Рішення
від 18.01.2011 по справі 14/210-пд-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/210-ПД-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

18.01.2011                                                                Справа №  14/210-ПД-10

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Гридасова Ю.В. при секретарі Бєлій Є.Ю., розглянув у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом: Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго", м. Херсон,  

до: Приватної житлово-експлуатаційної фірми "Реформа", м. Херсон,  

про спонукання укласти договір та вчинити дії,

за участю представників

позивача: на засідання суду не прибув,

відповідача: на засідання суду не прибув.   

Позивач у позовній заяві просить зобов'язати відповідача укласти Договір про спільне використання технологічних електричних мереж та надати кошторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання і однолінійну схему технологічних електричних мереж спільного використання. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на положення п. 1.10, п. 1.7, п. 5.17 Правил користування електричною енергією, ст. 179, ст. 181 Господарського кодексу України.

Представник позивача в ході судового засідання 14.12.10 р. підтримав вимоги, викладені у позовній заяві, на судове засідання 18.01.11 р. не прибув, надіславши заяву у якій повідомив суд про відсутність предмету спору щодо позовних вимог про спонукання відповідача укласти Договір про спільне використання технологічних електричних мереж та надати кошторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання.

Представник відповідача, повідомленого про дату, час і місце проведення засідання господарського суду належним чином, відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, не скористався  своїм правом на участь у вирішенні спору, про причини неявки господарський суд не повідомив. Відзив на позовну заяву до дня засідання суду не представив.

Відповідно до положень ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

Відповідно до розпорядження голови господарського суду Херсонської області від 14.12.10 р. № 481 справу передано на розгляд судді Гридасову Ю.В.

Судом винесено вступну та резолютивну частини рішення по справі.

Заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, що прибули в судове засідання, дослідивши наявні матеріали справи, господарський суд

в с т а н о в и в :

Правила користування електричною енергією затверджені Постановою НКРЕ № 28 від 31 липня 1996 р., зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 2 серпня 1996 р. за N 417/1442 (надалі за текстом - ПКЕЕ) регулюють взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами. Дія зазначених ПКЕЕ поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення).

Положенням п. 2 Постанови НКРЕ "Про внесення змін до Правил користування електричною енергією" від 17.10.2005 № 910 встановлено, що електропередавальні організації зобов'язані врегулювати відносини згідно з вимогами абзацу другого підпункту 1.10 ПКЕЕ із власниками технологічних електричних мереж, які передають електричну енергію іншим суб'єктам господарювання.

При цьому абз. 2 п/п. 1.10 ПКЕЕ передбачає, що електропередавальна організація, що здійснює діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами в межах закріпленої території здійснення ліцензованої діяльності забезпечує передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та технологічними електричними мережами інших власників, які не мають ліцензії на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.

Абз. 3 п/п. 1.10 ПКЕЕ передбачає, що для забезпечення передачі електричної енергії електричними мережами, що не належать електропередавальній організації, між електропередавальною організацією та відповідним власником мереж, який не має ліцензії на здійснення діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, укладається договір щодо спільного використання електричних мереж.

Додатково, абз. 3 п. 1.7. ПКЕЕ передбачено, що у разі використання технологічних електричних мереж електропередавальною організацією відносини між власником цих мереж та електропередавальною організацією, у тому числі їх взаємна відповідальність, регулюються договором про спільне використання технологічних мереж, що укладається між ними на основі типового договору, який викладено в додатку 2 до ПКЕЕ.

Договір про спільне використання технологічних мереж є домовленістю двох сторін, що є документом певної форми, який встановлює зміст та регулює правовідносини між електропередавальною організацією (ліцензіатом з передачі електричної енергії місцевими (локальними) мережами) та основним споживачем під час передачі (транзиту) електричної енергії технологічними електричними мережами, (п. 1.2. ПКЕЕ).

Невід'ємними частинами договору про спільне використання електромереж є кошторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання, складений у відповідності до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, затвердженої Постановою НКРЕ України від 12 червня 2008 року №691 та однолінійна схема технологічних електричних мереж спільного використання. Відповідно до п. 1.8. Методики, для підтвердження величини обґрунтованих витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання за розрахунковий період (календарний рік) власник мереж складає кошторис витрат (без ПДВ) на підставі бухгалтерських документів про фактичні витрати, що безпосередньо стосуються цього виду діяльності за попередній календарний рік.

Згідно з п. 6.29 ПКЕЕ електропередавальні організації, які використовують технологічні електричні мережі інших власників електричних мереж, сплачують останнім плату за спільне використання технологічних електричних мереж, яка визначається відповідно до Методики.

Положеннями п. 6.32 ПКЕЕ встановлено, що фактичні обґрунтовані витрати на утримання технологічних електричних мереж відшкодовуються власнику електричних мереж відповідно до його кошторису витрат на здійснення цієї діяльності. Для підтвердження величини обґрунтованих витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання за розрахунковий період (календарний рік) власник мереж складає кошторис витрат (без ПДВ) на підставі бухгалтерських документів про фактичні витрати, що безпосередньо стосуються цього виду діяльності, (п. 1.8.Методики). До витрат на утримання технологічних електричних мереж належать лише ті витрати, які безпосередньо стосуються вказаного виду діяльності. Витрати власника мереж визначаються щодо тих електричних мереж, які використовуються власником мереж спільно з іншим користувачем та виділені на однолінійній схемі, яка є невід'ємним додатком до договору про спільне використання технологічних електричних мереж (п. 1.3. Методики)

Відповідно до пп. 2 абз. 2 п.5.17. ПКЕЕ Договір про спільне використання технологічних електричних мереж має містити однолінійну схему технологічних електричних мереж спільного використання з обов'язковим зазначенням місць установлення, типів, марки обладнання, довжини ліній, які задіяні в передачі електричної енергії.

Укладення, внесення змін, подовження чи розірвання дії будь-якого із договорів здійснюються відповідно до вимог законодавства та ПКЕЕ (п. 1.13. ПКЕЕ).

Відповідно до п. 3 ст. 184 Господарського кодексу України укладення господарських договорів на основі примірних і типових договорів повинно здійснюватися з додержанням умов, передбачених ст. 179 цього Кодексу, не інакше як шляхом викладення договору у вигляді єдиного документа, оформленого згідно з вимогами статті 181 цього Кодексу та відповідно до правил, встановлених нормативно-правовими актами щодо застосування примірного або типового договору.

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладення договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою із сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

За ст. 181 Господарського кодексу України сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог ч. 1 цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору. За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Листом № 24/44-2792 від 22.09.2010 року про укладання договору про спільне використання електромереж ВАТ "ЕК "Херсонобленерго" надіслало на адресу Відповідача два примірника договору на розгляд та підписання. В даному листі також вказувалось про необхідність надання кошторису витрат Відповідача на утримання технологічних мереж спільного використання, а також однолінійної схеми технологічних електричних мереж спільного використання.

Відповідач відповіді на адресу Позивача не направив.

Крім того, як видно з письмової заяви Позивача від 17.01.11 р. № 07/05-0115, в ході судового розгляду справи спірний Договір відповідачем підписаний, кошторис наданий позивачу.

Таким чином, на час вирішення спору відсутній предмет спору щодо зазначеної частини позовних вимог.

За вказаних обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню в частині щодо спонукання відповідача надати позивачу однолінійну схему технологічних електричних мереж спільного використання. Підлягає припиненню провадження у справі в частині позовних вимог щодо спонукання відповідача укласти Договір про спільне використання технологічних електричних мереж та надати кошторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання, відповідно до вимог п. 1-1, ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись  ст. ст.  82-85 Господарського процесуального кодексу України,

в и р і ш и в :

1.           Позов задовольнити частково.

2.           Зобов'язати Приватну житлово-експлуатаційну фірму "Реформа" (ідентифікаційний код –30424468, адреса –73000, м. Херсон, проспект 200 років Херсону, 38, корпус 4, р/рахунок –не відомий) надати Відкритому акціонерному товариству "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" (ідентифікаційний код –05395538, адреса –73000, м. Херсон, вул. Пестеля, 5, р/рахунок № 26001007597201 в АТ "СведБанк", МФО –300164) однолінійну схему технологічних електричних мереж спільного використання.

3.          Припинити провадження по справі в частині позовних вимог щодо спонукання Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Селена" укласти Договір про спільне використання технологічних електричних мереж  та надати кошторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання.

4.          Стягнути з Приватної житлово-експлуатаційної фірми "Реформа" (ідентифікаційний код –30424468, адреса –73000, м. Херсон, проспект 200 років Херсону, 38, корпус 4, р/рахунок –не відомий) на користь Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" (ідентифікаційний код –05395538, адреса –73000, м. Херсон, вул. Пестеля, 5, р/рахунок № 26001007597201 в АТ "СведБанк", МФО –300164) 85грн.50коп. витрат по сплаті державного мита, 236грн.00коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну і резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до вимог статті 84 Господарського процесуального кодексу України (вступна, описова, мотивувальна і резолютивна частини).

  

          Суддя                                                                                      Ю.В. Гридасов

Дата оформлення та підписання рішення

відповідно до вимог ст. 84 Господарського

             процесуального кодексу України                                                            "21" січня 2011 р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.01.2011
Оприлюднено27.01.2011
Номер документу13500921
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/210-пд-10

Судовий наказ від 01.02.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Рішення від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні