Ухвала
від 18.01.2011 по справі 2а-5460/10/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: №2а-5460/10/2670 Головуюч ий у 1- й інстанції Арсірій Р. О.

Суддя - доповідач: Літвін а Н. М.

У Х В А Л А

Іменем України

18 січня 2011 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у скла ді колегії суддів:

Головуючого судді Літвіної Н.М.

суддів: Хрімлі О.Г.

Коротких А.Ю.

при секретарі: Соловіцькій І.М.

розглянувши у ві дкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Дарн ицькому районі м. Києва на окр ему ухвалу Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 15 липня 2010 року у справі за адмін істративним позовом Державн ої податкової інспекції у Да рницькому районі м. Києва до Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Джівіем-Україна »про стягнення заборгованос ті в розмірі 3 196, 82 грн.,-

В С Т А Н О В И В :

15 липня 2010 року Окружни м адміністративним судом м. К иєва було винесено окрему ух валу стосовно ухилення від в иконання посадовими особами Державної податкової інспек ції у Дарницькому районі м. Ки єва вимог законів України «П ро державну податкову службу в Україні», «Про порядок пога шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и».

Зобов'язано Державну подат кову адміністрацію України у м. Києві з метою

уникнення в майбутньому невиконання д ержавними податковими інспе кторами вимог

закону щодо звернення стягнення на акти ви платника податків в рахун ок погашення

податкового боргу надати їм роз'яснення щ одо порядку виконання припис ів п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3, ст. 7 та ст. 8 З акону України «Про порядок п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами».

Не погоджуючись з прийняти м рішенням, позивач - Держав на податкова інспекція у Дар ницькому районі м. Києва звер нулася з апеляційною скаргою та просила суд скасувати окр ему ухвалу суду першої інста нції.

Суд, дослідивши матеріали с прави, вважає, що апеляційна с карга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та вірно встановлено судом першої інстанції, Держ авна податкова інспекція у Д арницькому районі м. Києва зв ернулася з позовом до відпов ідача про стягнення заборгов аності перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами з а рахунок їх майна в розмірі 3 196, 82 грн.

Зазначена заборгованість виникла на підставі самостій но поданих декларацій з пода тку на додану вартість від 20 л ипня 2009 року №136097 (З 464,00 грн.) та від 20 серпня 2009 року №161123 (233, 00 грн.).

Постановою Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 15 липня 2010 року позов було за доволено.

Разом з тим Окружним адміні стративним судом м. Києва бул о винесено окрему ухвалу в як ій зазначено, що позивачем з о гляду на приписи п. 1.7 ст. 1 Закон у України «Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами »не вказано на які саме актив и відповідача має бути зверн уто стягнення. Також, не надан о доказів проведення заходів з розшуку таких активів та йо го результатів, зокрема не пе ревірялася наявність у відпо відача рахунків та грошових коштів на них, оскільки вказа ні докази мають значення для розгляду справи, саме дії под аткового органу, а не судове р ішення само по собі, мають зна чення для досягнення суспіль но важливої мети - примусовог о стягнення податкового борг у, забезпечення неухильного виконання податкового закон одавства.

Надання таких доказів є обо в'язком суб'єкта владних повн оважень - позивача по справі, о скільки підтверджує дотрима ння встановленої органом вла дних повноважень, не виконан ня вимог вищезазначених поло жень законодавства, спрямова них на погашення податкового боргу відповідача.

Між тим, колегія суддів з ви сновками суду першої інстанц ії не погоджується, виходячи з наступних обставин.

Згідно до п. п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закон у України «Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами »- активи платника податків м ожуть бути примусово стягнен і в рахунок погашення його по даткового боргу виключно за рішенням суду. В інших випадк ах платники податків самості йно визначають черговість та форми задоволення претензій кредиторів за рахунок актив ів, вільних від заставних зоб ов'язань забезпечення боргу. У разі, якщо такого платника п одатків визнано банкрутом, ч ерговість задоволення прете нзій кредиторів визначаєтьс я законодавством про банкрут ство.

Відповідно до п. 1.7 ст. 1 Закону України «Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» - активи платника податків - ко шти, матеріальні та нематері альні цінності, що належать ю ридичній або фізичній особі за правом власності або повн ого господарського володінн я.

Як вбачається з викладеног о, Закон України "Про порядок п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами" передбачає заходи, які мо жуть бути застосовані податк овим органом до платника под атку як з метою добровільног о погашення ним податкового боргу так і заходи, пов'язані з примусовим стягненням боргу за рахунок активів платника податків, в тому числі і шляхо м звернення до суду. При цьому стаття 3 зазначеного Закону н е ставить в залежність право Державної податкової інспек ції у Дарницькому районі м. Ки єва на звернення до суду тіль ки після вжиття ними заходів , передбачених Законом.

Крім того, колегія суддів зв ертає увагу суду першої інст анції, що позивачем були здій снені заходи щодо виявлення активів боржника.

Так, було направлено першу т а другу податкові вимоги, при йнято рішення № 274 від 02 листопа да 2009 року про стягнення кошті в та продаж інших активів пла тника податків в рахунок пог ашення податкового боргу, на діслано запит до БТІ № 1059/24-108 від 19 січня 2010 року, згідно відпові ді якого встановлено, що нежи лі приміщення/будівлі по вул . Бориспільська, 9 в м. Києві на п раві власності за TOB «Джівіем - Україна" не зареєстровано.

Крім того, направлено запит до Управління Державної авт омобільної інспекції № 1060/9/24-108 в ід 19 січня 2010 року згідно відпо віді якого встановлено, що ст аном на 01 лютого 2010 року за TOB «Дж ивіем - Україна»транспортн их засобів не зареєстровано. Направлено запит № 6 від 10 люто го 2010 року на встановлення міс цезнаходження суб'єкта підпр иємницької діяльності,

Таким чином, висновок суду п ершої інстанції що дії Держа вної податкової інспекції у Дарницькому районі м. Києва н е відповідають вимогам Закон у України «Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами »є безпідставним.

Відповідно до ст. 166 КАС Укр аїни - суд, виявивши під час ро згляду справи порушення зако ну, може постановити окрему у хвалу і направити її відпові дним суб'єктам владних повно важень для вжиття заходів що до усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону. Пр о вжиті заходи суд повідомля ється не пізніше одного міся ця після надходження окремої ухвали.

У разі необхідності суд мож е постановити окрему ухвалу про наявність підстав для ро згляду питання щодо притягне ння до відповідальності осіб , рішення, дії чи бездіяльніст ь яких визнаються протиправн ими.

Окрема ухвала може бути оск аржена особами, інтересів як их вона стосується.

Керуючись ст. ст. 160, 166, 185, 212, 254 КАС України суд,

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у Дарницькому районі м. Києва - задовольнити.

Окрему ухвалу Окружного ад міністративного суду м. Києв а від 15 липня 2010 року - скасува ти.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення та може бути оскаржена протяго м двадцяти днів з дня складан ня в повному обсязі, тобто з 25 с ічня 2011 року, шляхом подачі кас аційної скарги безпосереднь о до Вищого адміністративног о суду України.

Головуючий суддя:

Судді:

Повний текст ухвали виг отовлений 24 січня 2011 року.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.01.2011
Оприлюднено27.01.2011
Номер документу13509894
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5460/10/2670

Ухвала від 14.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 14.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 18.01.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Літвіна Н. М.

Постанова від 15.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні