Постанова
від 19.01.2011 по справі 2а-4724/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУ ЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2011 року С права № 2а-4724/10/1170

Кіровоградський окру жний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Петренк о О.С.

за участю секретаря - Господ арікова М.О.

представників:

позивача - клопотання про розгляд справи без участі

відповідача - не з' явивс я

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом: Управління Пенс ійного фонду України в м. Кіро вограді

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Будгаз"

про стягнення 247 грн. 63 коп. заб оргованості зі сплати пільго вих пенсій, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного ф онду України в м. Кіровограді (далі - позивач) звернулося до суду з адміністративним поз овом до товариства з обмежен ою відповідальністю "Будгаз" , яким просить стягнути, з урах уванням зменшення позовних в имог, 247 грн. 63 коп. заборгованос ті зі сплати пільгових пенсі й

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідач зареєстрований в упр авлінні Пенсійного фонду Укр аїни в м. Кіровограді, як платн ик страхових внесків.

На ТОВ "Будгаз" було створен е робоче місце, робота на яком у дає право виходу на пенсію н а пільгових умовах. Станом на 23.11.2010 року підприємство мало з аборгованість по виплаті, що покривають витрати на випла ту пенсій за віком на пільгов их умовах за списком № 2, яку в д обровільному порядку погаша ти не бажає.

Суд, дослідивши письмові до кази по справі, приходить до в исновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання", об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на в иплату і доставку пенсій, при значених відповідно до пункт ів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Пр о пенсійне забезпечення" до д осягнення працівниками пенс ійного віку, передбаченого с т. 12 цього Закону.

Порядок покриття фактични х витрат на доставку пенсій, п ризначених відповідно до пун ктів "а" ст. 13 Закону України "Пр о пенсійне забезпечення", виз начений в Інструкції про пор ядок обчислення і сплати стр ахувальниками та застрахова ними особами внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України, яка затвер джена постановою правління П енсійного фонду України від 19.12.2003 № 2І -1 та зареєстрована в Мі ністерстві юстиції України 1 6.01.2004 за № 64/8663. В даному порядку вк азано, що підприємства щоміс ячно до 25 числа вносять до Пен сійного фонду місячну суму ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах.

Крім цього, у частині 2 Перех ідних положень Закону "Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування" передба чено, що пенсійне забезпечен ня застрахованих осіб, які пр ацювали або працюють на робо тах із шкідливими умовами пр аці за списком 1 та 2 виробницт в та професій, посад і показни ків, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсій на пі льгових умовах.

Позивачем проводилась вип лата та доставка пенсій, приз начених на пільгових умовах працівникам, які перебували в трудових відносинах з відп овідачем. Розрахунок фактичн их витрат був надісланий від повідачу, однак залишений ни м без оплати.

У зв'язку з невідшкодування м відповідачем заборговано сті до Пенсійного фонду Укра їни, ускладнюється виконання управлінням ПФУ одного з Осн овних завдань - повне і своєча сне фінансування витрат на виплату пенсій та інших соц іальних виплат - чим порушуют ься права та інтереси громад ян і держави.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачу рекомен дованим листом від 12.10.2010 року на правлений розрахунок фактич них виплат на виплату та дост авку пенсій, призначених від повідно до ч.2 Прикінцевих пол ожень Закону України "Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування" в частин і пенсій, призначених відпов ідно до пп. "б"-"з" ст.13 Закону Укра їни "Про пенсійне забезпечен ня" за вересень та жовтень 2010 ро ку /а.с. 11-12/.

Загальна сума боргу по відш кодуванню витрат на виплату та доставку пенсій призначен их за пільговими умовами за с писком № 2 становить 494 грн. 83 ко п., яка в добровільному порядк у позивачем не сплачена.

Поряд з цим, позивачем до су ду було надано клопотання пр о зменшення суми позову, в зв' язку з частковою сплатою від повідачем суми боргу.

Таким чином, станом на час р озгляду справи по суті сума з аборгованості становить 247 гр н. 63 коп. /а.с. 27-28/.

Виплата пенсій за віком на п ільгових умовах за рахунок к оштів Пенсійного фонду Украї ни, згідно із ст. 9 Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" не передбачено.

Згідно пункту "а" статті 13 Зак ону України "Про пенсійне заб езпечення" працівники, зайня ті повний робочий день на під земних роботах, на роботах з о собливо шкідливими і особлив о важкими умовами праці, - за с писком N 1 виробництв, робіт, пр офесій, посад і показників, за тверджуваним Кабінетом Міні стрів України, і за результат ами атестації робочих місць мають право на пенсію за віко м на пільгових умовах: чолові ки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 ро ків, з них не менше 10 років на за значених роботах; жінки - післ я досягнення 45 років і при ста жі роботи не менше 15 років, з ни х не менше 7 років 6 місяців на з азначених роботах.

Відповідно до пункту 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я", пенсійне забезпечення зас трахованих осіб, які працюва ли або працюють на підземних роботах, на роботах з особлив о шкідливими і особливо важк ими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком N 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджених Кабінетом М іністрів України, та за резул ьтатами атестації робочих мі сць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідн о до законодавства, що діяло р аніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за висл угу років, здійснюється згід но з окремим законодавчим ак том через професійні та корп оративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди о собам, зазначеним в абзаці пе ршому цього пункту, пенсії пр изначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пен сійного віку та наявності тр удового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійн е забезпечення".

У цьому випадку розміри пен сій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням н орм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організац ії з коштів, призначених на оп лату праці, вносять до Пенсій ного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливи ми і особливо важкими умовам и праці за списком N 1 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджених Кабін етом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо за йняті повний робочий день на підземних роботах (включаюч и особовий склад гірничоряту вальних частин) з видобутку в угілля, сланцю, руди та інших к орисних копалин, на будівниц тві шахт та рудників за списк ом робіт і професій, затвердж еним Кабінетом Міністрів Укр аїни, починаючи з дня набранн я чинності цим Законом, у розм ірі 20 відсотків з наступним зб ільшенням її щороку на 10 відсо тків до 100-відсоткового розмір у відшкодування фактичних ви трат на виплату і доставку ци х пенсій до набуття права на п енсію за віком відповідно до цього Закону.

З наведеної норми закону сл ідує, що відносно осіб, які наб ули право на отримання пенсі й за віком на пільгових умова х, що передбачені статтею 13 За кону України "Про пенсійне за безпечення", зберігається то й порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, як ий діяв до набрання чинності Законом України "Про загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування", тобто до 1 січ ня 2004 року.

Порядок відшкодування вит рат на виплату і доставку піл ьгових пенсій встановлений І нструкцією про порядок обчис лення і сплати страхувальник ами та застрахованими особам и внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування до Пенсійного фонду У країни, затвердженою постано вою Правління Пенсійного фон ду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 (далі по тексту - Інструкці я).

Відповідно до пункту 6.2 Інст рукції витрати на виплату та доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах особам , які мають стаж, що дає право н а призначення цих пенсій на д екількох підприємствах, покр иваються цими підприємствам и пропорційно стажу роботи. П ри цьому стаж роботи на остан ньому підприємстві враховує ться у повному розмірі, а з поп ередніх місць роботи осіб ві н додається до стажу, необхід ного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Пунктом 6.4 цієї Інструкції в становлено, що розмір сум до в ідшкодування на поточний рік визначається відділами надх одження доходів органів Пенс ійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикі нцевих положень Закону (згід но з додатками 6 та 7), які надсил аються підприємствам до 20-го с ічня поточного року та протя гом 10 днів з новопризначених ( перерахованих) пенсій.

Тобто, даним законом поклад ено обов'язок на підприємств о відшкодувати фактичні витр ати фонду на виплату і достав ку пенсій колишнім працівник ам підприємства.

Відповідно до п.п 6.1. п. 6 Інстру кції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками т а застрахованими особами вне сків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни" затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду У країни від 19.12.2003 року № 21-1 та заре єстрованою в міністерстві юс тиції України від 16.01.2004 року за № 64/8663, відшкодуванню підлягают ь витрати Пенсійного фонду н а виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах відповідно до частини 2 "П рикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування" в таких розмірах - 100 від сотків фактичних витрат на в иплату і доставку пенсій, при значених відповідно до абзац у першого частини 2 Прикінцев их положень Закону застрахов аним особам, які працювали аб о працюють на роботах із шкід ливими і важкими умовами пра ці за списком № 2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених Кабінетом Міністрів України та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах.

На підставі п.п 6.5. п. 6 Інструкц ії, розрахунки складаються н а підставі відомостей відділ ів з призначення пенсій орга нів Пенсійного фонду України , які подаються згідно з додат ком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийн яття рішення про призначення нової пенсії.

На ТОВ "Будгаз" було створен о робоче місце, робота на яком у дає право на пенсію на піль гових умовах. Підприємство м ає заборгованість по виплаті , що покривають витрати на вип лату пенсій за віком на пільг ових умовах за списком № 2 згід но розпоряджень про призначе ння пенсій, відомостей про су ми виплачених пенсій та дові док відділів з призначення т а виплати пенсій управління за вересень - жовтень 2010 року.

В разі несплати дана сума вв ажається недоїмкою та підляг ає стягненню в судовому поря дку.

На час розгляду справи сум а боргу в повному обсязі в до бровільному порядку відпові дачем не сплачена, в зв'язку з чим позивач просив суд стягн ути з відповідача на користь ПФУ м. Кіровограда зазначену в розрахунку суму заборгова ності зі сплати страхових вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня.

В силу ч. 2 ст. 124 Конституції Ук раїни юрисдикція судів пошир юється на всі правовідносини , що виникають у державі.

У справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважен ь, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витра ти, здійснені позивачем, з від повідача не стягуються (ч.4 ст. 94 КАС України).

Відповідно до ч.1 статті 9 Код ексу адміністративного судо чинства України суд при вирі шенні справи керується принц ипом законності, відповідно до якого органи державної вл ади, органи місцевого самовр ядування, їхні посадові і слу жбові особи зобов'язані діят и лише на підставі, в межах пов новажень та у спосіб, що перед бачені Конституцією та закон ами України.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодек су адміністративного судочи нства України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, а суд згід но ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на їх безпосер едньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні .

За таких обставин суд прийш ов до висновку, що позовні вим оги позивача є обґрунтованим и, відповідають дійсним обст авинам та матеріалам справи, підтверджені належними та д опустимими доказами та підля гають до задоволення в повно му обсязі.

Керуючись ст.ст. 86, 159-163, 167 КАС Ук раїни, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Буд газ" (код ЄДРПОУ - 13740555, р/р - 290299006, МФ О - 323301) на користь управління Пенсійного фонду України в м . Кіровограді (р/р-256073011226, МФО - 323475 в Облуправлінні Ощадбанку, к од - 20650088) заборгованість зі спл ати пільгових пенсій в сумі 247 (двісті сорок сім) грн. 63 коп.

Судові витрати віднести на рахунок Державного бюджету України.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання апеляційної с карги, якщо таку скаргу не бул о подано.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Кіровоград ський окружний адміністрати вний суд шляхом подачі в 10- ден ний строк з дня її проголошен ня, а в разі складення постано ви у повному обсязі відповід но до ст. 160 КАС України - з дня отримання копії постанови у повному обсязі, апеляційної скарги.

Суддя Кіровоградського ок ружного

адміністративного суду підпис О.С. Петренко

Згідно з оригіналом

Дата ухвалення рішення19.01.2011
Оприлюднено24.01.2011
Номер документу13477026
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4724/10/1170

Постанова від 19.01.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.С. Петренко

Ухвала від 10.12.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.С. Петренко

Постанова від 19.01.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.С. Петренко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні