Рішення
від 17.01.2011 по справі 32/369-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

13.01.11р. Справа № 32/369-10

За позовом: Прокурора П етриківського району Дніпр опетровської області в інте ресах держави в особі Іванів ської сільської ради Петрикі вського району, с. Іванівка

До : Фермерського господ арства «Зоря» , с. Іванів ка

Про: зобов'язання повер нути земельну ділянку

Суддя Васильєв О.Ю.

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від прокурора: Барчук А. Б. ( сл.посв. №78);

Від позивача: Щербина В.О. ( дов. № 13 від 12.01.11 р.);

Від відповідача : Гордій ов В.М. ( голова господарства )

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Петриківсь кого району Дніпропетровсь кої області в інтересах дер жави в особі Іванівської сіл ьської ради Петриківського району звернувся до суду з по зовом про зобов'язання відпо відача - ФГ «Зоря», повернут и самовільно зайняту земельн у ділянку загальною площею 73,5 га, розташовану на території Іванівської сільської ради Петриківського району Дніпр опетровської області , держа ві в особі Іванівській сільс ькій раді Дніпропетровської області. Позовні вимоги обґр унтовані посиланням прокуро ра на відсутність у відповід ача право встановлювальних д окументів на спірну земельну ділянку.

Іванівська сільська р ада Петриківського району ( п озивач ) зазначила у довідці від 13.01.11 р. за підписом сільсько го голови та секретаря викон кому та у судовому засіданні , що спірна земельна ділянка з находиться за межами населен ого пункту .

ФГ «Зоря»( відповідач) про ти задоволення позовних вимо г заперечує , посилаючись на т у обставину , що спірна земель на ділянка перебуває у його к ористуванні на підставі відп овідних договорів оренди , ук ладеними із громадянами - чл енами КСП Шевченко , власника ми земельних паїв . Також пред ставник відповідача у судови х засіданнях стверджував , що спірна земельна ділянка зна ходиться за межами населеног о пункту , а тому прокурором п омилково подано позов в інте ресах Іванівської сільської ради , яка не має повноважень щодо спірної земельної ділян ки .

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників прокурора та сто рін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Прокуратурою Петри ківського району Дніпропетр овської області подано позов в інтересах держави в особі І ванівської сільської ради П етриківського району про зоб ов'язання відповідача - ФГ « Зоря», повернути самовільно зайняту земельну ділянку заг альною площею 73,5 га, розташова ну на території Іванівської сільської ради Петриківсько го району Дніпропетровської області , державі в особі Іва нівській сільській раді Дніп ропетровської області. Позов ні вимоги обґрунтовані посил анням прокурора на відсутніс ть у відповідача право встан овлювальних документів на сп ірну земельну ділянку.

Приписи статей 13 і 41 Ко нституції України визначают ь, що від імені Українського н ароду права власності здійсн юють органи державної влади та органи місцевого самовряд ування в межах, визначених Ко нституцією, і усі суб'єкти пра ва власності рівні перед зак оном. Кожен має право володіт и, користуватися і розпорядж атися своєю власністю. Відпо відно до статей 142-145 Конституці ї України до матеріальної ос нови органів місцевого самов рядування, крім інших об'єкті в, належить земля, управління якою здійснюють територіаль ні громади через органи само врядування в межах їх повнов ажень шляхом прийняття рішен ь. Права органів самоврядува ння захищаються у судовому п орядку. Статтею 116 Земельного кодексу України визначено, щ о громадяни та юридичні особ и набувають права власності та права користування земель ними ділянками із земель дер жавної або комунальної власн ості за рішенням органів вик онавчої влади або органів мі сцевого самоврядування в меж ах їх повноважень, визначени х цим Кодексом. В силу статті 1 24 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у дер жавній або комунальній влас ності, здійснюється на підст аві рішення відповідного орг ану виконавчої влади або орг ану місцевого самоврядуванн я шляхом укладення договору оренди земельної ділянки. Зг ідно зі статтею 16 Закону Украї ни «Про оренду землі»особа, я ка бажає отримати земельну д ілянку в оренду із земель дер жавної або комунальної власн ості, подає заяву (клопотання ) до відповідного органу вико навчої влади чи органу місце вого самоврядування за місце м розташування земельної діл янки. Розгляд заяви (клопотан ня) і надання земельної ділян ки в оренду проводяться у пор ядку, встановленому Земельни м кодексом України . У разі зго ди орендодавця передати земе льну ділянку в оренду сторон и укладають договір оренди з емлі відповідно до вимог цьо го Закону. Стаття 12 Земельного кодексу України визначає по вноваження сільських, селищн их, міських рад у галузі земел ьних відносин, до яких, зокрем а, належить розпорядження зе млями територіальних громад ; надання земельних ділянок у користування із земель кому нальної власності відповідн о до цього Кодексу. Відповідн о до пункту тридцять четверт ого статті 26, пункту другого с татті 77 Закону України «Про мі сцеве самоврядування в Украї ні»питання надання земельно ї ділянки в оренду вирішуєть ся на пленарному засіданні р ади - сесії, а спори про поновл ення порушених прав юридични х і фізичних осіб, що виникают ь в результаті рішень, дій чи б ездіяльності органів або пос адових осіб місцевого самовр ядування, вирішуються в судо вому порядку.

Визначальним під час розгл яду справи є наступне : згідно до п.12. «Перехідних положень» Земельного кодексу України : до розмежування земель д ержавної та комунальної вла сності повноваження щодо роз порядження землями (крім зем ель, переданих у приватну вла сність, та земель, зазначених в абзаці третьому цього пунк ту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільс ькі, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - ві дповідні органи виконавчої в лади.

Судом при розгляді да ної справи встановлено, що сп ірна земельна ділянка знаход иться за межами населеного п ункту , а тому прокурором поми лково в якості позивача зазн ачено Іванівську сільську р аду Петриківського району Дн іпропетровської області ; то ді як належним позивачем у ці й справі повинна виступати П етриківська райдержадмініс трація . Таким чином права Іва нівської сільської ради Петр иківського району Дніпропет ровської області в даному ви падку відповідачем не поруше ні, а тому у суду відсутні прао ві підстави для задоволення позовних вимог прокурора.

На підставі вищевикладе ного , керуючись вимогами ст.с т.12,116, п.12 «Перехідних положень» Земельного Кодексу України; ст.ст. 82-85 ГПК України, господар ський суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовни х вимог прокурора відмовити в повному обсязі.

Суддя Васильєв О.Ю .

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.01.2011
Оприлюднено25.01.2011
Номер документу13489419
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/369-10

Рішення від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 09.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні