Постанова
від 09.11.2010 по справі 2а-6706/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.6.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

09 листопада 2010 року Справа № 2а-6706/10/1270

Суддя Луганського о кружного адміністративного суду Гончарова І.А., розглянув ши у м. Луганську у порядку ско роченого провадження адміні стративну справу за позовом Алчевської об' єднаної держ авної податкової інспекції в Луганській області до Прива тного підприємства «Сеньйор -Помідор» про припинення юри дичної особи,

ВСТАНОВИВ:

07 вересня 2010 року Алчевська о б' єднана державна податков а інспекція в Луганській обл асті звернулася до Лугансько го окружного адміністративн ого суду з позовом, в якому про сить припинити юридичну особ у - Приватне підприємство «Се ньйор-Помідор» - у зв' язку з т им, що відповідач не надає до А лчевської ОДПІ податкові дек ларації з четвертого квартал у 2008 року.

У встановлений судом строк відповідачем не було надано до суду заперечень або заяви про визнання позовних вимог .

Дослідивши матеріали спра ви, суд вважає, що позов підляг ає задоволенню повністю з та ких підстав.

Приватне підприємство «Се ньйор-Помідор» має статус юр идичної особи, ідентифікацій ний код 33359952, зареєстроване Вик онавчим комітетом Алчевсько ї міської ради 02.03.2005 року за № 1384102 0000000374, місцезнаходження: 94206, Луга нська область, м.Алчевськ, пр-т .Металургів, буд.19. Засновнико м Підприємства є ОСОБА_1.

Приватне підприємств о «Сеньйор-Помідор» взято на облік платником податків у А лчевській об' єднаній держа вній податковій інспекції в Луганській області з 14.03.2005 року .

У судовому засіданні встановлено та підтверджуєт ься наявними в матеріалах сп рави доказами, що відповідач - Приватне підприємство «Сен ьйор-Помідор» - не надає біль ше року до Алчевської об' єд наної державної податкової і нспекції в Луганській област і податкові декларації: оста ння звітність надавалася до ДПІ за третій квартал 2008 року.

Відповідно до ст. 33 Закону Ук раїни від 15 травня 2003 року № 755-IV « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців» юридична особа п рипиняється в результаті пер едання всього свого майна, пр ав та обов' язків іншим юрид ичним особам - правонаступни кам у результаті злиття, приє днання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результ аті ліквідації за рішенням, п рийнятим засновниками (учасн иками) юридичної особи або уп овноваженим ними органом, за судовим рішенням або за ріше нням органу державної влади, прийнятим у випадках, передб ачених законом.

У відповідності із ч. 2 ст. 38 За кону України від 15 травня 2003 ро ку № 755-IV «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців» підстав ами для постановлення судово го рішення щодо припинення ю ридичної особи, що не пов'язан о з банкрутством юридичної о соби, зокрема є:

- визнання недійсним запису про проведення державної ре єстрації через порушення зак ону, допущені при створенні ю ридичної особи, які не можна у сунути;

- провадження нею діяльност і, що суперечить установчим д окументам, або такої, що забор онена законом;

- невідповідність мінімаль ного розміру статутного фонд у юридичної особи вимогам за кону;

- неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м.

Приймаючи до уваги, що відпо відачем до державної податко вої служби востаннє надавала ся податкова звітність за тр етій квартал 2008 року, враховую чи відсутність у відповідача заборгованості по платежам до бюджету, у суду є підстави д ля припинення юридичної особ и відповідача.

Згідно з п. 17 ст. 11 Закону Украї ни від 04 грудня 1990 року N 509-XII «Про д ержавну податкову службу в У країні» органи державної под аткової служби у випадках, в м ежах компетенції та у порядк у, встановлених законами Укр аїни, мають право звертатися у передбачених законом випа дках до судових органів із за явою (позовною заявою) про ска сування державної реєстраці ї суб' єкта підприємницької діяльності.

Зазначені повноваження ор ганів державної податкової с лужби щодо звернення до суду із заявою (позовною заявою) пр о скасування державної реєст рації суб'єкта підприємницьк ої діяльності слід розуміти як право на позов про припине ння юридичної особи або підп риємницької діяльності фізи чної особи - підприємця на під ставі Закону України від 15 тра вня 2003 року № 755-IV «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» , оскільки відповідно до прик інцевих положень зазначеног о Закону, який набрав чинност і з 01 липня 2004 року, закони та нор мативно-правові акти, прийня ті до набрання чинності цим З аконом, діють у частині, що не суперечить цьому закону.

Таким чином, органи державн ої податкової служби мають п раво звертатися до суду з поз овами про припинення юридичн ої особи.

Відповідно до статті 10 Зако ну України від 04 грудня 1990 року N 509-XII «Про державну податкову с лужбу в Україні» до функцій о рганів державної податкової служби належить контроль за своєчасністю, достовірністю , повнотою нарахування та спл ати податків та зборів (обов'я зкових платежів), контроль за своєчасністю подання платни ками податків бухгалтерськи х звітів і балансів, податков их декларацій, розрахунків т а інших документів, пов'язани х з обчисленням податків, інш их платежів, а також перевірк а достовірності цих документ ів щодо правильності визначе ння об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших п латежів.

З метою реалізації вказано ї основної функції податково го органу Закон України від 04 грудня 1990 року N 509-XII «Про державн у податкову службу в Україні » визначив право органів дер жавної податкової служби зді йснювати документальні неви їзні перевірки, а також плано ві та позапланові виїзні пер евірки своєчасності, достові рності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (о бов'язкових платежів), додерж ання валютного законодавств а; одержувати у платників под атків (посадових осіб платни ків податків) пояснення з пит ань, що виникають під час пере вірок та стосуються реалізац ії повноважень органів держа вної податкової служби, вста новлених цим та іншими закон ами України; вимагати від пла тників податків, діяльність яких перевіряється, усунення виявлених порушень податков ого законодавства, контролюв ати виконання законних вимог посадових осіб органів держ авної податкової служби, а та кож припинення дій, які переш коджають здійсненню повнова жень посадовими особами орга нів державної податкової слу жби.

За таких обставин, суд вважа є, що в судовому засіданні зна йшли підтвердження підстави для припинення юридичної ос оби відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України від 15 травня 2003 року № 75 5-IV «Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців» суд, який по становив рішення щодо припин ення юридичної особи, що не по в'язане з банкрутством юриди чної особи, у день набрання та ким рішенням законної сили н аправляє його копію державно му реєстратору за місцезнахо дженням юридичної особи для внесення до Єдиного державно го реєстру запису про судове рішення.

Враховуючи вимоги ч. 4 ст. 94 КА С України, а також те, що позив ач відповідно до п. 15 ст. 4 Декр ету Кабінету Міністрів Украї ни від 21 січня 1993р. №7-93 “Про держа вне мито” від сплати державн ого мита (судового збору) звіл ьнений, судові витрати у цій с праві не підлягають стягненн ю з відповідача, оскільки у сп равах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноважень, а ві дповідачем - фізична чи юриди чна особа, судові витрати, зді йснені позивачем, з відповід ача не стягуються.

Керуючись ст. 33, ст. 38 Закону Ук раїни від 15 травня 2003 року № 755-IV « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців», ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Ал чевської об' єднаної держав ної податкової інспекції в Л уганській області задовольн ити повністю.

Припинити юридичну особу - Приватне підприємство «Сень йор-Помідор», ідентифікаційн ий код 33359952, місцезнаходження: 94 206, Луганська область, м.Алчевс ьк, пр-т.Металургів, буд.19, зареє строване Виконавчим комітет ом Алчевської міської ради Л уганської області 02.03.2005 року за № 13841020000000374.

Копію даної постанови напр авити Виконавчому комітету А лчевської міської ради Луга нської області (94220, Луганська о бласть, м.Алчевськ, вул.Леніна , 48) після набрання постановою законної сили.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, кр ім випадків її оскарження в а пеляційному порядку, є остат очною і підлягає негайному в иконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження мож е бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Дон ецького апеляційного адміні стративного суду.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку т акож іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтер еси чи обов'язки.

Строк для подання апеляцій ної скарги стороною або іншо ю особою, яка брала участь у сп раві, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

У разі оскарження в апеляці йному порядку постанови, при йнятої у скороченому провадж енні, ухвала суду апеляційно ї інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не п ідлягає.

Суддя І.А. Гончарова

Дата ухвалення рішення09.11.2010
Оприлюднено27.01.2011
Номер документу13509382
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6706/10/1270

Постанова від 09.11.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.А. Гончарова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні