Постанова
від 18.01.2011 по справі 2а-28950/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 січня 2011 р. справа № 2а -28950/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Ушенка С. В.

при секретарі Кутафі ній К.Ю.

за участю

представник позивача - Коз лової О.В.

представника відповідача - Се менової Г.І.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Донець ку адміністративну справу за позовом Управління Пенсійно го фонду України в Калінінсь кому районі м. Горлівки Донец ької області до Державного п ідприємства «Підприємство К алінінської виправної колон ії Управління Державного Деп артаменту України з питань в иконання покарань в Донецькі й області № 27» про стягнення з аборгованості зі сплати стра хових внесків у розмірі 341156,45 гр н., -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фон ду України в Калінінському р айоні м. Горлівки Донецької о бласті звернулося до суду з п озовною заявою до Державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної коло нії Управління Державного Де партаменту України з питань виконання покарань в Донецьк ій області № 27» про стягнення заборгованості зі сплати стр ахових внесків у розмірі 341156,45 г рн.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримала п озовні вимоги, надала поясне ння аналогічні викладеним в позові, просить суд задоволь нити позовні вимоги в повном у обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги визнав у повному обся зі та не заперечував проти їх задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 КАС Укр аїни, позивач може відмовити ся від адміністративного поз ову, а відповідач - визнати а дміністративний позов протя гом всього часу судового роз гляду, зробивши усну заяву. Як що відмову від адміністратив ного позову чи визнання адмі ністративного позову виклад ено в адресованій суду письм овій заяві, ця заява приєднує ться до справи.

Частиною 3 ст. 156 КАС України п ередбачено, що судове рішенн я у зв' язку з визнанням адмі ністративного позову ухвалю ється за правилами, встановл еними ст. 112 КАС України.

Згідно вимог ст. 112 КАС Україн и, зокрема, у разі повного визн ання відповідачем адміністр ативного позову і прийняття його судом приймається поста нова суду про задоволення ад міністративного позову. Крім того, суд не приймає визнання адміністративного позову і продовжує розгляд адміністр ативної справи, якщо ці дії ві дповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь прав а, свободи або інтереси.

Таким чином, суд приймає виз нання відповідачем адмініст ративного позову та приймає постанову про задоволення ад міністративного позову, вихо дячи при цьому з наступного.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, дослідив ши в судовому засіданні всі о бставини справи та перевірив ши їх наявними в ній доказами , суд встановив наступне.

Управління Пенсійного фон ду України в Калінінському р айоні м. Горлівки Донецької о бласті є суб' єктом владних повноважень - органом викона вчої влади, який в цих правові дносинах здійснює повноваже ння, покладені на нього ст. 12 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування», Положенням про Пенс ійний фонд України, затвердж еним Указом Президента Украї ни від 1 березня 2001 року №121/2001 з на ступними змінами та доповнен нями.

У відповідності до ст. 12 Прик інцевих положень Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», у період до перетворен ня Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну ор ганізацію він функціонує як центральний орган виконавчо ї влади на підставі норм цьог о Закону (крім норм, зазначени х в абзаці шостому пункту 1 цьо го розділу) та Положення про П енсійний фонд України, яке за тверджує Президент України. Бюджет Пенсійного фонду Укра їни в зазначений період затв ерджує Кабінет Міністрів Укр аїни.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затв ердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та до повненнями, Пенсійний фонд У країни є центральним органом виконавчої влади, що здійсню є керівництво та управління солідарною системою загальн ообов' язкового державного пенсійного страхування, про вадить збір, акумуляцію та об лік страхових внесків, призн ачає пенсії та готує докумен ти для їх виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пен сій, допомоги на поховання, ін ших соціальних виплат, які зг ідно із законодавством здійс нюються за рахунок коштів Пе нсійного фонду України, здій снює контроль за цільовим ви користанням коштів Пенсійно го фонду України. Діяльність Пенсійного фонду України сп рямовується та координуєтьс я Кабінетом Міністрів Україн и через Міністра праці та соц іальної політики України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсі йний фонд України здійснює с вої повноваження безпосеред ньо та через утворені в устан овленому порядку головні упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі та управління Пе нсійного фонду України в рай онах, містах і районах у міста х.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вк азаного Положення, Пенсійний фонд України відповідно до п окладених на нього завдань о рганізовує, координує та кон тролює роботу органів Пенсій ного фонду України щодо, зокр ема, забезпечення додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянам и законодавства про пенсійне забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання стр ахових внесків, інших надход жень до бюджету Пенсійного ф онду України відповідно до з аконодавства; стягнення у пе редбаченому законодавством порядку своєчасно не сплаче них сум збору на обов' язков е державне пенсійне страхува ння; призначення і виплати пе нсій; забезпечення повного т а своєчасного фінансування в итрат на виплату пенсій, допо моги на поховання та інших со ціальних виплат, що здійснюю ться за рахунок коштів Пенсі йного фонду України.

Згідно ст. 1 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування » страхові внески - кошти відр ахувань на соціальне страхув ання та збір на обов' язкове державне пенсійне страхуван ня, сплачені згідно із законо давством, що діяло раніше; кош ти, сплачені на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування відповідно до цьо го Закону; страхувальники - ро ботодавці та інші особи, які в ідповідно до цього Закону сп лачують страхові внески на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Страхувальниками, відпові дно до ст. 14 даного Закону, зокр ема, є роботодавці, а саме: під приємства, установи і органі зації, створені відповідно д о законодавства України, нез алежно від форми власності, в иду діяльності та господарюв ання, об' єднання громадян, п рофспілки, політичні партії (у тому числі філії, представн ицтва, відділення та інші від окремлені підрозділи зазнач ених підприємств, установ, ор ганізацій, об' єднань громад ян, профспілок, політичних па ртій, які мають окремий балан с і самостійно ведуть розрах унки із застрахованими особа ми).

У відповідності до ч. 1, 2 ст. 15 З акону платниками страхових в несків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і заст раховані особи, зазначені в ч . 1 ст. 12 цього Закону; платникам и страхових внесків до Накоп ичувального фонду є застрахо вані особи, зазначені в пункт ах 1 - 7, 9, 10, 12, 15, 17 і 18 статті 11 та частин і першій статті 12 цього Закону .

Страхувальники набувають статусу платників страхових внесків до Пенсійного фонду з дня взяття їх на облік терит оріальним органом Пенсійног о фонду, а особи, визначені ч. 1 с т. 12 цього Закону, - з дня набран ня чинності договором про їх добровільну участь (ч.3 ст. 15 За кону).

Державне підприємство «Пі дприємство Калінінської вип равної колонії Управління Де ржавного Департаменту Украї ни з питань виконання покара нь в Донецькій області № 27» (ід ентифікаційний код 08679830, 84647, Доне цька область, м. Горлівка), 06.05.2000 р . зареєстроване Виконавчим к омітетом Горлівської місько ї ради Донецької області, вкл ючено до ЄДРПОУ, перебуває на обліку в УПФУ в Калінінськом у районі м. Горлівки Донецько ї області, є платником страхо вих внесків.

Процедура реєстрації та об ліку платників внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування (далі - страхові внески), обчислення і сплати страхових внесків т а інших платежів до бюджету П енсійного фонду України підп риємствами, установами, орга нізаціями (далі - Підприємств а) незалежно від форм власнос ті, виду діяльності і господа рювання та фізичними особами , нарахування і сплати фінанс ових санкцій та пені, подання страхувальниками звітності управлінням Пенсійного фонд у України в районах, містах і р айонах у містах (далі - органи Пенсійного фонду України) ви значається Інструкцією про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої Постановою правлін ня Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованої в М іністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663.

У відповідності з п.п. 4 п. 2 ст. 17 Закону України «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування» від 9 липня 2003 року, страхувальник зобов' язаний подавати звітність те риторіальним органам Пенсій ного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими П енсійним фондом України. Під пунктом 11.11 п. 11 Інструкції пере дбачено, що платники щомісяц я складають у 2-х примірниках р озрахунок суми страхових вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння, у якому зазначають самос тійно обчислені суми страхов их внесків. Розрахунки подаю ться до органу Пенсійного фо нду для реєстрації за базови й звітний період, що дорівнює календарному місяцю - не пізн іше ніж через 20 календарних дн і із дня закінчення цього пер іоду.

Відповідач станом на 11.11.2010 р. м ає заборгованість зі сплати страхових внесків до УПФУ в К алінінському районі м. Горлі вки Донецької області в сумі 341156,45 грн., яка підтверджується розрахунками суми страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування, рішеннями про застос ування фінансових санкцій та пені, роздруківкою особисто ї картки боржника.

З метою погашення заборгов аності позивачем були надісл ані на адресу відповідача ви моги про сплату заборгованос ті.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» страхові внески до Пенсійного фонду України є ц ільовим загальнообов' язко вим платежем, який справляєт ься на всій території Україн и в порядку, встановленому ци м Законом. Невиконання цього обов' язку платниками страх ових внесків приводить до не повного формування коштів Пе нсійного фонду України, і як н аслідок, до несвоєчасних вип лат пенсій пенсіонерам, що є п орушенням ст. 46 Конституції Ук раїни.

Приписами ст. 19 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» визначено, що страхові в нески до солідарної системи для роботодавця нараховують ся на суми фактичних витрат н а оплату праці (грошового заб езпечення) працівників, що вк лючають витрати на виплату о сновної і додаткової заробі тної плати та інших заохочув альних та компенсаційних вип лат, у тому числі в натуральні й формі, які визначаються згі дно з нормативно-правовими а ктами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплат у праці», виплату винагород ф ізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами циві льно-правового характеру, що підлягають обкладенню подат ком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п ' яти днів тимчасової непрац ездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодав ця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Згідно з ч. 4 ст. 20 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» сплата страхових внеск ів здійснюється виключно в г рошовій формі шляхом внесенн я відповідних сум страхових внесків до солідарної систем и на банківські рахунки вико навчих органів Пенсійного фо нду, а сум страхових внесків д о накопичувальної системи пе нсійного страхування - на бан ківський рахунок Накопичува льного фонду або на банківсь кий рахунок обраного застрах ованою особою недержавного п енсійного фонду.

Частиною 6 ст. 20 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» передбачено, що страхува льники зобов' язані сплачув ати страхові внески, нарахов ані за відповідний базовий з вітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із д ня закінчення цього періоду.

Згідно ч. 2 ст. 106 Закону суми ст рахових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Зак ону, в тому числі обчислені те риторіальними органами Пенс ійного фонду у випадках, пере дбачених частиною третьою ст атті 20 цього Закону, вважаютьс я простроченою заборгованіс тю із сплати страхових внеск ів (далі - недоїмка) і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій.

Частиною 13 статті 106 З акону України № 1058 встановлен о, що протягом десяти робочих днів з дня одержання відпові дного рішення Пенсійного фон ду про нарахування пені та на кладення штрафів, страхуваль ник має право оскаржити зазн ачене рішення до вищого орга ну Пенсійного фонду або в суд овому порядку.

Відповідно до п. 15 ст. 106 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» строк давності щод о стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Розмір фінансової санкції та пені підтверджується від повідним розрахунком. Рішенн я відповідачем оскаржені не були.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону Пенсійний фонд, у разі неспла ти страхувальником заборгов аності по внескам на загальн ообов' язкове страхування (н едоїмки), має право звернутис ь до суду з позовом про сплату недоїмки.

Факт наявності у ДП «Підпри ємство Калінінської виправн ої колонії Управління Держав ного Департаменту України з питань виконання покарань в Донецькій області № 27» заборг ованості перед УПФУ в Каліні нському районі м. Горлівки До нецької області по сплаті ст рахових внесків в розмірі 341156,4 5 грн. підтверджується обліко вою карткою боржника.

Відповідно до ст. 71 КАС Укра їни, кожна сторона повинна до вести ті обставини, на яких ґр унтуються її вимоги та запер ечення, а суд, згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на їх безпосередньому, всеб ічному, повному та об' єктив ному дослідженні.

Таким чином суд, вважає, що п озовні вимоги щодо стягнення з ДП «Підприємство Калінінс ької виправної колонії Управ ління Державного Департамен ту України з питань виконанн я покарань в Донецькій облас ті № 27» суми боргу по сплаті ст рахових внесків в розмірі 341156,4 5 грн. є обґрунтованими і закон ними та підлягають задоволен ню в повному обсязі.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 94 К АС України судові витрати з в ідповідача не підлягають стя гненню.

Керуючись ст.ст. 2, 3, 9, 11, 14, 17, 18, 71, 86, 91, 9 4, 158-163, 167, 185, 186, 254 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний по зов Управління Пенсійного фо нду України в Калінінському районі м. Горлівки Донецької області до Державного підпр иємства «Підприємство Калін інської виправної колонії Уп равління Державного Департа менту України з питань викон ання покарань в Донецькій об ласті № 27» про стягнення забор гованості зі сплати страхови х внесків у розмірі 341156,45 грн. - задовольнити в повному обся зі.

Стягнути з Державного підп риємства «Підприємство Калі нінської виправної колонії У правління Державного Департ аменту України з питань вико нання покарань в Донецькій о бласті № 27» (ідентифікаційний код 08679830, 84647, Донецька область, м. Горлівка) на користь Управлі ння Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Гор лівки Донецької області забо ргованість по страховим внес кам у розмірі 341156 (триста сорок одна тисяча сто п' ятдесят ш ість) грн. 45 коп.

Постанова прийнята в нарад чій кімнаті і оголошена в суд овому засіданні.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецькій окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня проголоше ння постанови апеляційної ск арги.

Суддя Ушенко С. В.

Дата ухвалення рішення18.01.2011
Оприлюднено26.01.2011
Номер документу13496316
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-28950/10/0570

Ухвала від 30.09.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

Ухвала від 03.02.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

Постанова від 18.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні