Рішення
від 19.01.2011 по справі 20/319-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/319-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

13.01.11р.

Справа № 20/319-10

 за позовом    Дніпродзержинської  міської ради м. Дніпродзержинськ     

до                     Товариства з обмеженою відповідальністю  « Металосервісний центр «Інтермонтаж «м. Дніпродзержинськ                  

про  стягнення 69 362,57грн.  

                                                                                                            Суддя  Пархоменко Н.В.

Представники:

Від позивача :  Шульга М.О.  довіреність № 14-мр від 10.01.2011р.  

Від відповідача  : не з'явився.  

Суть спору :  

Позивач звернувся з позовом про стягнення з відповідача на користь міської ради недоотриману орендну оплату за користування земельною ділянкою   , у вигляді недотриманих бюджетом доходів за фактичне користування земельною ділянкою без право встановлювальних документів у розмірі 69 362,57грн.  ..

Відповідач до судового засідання не з'явився, відзив та витребувані судом документи не надав. Відповідач належним чином був повідомлений про день та час розгляду справи за адресою: м. Дніпродзержинськ , пров.Баглійський ,1, та яка підтверджується довідкою з                  Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Господарський суд вважає за можливе розглянути справу за наявними у справі матеріалами відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України .

В судовому засіданні оголошена вступна та резолютивна частина рішення.   

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача ,оцінивши докази в сукупності сторін  , господарський суд –

ВСТАНОВИВ:

На підставі договору купівлі-продажу виробничої ділянки   від 16.06.2006р. Товариство з обмеженою відповідальністю «Металосервісний центр „ Інтермонтаж „ (далі –Відповідач) придбав  у  Товариства з обмеженою відповідальністю фірма «Блок ЛТД»виробничу ділянку , що знчиться під номером 1 по провулку  Баглійському в м.            Дніпродзержинську   Дніпропетровської області –загальною площею 2281,5 кв.м.

11.08.2006р. за Відповідачем було зареєстровано право власності на зазначену нерухомість.

Відповідно до ст. 120 Земельного кодексу України та ст. 377 Цивільного кодексу України, при переході права власності на об'єкти нерухомого майна (будівлю, споруди) виникає право користування на земельну ділянку, на якій вони розташовані.

Приписами статей 93, 120, 124, 125 та 126 Земельного кодексу України встановлено обов'язок власника об'єкта нерухомого майна по оформленню права користування земельною ділянкою, що належить до державної або комунальної власності, на якій він розташований.

Так за зверненням Відповідача, рішенням ХХХУ сесії У скликання Дніпродзержинської міської ради №623-35-У від 30.03.2009р. відповідачу було надано  земельну ділянку загальною площею 1,6110га. для розміщення виробничої ділянки , та зобовязано протягом 30 днів після прийняття цього рішення укласти в управлінні  земельних відносин міської ради у встановленому порядку договір оренди земельної ділянкиі, розташованої за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, пров. Баглійський,1.

Позивач зазначає що, до теперішнього часу Відповідач фактично використовує земельну ділянку 1,6110га. , без належного оформлення права користування, тому відповідно до рішень  Дніпродзержинської міської ради №327 від 28.07.2010р. “Про затвердження акта визначення розміру збитків, заподіяних міській раді, які виявлено контрольно –ревізійним управлінням в  Дніпропетровській області Позивач обрахував розмір доходів, які б Позивач міг реально одержати за звичайних обставин від оренди вказаної земельної ділянки, що становить суму 69362.57 грн., яку просить стягнути з Відповідача на відшкодування збитків бюджету, у вигляді неодержаних доходів за період з 01.06.2009р. по 01.06.2010р.

              Згідно статті 116 Земельного кодексу України набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Статтею 125 Земельного кодексу України визначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

У відповідності зі статтею 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом. Право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель  приватної  власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується: а) цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою; б) свідоцтвом про право на спадщину. Право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою. Право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Згідно ч. 1 ст. 13 Конституції України земля є об'єктом права власності Українського народу. Від  імені  Українського  народу права власника здійснюють органи державної  влади  та  органи  місцевого самоврядування в  межах, визначених цією Конституцією, іншими законодавчими актами України. Статтею 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до виключної компетенції міських рад віднесено вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Відповідно до ст. 2 Закону України „Про плату за землю” використання  землі в Україні є платним.  Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Розміри податку за земельні ділянки, грошову оцінку яких не встановлено, визначаються до її встановлення в порядку, визначеному цим Законом.

Обов'язок вносити плату за землю передбачено і ст.1 Закону України  „Про оренду землі”, згідно якої оренда землі  -  це  засноване  на  договорі  строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до частини 2 статті 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач має право вимагати усунення будь-яких порушень його права на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою і відшкодування завданих збитків.

Враховуючи, вищевикладене, а також те що на момент звернення позивача з позовом відповідач не  уклав договір оренди земельної ділянки, фактично користується земельною ділянкою на якій знаходяться об'єкти нерухомості, що належать останньому  на праві власності та не сплачує будь-якої плати за користування земельною ділянкою, суд вважає позов обгрунтованим та таким що підлягає повному задоволенню  у розмірі 69362,57грн.  у вигляді недоотриманої орендної плати .

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача. .

Керуючись ст. ст. 49, 82-85,116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю  «Металосервісний центр „ Інтермонтаж „ (51909, дніпропетровська область,м. Дніпродзержинськ, пров .   Баглійський,1, код    ЄДРПОУ 33523469          на користь  Дніпродзержинської міської ради (51931, Дніпропетровська область, м. дніпродзержинськ , пл. Дзержинського ,2,  код ЄДРПОУ 24232324, р/р 33217815700013 одержувач : Держказначейство в м. дніпродзержинську , банк одержувача : УДК у Дніпропетровській області,    МФО 805012 ) 69362(шістдесят девять тисяч триста шістдесят дві )грн.57коп.. неодержаний дохід, 693(шістсот дев'яносто три )грн..63коп. витрат по  сплаті державного мита, 236 (двісті тридцять шість)грн.00коп. витрат  по сплаті  інформаційно-технічного забезпечення  судового процесу.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду  набирає законної сили після закінчення  строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

           Суддя                                                                                             Н.В. Пархоменко

повний текст   складено

             17.01.2011р.

Дата ухвалення рішення19.01.2011
Оприлюднено27.01.2011
Номер документу13505543
СудочинствоГосподарське
Суть стягнення 69 362,57грн.                                                                                                              &nbsp

Судовий реєстр по справі —20/319-10

Судовий наказ від 28.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Рішення від 19.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні