Постанова
від 12.01.2011 по справі 2а-27351/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 січня 2011 р. справа № 2а -27351/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Зекунов а Е. В.

при секретарі Коваль ському А.В.

за участю представника по зивача Юня кової С.Ю.,

представника відповідача не з' я вився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд ового засідання за адресою: м . Донецьк-52, вул. 50-ї Гвардійсько ї дивізії, 17, адміністративну справу за позовом Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з ти мчасової втрати працездатно сті в інтересах Красноармійс ької міської виконавчої дире кції Донецького обласного ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності до виробни чого об' єднання шахтної гео логії та технічного буріння «Укрвуглегеологія» про стяг нення простроченої заборгов аності у розмірі 2 342,41 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Донецьке обласне відділення Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності зверну лося до суду з позовом в інте ресах Красноармійської місь кої виконавчої дирекції Доне цького обласного відділення Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності до виробничого об' єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвугл егеологія» про стягнення про строченої заборгованості у р озмірі 2 342,41 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідач перебуває на обліку у Калінінській районній вико навчій дирекції м. Донецька Д онецького обласного відділе ння Фонду соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності як платник стра хових внесків з 25.12.2001, тобто є ст рахувальником та зобов' яза ний нараховувати і сплачуват и в установлені строки та в по вному обсязі страхові внески до вказаного Фонду відповід но до п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України “Про загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня у зв' язку з тимчасовою вт ратою працездатності та витр атами, зумовленими поховання м” від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (далі за тесто м - Закон № 2240).

Проте відповідачем на пору шення вимог ст.23, п.2 ч.2 ст.27 Закон у № 2240-ІІІ здійснюється відпов ідне перерахування страхови х внесків до Фонду з порушенн ям встановлених законодавце м термінів. Так, структурна од иниця Димитровської геолого розвідувальної експедиції в иробничого об' єднання шахт ної геології та технічного б уріння „Укрвуглегеологія" (ф ілія відповідача, яка не має с татусу юридичної особи) пере буває на обліку у Красноармі йській міській виконавчій ди рекції Донецького обласного відділення Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності як плат ник страхових внесків з 21.01.2005р., тобто є її страхувальником

Пунктом 4 ч.2 ст.27 Закону Украї ни від 18.01.2001 № 2240-ІІІ страхувальн ика зобов'язано облік коштів загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня у зв'язку з тимчасовою втра тою працездатності та витра тами, зумовленими поховання м, і своєчасно надавати орган ам Фонду встановлену звітніс ть щодо цих коштів.

Інструкцією про порядок на дходження, обліку та витрача ння коштів Фонду, затверджен ою постановою правління Фонд у від 26.06.2001 № 16, вказано, що страху вальники крім страхових внес ків зараховують до Фонду та в ідображають у звіті Ф4-ФССзТВ П, зокрема, і суми пені, штрафі в та інших фінансових санкці й, застосованих до страхувал ьника та його посадових осіб відповідно до чинного закон одавства.

На підставі звітних даних з а формою Ф4-ФССзТВП за 9 місяці в 2010 року Структурна одиниця Д имитровської геологорозвід увальної експедиції виробн ичого об'єднання шахтної ге ології та технічного буріння „Укрвуглегеологія" має прос трочену заборгованість по сп латі страхових коштів у сум і 22 631,18 грн.

У зв'язку з цим Донецьке обл асне відділення Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності про сить стягнути з відповідача прострочену заборгованість із сплати страхових коштів д о Фонду у сумі 2 342,41 грн., обґрунт овуючи її розмір наступним.

На підставі звітних даних з а формою Ф4-ФССзТВП за І півріч чя Структурна одиниця Димитр овської геологорозвідуваль ної експедиції виробничого о б'єднання шахтної геології т а технічного буріння „Укрвуг легеологія" мала прострочену заборгованість перед органо м Фонду у розмірі 20 288,77 грн.

Зазначена сума заборгован ості по сплаті страхових кош тів була стягнута з відповід ача на підставі постанови До нецького окружного адмініст ративного суду від 27.09.2010 по спра ві N2а-19437/10/0570.

Проте на даний час сума забо ргованості по сплаті страхов их внесків постійно зростає і станом на 01.10.2010 складає 22 631,18 грн .

Отже, зважаючи на різницю мі ж сумою заборгованості відпо відача на підставі звітних д аних за І півріччя 2010 року (за я кою видано судове рішення ві д 27.09.2010 по справі № 2-а-19437/10/0570) та звіт них даних за 9 місяців 2010 року, з відповідача слід стягнути с уму заборгованості по сплаті страхових внесків у розмірі 2 342,41 грн.

Красноармійська міська ви конавча дирекція Донецького обласного відділення Фонду не є юридичною особою, тому в ї ї особі виступає Донецьке об ласне відділення Фонду соціа льного страхування з тимчасо вої втрати працездатності.

Просить стягнути з відпові дача - Виробничого об' єднан ня шахтної геології та техні чного буріння «Укрвуглегеол огія» на користь Донецького обласного відділення Фонду с оціального страхування з тим часової втрати працездатнос ті в інтересах Красноармійсь кої міської виконавчої дирек ції Донецького обласного ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності простроче ну заборгованість по сплаті страхових коштів до Фонду у с умі 2 342,41 грн.

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримала п озовні вимоги та просила їх з адовольнити у повному обсязі .

Представник відповід ача у судове засідання повто рно не з' явився, про дату, час та місце розгляду справи на 23 .12.2010р. та 12.01.2011 року повідомлявся судом належним чином, про що с відчать поштове повідомленн я про отримання судової пові стки та розписка про отриман ня судової повістки. Заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за йог о відсутності представник ві дповідача суду не надавав. За таких обставин та враховуюч и приписи ч. 4 ст. 128 КАС України с уд вважає за можливе розглян ути справу за відсутності пр едставника відповідача на пі дставі наявних у справі дока зів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и обставини справи та переві ривши їх доказами в межах зая влених позовних вимог, суд вс тановив наступне.

Позивач - Донецьке обласне в ідділення Фонду соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності зареєст ровано як юридична особа 26.06.2001 в иконавчим комітетом Донецьк ої міської ради, включено до Є ДРПОУ за № 21955772 та є у розумінні ст. 14 Основ законодавства Укр аїни про загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання страховим фондом, тобт о органом, який здійснює кері вництво та управління окреми м видом загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування, провадить збір та а кумуляцію страхових внесків , контроль за використанням к оштів, забезпечує фінансуван ня виплат за загальнообов'яз ковим державним соціальним с трахуванням та здійснює інші функції.

Таким окремим видом загаль нообов'язкового державного с оціального страхування є стр ахування громадян на випадок тимчасової втрати працездат ності, правові, організаційн і та фінансові основи якого в изначені Законом № 2240.

У відповідності до ч. 1 ст. 9 За кону № 2240, Фонд соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності є органом, як ий здійснює керівництво та у правління загальнообов'язко вим державним соціальним стр ахуванням у зв'язку з тимчасо вою втратою працездатності т а витратами, зумовленими нар одженням та похованням, пров адить збір і акумуляцію стра хових внесків та інших кошті в, призначених для фінансува ння матеріального забезпече ння та соціальних послуг, вид и яких передбачені статтею 34 ц ього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює кон троль за використанням цих к оштів. Фонд належить до цільо вих позабюджетних страхових фондів.

Частиною 1 ст. 10 зазначеного З акону управління Фондом здій снюють правління та виконавч а дирекція Фонду. В Автономні й Республіці Крим, областях т а в містах Києві і Севастопол і безпосереднє управління зд ійснюють правління та викона вча дирекція відповідних від ділень Фонду.

Пункт 4 ч. 1 ст. 13 Закону № 2240 вста новлює, що виконавча дирекці я фонду уповноважена на здій снення контролю за правильни м нарахуванням, своєчасною с платою страхових внесків, а т акож забезпечує цільове вико ристання коштів загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працезда тності та витратами, зумовле ними народженням та похованн ям.

Красноармійська міська ви конавча дирекція Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з ти мчасової втрати працездатно сті не є юридичною особою, у зв ' язку з чим позивач як юриди чна особа звернувся з даним п озовом до суду у її інтересах .

Таким чином, позивач - Донец ьке обласне відділення Фонду соціального страхування з т имчасової втрати працездатн ості є суб' єктом владних по вноважень та здійснює у дани х правовідносинах повноваже ння, надані йому Законом № 2240.

Згідно з пунктом “а” ч. 3 ст. 2 т а п. 1 ч. 1 ст. 6 цього Закону, страх увальник - роботодавець - дл я осіб, які працюють на умовах трудового договору (контрак ту) на підприємствах, в устано вах, організаціях незалежно від форм власності та господ арювання або у фізичних осіб , у тому числі в іноземних дипл оматичних та консульських ус тановах, інших представництв ах нерезидентів, а також обра ні на виборні посади в органа х державної влади, органах мі сцевого самоврядування та в інших органах; члени колекти вних підприємств, сільського сподарських та інших виробни чих кооперативів.

Відповідач - виробниче об' єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвугл егеологія» зареєстровано як юридична особа виконавчим к омітетом Донецької міської р ади 26.10.1994, що підтверджується св ідоцтвом про державну реєстр ацію юридичної особи Серії А00 № 300188. Відповідач включени й до ЄДРПОУ за № 00186080

Структурна одиниця Димитр івська геологорозвідувальн а експедиція виробничого об' єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвугл егеологія» є філією (іншим ві докремленим підрозділом) від повідача без права юридичної особи, що підтверджується до відкою Управління статистик и у м. Донецьку АБ № 210660 від 25.11.2009 ро ку, зареєстрована як страхув альник у Красноармійській мі ській виконавчій дирекції Д онецького обласного відділе ння Фонду соціального страху вання з тимчасової втрати пр ацездатності.

Відповідно до ст. 22 Закону № 2 240, платниками страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв'язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими народженням та похованням, є страхувальн ики та застраховані особи, як і зобов' язані нараховувати і сплачувати в установлені с троки та в повному обсязі стр ахові внески.

Обов' язок відповідача св оєчасно та в повному обсязі с плачувати страхові внески, н адавати та оплачувати застра хованим особам у разі настан ня страхового випадку відпов ідний вид матеріального забе зпечення та соціальних послу г встановлений п.п. 2, 3 ч.2 ст. 27 Зак ону №2240.

Пунктом 2 частини другої ста тті 45 Закону №2240 передбачено об ов'язок роботодавця як страх увальника своєчасно та повні стю сплачувати в установлено му порядку страхові внески д о Фонду.

Згідно ст. 50 Закону № 2240, матер іальне забезпечення та соціа льні послуги за загальнообов 'язковим державним соціальни м страхуванням у зв'язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и народженням та похованням, застрахованим особам, зазна ченим у частині першій статт і 6 цього Закону, призначаютьс я та надаються за основним мі сцем роботи за рахунок сплач ених застрахованими особами страхових внесків.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 28 Зако ну № 2240, страховик має право зді йснювати перевірку правильн ості нарахування і повноти с плати страхових внесків та в икористання страхових кошті в на підприємствах, в установ ах, організаціях незалежно в ід форми власності, виду діял ьності та господарювання, у ф ізичних осіб, які використов ують працю найманих працівни ків.

На підставі звітних даних з а формою Ф4-ФССзТВП за І півріч чя 2010 року Структурна одиниця Димитровської геологорозві дувальної експедиції виробн ичого об'єднання шахтної гео логії та технічного буріння „Укрвуглегеологія" мала прос трочену заборгованість пере д органом Фонду у розмірі 20 288,77 г рн.

Зазначена сума заборгован ості по сплаті страхових кош тів була стягнута з відповід ача на підставі постанови До нецького окружного адмініст ративного суду від 27.09.2010 по спра ві N2а-19437/10/0570.

Згідно звітних даних за фор мою Ф4-ФССзТВП за 9 місяців 2010 ро ку Структурна одиниця Димитр овської геологорозвідуваль ної експедиції виробничого об'єднання шахтної геологі ї та технічного буріння „Укр вуглегеологія" має простроче ну заборгованість по сплаті страхових коштів у сумі 22 631,18 г рн. рядок 4 табл. V звіту „Розшиф ровка: заборгованості за стр ахувальником", зворотній бік ).

Станом на 01.10.2010 року сума забо ргованості по сплаті страхов их внесків складає 22 631,18 грн. зві т страхувальника по формі Ф4-Ф ССзТВП за 9 місяців 2010 року).

Отже, зважаючи на різницю мі ж сумою заборгованості відпо відача на підставі звітних д аних за І півріччя 2010 року (за я кою видано судове рішення ві д 27.09.2010р. по справі № 2-а-19437/10/0570) та зві тних даних за 9 місяців 2010 року, сума заборгованості відпов ідача по сплаті страхових вн есків складає 2 342,41 грн. (22 631,18 грн. - 20 288,77 грн. = 2 342,41 грн.).

Дана сума заборгованості є узгодженою, оскільки відпов ідачем вона зарахована до бю джету Фонду шляхом її відобр аження у звіті.

На даний час заборгованіст ь не погашена.

За змістом ч. 1 ст. 30 Закону № 2240 страхувальник-роботодавець несе відповідальність за не своєчасність сплати та непов ну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внеск ів, що сплачують застрахован і особи через рахунки робото давців, а також за порушення п орядку використання страхов их коштів. Фізична особа, яка н е має статусу підприємця та в икористовує найману працю, д одатково несе відповідальні сть за ухилення від взяття на облік як платника страхових внесків.

У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувал ьником (у тому числі фізичною особою, яка не має статусу під приємця та використовує найм ану працю, через ухилення від подання заяви про взяття на о блік як платника страхових в несків) або неповної їх сплат и страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (н едоїмки), штраф та пеню.

За несвоєчасність сплати с трахувальником страхових вн есків на нього накладається штраф у розмірі 50 відсотків су ми належних до сплати страхо вих внесків за весь період, як ий минув з дня, коли страхувал ьника було взято на облік.

Пеня обчислюється виходяч и з 120 відсотків облікової ста вки Національного банку Укра їни, що діяла на момент сплати , нарахованої на повну суму не доїмки (без урахування штраф ів) за весь її строк.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Закону № 2240, не сплачені в строк страхові вн ески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальн ика у безспірному порядку.

Строк давності в разі стягн ення страхових внесків, пені та фінансових санкцій не зас тосовується (абз.2 ч.2 ст. 30 цього Закону).

Оскільки Структурною один ицею Димитровською геологор озвідувальною експедицією в иробничого об' єднання шахт ної геології та технічного б уріння «Укрвуглегеологія» с воєчасно не сплачено до Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності страхові внески, пеню і штраф, суд приходить до висно вку про обґрунтованість позо вних вимог та стягує з відпов ідача загальну суму простроч еної заборгованості перед Фо ндом у розмірі 2 342,41 грн.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізичн а чи юридична особа, судові витрати, здійснені позиваче м, з відповідача не стягуютьс я.

Керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59 , 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 2 54 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позов Донецького обл асного відділення Фонду соці ального страхування з тимчас ової втрати працездатності в інтересах Красноармійської міської виконавчої дирекції Донецького обласного відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності до виробничог о об' єднання шахтної геолог ії та технічного буріння «Ук рвуглегеологія» про стягнен ня простроченої заборговано сті у розмірі 2 342,41 грн. задоволь нити.

Стягнути з виробничо го об' єднання шахтної геоло гії та технічного буріння «У крвуглегеологія» (адреса: 83003, Д онецька область, м. Донецьк, Ка лінінський район, пр. Ілліча, 9 1, код ЄДРПОУ 00186080) на користь Дон ецького обласного відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності (адреса: 83001, м. Донец ьк, вул. Рози Люксембург, 9) прос трочену заборгованість по сп латі страхових коштів до Фон ду у розмірі 2 342 (дві тисячі три ста сорок дві) грн. 41 коп. на тра нзитний рахунок Красноармій ської міської виконавчої дир екції Донецького обласного в ідділення Фонду соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності в ДОД ВА Т “Райффайзен Банк “Аваль” 2560631100, ЄДРПОУ 26081154, МФО 335076.

Вступну та резолютивну час тини постанови проголошено 1 2 січня 2011 року у присутності пр едставника позивача.

Постанова у повному обсязі виготовлена 17 січня 2011 року.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Строк для подання апеляцій ної скарги стороною або іншо ю особою, яка брала участь у сп раві, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя Зекунов Е. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.01.2011
Оприлюднено24.01.2011
Номер документу13476655
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-27351/10/0570

Ухвала від 19.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 17.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 17.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 09.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Постанова від 12.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зекунов Е. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні