Вирок
від 08.07.2009 по справі 1-6 /2009
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-6 2009 р.

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2009 року липня місяця « 8 » Судова колегія в кримінальни х справах апеляційного суду Полтавської області в складі :

Головуючого - судді Гавриша В.М.

Судді Довгаль С.А.

Народних засідателів - Головко Л.М.

Смолової Т.О.

Садової Л.О.

при секретарі Гнітько А.М.

технічному Влох М.В.

секретарі

з участю прокурорів Черниша А.М. Деряга Л .М.

потерпілого ОСОБА_4

адвоката ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду в місті Полтаві спра ву про обвинувачення

ОСОБ А_7 ІНФОРМАЦІЯ_1, уроджен ця м. Полтави, українця, гр омадянина

України, з базовою середньою освіто ю, не одруженого, не

працюючо го, раніше судимого

30 квітня 200 9 року Великобагачанським ра йонним судом

Полтавсь кої області за ст.ст.185 ч.3, 304 ч.1 КК України на

3 роки 6 міс яців позбавлення волі.

проживаю чий АДРЕСА_1

по обвинуваченню у вчине нні злочинів, передбачених с т.ст. 115 ч. 2 п. 6, 187 ч. 4 КК України,

в с т а н о в и л а :

ІНФОРМАЦІЯ_2 бли зько 16 год. 30 хв. підсудний ОСО БА_7, перебуваючи в стані алк огольного сп' яніння, з мето ю вчинення розбійного нападу на потерпілого ОСОБА_8, як ий проживав одиноко, на автоб усі сполученням Лохвиця-Полт ава з селища Велика Багачка Полтавської області просл ідував в с. Шепелі Великобага чанського району.

Приїхавши в с. Шепелі близько 18 годин, підсудний при був до домогосподарства поте рпілого, розташоване по АДР ЕСА_2 де, з метою полегшення в чинення розбійного нападу та безперешкодного і незаконно го проникнення в будинок, від ключив його електропостачан ня, а знеструмивши будівлю, че рез вікно веранди, шляхом вис тавлення скла, проник у будин ок.

Оскільки господар ос елі ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 проснувся, став висловлюва ти незадоволення відсутніст ю освітлення в будинку, підсу дній ОСОБА_7 з метою його у мисного вбивства з корисливи х мотивів, повернувся на вера нду, взяв сокиру та став чатув ати потерпілого за дверима, а коли потерпілий вийшов на ве ранду, вчинив на нього розбій ний напад та, реалізуючи умис ел на умисне вбивство з корис ливих мотивів, з великою сило ю, умисно наніс обухом сокири удар по голові в ліву скронев у її частину.

Внаслідок нанесення зазначеного удару та не зваж аючи на те, що потерпілий нама гався захиститися правою рук ою, ОСОБА_8 була заподіяна забійна рана в лівій скронев ій області з крововиливом в м ' які тканини навколо рани, в давлений осколковий перелом лівої скроневої кістки, забі й головного мозку в скроневі й долі лівої півкулі, кровови лив в тверду мозкову оболонк у, субарахноїдальний кровови лив в скронево-тімяно-потили чних долях лівої півкулі гол овного мозку, а також дугопод ібне садно на тильній поверх ні правої кисті.

Від отриманих тяжких тілесних ушкоджень потерпіл ий ОСОБА_8 помер на місці в иявлення його трупу на веран ді власного будинку.

За висновком судово-м едичної експертизи № 29 від 3 бе резня 2009 року виявлені у ОСО БА_8 тілесні ушкодження бул и смертельними, а смерть наст ала внаслідок відкритою черп но-мозкової травми, з перелом ами кісток черепа, забоєм реч овини головного мозку та кро вовиливами під його оболонки .

Реалізуючи свій намі р на заволодіння чужим майно м шляхом розбійного нападу, ОСОБА_7 проник до зали будин ку потерпілого де з серванту викрав фотоапарат марки « Wizen E z4u Plus » вартістю 105 грн. з чохлом ва ртістю 34 грн., 3 ощадні пластико ві картки - електронні книжки комерційного баку « Приватб анку », одну пластикову пенсі йну картку комерційного банк у « Приватбанк » на рахунку як ого містилося 241 грн. 90 коп., а так ож мобільний телефон марки « Nokia - 5140і » вартістю 300 грн. з сім к артою вартістю 10 грн. на рахун ку, якої знаходилося 25 грн.

Таким чином, підсудни й ОСОБА_7 шляхом розбійног о нападу заволодів майном по терпілого ОСОБА_8 на загал ьну суму 715 грн. 90 коп., якого умис но позбавив життя з метою йог о заволодіння.

Допитаний в судовому засіданні підсудний ОСОБА _7 вину у вчиненні злочину, пе редбаченому ст. 187 ч. 4 КК Україн и не визнав, за ст. 115 ч. 2 п. 6 КК Укр аїни вину визнав частково та по суті інкримінованого обв инувачення пояснив, що мети у мисного позбавлення життя ОСОБА_8 не мав, а проник ІНФ ОРМАЦІЯ_2 в його домоволоді ння, розташоване в с. Шепелі Ве ликобагачанського району че рез вікно веранди з метою зав олодіти рушницею та покорист уватися нею. Знаходячись в бу динку виявив, що потерпілий п роснувся, став з ліхтарем ход ити по будинку, тому злякавши сь застосування ним рушниці, вийшов на веранду, сховався з а дверима з сокирою, а коли по терпілий став виходити на ве ранду наніс один удар обухом сокири по голові з метою само захисту та « з переляку ».

Дати будь-які зрозумі лі пояснення щодо заволодінн я майном ОСОБА_8, в тому чис лі фотоапаратом з чохлом, 4 пла стиковими картками та мобіль ним телефоном підсудний не з міг, але зазначені обставини не заперечує та показав, що з с. Шепелі пішки повернувся в с елище Велика Багачка, на в ул. Леніна з однієї із карток в банкоматі зняв 240 грн., а коли з решти карток зняти гроші не в далося, поламав їх та викинув біля гаражів.

ОСОБА_7 також поясни в, що 1 лютого 2009 року близько 9 го дин ранку з викраденого мобі льного телефону вилучив сімк арту « Лайф » і викинув її біля будинку за місцем проживанн я, за викрадені грошові кошти придбав нову сімкарту опера тора « МТС », а 3 лютого 2009 року в м. Полтаві викрадений у ОСО БА_8 мобільний телефон марк и « Nokia » продав раніше не знайо мому ОСОБА_12 за 200 грн., попер едньо отримавши від нього 100 г рн.

Позовні вимоги про ві дшкодування матеріальних зб итків та моральної шкоди виз нає частково, визнає цивільн ий позов в частині відшкодув ання матеріальних збитків на суму 1 444 грн. 55 коп. та в частині в ідшкодування моральної шкод и на суму 100 000 грн.

Не зважаючи на частко ве визнання ОСОБА_7 вини, с удова колегія, дослідивши та проаналізувавши зібрані по справі докази, вважає, що його вина у вчиненні розбійного н ападу, поєднаному із заподія нням потерпілому ОСОБА_8 т яжких тілесних ушкоджень, що призвели до його смерті, умис ному позбавленні потерпілог о життя з корисливих мотивів доведена матеріалами справи та стверджується наступними доказами.

Показаннями потерпі лого ОСОБА_4, який пояснив , що в домоволодінні, розташов аному в с. Шепелі Великобагач анського району Полтавської області його брат ОСОБА_8 не був мисливцем, мисливськ ої рушниці не тримав, оскільк и не мав відповідного дозвол у, про що було відомо мешканця м села, в тому числі рідному ді ду підсудного ОСОБА_13

Потерпілий також пок азав, що загиблий брат прожив ав одиноко, при житті за харак тером не був агресивним, будь -яких погроз нікому не вислов лював, не мав підстав до знест румлення будинку, оскільки п овноцінно користувався побу товою електротехнікою, та зв ертає увагу на слова самого п ідсудного, висловлював незад оволення цією обставиною і ІНФОРМАЦІЯ_2, що свідчить пр о намір ОСОБА_7 вчинити ум исне його вбивство з метою за володіння цінним майном і гр ошовими коштами.

Одночасно потерпіли й наполягає на тому, що підсуд ним, крім переліченого майна , був також викрадений золоти й ланцюжок з хрестиком варті стю 3 000 грн., а тому просить стяг нути з нього у рахунок відшко дування матеріальних збиткі в 8 132 грн. та в рахунок відшкоду вання моральної шкоди 780 000 грн .

Показаннями свідка ОСОБА_13 в тому, що загиблий ОСОБА_8 не був мисливцем, мис ливської рушниці в домогоспо дарстві не тримав, сусідам та односельцям зброєю не погро жував, жив заможно та на корис туванні електроенергією не е кономив. Одночасно ОСОБА_13 категорично заперечує, що пр о наявність у загиблого рушн иці повідомляв внуку, підсуд ному ОСОБА_7, з яким востан нє бачився не раніше жовтня 200 8 року.

Показаннями свідка ОСОБА_10 в тому, що 1 лютого 2009 р оку, близько 7 годин ранку на в еранді домоволодіння односе льця ОСОБА_8 виявив останн ього з ознаками насильницько ї смерті, про що свідчила наяв ність крові коло його холодн ого тіла. ОСОБА_10 суду тако ж підтвердив, що від дверей ве ранди до хвірточки на снігов і від виявив один широкий з пр отекторами слід взуття, який далі йшов у напрямку автодор оги до смт. Велика Багачка, а с амі двері веранди відкривали ся та закривалися легко і без перешкод.

Показаннями свідка ОСОБА_15 в тім, що близько 7 год ин ранку 1 лютого 2009 року, негай но повідомив родичів загибл ого і правоохоронні органи, д ізнавшись від ОСОБА_10 про насильницьку смерть сусіда ОСОБА_8, який рушниці не ма в, будь-яких погроз односельц ям не висловлював, на газокор истуванні і електрокористув анні побутовими приладами не економив.

Показаннями свідка ОСОБА_16, який підтвердив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 рейсовим авт обусом Лохвиця - Полтава бл изько 17 годин 25 хв. підвозив мол одого хлопця з смт. Велика Баг ачка до с. Шепелі, де 17 год. 40 хв. в ін вийшов з автобуса один, поп ередньо доплативши за проїзд 1 грн. Свідок ОСОБА_16 також пояснив, що чітко запам' ята в цей випадок, оскільки у вихі дний день та в такий час, пасаж ири до цього населеного пунк ту зазвичай відсутні.

Показаннями свідків ОСОБА_17 та ОСОБА_18, які підтвердили, що до 1 лютого 2009 р оку у власності і користуван ні їх товариша, підсудного ОСОБА_7 не було мобільного т елефону марки « Nokia ». Свідок О СОБА_18 також підтвердив, що н а прохання ОСОБА_7 домовив ся з співробітником ОСОБА_1 2 про придбання у ОСОБА_7 цього мобільного телефону, я кий він 3 лютого 2009 року у м. Полт аві на зупинці громадського транспорту « Автостанція » п ридбав за 200 грн.

Показаннями свідка ОСОБА_12 в тому, що 3 лютого 2009 р оку , близько 16 години, на зупин ці громадського транспорту « Автостанція » у м. Полтаві за 200 грн. у підсудного ОСОБА_7 придбав мобільний телефон м арки « Nokia », але у зв' язку з від сутністю зарядного пристрою передав лише 100 грн. при цьому о станній запевнив, що телефон не крадений та зарядний прис трій передасть 4 лютого 2009 року . Свідок також пояснив, що отри мавши повідомлення щодо неза конності придбання зазначен ого мобільного телефону ОС ОБА_7, за місцем проживання добровільно видав його в Реш етилівському райвідділі міл іції.

Дані показання свідк а ОСОБА_12 стверджуються й ого письмовою заявою щодо до бровільної видачі мобільног о телефону марки « Nokia 5140 і » 4 люто го 2009 року в Решетилівський ра йвідділ міліції Полтавської області та протоколом огляд у і вилучення зазначеного мо більного телефону в приміщен ні Решетилівського райвідді лу міліції від 4 лютого 2009 року.

/ т. 1 а. с. 152, 153-155 /

Згідно висновку судо во-товарознавчої експертизи вартість мобільного телефон у марки « Nokia », з врахуванням зн осу становить 300 грн.

/ т. 2 а. с. 209 /

Показаннями свідка ОСОБА_19 в тому, що її бувший с півмешканець ОСОБА_8 не бу в мисливцем, мисливської руш ниці у власності не мав, в поб уті та з односельцями не конф ліктував, будь-кому погроз не виказував, а банківські плас тикові картки « Приватбанку » зберігав у жіночій сумці, як у ховав у будинку. Свідок тако ж підтвердила, що ОСОБА_8 к ористувався мобільним телеф оном через оператора « Лайф » , побутовою технікою, в тому чи слі холодильником, телевізор ом, пральною машиною, праскою і, з метою економії, електропо стачання у будинку не вимика в.

Допитаний в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_20, показав, що 1 лютого 20 09 року при огляді ним місця по дії, тобто господарства заги блого ОСОБА_8, розташовано го в АДРЕСА_2, ним було вста новлено знеструмлення будин ку потерпілого шляхом відклю чення електрорубільника роз ташованого зовні на тильній стіні будинку, відсутність с кла у шибках двох вікон, відсу тність скла у шибці вікна вер анди будинку та труп господа ря будинку з ознаками насиль ницької смерті.

Свідок також показав , що при відтворенні обстанов ки і обставин події злочину, п ідозрюваний ОСОБА_7 з само го початку слідчої дії її уча сників провів до електроруби льніка, але заперечив факт зн еструмлення будинку, однак в раховуючи свідчення рідних, сусідів і односельців, спосо бу життя і життєвими звичкам и ОСОБА_8, знеструмлення б удинку господарем перед його вбивством виключається, а св ідчить про приготування підс удного до вчинення розбійног о нападу та умисного його вби вства.

Наведене стверджуєт ься рапортом ОСОБА_20 та пр отоколом відтворення обстан овки і обставин події злочин у з участю ОСОБА_7 від 5 люто го 2009 року.

/ т. 1 а. с. 191 т. 3 а. с. 251 /

При проведенні відтв орення обстановки і обставин події злочину підсудний ОС ОБА_7, з участю захисника, доб ровільно розповів та показав місце розташування домогосп одарства ОСОБА_8, розташув ання на тильній стіні будинк у електрорубільника, спосіб проникнення в будівлю, місце знаходження потерпілого до вчинення розбійного нападу, сокири, місце і спосіб вчинен ня розбійного нападу, механі зм нанесення умисного удару ОСОБА_8 обухом сокири в лів у область його голови ІНФОР МАЦІЯ_2 між 18 - 19 годинами, місц е розташування викраденого н им майна та у який спосіб він н им розпорядився.

/ т.1 а. с. 185 - 205 /

За висновком судово-м едичного експерта № 29 від 3 бер езня 2009 року і комісійної судо во-медичної експертизі № 75 від 29 травня 2009 року свідчення під озрюваного ОСОБА_7 дані ни м під час відтворення обстан овки і обставин події злочин у не суперечать даним судово -медичного дослідження трупу потерпілого ОСОБА_8 та ви явлені у нього тілесні ушкод ження першої і другої груп ут ворилися в короткий проміжок часу, і можуть відповідати по давності строку, а саме ІНФ ОРМАЦІЯ_2, близько 18 години.

/ т. 2 а. с. 137, т. 3 а . с. 237 /

За наслідками відтво рення обстановки і обставин події злочину з участю ОСОБ А_7 була вилучена сімкарта № НОМЕР_1 оператора « Лайф » , фрагменти пластикових карт ок банку « Приватбанку » нале жні загиблому ОСОБА_8

/ т. 1 а. с . 188 /

В ході досудового слі дства вилучена при відтворен ні обстановки та обставин по дії злочину сімкарта операто ра « Лайф » була оглянута та вс тановлений номер абонемента № НОМЕР_2, який, за свідченн ям близьких і рідних, відпові дає абонементному номеру О СОБА_8

/ т. 1 а. с. 2 07 /

Вина ОСОБА_7 у вчин енні інкримінованих злочині в також стверджується проток олами огляду місця події від 1 лютого 2009 року, а саме домогос подарства ОСОБА_8 та приле глої території, розташованог о в с. Шепелі Великобагачансь кого району Полтавської обла сті де 1 лютого 2009 року виявлено відсутність скла у трьох шиб ках, в тому числі у веранді, на вході у веранду електричний ліхтар, у приміщенні веранди труп громадянина ОСОБА_8 з ознаками насильницької см ерті і тілесними ушкодженням и в області голови, та вилучен о сокиру з слідами крові та жм утом волосся, посібник корис тувача до мобільного телефон у марки « Nokia » з гарантійним та лоном, коробка від стартовог о пакету оператора « Лайф », дв і пластикові картки комерцій ного банку « Приватбанк », два гіпсових зліпка з слідів взу ття.

/ т. 1 а. с. 29 - 33, 34 - 67 /

Протоколом огляду тр упу громадянина ОСОБА_8 в ході якого на його голові та п равій руці виявлені тілесні ушкодження, а також забрудне ний верхній одяг.

/ т. 1 а. с. 72 - 81 /

Протоколом вилученн я та огляду одягу та взуття у ОСОБА_7, в тому числі зимов их черевиків чорно-брунатног о кольору на гумовій підошві , яка містить протекторний ма люнок і написи « L. R. F. » « 42 ».

/ т. 1 а. с. 104 - 107 /

Згідно висновку судо во - трасологічної експертиз и № 26 від 18 .03. 2009 року, слід взуття № 1 міг бути залишений черевико м на праву ногу, вилученим у ОСОБА_7, який по формі, розмі рам та рельєфному малюнку ни зу підошви співпадає з слідо м вилученим при огляді місця події.

/ т. 2 а. с. 215 - 218 /

Протоколом додатков ого огляду місця події, а саме другої шибки нижнього ряду в ікна веранди домогосподарст ва загиблого ОСОБА_8 під ч ас якого вилучено 4-ри сліди па льців рук людини та висновко м судово-дактилоскопічної ек спертизи № 11 від 11 лютого 2009 року згідно якому, слід № 1 залишен ий безіменним пальцем правої руки ОСОБА_7

/ т. 1 а. с. 180- 182, т. 2 а. с. 181- 186 /

Як зазначалося вище, з місця огляду події злочину в илучена сокира, якою відпові дно до показань підсудного ОСОБА_7, ним був нанесений уд ар в ліву область голови ОС ОБА_8 під час вчинення ним ро збійного нападу.

/ т. 1 а. с. 35 /

Відповідно до виснов ку судово-імунологічної експ ертизі № 77 від 20 лютого 2009 року к ров гр. ОСОБА_8 належить до 1 групи та в його волоссі вияв лено антиген Н.

15 об' єктів, вилучени х з обуху сокири, є волоссям лю дини і походять з голови та сх ожі між собою із зразками вол осся з голови трупа гр. ОСОБ А_8 за всіма морфологічними ознаками, а при серологічном у дослідженні у семи волосин ах виявлено антиген Н.

Характер кореневих к інців волосся вилученого з о буха сокири свідчить про те, щ о 9 волосин обірвані швидким р ухом, а 6 - відокремлені тупим твердим предметом.

/ т. 2 а. с. 39- 43 /

Не дивлячись на те, що явка з повинною ОСОБА_7 на писана після затримання його працівниками правоохоронни х органів, з її змісту вбачаєт ься, що підсудний одразу виз нав вину у вчиненні умисного вбивства ОСОБА_8 та завол одів його майном, а тому судов а колегія враховує її як дока з по справі.

/ т. 1 а. с. 102 - 103 /

Вина ОСОБА_7 у вчин енні інкримінованих злочині в також стверджується і речо вими доказами по справі, в том у числі сокирою, жмутом волос ся на ній, гіпсовим зліпком № 1 , черевиками належними підсу дному, мобільним телефоном м арки « Nokia 5140і », посібником до йо го користування з гарантійни м талоном., сімкартою операто ра « Лайф », двома фрагментами пластикових карток комерцій ного банку « Приватбанк », лип кою стрічкою з відбитком пал ьця руки підсудного, а також д исками « DVD » з відеозаписом ві дтворення обстановки і обста вин події злочину з участю ОСОБА_7, допиту його в якості підозрюваного і відеозаписо м зняття грошових коштів в су мі 240 грн. з банкомату, розташов аному на вул. Леніна 22 в смт. Вел ика Багачка 1 лютого 2009 року.

/ т. 2 а. с. 221, 223. 224 /

Відповідно до консул ьтативного висновку експерт а-товарознавця вартість фото апарату марки « Wizen Ez4u » станови ть 105 грн., чохла до фотоапарат у 34 грн., а вартість стартового пакету « Лайф» становить 10 гр н.

/ т. 3 а. с. 62 - 64 /

За висновком медико- криміналістичної експертиз и № 54 - МК від 2 березня 2009 року, з врахуванням морфологічної ф орми та розмірів забійної ра ни в лівій скроневій області голови і вдавлено-осколково го перелому на черепі від тру пу гр -на ОСОБА_8 перелічен і тілесні ушкодження могли у творитися від металевої част ини обуха сокири, яка надана н а експертизу.

/ т. 2 а. с. 200 - 202 /

Одночасно експерт ви словив припущення про наявні сть на черепі від трупу грома дянина ОСОБА_8 врубу кістк ової тканини, який міг утвори тися від дії леза сокири.

Між тим, вказаний висн овок експерта ОСОБА_21 спр остовується висновком коміс ійної судово-медичної експер тизи № 75 від 29 травня 2009 року , оск ільки згадані ушкодження утв орилися від дії пиляючого пр едмету внаслідок виконання р озпилів черепу в ході вилуче ння фрагменту склепіння чере пу, і тому не являються тілесн ими ушкодженнями.

/ т. 3 а. с . 238 - 239 /

Допитаний на досудов ому слідстві судово-медичний експерт ОСОБА_21, показанн я якого перевірені в судовом у засіданні, з висновками ком ісійної судово-медичної експ ертизи погодився повністю, а тому наявність врубленого у шкодження на черепі від труп у гр-на ОСОБА_8 не підтверд ив.

/ т. 3 а. с. 2 58 /

Поряд з цим, в судовом у засіданні доповідач по спр аві, заступник начальника бю ро по експертній роботі, судо во-медичний експерт ОСОБА_2 2 підтвердив висновок коміс ійної судово-медичної експер тизи № 75 від 29 травня 2009 року щод о наявності на черепі від тру пу гр-на ОСОБА_8 одного ушк одження та помилковість висн овків експерта ОСОБА_21 в а кті № 54-МК від 2 березня 2009 року.

Одночасно експерт ОСОБА_22 погоджується з тим, щ о поза трупу громадянина ОС ОБА_8 змінювалася, найбільш вірогідно особою, яка його ви явила, але це не впливає на вис новки судово-медичних експер тиз.

Аналізуючи сукупніс ть зібраних доказів по кримі нальній справі та висновки с удово-медичних експертиз, ко легія суддів критично розцін ює твердження підсудного про відсутність у нього наміру н а умисне позбавлення життя п отерпілого ОСОБА_8 з корис ливих мотивів та необґрунтов аність обвинувачення у вчине нні розбійного нападу на ост аннього.

Так, за висновками суд ово-медичної експертизи № 29 ві д 2 березня 2009 року і комісійної судово медичної експертизи № 75 від 29 травня 2009 року трупа гр - на ОСОБА_8 на його тілі ви явлено дві групи тілесних уш коджень.

ПЕРША група - забійн а рана в лівій скроневій обла сті з крововиливом в м' які т канини навколо рани, вдавлен ий осколковий перелом лівої скроневої кістки, забій речо вини головного мозку в скрон евій долі лівої півкулі, кров овилив в тверду мозкову обол онку, субарахноїдальний кров овилив в скронево-тімяно-пот иличних долях лівої півкулі головного мозку.

Тілесні ушкодження ц ієї групи мають прижиттєвий характер і могли утворитися в короткий проміжок часу нез адовго до настання смерті, ві д не менше, ніж однократної ді ї тупого предмету з обмежено ю контактуючою поверхнею, як им міг бути обух сокири.

Рана на голові утвори лася від одного удару, який бу в нанесений з великою силою, н а що вказує перелом кісток че репа та характер вище перелі чених тілесних ушкоджень.

ДРУГА група - дугопо дібне садно на тильній повер хні правої кисті, яке за своєю характеристикою має прижитт євий характер, і могло утвори тися внаслідок захисту рукою від удару незадовго до наста ння смерті від не менше, ніж од нократної дії тупого предмет у з обмеженою контактуючою п оверхнею, який діяв з достатн ьою для утворення цього пошк одження силою.

Стосовно живої особи вказані тілесні ушкодження носять характер легких тілес них ушкоджень.

Смерть гр - на ОСОБА_ 8 настала в короткий проміж ок часу і може відповідати ІНФОРМАЦІЯ_2, близько 18 годин , внаслідок відкритої черепн о-мозкової травми, з перелома ми кісток черепа, забоєм речо вини головного мозку та кров овиливами під його оболонки, тому тілесні ушкодження Пер шої групи були смертельними, оскільки між спричиненням п отерпілому цих тілесних ушко джень та настанням його смер ті вбачається прямий причинн о-наслідковий зв'язок та наві ть при своєчасному наданні п отерпілому кваліфікованої м едичної допомоги гарантуват и сприятливі для його життя н аслідки неможливо.

Комісія експертів та кож вважає, що з врахуванням х арактеру і тяжкості виявлено ї черепно-мозкової травми, ві дсутність на тілі характерни х для переміщення шляхом вол очіння тілесних ушкоджень, м ісце виявлення трупу гр - на ОСОБА_8 є місцем його смерті настання якої може обчислюв атися від декількох хвилин д о однієї години.

/ т. 1 а. с. 135 - 137, т .3 а. с. 220 - 239 /

Оцінюючи зібрані по с праві та перевірені в судово му засіданні докази, судова к олегія приходить до висновку , що вина підсудного ОСОБА_7 у вчиненні ІНФОРМАЦІЯ_2 у мисного вбивства потерпіло го ОСОБА_8, з корисливих мо тивів, поєднаного з розбійни м нападом і проникненням в жи тло та умисним заподіянням т яжких тілесних ушкоджень, як і спричинили смерть потерпіл ого повністю доведена, а тому зазначені злочинні дії слід кваліфікувати за ст. ст. 115 ч. 2 п. 6, 187 ч. 4 КК України.

Кваліфікуючи так дії підсудного, судова колегія в раховує конкретні обставин п о справі, в тому числі характе р, спосіб, мету, зміст і час вчи нених злочинних дій підсудни м відносно одиноко проживаюч ого потерпілого похилого вік у, знаряддя злочину, яким умис но, з великою силою наносився удар в життєво важливий орга н - голову, характер і тяжкі сть заподіяних тілесних ушко джень, а також фактичні дії ОСОБА_7 до і після проникнен ня в будинок ОСОБА_8

Перелічені обставин и свідчать про наявність у пі дсудного прямого умислу на п озбавлення життя потерпілог о, оскільки умисно вчиняючи в казані дії, підсудний не тіль ки передбачав, але й бажав нас тання таких тяжких наслідків .

Твердження підсудно го про бажання заволодіти ті льки рушницею потерпілого за його відсутності в будинку т а про відсутність у нього нам іру позбавити життя ОСОБА_8 і нанесення умисного удару з метою самозахисту, « з перел яку » також спростовується н аведеними доказами, а тому су довою колегією розцінюються , як намір пом' якшити покара ння.

Відповідно до виснов ку амбулаторної судово психо лого-психіатричної експерти зи № 158 від 24 лютого 2009 року ОСО БА_7 в теперішній час психіч ними захворюваннями чи тимч асовим психічним розладом не страждає і не страждав, міг ус відомлювати свої дії і керув ати ними.

В момент скоєння умис ного вбивства з корисливих м отивів ОСОБА_7 не знаходив ся в стані фізіологічного аф екту або в іншому особливому емоційному стані, який міг іс тотно вплинути на його свідо мість і діяльність та під дію ст. 19 п. 2.3 і ст. 20 КК України не під падає тому може постати пере д судом.

Підсудний ОСОБА_7 не потребує застосування до нього примусових заходів ме дичного характеру.

/ т. 2 а. с . 191 - 195 /

Підлягають критичні й оцінці і твердження підсуд ного стосовно попереднього з неструмлення будинку загибл ого, оскільки ця обставина ст верджується сукупністю вище приведених доказів по справ і.

Поряд з цим, по справі відсутні будь-які об' єктив ні дані, які б з беззаперечніс тю і безумовністю стверджува ли наявність в будинку та при собі у ОСОБА_8, станом на ІНФОРМАЦІЯ_2, хрестика і лан цюжка виготовлених із золота , твердження підсудного щодо непричетності до їх викраде ння нічим не спростована, а то му заявлені позовні вимоги п отерпілого ОСОБА_4, в цій ч астині, є необгрунтованими.

Більше того, вказані о бставини з достатньою ретель ністю перевірялися і органам досудового слідства, однак н е знайшли свого ствердження.

/ т. 3 а . с. 77 /

Належним чином орган ами досудового слідства пере вірялася і причетність інших осіб до вчиненого злочину, що не знайшло свого ствердженн я.

/ т. 3 а. с. 66, 67, 68, 69 , 71, 73, 75 /

Призначаючи покаран ня підсудному колегія суддів виходить з вимог і положень с т. 65- 67 КК України, при цьому врах овує характер і особливу сус пільну небезпеку вчинених ОСОБА_7 особливо тяжких зло чинів, в стані алкогольного с п' яніння.

Із матеріалів справи убачається, що зазначені зло чини вчинені підсудним коли він не навчався і не працював та в період проведення відно сно нього досудового слідств а за вчинення іншого корисли вого злочину, а 30 квітня 2009 року він був засуджений за ст. ст. 185 ч. 3 , 304 ч. 1 КК України на 3 роки 6 мі сяців позбавлення волі.

/ т. 3 а. с. 255-257 /

За місцем проживання і навчання в школі ОСОБА_7 характеризується посереднь о.

Виходячи з наведеног о колегія суддів вважає, що пе ревиховання та виправлення п ідсудного ОСОБА_7 можливе тільки в умовах тривалої йог о ізоляції в містах позбавле ння волі.

Поряд з цим колегія су ддів враховує часткове визна ння вини ОСОБА_7, сприяння слідству та суду у розкритті та розслідування кримінальн ої справи, намір стати на шлях виправлення та відшкодувати завдані матеріальні збитки і моральну шкоду, а також його молодий вік.

За висновком медично ї комісії підсудний ОСОБА_7 здоровий . працездатний, пр имусового лікування від нарк оманії і алкоголізму не потр ебує.

/ т. 3 а. с. 150 /

Приймаючи до уваги, що ухвалою Апеляційного суду П олтавської області від 1 липн я 2009 року згаданий вирок від 30 к вітня 2009 року відносно ОСОБА _7

набув законної сили, остато чне покарання підсудному слі д призначати за правилами ч. 4 ст. 70 КК України.

Беручи до уваги, що пі дсудний ОСОБА_7 вчинив рід особливо тяжких корисливих злочинів, колегія суддів вва жає за необхідне призначити і додаткову міру покарання у вигляді конфіскації всього належного йому майна.

При вирішенні питанн я про відшкодування матеріал ьних збитків, колегія суддів виходить із наявності по спр аві стверджуючих ці витрати документів, а також

наявність вочевидь необхі дних, ритуальних витрат, а том у доведений в суді розмір зап одіяних підсудним матеріаль них збитків потерпілому стан овить 5 139 грн. 70 коп.

Як зазначалося вище, к олегія суддів не вважає дове деними позовні вимоги потерп ілого в частині відшкодуванн я вартості ланцюжка і хрести ка виготовлених із золота, а м обільний телефон марки « Nokia » в артістю 300 грн.та стартовий па кет « Лайф » вартістю 25 грн. п ідлягають поверненню потерп ілому тому вартість не відшк одованих матеріальних збитк ів, заподіяних внаслідок вчи нення умисного вбивства та р озбійного нападу становить 3 90 грн. 90 коп.

Таким чином, загальна сума заподіяних потерпілому матеріальних збитків станов ить 5 530 грн. 60 коп.

Вирішуючи питання що до цивільного позову потерпі лого ОСОБА_4 про відшкодув ання моральної ( немайнової) ш коди, судова колегія виходит ь з характеру і обсягу стражд ань позивача, характеру не ма йнових його витрат, обґрунто ваності самого позову та зас ад розумності, виваженості і справедливості, а також майн ового стану відповідача.

З врахуванням перелі чених обставин, судова колег ія вважає підлягаючим до час ткового задоволення цих позо вних вимог потерпілого ОСО БА_4 та стягнути на його кори сть з підсудного ОСОБА_7 100 000 грн.

Крім перелічених ран іше предметів, що підлягають поверненню потерпілому, на п ідставі ст. 81 КПК України, підл ягають поверненню і інші нал ежні його загиблому брату пр едмети, в тому числі ліхтар, од яг, молоток, а сокира, як знаря ддя злочину та речі, що не стан овлять цінності підлягають з нищенню.

Поряд з цим, черевики і к уртка належні підсудному під лягають поверненню його роди чам, а диски « DVD » слід зберігат и при кримінальній справі.

/ т. 2 а. с. 221, 223,224 /.

Судові витрати по спр аві за проведення експертиз колегія суддів покладає на п ідсудного ОСОБА_7 в тих ме жах де вони його стосуються, а в решті віднести на рахунок д ержави.

За таких умов на корис ть НДЕКЦ при УМВС України в По лтавській області з підсудно го слід стягнута 4 258 грн. 10 коп. ( т . 2 а. с. 142, 149, 157, 166, 180, 214 ) та на рахунок По лтавської торгово-промислов ої палати 78 грн.00 коп.( т. 2 а. с. 208).

На підставі виклад еного, керуючись ст.ст. 323, 324 КПК України судова колегія апеля ційного суду, -

З А С У Д И Л А :

ОСОБА_7 визнати ви нним у вчиненні злочинів, пер едбачених ст.ст. 115 ч. 2 п. 6 , 187 ч. 4 КК У країни та призначити покаран ня :

- за ст. 115 ч. 2 п. 6 КК України 14 років позбавлення волі з ко нфіскацією всього належного засудженому майна;

- за ст. 187 ч. 4 КК України 10 р оків позбавлення волі з конф іскацією всього належного за судженому майна.

На підставі ст. 70 ч. 1 КК Укра їни, за сукупністю цих злочин ів та шляхом поглинення менш суворого покарання більш су ворим призначити покарання у вигляді 14 років позбавлення в олі з конфіскацією всього на лежного засудженому майна.

Відповідно до ч. 4 ст. 70 К К України шляхом часткового складання призначених покар ань за даним вироком та вирок ом Великобагачанського райо нного суду Полтавської облас ті від 30 квітня 2009 року вважати ОСОБА_7 остаточно засудже ним на 14 років 6 місяців позбав лення волі з конфіскацією вс ього належного йому майна.

Строк відбування пок арання засудженому ОСОБА_7 рахувати з 4 лютого 2009 року, то бто з моменту його затриманн я. ( т. 1 а. с. 166-167 ).

Стягнути з засуджено го ОСОБА_7

на користь потерпілого О СОБА_4:

- в рахунок відшкодуван ня матеріальних збитків 5 530 гр н. 60 коп.;

- в рахунок відшкодуван ня моральної шкоди 100 000 грн., а в сього 105 530 грн. 60 коп.

на користь науково-дослідн ого експертно криміналістич ного центру при ГУМВС Україн и в Полтавській області ( р/р 3522 6002003664 ГУДК України в Полтавські й області МФО 8310119 код 25574067) - 4 256 гр н. 10 коп;

на користь Полтавської тор гово-промислової палати Торг ово-промислової палати Украї ни ( р\ р 26009710000283 Харківської обла сної філії АКБ « Укрсоцбанк » код ЄДРПОУ Банку 09351014 МФО 351016, код ЗКПО 02944892 )- 78 грн.

Речові докази по спра ві: - мобільний телефон марки « Nokia », сімкарту оператора « Лай ф », одяг загиблого ОСОБА_8 , ліхтар, молоток, коробку від стартового пакету « Лайф », по сібник користувача до мобіль ного телефону з гарантійним талоном, дві пластикові карт ки комерційного банку « Прив атбанк » передати потерпілом у ОСОБА_4;

- черевики та куртку на лежні засудженому ОСОБА_7 передати його родичам;

- диски « DVD » зберігати п ри кримінальній справі;

- сокиру, 2 фрагменти пла стикових карток комерційног о банку « Приватбанк », зразки волосся, як знаряддя злочину та речі що не становлять цінн ості знищити.

Запобіжний захід зас удженому ОСОБА_7 до набран ня вироком законної сили, зал ишити попередній - взяття п ід варту.

Вирок може бути оскар жений до Верховного Суду Укр аїни, через апеляційний суд П олтавської області, протягом одного місяця з моменту його проголошення, а засудженим у той же строк з моменту вручен ня копії вироку.

Головуючий : Гавриш В.М.

Суддя: Довгаль С.А.

Народні засідателі: Головко Л.М.

Смолова Т.О.

Садова Л.О.

Дата ухвалення рішення08.07.2009
Оприлюднено25.01.2011
Номер документу13486853
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-6 /2009

Вирок від 08.07.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Гавриш Віктор Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні