Постанова
від 18.09.2006 по справі 6/150
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/150

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                          ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  "18" вересня 2006 р.                                                                   Справа № 6/150

Суддя господарського суду Чернівецької області Паскарь Авель Дмитрович

розглядаючи справу

за позовом   Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Глибоцькому районі

до відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Волоцьке"

про визнання грошових вимог - 69908,89грн.

за участю представників:

позивача:  Писанчин О.В., довіреність від 01.01.2006 р. № 1

відповідача:  не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Глибоцькому районі звернулось з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Волоцьке», с. Волока Глибоцького району, яке самоліквідується, про капіталізацію платежів для продовження виплат потерпілому на виробництві протягом його життя на суму   69908,89 грн.

У порядку, встановленому статтею 51 Кодексу адміністративного судочинства України, позивач свої позовні вимоги змінив та просить стягнути з відповідача 69908,89 грн. капіталізованих платежів для продовження страхових виплат Садовею М. І.

Відповідач позов не визнає, посилаючись на те, що підстав для самоліквідації або ліквідації Товариства, яке не є банкрутом, немає; згідно акту ревізії прокуратури Глибоцького району від травня 2006 року, Товариство не виявлено боржником.

Відповідач вдруге явку свого представника в судовому засіданні не забезпечив, Враховуючи, що про час і місце розгляду справи відповідач був повідомлений належним чином, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне:

Відповідно до листа Глибоцької райдержадміністрації від 16.12.2002 року № 3477, Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю “Волоцьке” є правонаступником колгоспу ім. Фрунзе, с. Волока.

У Глибоцької районної газеті «Новий день» № 24 від 16.06.2006 року опубліковано оголошення про ліквідацію товариства з обмеженою відповідальністю «Волоцьке».

В силу статті 6 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" № 1105-ХІУ від 23.09.1999 р. (далі Закон 1105) Товариство є страхувальником від нещасного випадку на виробництві.

З акту про нещасний випадок на виробництві № 1 вбачається, що 08.12.1980 року Садовей М.І отримав виробничу травму. Відповідно до витягу  із акту огляду у ЛТЕК, внаслідок травми на виробництві Садовей М.І. втратив професійну працездатність на 50 відсотків.

Постановою відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Глибоцькому районі від 23.03.2006 року № 104/2 Садовею М.І. призначено перераховану щомісячну грошову суму з 01.03.2006 року, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку в розмірі 141,96 грн.

У Глибоцькій районній газеті «Новий день» № 24 від 16.06.2006 року опубліковано оголошення про ліквідацію товариства з обмеженою відповідальністю «Волоцьке».

Відповідно до розділу XI Закону 1105, підприємства, установи, організації передають до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України документи, які підтверджують право працівника на страхові виплати інші соціальні послуги внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання для проведення цих виплат.

Боржник передав до відділення особову справу потерпілого Садовей М.І.  на виробництві, який відповідно до Закону продовжує отримувати страхові виплати.

Статтею 1205 Цивільного кодексу України визначено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, які мають на це право (ст. 1200 ЦК України), мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Згідно статті 112 ЦК України, у першу чергу задовольняються вимоги, що виникли із зобов'язання підприємства відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоров'ю громадян здійснюється відповідно до Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 765 від 06.05.2000 року.

Капіталізація платежів проводиться щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів.

Відповідно до пункту 3 вказаного Порядку капіталізація платежів розраховується на термін, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Відділення Фонду для визначення періоду, за який розраховувалася капіталізація платежів, використовувало дані середньої очікуваної тривалості життя осіб, надані Головним управлінням статистики Чернівецької області.

На підставі цього повинна бути проведена капіталізація платежів для продовження страхових виплат особам, потерпілим на підприємстві протягом їх життя.

Сума платежу, яка підлягає капіталізації для розрахунку з потерпілим на ТОВ «Волоцьке» становить 69908,89 грн..

Позивачем 21.06.2006 року надіслано відповідачу заяву № 153 про визнання грошових вимог щодо капіталізації платежів для продовження виплат потерпілим протягом його життя на суму 69908,89  грн. Однак від розгляду вказаної заяви відповідач відмовився.

Відповідно до частини третьої статті 61 Господарського кодексу України, претензії, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо їх заявники у місячний строк після одержання повідомлення про повне або часткове відхилення претензії не звернуться до суду з відповідним позовом, вважаються погашеними.

Позивач звернувся до суду з відповідним позовом 26.07.2006 року.

Статтею 45 Закону  1105 встановлений, зокрема, обов'язок страхувальника, яким є Підприємство, інформувати робочий орган виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків не пізніш як за два місяці - про ліквідацію підприємства.

Страховик зобов'язаний відповідно до статті 21 цього Закону своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які перебували на його утриманні, всі необхідні виплати.

Відповідно до статті 25 Закону 1105, усі види страхових виплат і соціальних послуг застрахованим та особам, які перебувають на їх утриманні, а також усі види профілактичних заходів, передбачених статтями 21 та 22 цього Закону, провадяться Фондом соціального страхування від нещасних випадків за рахунок коштів цього Фонду.

Згідно із статтею 46 Закону  1105, Фонд соціального страхування від нещасних випадків провадить збір та акумулювання страхових внесків, має автономну, незалежну від будь-якої іншої, систему фінансування.

Фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків здійснюється за рахунок, зокрема, капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників.

Статтею 15 зазначеного Закону встановлено, що страхування від нещасного випадку здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків - некомерційна самоврядна організація, що діє на підставі статуту, який затверджується її правлінням.

Згідно з пунктом 1 Порядку, капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

Позивач надав розрахунок капіталізації платежів для виплати потерпілому щомісячної грошової суми, з якого вбачається, що розмір платежів, які повинні бути капіталізовані, становитиме суму позову.

Заперечення відповідача на позов судом визнаються безпідставними, оскільки вони суперечать чинному законодавству.

Відповідно до частини 4 статті 94 КАС України, судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

За таких обставин суд зазначає, що позовні вимоги ґрунтуються на законі та підтверджується матеріалами справи.

На підставі викладеного, керуючись статтями 86, 94, 160-163, 167, 185, 186 пунктом 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2.Стягнути із Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Волоцьке” ( с. Волока Глибоцького району Чернівецької області, код 30690560)  на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Глибоцькому районі ( смт. Глибока Чернівецької області, ідентифікаційний код 25811082) 69908,89 грн. капіталізованих платежів.

Постанова, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Порядок і строки апеляційного оскарження:

Про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції спочатку подається заява. Обґрунтування мотивів оскарження і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Львівського апеляційного господарського через господарський суд Чернівецької області. Копія апеляційної  скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                             А.Д. Паскарь

Дата ухвалення рішення18.09.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу135259
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/150

Ухвала від 21.05.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 11.05.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 28.04.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 17.09.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 09.09.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 04.03.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 21.02.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 13.02.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 02.07.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Паскарь Авель Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні