Постанова
від 18.01.2011 по справі 2а-1670/20/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2011 року м. Полтава Справа № 2а-1670/20/11

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Сич С .С.,

при секретарі - Зайченко Н.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Лубенському районі П олтавської області до Прива тно-пайового об'єднання "Пром інь" про відшкодування витра т на виплату і доставку пільг ових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

04 січня 2011 року Управлі ння Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтав ської області (надалі - пози вач) звернулося до Полтавськ ого окружного адміністратив ного суду з адміністративним позовом до Приватно-пайовог о об'єднання "Промінь" (надалі - відповідач) про відшкодув ання витрат на виплату і дост авку пільгових пенсій, призн ачених за списком № 2 в сумі 5296 г рн. 99 коп.

В обґрунтування своїх вим ог позивач посилається на те , що Приватно-пайове об'єд нання "Промінь" у порушення ви мог Закону України “Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування” не спла тив до Пенсійного фонду Укра їни витрати на виплату і дост авку пільгових пенсій, призн ачених за списком № 2, у зв' яз ку із чим заборгованість від повідача по відшкодуванню фа ктичних витрат на виплату і д оставку пільгових пенсій, пр изначених за списком № 2, що за період з 25.10.2010 року по 25.12.2010 року с тановить 5296 грн. 99 коп.

Представник позивача у суд ове засідання не з'явився, над ав суду клопотання про розгл яд справи за відсутності пре дставника управління.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився , хоча в матеріалах справи ная вні докази, що він належним чи ном повідомлявся про дату, ча с та місце розгляду справи.

Суд, вивчивши та дослідивши наявні в матеріалах справи д окументи, приходить до висно вку, що позов підлягає задово ленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відпо відач Приватно-пайове об 'єднання "Промінь" є юридичною особою, що підтверджується с відоцтвом про державну реєст рацію юридичної особи серії А00 № 821615, та перебуває на обліку як платник страхових внескі в в Управлінні Пенсійного фо нду України в Лубенському ра йоні Полтавської області.

Згідно із пунктом "б" статті 13 Закону України "Про пенсійн е забезпечення" від 06.12.1991 року п рацівники, зайняті повний ро бочий день на роботах зі шкід ливими і важкими умовами пра ці - за списком № 2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затвердженим Постаново ю Кабінету Міністрів, і за рез ультатами атестації робочих місць мають право на пенсію н а пільгових умовах.

Відповідно до пункту 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" пенсійне забезпечення зас трахованих осіб, які працюва ли або працюють на підземних роботах, на роботах з особл иво шкідливими і особливо ва жкими умовами праці за спи ском N 1 та на інших роботах і з шкідливими і важкими умова ми праці за списком N 2 виробни цтв, робіт, професій, посад і п оказників, затверджених Кабі нетом Міністрів України, та за результатами атестації р обочих місць, на посадах, що да ють право на призначення пен сії за віком на пільгових умо вах або за вислугу років, які відповідно до законодавства , що діяло раніше, мали право н а пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійсн юється згідно з окремим зако нодавчим актом через професі йні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного за безпечення через професійні та корпоративні фонди збері гається порядок покриття ви трат на виплату і доставку ци х пенсій, що діяв до набрання ч инності цим Законом. До набра ння чинності Законом України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування" діяв Закон України "Про збір н а обов'язкове державне пенсі йне страхування" від 26.06.97 № 400/97-ВР . Відповідно до частини 4 пункт у 1 статті 2 Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06 .97 № 400/97-ВР для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 стат ті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сі льськогосподарського подат ку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на ви плату і доставку пенсій, приз начених відповідно до пункті в "б" - "з" статті 13 Закону Україн и "Про пенсійне забезпечення " до досягнення працівниками пенсійного віку, передбачен ого статтею 12 Закону України " Про пенсійне забезпечення", з а ставкою 100 % від об'єкта оподат кування.

Таким чином, відповідач зоб ов'язаний відшкодовувати орг анам Пенсійного фонду суми ф актичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої постановою Правл іння Пенсійного фонду Україн и від 19.12.03 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и 16 січня 2004 р. за № 64/8663 (далі Інстр укція) розмір сум до відшкоду вання на поточний рік визнач ається відділами надходженн я доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розр ахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, призначених відпов ідно до частини Прикінцевих положень Закону (згідно з дод атками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня п оточного року та протягом 10 дн ів з новопризначених (перера хованих) пенсій.

Судом встановлено, що Управ лінням Пенсійного фонду Укра їни в Лубенському районі Пол тавської області на виконанн я вимог Інструкції, на адресу відповідача направлено та о тримано відповідачем розрах унки фактичних витрат на вип лату та доставку пенсій, приз начених відповідно до пункті в "б"- "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" п ро наявність заборгованості у відповідача по відшкодува нню витрат на виплату і доста вку пільгових пенсій признач ених відповідно до частини 2 П рикінцевих положень Закону У країни "Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання" в частині пенсій, призн ачених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України " Про пенсійне забезпечення" з жовтня 2010 року на трьох осіб в сумі 1757,19 грн. та за грудень 2010 ро ку на трьох осіб в сумі 1782,61 грн ., копії яких наявні у матеріал ах справи.

Із розрахунку суми боргу фа ктичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, п ризначених за списком № 2 вбач ається, що заборгованість ві дповідача за період з 25.10.2010 рок у по 25.12.2010 року становить 5296 грн. 99 коп. (1757 грн. 19 коп. + 1757 грн. 19 коп. + 1782 г рн.61 коп.).

Склад витрат та їх фактичне понесення позивачем підтвер джується витягами з картки о собового рахунку Приватно-па йового об'єднання "Промінь" по відшкодуванню фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій за списком № 2.

Крім того, недійсність спі рних розрахунків стосовно в изначених сум не встановлен а, тому відповідач не позбавл ений обов' язку їх сплати.

Відповідно до статті 23 Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування" спори, що виникают ь із правовідносин за цим Зак оном, вирішуються органами П енсійного фонду та в судовом у порядку.

З огляду на викладен е, позовні вимоги обґрунтова ні та підлягають задоволенню .

Згідно із частиною 4 статт і 94 КАС України у справах, в яки х позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, с удові витрати, здійснені поз ивачем, з відповідача не стяг уються.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 К одексу адміністративного су дочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Управління Пенсійного фон ду України в Лубенському рай оні Полтавської області до П риватно-пайового об'єднання "Промінь" про відшкодування в итрат на виплату і доставку п ільгових пенсій задовольнит и.

Стягнути з Приватно-пайово го об'єднання "Промінь" (іденти фікаційний код 03773665) на користь Управління Пенсійного фонду України в Лубенському район і Полтавської області забор гованість з відшкодування ви трат на виплату і доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах, в сумі 5296 грн. 99 коп. (п'я ть тисяч двісті дев'яносто ші сть гривень дев'яносто дев'ят ь копійок).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня пр оголошення постанови з одноч асним поданням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апе ляційна скарга подається про тягом десяти днів з дня отрим ання копії постанови.

Повний текст постан ови виготовлено 24 січня 2011 року .

Суддя С.С. Сич

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.01.2011
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу13496738
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/20/11

Постанова від 18.01.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Сич С.С.

Ухвала від 05.01.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Сич С.С.

Ухвала від 05.01.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Сич С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні