Постанова
від 13.01.2011 по справі 6645/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2011 р.

Справа № 2-а-6645/10/2170

                              

Херсонський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого судді: Гомельчука С.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу  за   позовом

прокурора м. Нова Каховка  в інтересах держави в особі   Новокаховської міської  виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності до  комунального підприємства "Наше місто" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків,

                                                        встановив:

Прокурор м. Нова Каховка  в інтересах держави в особі   Новокаховської міської  виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності  звернувся  до суду з позовом до  комунального підприємства "Наше місто" про стягнення заборгованості  зі сплати страхових внесків.

Від прокурора та представника позивача надійшли  заяви  про розгляд справи в порядку письмового провадження, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.  В обгрунтування позову прокурором м. Нова Каховка  зазначено, що  відповідач станом на 26.11.2010 має заборгованість зі сплати страхових внесків з тимчасової втрати працездатності та витрат, зумовлених народженням та похованням в розмірі 6766 грн. 06 коп., яку добровільно не сплатив, не оскаржив суми заборгованості у встановленому законодавством порядку, а тому  дана  заборгованість  підлягає стягненню.  

Представник  відповідача  в судове  засідання не прибув, про місце, дату  та час розгляду справи повідомлений належним чином.  Від  КП "Наше місто" надійшла заява  до суду   про визнання позовних вимог.

Відповідно до ч.6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд  вважає за можливе розглянути справу  в порядку письмового  провадження.

Дослідивши письмові докази по справі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідач   зареєстрований як платник страхових внесків  до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, реєстраційний код страхувальника 650030000951.

Відповідно до п. 11 Порядку страхування осіб на добровільних засадах за загальнообовязковим державним соціальним страхуванням у звязку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затвердженого постановою  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 року № 62 (далі - Порядок) особи, які беруть участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, на добровільних засадах, сплачують (перераховують) страхові внески з дня взяття на облік як страхувальника у робочих органах Фонду в розмірі, встановленому чинним законодавством України. При цьому перерахування страхових внесків здійснюється щомісячно не пізніше 5 числа місяця, наступного за місяцем, в якому був отриманий дохід.

Пунктом 12 Порядку встановлено, що добровільно застраховані особи зобов'язані щоквартально надавати органам Фонду звітність за формою Ф4-ФСС з ТВП щодо нарахованих, сплачених та отриманих у вигляді матеріального забезпечення чи соціальних послуг коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням.

Згідно з  пунктами 2, 3 ст. 30 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у звязку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням” від  18.01.2001 року № 2240-ІІІ (далі - Закон № 2240-ІІІ)  за порушення порядку використання страхових коштів, несвоєчасне або не в повному обсязі повернення страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону, несвоєчасне подання або неподання звітності про використання коштів Фонду, інших відомостей, передбачених цим Законом, страхувальник, інший отримувач страхових коштів несе відповідальність відповідно до закону.

Своєчасно не сплачені та не відшкодовані страхові кошти відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону і фінансові санкції, передбачені частиною першою цієї статті, стягуються із страхувальника, іншого отримувача коштів Фонду у дохід Фонду в порядку, встановленому законом.

Як вбачається  з матеріалів справи,  КП"Наше місто"  подано позивачу звіт  Ф 4-ФСС з ТВП про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням  у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за 9 місяців 2010 року, відповідно до якого сума внесків, що підлягає сплаті відповідачем становить 11794 грн. 06 коп.

Новокаховською міською  виконавчою дирекцією Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності  направлено   відповідачу претензію від  22.10.2010 № РВ 04/01-180  з пропозицією сплатити заборгованість з урахуванням часткового погашення в розмірі 11501 грн. 06 коп. Згідно з бухгалтерською довідкою  недоїмка  КП "Наше місто"   частково  сплачена,  заборгованість  зі сплати страхових внесків  складає 6766 грн. 06 коп.

Станом на 26.11.2010 доказів погашення відповідачем заборгованості зі сплати страхових внесків з тимчасової втрати працездатності та витрат, зумовлених народженням та похованням  в розмірі 6766 грн. 06 коп. суду не надано.

Суд приймає визнання адміністративного позову відповідачем, оскільки судом з'ясовано, що такі його  дії   не суперечать закону та не порушують чиїх-небудь прав, свобод та інтересів.

Оскільки відповідачем не виконано обов’язку страхувальника, передбаченого Законом  №2240-ІІІ  та  Порядком  страхування осіб на добровільних засадах за загальнообовязковим державним соціальним страхуванням у звязку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, добровільно не сплачено суми заборгованості  по страхових внесках  в повному обсязі, а тому заборгованість в розмірі  6766 грн. 06 коп.  підлягає стягненню  в судовому порядку.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги прокурора м. Нова Каховка  в інтересах держави в особі   Новокаховської міської  виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України, з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 94, ч.6 ст.128, 158-163, 167 КАС України  суд,-

постановив:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути   з  комунального підприємства "Наше місто", код ЄДРПОУ 32218159, на користь   Новокаховської міської  виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності  заборгованість зі сплати страхових внесків  в розмірі 6766 (шість тисяч сімсот шістдесят шість)грн. 06 коп. на р/р 25608282  в ХОД АППБ "Аваль" м.Херсон, МФО 352093, код ЄДРПОУ 26083130.  

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення.  В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була  подана  у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили  після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                                                           Гомельчук С.В.

кат. 10.2.2

Дата ухвалення рішення13.01.2011
Оприлюднено28.01.2011

Судовий реєстр по справі —6645/10/2170

Постанова від 13.01.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні