Постанова
від 09.08.2010 по справі 2а-1135/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія Справа № 2а-1135/10/1170

Категорія статобліку - 6.9

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

------------------------------------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 серпня 2010 року м. Кіровоград

Кіровоградський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого - судді Флоренка О.Ю.

при секретарі - Галушко О.І.

розглянувши у відкр итому судовому засіданні адм іністративну справу за позов ною заявою Державної інспекц ії з контролю за цінами в Кіро воградській області до Олекс андрійської районної спілки споживчих товариств про стя гнення економічних санкцій в сумі 630, 42 грн., -

ВСТАНОВИВ:

01 квітня 2010 року Державн а інспекція з контролю за цін ами в Кіровоградській област і звернулася до Кіровоградс ького окружного адміністрат ивного суду з позовною заяво ю до Олександрійської районн ої спілки споживчих товарист в (далі - Олександрійська райс поживспілка), в якій просила с тягнути з відповідача 630, 42 грн. економічних санкцій.

У судове засідання з' явив ся представник позивача Ку ницький В.В., який підтримав позовні вимоги повністю, пос лавшись на обставини, виклад ені в позовній заяві та проси в суд задовольнити позов у по вному обсязі.

Відповідач у судове засіда ння повторно не з' явився. Пр о дату, час і місце проведення судового засідання повідомл явся належним чином, підтвер дженням чому є зворотнє пошт ове повідомлення (а.с. 48).

За таких умов, суд вважає за можливе розглянути справу б ез участі відповідача.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и у судовому засіданні подан і суду докази, оцінивши їх за с воїм внутрішнім переконання м, що ґрунтується на всебічно му, повному і об'єктивному роз гляді у судовому процесі всі х обставин справи в їх сукупн ості, суд вважає, що позов під лягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Згідно ч. 1,2 ст. 13 Закону Україн и „Про ціни і ціноутворення” , державний контроль за цінам и здійснюється при встановле нні і застосуванні державних фіксованих та регульованих цін. При цьому контролюється правомірність їх застосуван ня та додержання вимог закон одавства про захист економіч ної конкуренції. Контроль за додержанням державної дисци пліни цін здійснюється орган ами, на які ці функції покладе но Урядом України.

Відповідно до пункту 3 „Поло ження про Державну інспекцію з контролю за цінами”, затвер дженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 рок у №1819, основними завданнями де ржінспекції цін є організаці я та здійснення контрольно - наглядових функцій з питань додержання органами виконав чої влади, підприємствами, ус тановами та оргіназаціями ви мог щодо формування, встанов лення та застосування цін і т арифів.

Відповідно до ст. 14 Закону Ук раїни «Про ціни і ціноутворе ння»та п.п. 5, п.5 «Положення про Державну інспекцію з контрол ю за цінами», Держінспекція ц ін має право приймати рішенн я про вилучення до відповідн ого бюджету сум всієї необгр унтовано одержавної підприє мством, установою, організац ією виручки в результаті пор ушення державної дисципліни цін та штрафу у двократному ї ї розмірі, а також звертатись з позовами до судів про стягн ення з підприємств, установ т а організацій зазначених сум у разі невиканання ними ріше нь державних інспекцій з кон тролю за цінами.

Судом встановлено, що 21 січн я 2010 року головним державним і нспектором позивача на підст аві посвідчення від 30 грудня 2 009 року №1078 проведено планову п еревірку відповідача, розташ ованого за адресою: Кіровогр адська область, м. Олександрі я, вул. Айвазовського, 42. Переві рка проводилася в присутност і головного бухгалтера відпо відача Дивляш Тетяни Івані вни та завідуючої складом Зайцевої Лариси Валентині вни. Перевірка проводилася на предмет дотримання держа вної дисципліни цін при форм уванні роздрібних цін на осн овні продовольчі товари та а лкогольні напої. Перевіркою встановлено порушення: при ф ормуванні роздрібних цін на основні продовольчі товари, на які запроваджено державне регулювання цін, відповідач ем протягом 2009 р. торгівельні надбавки встановлювалися по цінам посередників в розмір ах, що перевищують затвердже ні граничні розмірі (а.с.13-14).

У відповідності до ст. 6, 7, 8 Зак ону України „Про ціни і ціноу творення”, в народному госпо дарстві застосовуються віль ні ціни і тарифи, державні фік совані та регульовані ціни. В ільні ціни і тарифи встановл юються на всі види продукції , товарів і послуг, за винятком тих, по яких здійснюється дер жавне регулювання цін. Держа вне регулювання цін здійснює ться шляхом встановлення: де ржавних фіксованих цін; гран ичних рівнів цін або граничн их відхилень від державних ф іксованих цін. Урядом Україн и можуть вводитись інші мето ди державного регулювання ц ін і тарифів.

Відповідно до п. 12 постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року №1548 «Про вст ановлення повноважень орган ів міських рад щодо регулюва ння цін (тарифів)», Рада мініст рів Автономної Республіки Кр им, області, Київська та Севас топольська міські державні а дміністрації регулюють (вста новлюють), зокрема: граничні т орговельні (постачальницько - збутові) надбавки до оптов ої ціни виробника (митної вар тості) хліб, макаронні вироби , крупи, цукор, масло вершкове, олію сояшникову, не вище 15 від сотків без урахування витрат з їх транспортування у міжмі ському сполученні.

Згідно п.1 розпорядження гол ови обласної державної адмін істрації "Про регулювання ці н на основні продовольчі тов ари» від 18 червня 2008 року №520 - р . (зареєстровано в Головному у правлінні юстиції у Кіровогр адській області 23 червня 2008 рок у за №24/1462,) встановлено граничн ий рівень торговельної надба вки до оптової ціни виробник а (митної вартості): на макарон і вироби, крупи, цукор, масло в ершкове, олію сояшникову, не в ище 15 відсотків без урахуванн я витрат з їх транспортуванн я у міжміському сполученні; н а хліб, не вище 10 відсотків без урахування витрат з їх транс портування у міжміському спо лученні.

З акта перевірки від 21 січня 2010 року вбачається, що відпові дачем при реалізації товарів , а саме, хліба, макаронних вир обів, крупи, цукру - піску, олі ї сояшникової та масла вершк ового, за період з лютого по гр удень 2009 року, не було дотриман о вимог нормативно - правови х актів. При формуванні цін на вказані продовольчі товари, суб' єктом господарювання з астосовано торгівельну надб авку у розмірі від 10,7 % до 10,9% (розм ір торговельної надбавки на хліб) та 15,2% до 30,5% (розмір торгове льної надбавки на макаронні вироби, крупи, цукор, масло вер шкове, олію сояшникову), заміс ть встановленого розпорядже ння голови обласної державно ї адміністрації від 18 червня 2 008 року №520 - р. граничного рівн я торговельних надбавок до о птових цін виробників (митно ї вартості) 10 та 15 відсотків від повідно, що підтверджується додатком до акта перевірки (а .с.14). За період з січня по груде нь 2009 року, відповідачем було о тримано необґрунтовану виру чку по продуктам харчування: олія соняшникова «Розумниця »- 95 грн.; олія соняшникова рафі нована «Сонячна країна»- 44,01 гр н.; хліб «Домашній»- 13,20 грн.; хліб «Домашній»упакований - 14,78 г рн.; крупа гречана - 6,40 грн.; вер мішель 0,5 кг. - 3,50 грн.; вермішель 0,4 кг - 0,10 грн.; вермішель 0,45 кг - 0,05 грн; масло вершкове «Ажур кр естьянское»- 3,40 грн.; цукор «Сол нышко»900 грм. - 21,60 грн. Загальна сума необґрунтованої виручк и складає 210,14 грн.

У відповідності до ч. 1 ст. 14 За кону України „Про ціни і ціно утворення”, за порушення дер жавної дисципліни цін передб ачена відповідальність у виг ляді вилучення в доход відпо відного бюджету, залежно від підпорядкованості, всієї не обгрунтовано одержаної підп риємством, організацією суми виручки в результаті поруше ння державної дисципліни цін . Крім того, в позабюджетні фон ди місцевих Рад стягується ш траф у двократному розмірі н еобґрунтовано одержаної сум и виручки. Вказані суми спису ються з рахунків підприємств і організацій в банківських установах за рішенням суду.

Порядок застосування екон омічних санкцій, крім зазнач еного закону, регулюється „І нструкцією про порядок засто сування економічних та фінан сових (штрафних) санкцій орга нами державного контролю за цінами”, затвердженої спільн им наказом Міністерства екон оміки та з питань Європейськ ої інтеграції України і Міні стерства фінансів України ві д 03.12.2001 року №298/519, згідно пунктів 1.4, 1.6, 2.1 якої, підставою для заст осування економічних санкці й за порушення державної дис ципліни цін є одержання суб' єктами господарювання необґ рунтованої виручки в результ аті порушення ними чинного в періоді, що перевіряється, по рядку встановлення та застос ування цін і тарифів, які регу люються уповноваженими орга нами відповідно до вимог зак онодавства, зокрема, застосу вання цін і тарифів з порушен ням порядку встановлення і з астосування цін, за які накла даються економічні санкції, є, зокрема, застосування торг овельних і постачальницько - збутових надбавок (націнок) п онад установлений граничний розмір. Необґрунтовано одер жана суб' єктом підприємниц ької діяльності сума виручки , що підлягає вилученню в дохі д бюджету, обчислюється: при п орушенні порядку встановлен ня і застосування цін, що регу люються уповноваженими орга нами, - як різниця між фактично ю виручкою від реалізації пр одукції та її вартістю за цін ами, сформованими згідно з ви могами законодавства.

У відповідності до вказани х положень законодавства зас тупником начальника Державн ої інспекції з контролю за ці нами в Кіровоградській облас ті прийнято рішення від 27 січн я 2010 року №8 про застосування ек ономічних санкцій за порушен ня державної дисципліни цін в розмірі 630,42 грн. із них сума по рушення - 210,14 грн., сума штрафу - 420,28 грн. (а.с.11).

27 січня 2010 р. за № 196-05, відповідач еві була надіслана претензія позивача про добровільну сп лату боргу, що підтверджуєть ся фіксальним чеком (а.с.12).

Станом на день винесення по станови суду, сума економічн их (фінансових) санкцій до бюд жету не сплачена.

На підставі викладеного, су д приходить до висновку, що фа кт наявності заборгованості Олександрійської райспожив спілки зі сплати економічних санкцій в сумі 630,42 грн. є підтве рдженим, а тому ця сума підляг ає стягненню в судовому поря дку.

Згідно частини 4 статті 94 КАС України, у справах, в яких поз ивачем є суб' єкт владних по вноважень, а відповідачем - фі зична чи юридична особа, судо ві витрати, здійсненні позив ачем, з відповідача не стягую ться.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 94, 99, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний п озов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Олександрійськ ої районної спілки споживчих товариств (Кіровоградська о бласть, м. Олександрія, вул. Ай вазовського, 42, р/р 260071811638001 в КФ КБ « Приватбанк», м. Олександрія, М ФО 323583, код ЗКПО 01755545, код ЄДРПОУ 01755 545) на користь держави в особі Д ержавної інспекції з контрол ю за цінами в Кіровоградські й області (25022, м. Кіровоград, вул . Дзержинського, 53/35, код ЄДРПОУ 23092298) в дохід Державного бю джету України на р/р 31118106700006, о держувач коштів - Олександр ійське УДК, код одержувача - 24146085, код бюджетної класифікац ії - 21081100, банк одержувача - ГУ ДК к Кіровоградській області , МФО 823016, економічні санкції за порушення державної дисципл іни цін в загальній сумі 630,42 грн., застосовані на підста ві рішення Державної інспекц ії з контролю за цінами в Кіро воградській області про заст осування економічних санкці й за порушення державної дис ципліни цін від 27.01.2010 р. №8.

Постанова суду набирає зак онної сили в порядку, передба ченому ст. 254 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подачі, пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови суду, а пеляційної скарги через Кіро воградській окружний адміні стративний суд, з одночасним надсиланням копії апеляційн ої скарги до суду апеляційно ї інстанції.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС У країни в судовому засіданні 09.08.2010 р. проголошено вступну та резолютивну частини постано ви. Виготовлення постанови у повному обсязі відкладено н а 13.08.2010 р., про що повідомлено сто рін після проголошення вступ ної та резолютивної частини постанови в судовому засідан ні з урахуванням вимог ч. 4 ст. 16 7 КАС України.

Суддя (підпис ) О.Ю. Флоренко

Згідно з оригіналом:

Суддя О.Ю . Флоренко

Дата ухвалення рішення09.08.2010
Оприлюднено01.02.2011
Номер документу13542136
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1135/10/1170

Ухвала від 15.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.Ю. Флоренко

Постанова від 09.08.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.Ю. Флоренко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні