Рішення
від 17.01.2011 по справі 18/2068-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" січня 2011 р. Справа № 18/2068-10

за позовом фізичної особ и - підприємця ОСОБА_1 АД РЕСА_1

до приватного підприємств а "Теплий Дім-КТВ-Сл" м. Славута

про стягнення 25000 основного боргу, 5050 грн. індексу інфляції , 1921 грн., пені, 1407 грн., 3% річних

Суддя Саврій В.А.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_2 - за довіреністю від 16.10.2010р.

від відповідача: не з'явився

Суть спору: Позивач звернув ся до суду із позовом про стяг нення з відповідача 25000 основн ого боргу, 5050 грн. індексу інфля ції, 1921 грн. пені, 1407 грн. 3% річних. В обгрунтування вимог посилає ться на умови договору від 05.09.2 008р., ст. 193 Господарського кодек су України, ст.ст. 526,230 Цивільно го кодексу України.

Відповідач повноважн ого представника в судове за сідання не направив, письмов ого відзиву на позов з докуме нтальним обґрунтуванням сво їх доводів не подав, причини неявки представника та непо дання доказів не пояснив.

Відповідно до ст. 75 ГПК Укра їни, суд вважає за можливе роз глянути справу за наявними в ній матеріалами.

Розглядом матеріалів сп рави встановлено наступне:

Між фізичною особою - підп риємцем ОСОБА_1 с.Росолівц і Красилівського району (Вик онавець) та приватним підпри ємством "Теплий Дім-КТВ-Сл" м. С лавута (Замовник) м. Шепетівка 05.09.08р. було укл адено договір №05/09/08 про наданн я послуг, згідно якого Замовн ик замовляє та оплачує послу ги Виконавця по здійсненню р обіт дорожніми механізмами: виконання робіт екскаваторо м Атлас 1704, автомашиною МАЗ 54331, а втомашиною КАМАЗ, самоскидом КРАЗ, бульдозером Т-170. (п.1.1 дого вору).

Об'єктом ремонту являється капітальний ремонт дорожньо го покриття в населених пунк тах Путильський, Вижнецький район Чернівецької області. (п. 1.3 договору).

Згідно п.п. 3.4, 3.5 договору розр ахунок за отримані послуги З амовник здійснює шляхом пере рахування вартості послуг на розрахунковий рахунок Викон авця згідно підписаних сторо нами актів виконаних робіт т а на підставі рахунків - факту р протягом 5 банківських днів з дня виставлення. Оплата пос луг відбувається в національ ній валюті України в безготі вковій формі.

У відповідності до п.5.3 догов ору при порушенні п.5.1 договор у Замовник сплачує пеню в роз мірі подвійної облікової ста вки НБУ від простроченої сум и за кожний день простроченн я виконання грошового зобов' язання.

Позивач надав послуги екск аватором Атлас 1704 на загальну суму 25000грн., що підтверджуєтьс я актом виконаних робіт (нада них послуг), виставленим раху нком №24 від 25.12.08р.

Претензія позивача від 25.10.10р . про сплату 25000 грн. залишена бе з відповіді та задоволення.

Позивач, просить суд стягну ти з відповідача відповідно 25000 основного боргу, 5050 грн. інде ксу інфляції, 1921 грн., пені, 1407 грн . 3% річних..

Аналізуючи надані докази, оцінюючи їх у сукупності, суд ом приймається до уваги наст упне:

У відповідності до ч.2 п.1 ст.175 Господарського коде ксу України майнові зобов' я зання, які виникають між учас никами господарських віднос ин, регулюються Цивільним ко дексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом Укра їни.

Положеннями ст.173 Господ арського кодексу передбачен о, що господарським визнаєть ся зобов'язання, що виникає мі ж суб'єктом господарювання т а іншим учасником (учасникам и) відносин у сфері господарю вання з підстав, передбачени х цим Кодексом, в силу якого од ин суб'єкт (зобов'язана сторон а, у тому числі боржник) зобов' язаний вчинити певну дію гос подарського чи управлінсько -господарського характеру на користь іншого суб'єкта (вико нати роботу, передати майно, с платити гроші, надати інформ ацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт ( уп равнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони вик онання її обов'язку.

Відповідно до ст.11 Цивільн ого кодексу України та ст.174 Го сподарського кодексу Україн и господарські зобов' язанн я можуть виникати, зокрема, з г осподарського договору та ін ших угод, передбачених закон ом, а також з угод, не передбач ених законом, але таких, які йо му не суперечать.

Статтею 509 ЦК України передб ачено, що зобов'язанням є прав овідношення, в якому одна сто рона (боржник) зобов'язана вчи нити на користь другої сторо ни (кредитора) певну дію (перед ати майно, виконати роботу, на дати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певн ої дії, а кредитор має право ви магати від боржника виконанн я його обов'язку.

Нормами ст.627 ЦК України вста новлено свободу договору, то бто відповідно до ст.6 цього Ко дексу сторони є вільними в ук ладенні договору, виборі кон трагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів ци вільного законодавства, звич аїв ділового обороту, вимог р озумності та справедливості . Відповідно до ст. 6 ЦК України сторони мають право укласти договір, який не передбачени й актами цивільного законода вства, але відповідає загаль ним засадам цивільного закон одавства. Сторони мають прав о врегулювати у договорі, яки й передбачений актами цивіль ного законодавства, свої від носини, які не врегульовані ц ими актами. Сторони в договор і можуть відступити від поло жень актів цивільного законо давства і врегулювати свої в ідносини на власний розсуд. С торони в договорі не можуть в ідступити від положень актів цивільного законодавства, я кщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обо в'язковість для сторін полож ень актів цивільного законод авства випливає з їх змісту а бо із суті відносин між сторо нами.

У відповідності до ст.ст. 901, с т.903 ЦК України за договором пр о надання послуг одна сторон а (виконавець) зобов'яз ується за завданням другої с торони ( замовника ) надати пос лугу , яка споживається в проц есі вчинення певної дії або з дійснення певної діяльності , а замовник зобов'язується оп латити виконавцеві зазначен у послугу, якщо інше не встано влено договором.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України та ст.ст. 525, 526 Ц ивільного кодексу України зо бов'язання повинні виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору. Односторо ння відмова від виконання зо бов'язань або їх зміна не допу скається.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач взяті на с ебе зобов'язання по своєчасн ій оплаті послуг не провів, ск лавши заборгованість в сумі 25000 грн.

Відповідно до статті 625 Циві льного кодексу України борж ник не звільняється від відп овідальності за неможливіст ь виконання ним грошового зо бов'язання. Боржник, який прос трочив виконання грошового з обов'язання, на вимогу кредит ора зобов'язаний сплатити су му боргу з урахуванням встан овленого індексу інфляції за весь час прострочення, а тако ж три проценти річних від про строченої суми, якщо інший ро змір процентів не встановлен ий договором або законом.

Аналізуючи наданий позива чем розрахунок, при перераху нку 3% річних та інфляційних на рахувань, судом враховується , що позивачем обгрунтовано з аявлено до стягнення 1407 грн. 3% р ічних за період з 30.12.08р. по 15.11.10р. т а 5050 грн. втрат від індексу інфл яції за період січень 2009р. - жов тень 2010р..

Щодо вимог позивача п ро стягнення з відповідача в ідповідно до п.5.3 пені в розмір і 1921 грн. за кожен день простроч ки згідно наданого розрахунк у, судом враховується наступ не.

Відповідно до ст.199 ГК Укра їни виконання господарськог о зобов' язання забезпечуєт ься засобами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, пер едбаченими цим Кодексом та і ншими законами. За погодженн ям сторін можуть застосовува тись передбачені законом або такі, що йому не суперечать, в иди забезпечення виконання з обов' язань, які звичайно за стосовуються у господарсько му (діловому) обороті . До відносин щодо забезпечен ня виконання зобов' язань уч асників господарських відно син застосовуються відповід ні положення Цивільного коде ксу України.

Виходячи із змісту ст.ст. 54 6, 548, 549 Цивільного кодексу Украї ни виконання зобов' язання м оже забезпечуватися у відпов ідності до закону або умов до говору, зокрема, неустойкою, я ку боржник повинен сплатити у разі порушення зобов' язан ня.

Поняття неустойки визна чено ст. 549 ЦК України. Неустойк ою (штрафом, пенею) є грошова с ума або інше майно, які боржни к повинен передати кредиторо ві у разі порушення боржнико м зобов' язання .

Штрафом є неустойка, що об числюється у відсотках від с уми невиконаного або неналеж но виконаного зобов' язання .

Пенею є неустойка, що обчис люється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грош ового зобов' язання за кожен день прострочення виконання .

Сторони за договором (п. 5. 3 договору) домовились, що при порушенні п.5.1 договору Замов ник сплачує пеню в розмірі по двійної облікової ставки НБУ від простроченої суми за кож ний день прострочення викона ння грошового зобов'язання. П унктом 5.1 даного договору зазн ачено, що при простроченні ви конання послуг Виконавець сп лачує 0,02 % за кожний день простр очення надання послуг. Тобто , враховуючи вищенаведені пр авові норми, суд вважає, що виз начена сторонами в п. 5.3 догово ру пеня не відповідає визнач еним законодавством ознакам пені.

За таких обставин в позо вних вимогах щодо стягнення з відповідача 1921 грн. пені слід відмовити.

Відповідно до статті 625 Ци вільного кодексу України бо ржник не звільняється від ві дповідальності за неможливі сть виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який пр острочив виконання грошовог о зобов'язання, на вимогу кред итора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням вст ановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а та кож три проценти річних від п ростроченої суми, якщо інший розмір процентів не встанов лений договором або законом.

У відповідності до вищена ведених норм, аналізуючи мат еріали справи та наданий поз ивачем розрахунок, суд вважа є, що Позивач правомірно нара хував відповідачу 1407 грн. три п роценти річних та 5050 грн. втра т від індексу інфляції. Тому п озовні вимоги в частині стяг нення 1407 грн. три проценти річ них та 5050 грн. втрат від індекс у інфляції підлягають задово ленню.

З огляду на викладене, позов ні вимоги щодо стягнення з ві дповідача 25000 основного борг у, 5050 грн. індексу інфляції, 1407 гр н. 3% річних заявлені правомірн о, підтверджені належними до казами та підлягають задовол енню. Доказів, які б спростову вали вимоги позивача суду не надано.

З огляду на викладене позов ні вимоги підлягають частков ому задоволенню.

У відповідності до ст. 49 Госп одарського процесуального к одексу України судові витрат и покладаються на відповідач а пропорційно задоволеним ви могам.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82, 84, 85, 116-118 Г осподарського процесуально го кодексу України,суд-

В И Р І Ш И В:

Позов фізичної особи - пі дприємця ОСОБА_1 АДРЕСА _1 до приватного підприємст ва "Теплий Дім-КТВ-Сл" м. Славут а про стягнення 25000 основного боргу, 5050 грн. індексу інфляції , 1921 грн., пені, 1407 грн., 3% річних зад оволити частково.

Стягнути з приватного підп риємства "Теплий Дім-КТВ-Сл" м. Славута, вул. Соборності, 10, к в.22 (код 33168900) на користь фізичн ої особи - підприємця ОСОБА _1 АДРЕСА_1 (код НОМЕР_1 ) 25000 грн. (двадцять п'ять тисяч г ривень) основного боргу, 1407 грн . (одна тисяча чотириста сім г ривень) три проценти річних, 50 50 грн. (п'ять тисяч п'ятдесят гр ивень) втрат від індексу інфл яції, 314,57 грн. (триста чоти рнадцять гривень 57 коп.) витрат по оплаті державного мита та 222,42 грн. (двісті двадцят ь дві гривні 42 коп.) витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

Видати наказ.

В решті позовних вимог від мовити.

Суддя В.А. Саврій

Віддрук. 4 прим. : 1 - до справи, 2-3 - позивачу, 4 - від повідачу.

Дата ухвалення рішення17.01.2011
Оприлюднено26.01.2011
Номер документу13501080
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25000 основного боргу, 5050 грн. індексу інфляції , 1921 грн., пені, 1407 грн., 3% річних

Судовий реєстр по справі —18/2068-10

Ухвала від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Рішення від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні