Рішення
від 13.01.2011 по справі 8/44-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.01.2011 Справа № 8/44-10

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Остапенко Т.А. при секр етарі Литовській Ю.В., розглян ув у відкритому судовому зас іданні справу

за позовом закритого акціонерного товариства баг атогалузевого концерна "Содр ужество", м. Херсон,

до Сектора міграційної служби в Херсонській област і, м. Херсон,

про стягнення 17474 грн. по д оговору оренди,

за участю представників ст орін:

від позивача: Росляков а М.О., представник, дов. № 106/10-А ві д 14.10.2010 р.;

від відповідача: в судо ве засідання не прибув.

Закрите акціонерне товар иство - багатогалузевий конц ерн "Содружество" (позивач) зве рнулося до суду з позовом про стягнення з сектора міграці йної служби в Херсонській об ласті (відповідач) заборгова ності у сумі 17474 грн., відповідн о до умов договорів оренди не житлового приміщення, що скл адається з 1 кімнати № 1008, загал ьна площа приміщення складає 37 м2.

Представник позивача позо вні вимоги підтримав в повно му обсязі.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, свого предс тавника не направив, про прич ини неявки суд не повідомив, н е скористався наданими йому ст.ст. 22, 59 ГПК України процесуа льними правами щодо надання документів, які б підтвердил и його доводи.

Відповідно до свідоцтва пр о державну реєстрацію фізичн ої особи-підприємця місцезна ходженням відповідача є - А ДРЕСА_1. За вказаною адресою судом направлені з рекоменд ованими повідомленнями ухва ли суду від 05.11.2010 р. про порушенн я провадження та призначення справи до розгляду; ухвали су ду від 18.11.2010 р., 17.12.2010 р. про відкладе ння розгляду справи. Ухвала с уду від 23.12.2010 р. вручена відпові дачу, про що свідчить відмітк а останнього на ухвалі (а.с. 59).

Відповідно до частини 1 стат ті 64 Господарського процесуа льного кодексу України (в ред акції Закону України № 2453-VI від 07.07.2010 року), ухвала про порушенн я провадження у справі надси лається зазначеним особам за повідомленою ними господарс ькому суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами і нформації щодо їх поштової а дреси, ухвала про відкриття п ровадження у справі надсилає ться за адресою місцезнаходж ення (місяця проживання) стор ін, що зазначена в Єдиному дер жавному реєстрі юридичних ос іб та фізичних осіб підприєм ців. У разі відсутності сторі н за такою адресою, вважаєтьс я, що ухвала про порушення про вадження у справі вручена їм належним чином. За таких підс тав, відповідно до статті 75 ГП К України, справа розглядаєт ься без участі представника відповідача, за наявними в ні й доказами, яких достатньо дл я вирішення спору по суті.

Статтями 42, 43 ГПК України вст ановлено, що господарський с удовий процес здійснюється н а засадах змагальності та рі вності всіх учасників судово го процесу перед законом і су дом. При цьому принцип змагал ьності передбачає покладанн я тягаря доказування на стор они, покладання на них відпов ідальності за доведеність їх ніх вимог чи заперечень; вима гає від сторін ініціативи та активності в реалізації їхн іх процесуальних прав.

З огляду на приписи статті 7 7 ГПК України, у разі нез'явлен ня в засідання представників сторін, інших учасників судо вого процесу, господарський суд відкладає в межах строкі в, встановлених статтею 69 цьог о Кодексу, розгляд справи, за у мови неможливості вирішення спору в даному засіданні.

Згідно зі ст. 22 ГПК України ст орони мають як права (брати уч асть в господарських засідан нях, подавати докази, брати уч асть у дослідженні доказів, з аявляти клопотання, давати у сні та письмові пояснення го сподарському суду і т.п.), так і обов' язки (зокрема, добросо вісно користуватися належни ми їм процесуальними правами , виявляти повагу до прав і охо ронюваних законом інтересів другої сторони, вживати захо дів до всебічного, повного та об' єктивного дослідження в сіх обставин справи).

В силу статті 28 ГПК України с прави юридичних осіб в госпо дарському суді ведуть їх орг ани, що діють у межах повноваж ень, наданих їм законодавств ом та установчими документам и, через свого представника. П редставниками юридичних осі б можуть бути керівники та ін ші особи, повноваження яких п ідтверджуються довіреністю від імені підприємства, орга нізації.

Матеріали справи свідчать , що сторони знаходилися у рів них умовах перед судом, мали д остатню свободу в можливості подання доказів і доведенні їх переконливості.

Відповідно до розділу V ГПК України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог та заперече нь. Доказами у справі є будь-як і фактичні дані, на підставі я ких господарський суд у визн аченому законом порядку вста новлює наявність чи відсутні сть обставин, на яких ґрунтую ться вимоги і заперечення ст орін, а також інші обставини, я кі мають значення для правил ьного вирішення господарськ ого спору. Ці дані встановлюю ться такими засобами: письмо вими і речовими доказами, поя сненнями представників стор ін та інших осіб, які беруть уч асть у судовому процесі.

Господарський суд приймає до розгляду лише ті докази, як і мають значення для справи. П итання про належність доказі в вирішується судом. Належни ми визнаються докази, які міс тять відомості про факти, що в ходять у предмет доказування у справі, та інші факти, що маю ть значення для правильного вирішення спору. Допустиміст ь доказів означає, що у випадк ах, передбачених нормами мат еріального права, певні обст авини повинні підтверджуват ися певними засобами доказув ання. Письмовими доказами, в р озумінні статті 36 ГПК України , є документи і матеріали, які містять дані про обставини, щ о мають значення для правиль ного вирішення спору і повин ні містити відомості, що мают ь значення для справи та вико нані у формі, який дає змогу вс тановити достовірність доку менту.

Ухвалою господарського су ду від 18.11.2010 р., 17.12.2010 р., розгляд спра ви відкладався в зв' язку із неявкою представника відпов ідача, ненаданням представни ками сторін витребуваних суд ом документів, необхідністю представлення нових доказів , ухвалою суду від 23.12.2010 р. строк р озгляду спору продовжений за клопотанням позивача (а.с. 56). В судовому засіданні після за кінчення розгляду справи ого лошено вступну та резолютивн у частини рішення з роз'яснен ням процедури оскарження ріш ення та набрання ним законно ї сили, повідомлено про дату п ідготовки повного рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, суд:

в с т а н о в и в:

20 серпня 2008 року, 20 серпня 2009 року та 20 серпня 2010 року між за критим акціонерним товарист вом багатогалузевим концерн ом "Содружество" (далі - позива ч) та сектором міграційної сл ужби в Херсонській області (д алі - відповідач) були укладен і договори оренди нежитловог о приміщення, що складається з 1 кімнати № 1008, загальною площ ею 37 м2.

Згідно з розділом 1 Договорі в Орендодавець передає, а Оре ндар приймає в тимчасове кор истування частину нежитлово го адміністративного будинк у у вигляді приміщення, розта шованого на 10 поверсі, що скла дається з 1 кімнати № 1008, загаль ною площею 37 м2, що знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Петр енка, 18, .

Розділом 3 Договорів передб ачений порядок передання при міщення в оренду, зокрема, пер едача приміщення орендарю зд ійснюється двосторонньою ко місією, що складається з пред ставників сторін (п. 3.1.), комісі я перевіряє стан приміщення й складає акт передачі примі щення орендарю, у якому відоб ражає стан приміщення (п. 3.4.). Пр иміщення вважається передан им орендареві з моменту підп исання акту передачі приміще ння орендарю (п. 3.6.).

Відповідно до розділу 4 Дого ворів строк оренди складає 1 р ік з моменту підписання цьог о договору. Пунктом 4.3. зазначе но, що орендар має право достр оково розірвати договірні ві дносини, довівши до відома ор ендодавця в 30-денний термін, п ри цьому сплачена авансом ор ендна плата орендареві не по вертається.

Умови розрахунку орендної плати передбачені розділом 5, в якому зазначено, що орендн а плата за 1 місяць користуван ня приміщенням складає в нац іональній валюті України: за 1 кв.м. - 40 грн. 00 коп., в т.ч. ПДВ; за вс е приміщення - 1480 грн., в т.ч. ПДВ (п . 5.1.). Крім того, в п. 5.2. зазначено, щ о орендодавець надає орендар еві послуги, пов'язані з експл уатацією внутрішніх телефон них мереж. Вартість послуг, по в'язаних з експлуатацією вну трішніх телефонних мереж ста новить 10 грн. на місяць за кожн ий телефонний номер, що викор истовується орендарем (п.п. 5.2.1 .), а загальна вартість послуг, пов'язаних з експлуатацією в нутрішніх телефонних мереж с тановить 10 грн. в місяць (п.п. 5.2.3.). Орендна плата та плата за пос луги, пов'язані з експлуатаці єю внутрішніх телефонних мер еж, перераховується на умова х передоплати в безготівково му порядку на розрахунковий рахунок орендодавця не пізні ше 10 числа поточного місяця (п . 5.4.). З метою ведення оперативн ого контролю за правильністю нарахування орендної плати та повноти розрахунків, стор они один раз в квартал - до 20 чис ла місяця, наступного за звіт ним, складають та підписують Акт звірки взаємних розраху нків (п. 5.7.).

Згідно п. 8.1. Договорів поверн ення Орендодавцеві орендова ного приміщення здійснюєтьс я двосторонньою комісією, що складається із представникі в сторін. Сторони повинні при значити своїх представників у двосторонню комісію й прис тупитися до передачі орендов аного приміщення за 3 (три) дні до моменту закінчення строк у оренди (п. 8.2.). Орендован е приміщення повинне бути пе редане Орендарем і прийнято Орендодавцем на наступний де нь з моменту закінчення стро ку оренди, про що складається акт повернення орендованого приміщення, що підписується членами двосторонньої коміс ії (п. 8.4.). Орендоване приміщенн я вважається фактично переда ним Орендодавцеві з моменту підписання акту повернення о рендованого приміщення (п. 8.5.). Оплата оренди орендарем зді йснюється по день фактичного звільнення приміщення (п. 8.9.).

Відповідальність орендаря встановлена п. 9.2. Договорів, ві дповідно до якого за несвоєч асне внесення орендної плати орендар сплачує пеню у розмі рі подвійної облікової ставк и НБУ від суми заборгованост і за кожен день прострочення платежу.

Відповідно до розділу 3 Дог оворів, орендар свої зобов' язання виконав належним чино м, передавши 20.08.2008 року, 20.08.2009 року та 20.08.2010 року актами приймання-п ередачі в тимчасове користув ання орендарю приміщення, за гальною площею 37 м2, яке склада ється з 1 кімнати № 1008, яка розта шована на 10 поверсі адміністр ативного будинку за адресою: м. Херсон, вул. Петренка, 18. (а.с. 11, 16, 22).

Відповідач, в порушення умо в договорів оренди нежитлово го приміщення (п.п. 7.1.2.), позивачу - закритому акціонерному тов ариству - багатогалузевий ко нцерн "Содружество" сплачує о рендну плату несвоєчасно та не в повному обсязі, що підтве рджується актом взаєморозра хунків від 20.10.2010 року; розрахунк ом, наданим позивачем до позо вної заяви; випискою з особов ого рахунку за період з 30.04.2009 ро ку по 30.09.2010 року (а.с. 27-32). На момент звернення до суду за позивач ем рахується заборгованість у сумі 17474 грн.

Позовні вимоги позивача пр о стягнення з відповідача 17474 г рн. основного боргу за догово рами оренди нежитлового прим іщення від 20.08.2008 року, від 20.08.2009 рок у та від 20.08.2010 року стали предме том судового розгляду у дані й справі.

Відповідно до ст. 11 Цивільно го кодексу України та ст. 174 Гос подарського кодексу України договір є підставою для вини кнення цивільних прав і обов 'язків (господарських зобов'я зань).

Згідно з приписами ст. 509 Цив ільного кодексу України, зоб ов'язання є правовідношенням , у якому одна сторона (боржник ) зобов'язана вчинити на корис ть іншої сторони (кредитора) п евну дію (передати майно, вико нати роботу, надати послугу, с платити гроші), чи утриматися від виконання певних дій, а ін ша сторона має право вимагат и виконання такого обов'язку .

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України, та ст . 526 Цивільного кодексу Україн и, яка містить аналогічні пол оження, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у пев них умовах звичайно ставлять ся.

За правовою природою догов ори від 20.08.2008 року, від 20.08.2009 року т а від 20.08.2010 року, за яким між закр итим акціонерним товариство м - багатогалузевий концерн "С одружество" (позивачем) та сек тором міграційної служби в Х ерсонській області склалися господарські правовідносин и, є договорами найму (оренди).

Згідно з ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договоро м найму (оренди) наймодавець п ередає або зобов'язується пе редати наймачеві майно у кор истування за плату на певний строк.

Відповідно до пункту 1 статт і 762 Цивільного кодексу Україн и за користування майном з на ймача справляється плата, ро змір якої встановлюється дог овором найму.

Пунктом 1 статті 286 Господарс ького кодексу України встано влено, що орендна плата - це фі ксований платіж, який оренда р сплачує орендодавцю незале жно від наслідків своєї госп одарської діяльності.

Відповідно до ст. 530 ЦК Украї ни якщо у зобов'язанні встано влений строк (термін) його вик онання, то воно підлягає вико нанню у цей строк (термін).

Згідно зі статтями 525, 526 ЦК Укр аїни зобов'язання має викону ватися належним чином відпов ідно до умов договору та вимо г цього Кодексу, інших актів ц ивільного законодавства, а з а відсутності таких умов та в имог - відповідно до звичаїв д ілового обороту або інших ви мог, що звичайно ставляться. О дностороння відмова від зобо в'язання або одностороння зм іна його умов не допускаєтьс я, якщо інше не встановлено до говором або законом.

Відповідно до статті 629 Циві льного кодексу України догов ір є обов' язковим для викон ання сторонами.

Проте, відповідачем зобов' язання перед позивачем щодо перерахування орендної плат и в обумовлені Договорах роз мірах та строки виконані не в повному обсязі. На момент под ання позову, сума прострочен ої заборгованості перед пози вачем за договорами оренди с кладає 17474 грн. Акт взаєморозра хунків та розрахунок суми за боргованості, надані позивач ем підтверджують заборгован ість відповідача у сумі 17474 грн .

Таким чином, відповідач в по рушення умов п.п. 7.1.2. Договорів , п. 1 ст. 286 ГК України та вищенав едених норм ЦК України, свої з обов' язання щодо своєчасно ї сплати орендних платежів н е виконав, тому вимоги позива ча про стягнення 17474 грн. суми б оргу є законними і обґрунтов аними.

Понесені позивачем витрат и зі сплати державного мита в розмірі 174 грн. 74 коп. та 236 грн. 00 к оп. витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу відшкодовуються йо му за рахунок відповідача з в ини якого спір доведено до вр егулювання в судовому порядк у.

На підставі зазначених вищ е норм матеріального права, к еруючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господар ського процесуального кодек су України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з сектор у міграційної служби в Херсо нській області, ідентифікаці йний код - 34554681, адреса: буд. 18, вул. Петренка, м. Херсон, р/рахунок - № 35215001004595 в УДК у м. Херсоні на к ористь закритого акціоне рного товариства багатогалу зевого концерну "Содружество ", ідентифікаційний код - 14121018, ад реса: буд. 18, вул. Петренка, м. Хер сон, р/рахунок - № 26003052302024 в ХФ "Прив атбанк", МФО - 352479, 17474 грн. основн ого боргу, 174 грн. 74 коп. витрат по сплаті державного мита, 236 грн . витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Накази видати після набр ання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиден ного строку з дня його прийня ття, а у разі, якщо у судовому з асіданні було оголошено лише вступну і резолютивну части ни рішення, воно набирає зако нної сили після закінчення д есятиденного строку з дня пі дписання рішення, оформленог о відповідно до вимог статті 84 Господарського процесуаль ного кодексу України ( вступн а, описова, мотивувальна і рез олютивна частини).

Суддя Т.А. Остапенко

Повне рішення скла дено 14.01.2011 р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення13.01.2011
Оприлюднено27.01.2011
Номер документу13500551
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/44-10

Ухвала від 14.05.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко Віктор Іванович

Судовий наказ від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Рішення від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні