрунтування позовних в имог зазначив, що станом на 13.10. 2010 року відповідач має податк ову заборгованість у загальн ому розмірі 14 702,35 грн., що склада ється з:

- комунального податку у су мі 520,20 грн.;

- податку з доходів наймани х працівників у сумі 14 175,0 грн.;

- податку на додану вартіст ь у сумі 7,15 грн..

Станом на теперішній час по гашення податкового боргу не здійснено.

Просив стягнути з відповід ача на користь місцевого бюд жету зазначену суму податко вої заборгованості з комун ального податку, з податку з доходів найманих працівникі в, з податку на додану вартіс ть.

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, п ро дату, час і місце судового р озгляду повідомлявся належн им чином, про що свідчить розп иска про отримання судової п овістки, надіслав до суду зая ву про розгляд справи без йог о участі. За таких обставин с уд вважає за можливе розглян ути справу за відсутності пр едставника позивача на підс таві наявних у справі доказі в.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час і місце судов ого розгляду повідомлявся на лежним чином, надіслав до суд у заяву про розгляд справи бе з його участі. За таких обста вин суд вважає за можливе роз глянути справу за відсутнос ті представника відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали спра ви, суд приходить до висновку , що позовні вимоги є обґрунто ваними і підлягають задоволе нню.

Судом встановлено, що товар иство з обмеженою відповіда льністю «Славзерно» зареєс троване 15.06.2009 року рішенням ви конавчого комітету Слов' янської міської ради та з находиться на обліку у Слов ' янській ОДПІ Донецької області, як платник податків (а.с. 3,5).

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни „Про державну податков у службу в Україні”, завдання ми органів державної податко вої служби, зокрема, є здійсне ння контролю за додержанням податкового законодавства, п равильністю обчислення, повн отою і своєчасністю сплати д о бюджетів, державних цільов их фондів податків і зборів (о бов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, устан овлених законодавством (далі - податки, інші платежі).

Згідно з п. 11 ст. 10 Закону Украї ни „Про державну податкову с лужбу в Україні” державні по даткові інспекції в районах, містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об`єднані державні податк ові інспекції виконують, зок рема, таку функцію, а саме, под ають до судів позови до підпр иємств, установ, організацій та громадян про визнання уго д недійсними і стягнення в до ход держави коштів, одержани х ними за такими угодами, а в і нших випадках - коштів, одержа них без установлених законом підстав, а також про стягненн я заборгованості перед бюдже том і державними цільовими ф ондами за рахунок їх майна.

Таким чином, позивач Слов ' янська об' єднана держа вна податкова інспекція Дон ецької області є суб`єктом вл адних повноважень, та здійсн ює в даних правовідносинах н адані йому Законом України „ Про державну податкову служб у в Україні” повноваження.

Станом на 13.10.2010 року у відпові дача існує податковий борг з комунального податку у сум і 520,200 грн., з податку з доходів найманих працівників у сум і 14 175,00 грн., з податку на додану в артість у сумі 7,15 грн., який ви ник у результаті винесення п одаткових повідомлень - ріш ень.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами”

податковий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з ура хуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узг оджене платником податків аб о узгоджене в адміністративн ому чи судовому порядку, але н е сплачене у встановлений ст рок, а також пеня, нарахована н а суму такого податкового зо бов'язання;

податкове зобов'язання - зоб ов'язання платника податків сплатити до бюджетів або дер жавних цільових фондів відпо відну суму коштів у порядку т а у строки, визначені цим Зако ном або іншими законами Укра їни;

платники податків - юридичн і особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділ и, що не мають статусу юридичн ої особи, а також фізичні особ и, які мають статус суб'єктів п ідприємницької діяльності ч и не мають такого статусу, на я ких згідно з законами поклад ено обов'язок утримувати та/а бо сплачувати податки і збор и (обов'язкові платежі), пеню т а штрафні санкції.

Таким чином, податковий бор г може існувати у разі, коли іс нує податкове зобов' язання , узгоджене саме платником по датків, статус якого визнача ється відповідним законом що до відповідного податку, збо ру (обов'язкового платежу).

У відповідності до ст. 14 Зак ону України „Про систему опо даткування” податок на додан у вартість, податок з доходів фізичних осіб є загальнодер жавними податками, згідно ст . 15 Закону України „Про систем у оподаткування” комунальни й податок є місцевим податко м.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону Укра їни „Про систему оподаткуван ня” платники податків і збор ів (обов'язкових платежів) зоб ов'язані, зокрема, сплачувати належні суми податків і збор ів (обов'язкових платежів) у вс тановлені законами терміни.

Щодо порядку обчислення і с пати комунального податку, т о відповідно до ст. 15 Декрету К абінету Міністрів „Про місце ві податки і збори” комуналь ний податок справляється з ю ридичних осіб, крім бюджетни х установ, організацій, плано во-дотаційних та сільськогос подарських підприємств. Його граничний розмір не повинен перевищувати 10 відсотків річ ного фонду оплати праці, обчи сленого виходячи з розміру н еоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Встановле ння і визначення порядку спл ати такого податку згідно ст . 18 зазначеного Декрету здійсн юють органи місцевого самовр ядування відповідно до перел іку і в межах установлених гр аничних розмірів ставок.

Податковий борг з комуналь ного податку у розмірі 10,20 грн. виник на підставі податково го повідомлення - рішення № 0002682341 від 20.09.2010 року прийнято го за висновками акту плано вої виїзної перевірки № 6089/23-3-36 368865 від 06.09.2010 року, яке було вручен о відповідачу 20.09.2010 року. (а.с. 6,7-1 5).

Крім того, в даному випадку, в тому числі, ставиться питан ня про стягнення з відповіда ча на користь місцевого бюдж ету штрафних санкцій, які у ві дповідності до п. 17.1 ст. 17 Закону України “Про порядок погаше ння зобов' язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами ” накладаються на платника п одатків за порушення податко вого законодавства у розміра х, визначених цією статтею.

Як передбачено п. 17.3 ст. 17 Зако ну України “Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми”, сплата (стягнення) штрафн их санкцій, передбачених ціє ю статтею, прирівнюється до с плати (стягнення) податку та о скарження їх сум.

Податковий борг по фінанс овим санкціям у розмірі 510 гр н. виник на підставі податков ого повідомлення - рішення № 0002682341 від 20.09.2010 року прийнят ого за висновками акту план ової виїзної перевірки № 6089/23-3- 36368865 від 06.09.2010 року (донараховано 358,70 грн. з урахуванням перепла ти у сумі 8,50 грн.), яке було вруч ене відповідачу 20.09.2010 року (а.с . 6,7-15).

Штрафні санкції у розмірі 170 грн. були нараховані на підс таві податкового повідомлен ня-рішення форми «Р» № 0003051543 від 20.09.2010 року у в' язку з неп оданням податкової деклара ції за другий квартал 2010 року ., яке було вручено відповіда чу 21.09.2010 року (а.с. 18).

Відповідно до п. 5.2.1 п. 5.1 ст. 5 Зак ону України “Про порядок пог ашення зобов' язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами” податкове зобов' язанн я платника податку, нарахова не контролюючим органом вваж ається узгодженим у день отр имання платником податків по даткового повідомлення, за в инятком випадків, коли такі р ішення оскаржені у апеляційн ому або судовому порядку.

Таким чином, з відповідача п ідлягає стягненню податков ий борг з комунального подат ку у сумі 520,20 грн. (в тому числі 10,20 грн. - основний платіж, 510 гр н. - штрафні санкції).

Щодо податку з доходів фізи чних осіб, таким законом є За кон України „Про податок з до ходів фізичних осіб”, відпов ідно до п. 1.13 ст. 1 якого податок - податок з доходів фізичних о сіб; оподаткування - порядок, п ов'язаний з визначенням об'єк та оподаткування, обчислення м та сплатою (утриманням) пода тку з доходів фізичних осіб; п латник податку (у відповідни х відмінках) - платник податку з доходів фізичних осіб; пода ток з доходів фізичних осіб - п лата фізичної особи за послу ги, які надаються їй територі альною громадою, на територі ї якої така фізична особа має податкову адресу або розташ овано особу, що утримує цей по даток згідно з цим Законом.

Згідно п. 2.1 ст. 2 Закон України „Про податок з доходів фізич них осіб”, платниками податк у є, у тому числі, резидент, яки й отримує як доходи з джерело м їх походження з території У країни, так і іноземні доходи . Об'єктом оподаткування рези дента, у відповідності до п. 3.1 с т. 3 цього Закону є загальний м ісячний оподатковуваний дох ід; чистий річний оподаткову ваний дохід, який визначаєть ся шляхом зменшення загально го річного оподатковуваного доходу на суму податкового к редиту такого звітного року; доходи з джерелом їх походже ння з України, які підлягають кінцевому оподаткуванню при їх виплаті; іноземні доходи.

Згідно п. 4.1. ст. 4 Закон Україн и „Про податок з доходів фізи чних осіб” загальний річний оподатковуваний дохід скла дається з суми загальних міс ячних оподатковуваних дохо дів звітного року, а також іно земних доходів, одержаних пр отягом такого звітного року.

Відповідач є податковим аг ентом і тому у відповідності до п.п. 8.1.1 п. 8.1 ст. 8 вищевказаного Закону має утримувати подат ок від суми доходу за його рах унок, використовуючи встанов лену ставку податку. Податок підлягає сплаті (перерахува нню) до бюджету під час виплат и оподатковуваного доходу єд иним платіжним документом.

Заборгованість у розмірі 4 725,00 грн. виникла на підставі по даткового повідомлення - ріш ення № 0001781740 від 20.09.210 року, при йнятого на підставі висновк ів акту перевірки № 6089/23-3-36368865 ві д 06.09.2010 року, яке було вручене в ідповідачу 20.09.2010 року (а.с.7-15,16).

Крім того, в даному випадку, в тому числі, ставиться питан ня про стягнення з відповіда ча на користь державного бюд жету штрафних санкцій, які у в ідповідності до п. 17.1 ст. 17 Закон у України “Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и” накладаються на платника податків за порушення податк ового законодавства у розмір ах, визначених цією статтею.

Як передбачено п. 17.3 ст. 17 Зако ну України “Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми”, сплата (стягнення) штрафн их санкцій, передбачених ціє ю статтею, прирівнюється до с плати (стягнення) податку та о скарження їх сум.

Штрафні санкції у розмірі 94 50,00 грн. нараховані на підставі податкового повідомлення - р ішення № 0001781740 від 20.09.210 року, п рийнятого на підставі висно вків акту перевірки № 6089/23-3-36368865 від 06.09.2010 року, яке було вручене відповідачу 20.09.2010 року (а.с.7-15,16).

Таким чином, з урахуванням п риведених норм діючого закон одавства з відповідача підля гає стягненню податковий бор г з доходів фізичних осіб у р озмірі 14 175 грн. ( в тому числі по даткове зобов' язання - 4725,00 грн., штрафні санкції - 9450,00 гр н.)

Згідно п. 1.6 ст. 1 Закону Украї ни „Про податок на додану вар тість” податкове зобов'язанн я - загальна сума податку, одер жана (нарахована) платником п одатку в звітному (податково му) періоді, визначена згідно з цим Законом.

Згідно з п.п. 16.1.1 п. 16.1. ст. 16 цього Закону після закінчення вста новлених строків погашення у згодженого податкового зобо в' язання на суму податково го боргу по податковому зобо в' язанню нараховується пен я.

Оскільки відповідач у вста новлений законом строк не сп латив податок на додану варт ість, позивачем у відповідно сті до п.п. 16.1.1 п. 16.1. ст. 16 Закону Укр аїни „Про порядок погашення зобов`язань перед бюджетами та державними цільовими фонд ами” на суму податкового бор гу нарахована пеня.

Залишок несплаченої пені с кладає 7,15 грн.

Таким чином, з відповідача підлягає стягненню податков ий борг з податку на додану в артість (пеня) у сумі 7,15 грн.

Загальна сума податкової з аборгованості відповідача п еред бюджетом становить 14 702,35 г рн.

Відповідачем податковий б орг сплачено не було.

У відповідності до п.п. 3.1.1. п. 3.1 ст. 3 Закону України „Про поря док погашення зобов`язань пе ред бюджетами та державними цільовими фондами”, активи п латника податків можуть бути примусово стягнені в рахуно к погашення його податкового боргу виключно за рішенням с уду.

Таким чином, оскільки відпо відач не сплатив суми податк ового боргу, суд задовольняє позовні вимоги Слов' янсь кої об' єднаної державної податкової інспекції Донець кої області до товариства з обмеженою відповідальністю «Славзерно» про стягнення податкового боргу у розмірі 14 702,35 грн.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 17-20, 51, 69-72, 86, 121, 158-164, 167 КА С України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити позов Слов ' янської об' єднаної дер жавної податкової інспекції Донецької області до товари ства з обмеженою відповідал ьністю «Славзерно» про стяг нення податкового боргу у р озмірі 14 702,35 грн.

Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю « Славзерно» (84122, Донецька обла сть, м. Слов' янськ, пров. Андр іївський, буд. 12, код ЄДРПОУ 36368865 ) заборгованість перед бюдже том у сумі 14702 (чотирнадцять ти сяч сімсот дві) грн.35 коп., з як их:

заборгованість з комуналь ного податку у розмірі 520 (п' ятсот двадцять) грн. 20 коп. на ра хунок 33210828700075, код платежу 16010200, од ержувач ВДК м. Слов' янська та Слов' янського району, О КПО 34686605, банк УДК в донецькій о бласті, МФО 834016;

заборгованість з податку з найманих працівників у роз мірі - 14 175 (чотирнадцять тисяч сто сімдесят п' ять) грн. на р ахунок № 33216800700075, код платежу 11010100 , одержувач ВДК м. Слов' янськ а та Слов' янського району, О КПО 34686605, банк УДК в Донецькій о бласті, МФО 834016;

заборгованість з податку н а додану вартість у розмірі 7 (сім) грн. 15 коп. на рахунок № 3111802 9700075, код платежу 14010100, одержувач ВДК м. Слов' янська та Слов' янського району, ОКПО 34686605, банк УДК в Донецькій області, МФО 8 34016.

Постанову ухвалено у нарад чій кімнаті та проголошено ї ї вступну та резолютивну час тини 29 грудня 2010 року.

Повний текст постанови скл адений 04 січня 2011 року.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Апеляційна скарга на поста нову може бути подана через Д онецький окружний адміністр ативний суд протягом десяти днів з дня отримання копії по станови. Копія апеляційної с карги одночасно надсилаєтьс я особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Чекменьов Г.А.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.12.2010
Оприлюднено24.01.2011
Номер документу13476377
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-27689/10/0570

Постанова від 29.12.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Постанова від 29.12.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Ухвала від 08.12.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні