Постанова
від 23.12.2010 по справі 2а-8065/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2010 р. справа № 2а-8065/10/0470

м. Д ніпропетровськ

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Бондар М. В.,

при секретарі Шенкунісі А.О.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в місті Дніпропетровську адміністр ативний позов Державної пода ткової інспекції у Кіровсько му районі м. Дніпропетровськ а до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Орбіта" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція у Кіровському районі м. Дніпропетровська (далі - п озивач, ДПІ) звернулась до адм іністративного суду з позовн ою заявою до Товариства з обм еженою відповідальністю «Ор біта» (далі - відповідач, ТО В «Орбіта»), в якій просить стя гнути з відповідача 2632,33 грн. в р ахунок погашення податковог о боргу на користь держави.

В обґрунтування позову заз начено, що відповідач має под атковий борг в сумі 2632,33 грн., яки й складається з орендної пла ти у розмірі 1952,33 грн. та єдиного податку у розмірі 680,00 грн. Пред ставник позивача в судове за сідання не з' явився, надав с уду клопотання, в якому проси ть розглянути справу за його відсутності та позовні вимо ги задовольнити в повному об сязі.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився. Судом було нап равлено на адресу відповідач а зазначену в Витязі з Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців копію ухвали про від криття провадження у справі, повістку про виклик, а також к опію позовної заяви та додан их до неї документів, проте ко нверт повернувся до суду з ві дміткою поштового відділенн я «за закінченням терміну зб ерігання». Відповідно до ч.8 ст .35 КАС України, повістка вважа ється врученою юридичній осо бі, якщо вона доставлена за ад ресою, внесеною до відповідн ого державного реєстру, або з а адресою, яка зазначена її пр едставником, і це підтверджу ється підписом відповідної с лужбової особи.

Суд вважає, що відсутність п редставника позивача та відп овідача в судовому засіданні не перешкоджає розгляду спр ави за наявними в ній матеріа лами.

Дослідивши чинне законода вство, матеріали справи, суд д оходить висновку, що позов пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

Судом встановлено, що відпо відач зареєстрований викона вчим комітетом Дніпропетров ської міської ради 25.12.2002 р., пере буває на обліку платників по датків в ДПІ.

Податковий борг відповіда ча з орендної плати на день ро згляду справи судом складає 1952,33 грн.

Згідно з п.8 ч.1 ст.14 Закону Укра їни «Про систему оподаткуван ня» орендна плата за земельн і ділянки державної і комуна льної власності належить до загальнодержавних податків і зборів (обов'язкових платеж ів).

Відповідно до ч.4 ст.2 Закону У країни «Про плату за землю» з а земельні ділянки, надані в о ренду, справляється орендна плата.

Стаття 14 Закону України «Пр о плату за землю» встановлює , що платники земельного пода тку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (к рім громадян) самостійно обч ислюють суму земельного пода тку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютог о поточного року подають від повідному органу державної п одаткової служби за місцезна ходженням земельної ділянки податкову декларацію на пот очний рік за формою, встановл еною центральним податковим органом, з розбивкою річної с уми рівними частками за міся цями. Подання такої декларац ії звільняє від обов'язку под ання щомісячних декларацій. Податкове зобов'язання по зе мельному податку, а також по о рендній платі за землі держа вної та комунальної власност і, визначене у податковій дек ларації на поточний рік, спла чується рівними частками вла сниками та землекористувача ми земельних ділянок за місц езнаходженням земельної діл янки за базовий податковий (з вітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щоміся чно протягом 30 календарних дн ів, наступних за останнім кал ендарним днем звітного (пода ткового) місяця (ст. 17 Закону Ук раїни «Про плату за землю»).

Відповідно до ст.9 Закону Ук раїни "Про систему оподаткув ання" платники податків і збо рів (обов'язкових платежів) зо бов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'я зкових платежів) у встановле ні законами терміни, у зв'язку з чим повинні подавати до дер жавних податкових органів та інших державних органів від повідно до законів деклараці ї, бухгалтерську звітність т а інші документи і відомості , пов'язані з обчисленням і спл атою податків і зборів (обов'я зкових платежів).

04.11.2008 року відповідач подав д о ДПІ податкову декларацію о рендної плати за земельні ді лянки державної і комунально ї власності №64537 за листопада - грудень 2008 року з сумою орендн ої плати у загальному розмір і 2000,58 грн., яка відповідачем спл ачена не була.

Відповідно до ч.1 п.5.1 ст.5 Закон у України «Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и» №2181-ІІІ від 21.12.2000 року (далі - З акон №2181-ІІІ) податкове зобов'я зання, самостійно визначене платником податків у податко вій декларації, вважається у згодженим з дня подання тако ї податкової декларації.

У пп.5.4.1 п.5.4 ст.5 Закону № 2181-ІІІ вк азано, що узгоджена сума пода ткового зобов'язання, не спла чена платником податків у ст роки, визначені цією статтею , визнається сумою податково го боргу платника податків.

У зв'язку з переплатою на ос обовому рахунку в сумі 48,25 грн., залишок несплаченої суми ск лав 1952,33 грн. (2000,58 грн. - 48,25 грн.).

Отже, сума податкового борг у відповідача з орендної пла ти за землю складає 1952,33 грн.

На підставі п. 1 ч. 1 ст. 10 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні» до фун кцій державних податкових ін спекцій віднесено здійсненн я контролю за своєчасністю, д остовірністю, повнотою нарах ування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежі в).

Згідно з п.1 ч.1 ст.11 Закону Укра їни «Про державну податкову службу в Україні» органи дер жавної податкової служби у в ипадках, в межах компетенції та у порядку, встановленому з аконами України, мають право здійснювати документальні н евиїзні перевірки (на підста ві поданих податкових деклар ацій, звітів та інших докумен тів, пов'язаних з нарахування м і сплатою податків та зборі в (обов'язкових платежів) неза лежно від способу їх подачі).

Згідно п.2 ч.1 ст.11 Закону Украї ни «Про державну податкову с лужбу в Україні» органи держ авної податкової служби у ви падках, в межах компетенції т а у порядку, встановлених зак онами України, мають право зд ійснювати контроль за додерж анням порядку проведення гот івкових розрахунків за товар и (послуги); наявністю свідоцт в про державну реєстрацію су б' єктів підприємницької ді яльності, ліцензій на провад ження видів господарської ді яльності, що підлягають ліце нзуванню відповідно до закон у, з наступною передачею мате ріалів про виявлені порушенн я органам, які видали ці докум енти, торгових патентів.

05.06.2008 року працівниками подат кового органу здійснено неви їзну документальну перевірк у щодо своєчасності подання податкової звітності з єдино го податку відповідачем. В хо ді перевірки було встановлен о не подання розрахунку по єд иному податку за І квартал 2008 р оку. За наслідками перевірки складено акт № 1825.

Зазначені дії відповідача порушують вимоги пп.4.1.4 п.4.1 ст.4 З акону України «Про порядок п огашення зобов' язання плат ників податків перед бюджето м та державними цільовими фо ндами» №2181-ІІІ від 21.12.2000 року (дал і - Закон №2181-ІІІ), яким встано влено, що податкові декларац ії подаються за базовий пода тковий (звітний) період, що дор івнює:

а) календарному місяцю (у то му числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного (податкового) міся ця;

б) календарному кварталу аб о календарному півріччю (у то му числі при сплаті кварталь них або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календар них днів, наступних за останн ім календарним днем звітного (податкового) кварталу (піврі ччя);

в) календарному року, крім в ипадків, передбачених підпун ктом "г" підпункту 4.1.4 цього пун кту, - протягом 60 календарних д нів за останнім календарним днем звітного (податкового) р оку;

г) календарному року для пла тників податку на доходи фіз ичних осіб (прибуткового под атку з громадян), - до 1 квітня ро ку, наступного за звітним.

Відповідно до п.п.17.1.1 п.17.1 ст.17 За кону № 2181-ІІІ платник податків , що не подає податкову деклар ацію у строки, визначені зако нодавством, сплачує штраф у р озмірі десяти неоподатковув аних мінімумів доходів грома дян за кожне таке неподання а бо її затримку.

На підставі акту перевірки від 05.06.2008 року №1825 позивачем вин есено податкове повідомленн я-рішення форми «Р» №0007151501/0/11608/10/15128 про застосування до відповід ача штрафної (фінансової) сан кції у розмірі 170,00 грн., яке, у зв ' язку з неможливістю вручен ня відповідачу, було розміще но на дошці оголошень ДПІ, про що складено акт №259 від 2 вересн я 2008 року.

24.03.2009 року працівниками подат кового органу здійснено неви їзну документальну перевірк у щодо своєчасності подання податкової звітності з єдино го податку відповідачем. В хо ді перевірки було встановлен о не подання розрахунку по єд иному податку за ІІ, ІІІ, ІV ква ртали 2008 року. За наслідками пе ревірки складено акт № 936.

На підставі акту перевірки від 24.03.2009 року №936 позивачем вине сено податкове повідомлення -рішення форми «Р» №0003521501/8206/10/1528 пр о застосування до відповідач а штрафної (фінансової) санкц ії у розмірі 510,00 грн., яке, у зв' язку з неможливістю вручення відповідачу, було розміщено на дошці оголошень ДПІ, про що складено акт №181 від 24 березня 2009 року.

Отже, податковий борг відпо відача з єдиного податку ста ном на 31.12.2009 р. складає 680,00 грн.

У відповідності до пп.6.2.3 п. 6.2 с т.6 Закону України №2181-ІІІ позив ачем були виставлені перша п одаткова вимога № 1/854 від 10.06.2008 р. т а друга податкова вимога №2/1988 в ід 15.12.2008 р., які були направлені п оштовим відправленням на адр есу відповідача, що підтверд жується матеріалами справи.

Статтею 67 Конституції Украї ни передбачено, що кожен зобо в в' язаний сплачувати подат ки і збори в порядку і розміра х, встановлених законом.

Згідно з пп.3.1.1 п.3.1 ст.3 Закону № 2181-ІІІ активи платника податк ів можуть бути примусово стя гнені в рахунок погашення йо го податкового боргу виключн о за рішенням суду.

Вирішуючи спір, суд приходи ть до висновку, що позовні вим оги є обґрунтованими та підл ягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 158-163 КАС Ук раїни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ор біта» (ідентифікаційний код 32193171) на користь держави:

- в рахунок погашення п одаткового боргу по орендній платі 1952 (одну тисячу дев' ятс от п' ятдесят дві) гривні 33 ко пійки;

- в рахунок погашення п одаткового боргу по єдиному податку 680 (шістсот вісімдесят ) гривень 00 копійок.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Дніпропетровський о кружний адміністративний су д в порядку та строки, визначе ні ст. 186 КАС України та набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України.

Постанова в повному обсязі виготовлена 27 вересня 2010 року.

Суддя

М.В. Бондар

Дата ухвалення рішення23.12.2010
Оприлюднено28.01.2011

Судовий реєстр по справі —2а-8065/10/0470

Ухвала від 07.07.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бондар Марина Володимирівна

Постанова від 23.12.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бондар Марина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні