Рішення
від 20.01.2011 по справі 18/138-д
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - * 10002, м. Житомир, май дан Путятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

від "20" січня 2011 р. Справа № 18/138-Д

Господарський суд Житоми рської області у складі:

судді Со ловей Л.А.,

за участю представник ів сторін:

від позивача-1: Шал агінова Ю.С., довіреність від 0 1.12.2010р.;

від позивача-2: Вознюк В.О . - сільський голова;

від відповідача: н е з'явився;

від третьої особи: Єрко С.А., довіреність від 30.11.2010р.;

в судовому засіданні прийн яв участь прокурор Алєксєєв С.М., посвідчення №НОМЕР_1,

розглянув справу за позов ом Прокурора Черняхівського району в інтересах держави в особі Черняхівської районно ї державної адміністрації Жи томирської області (смт.Черн яхів), Сліпчицької сільської ради Черняхівського району Житомирської області (с.Сліп чиці Черняхівський район, Жи томирська область)

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Навчаль но-наукове виробниче підприє мство кар'єр "Політехнік" (смт .Головино Черняхівського рай ону)

за участю третьої особи на с тороні позивача, яка не заявл яє самостійних вимог на пред мет спору, Володарсько-Волин ської міжрайонної державної податкової інспекції

про розірвання договор у оренди землі від 09.02.2007р.

Спір розглянуто в більш три валий строк, ніж передбачено ч.1ст. 69 ГПК України (а.с.54).

Прокурор звернувся до госп одарського суду з позовом, в я кому з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог за №4086 від 02.12.2010р. (а.с.26) просить суд р озірвати договір оренди земе льної ділянки від 09.02.2007р., що укл адений між Черняхівською РДА та ТОВ ННВП кар'єр "Політехнік " та зареєстрований у Черняхі вському районному офісі Жито мирської регіональної філії ДП "Центр ДЗК" за №04072230001.

Крім того, в прохальній част ині заяви про уточнення позо вних вимог прокурор просить заборонити відповідачу вчин яти будь-які дії відносно осп орюваної земельної ділянки.

Ухвалою господарського су ду від 27.12.2010р. залучено до участ і у справі в якості третьої ос оби на стороні позивача, яка н е заявляє самостійних вимог на предмет спору, Володарськ о-Волинську міжрайонну держа вну податкову інспекцію (а.с.56 -57).

Прокурор та представники п озивачів в засіданні суду по зовні вимоги підтримали в по вному обсязі з підстав, викла дених у позовній заяві та зая ві про уточнення позовних ви мог від 02.12.2010р.

Представник ІІІ особи на ви конання вимог ухвали суду ві д 27.12.2010р. надав письмові пояснен ня, в яких зазначає, що станом на 07.10.2010р. за відповідачем рахув алася заборгованість зі спла ти податків і зборів, за якими ведуться картки особових ра хунків в органах ДПС на загал ьну суму 4018,87грн. Листом від 21.10.2010р . товариство повідомлялось п ро наявність податкового бор гу та вказувалося, що в разі си стематичної несплати будуть вживатися заходи, щодо позба влення прав на користування земельною ділянкою.

Відповідач не скористався процесуальним правом наданн я письмового відзиву на позо вну заяву та правом на участь в судовому засіданні, про при чини неявки суд не повідомив , хоча про місце, дату та час су дового засідання повідомлен ий належним чином (про що свід чить підпис представника від повідача у повідомленні про вручення поштового відправл ення, а.с.58).

Приписами ст.75 ГПК України п ередбачено, що якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом докумен ти не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення про курора, представників позив ачів та ІІІ особи, господарсь кий суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріал ів справи, 09 лютого 2007 року між Ч ерняхівською районною держа вною адміністрацією (позивач , орендодавець) та ТОВ ННВП кар 'єр "Політехнік" (відповідач, о рендар) укладено договір оре нди землі (а.с.4-5).

Вищевказаний договір орен ди землі 13.02.2007р. був зареєстрова ний у Черняхівському районно му реєстраційному відділі Ж итомирської регіональній фі лії ДП "Центр ДЗК", про що вчине но запис за №04072230001.

Згідно розділу 1 договору ор енди землі сторони погодили, що орендодавець надає, а орен дар приймає в строкове платн е користування земельну діля нку під розміщення відвалів розкривних порід, яка знаход иться за межами населених пу нктів на території Сліпчицьк ої сільської ради Черняхівсь кого району Жимомирської обл асті. В оренду передається зе мельна ділянка загальною пло щею 1,0305га, в тому числі сільськ огосподарські угіддя - 0,6949га, р ілля - 0,0488га, сіножать - 0,6461га та пі д болотом - 0,3356га (розділ 2 догово ру).

Розділом 3 договору встанов лено, що договір укладено на 20 років. Після закінчення стро ку договору орендар має пере важне право поновлення його на новий строк. У цьому разі ор ендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строк у дії договору повідомити пи сьмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Відповідно до розділу 4 дого вору оренди землі від 09.02.2007р. ор ендна плата вноситься оренда рем у формі та розмірі 10% від но рмативно грошової оцінки, що становить 4719,70грн. в рік у грошо вій формі на рахунок Сліпчиц ької сільської ради. Орендна плата вноситься щомісячно у розмірі 1/12 частини річної оре ндної плати, не пізніше 10 числ а наступного за звітним міся ця.

Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок н евиконання другою стороною о бов'язків передбачених догов ором та внаслідок випадковог о знищення, пошкодження орен дованої земельної ділянки, я ке істотно перешкоджає її ви користанню, а також з інших пі дстав, визначених законом (ро зділ 10 договору).

Обґрунтовуючи позовні вим оги, прокурор посилається на те, що відповідач взяті на себ е зобов'язання за договором о ренди землі від 09.02.2007р. належни м чином не виконує. Зокрема, за значає, що відповідач не спла чує орендну плату, що спричин ило неодержання Сліпчинсько ю сільською радою доходу, що н егативно впливає на формуван ня бюджету, не дає можливості в достатньому об'ємі здійсню вати видатки на соціальні пр ограми Уряду. У зв'язку з чим, п рокурор просить розірвати ук ладений між Черняхівською ра йонною державною адміністра цією та ТОВ ННВП кар'єр "Політе хнік" договір оренди землі ві д 09.02.2007р.

В підтвердження факту пору шення відповідачем умов дого вору, позивач надав довідку С ліпчицької сільської ради №1 068 від 01.12.2010р. (а.с.21), листи Черняхі вського відділення Володарс ько-Волинської МДПІ №4106/9/24-12 від 21.10.2010р. та № 4834/9/24-06 від 06.12.2010р. (а.с.34, 47).

Оцінивши в сукупності наяв ні в матеріалах справи доказ и, господарський суд дійшов д о висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню, враховуючи нас тупне.

Відповідно до ст.1 Закону Ук раїни "Про оренду землі", оренд а землі - це засноване на догов орі строкове платне володінн я і користування земельною д ілянкою, необхідною орендаре ві для проведення підприємни цької та інших видів діяльно сті.

Статтею 2 Закону України "Пр о оренду землі" визначено, що в ідносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельни м кодексом України, Цивільни м кодексом України, цим Закон ом, законами України, іншими н ормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них , а також договором оренди зем лі.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні п рава та обов'язки виникають і з дій осіб, що передбачені акт ами цивільного законодавств а, а також із дій осіб, що не пер едбачені цими актами, але за а налогією породжують цивільн і права та обов'язки, й серед п ідстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, п ередбачає договори та інші п равочини.

Частиною 1 ст.193 Господарсько го кодексу України передбаче но, що до виконання господарс ьких договорів застосовують ся відповідні положення Циві льного кодексу України з ура хуванням особливостей, перед бачених цим кодексом.

За статтею 526 Цивільного код ексу України зобов'язання ма є виконуватися належним чино м відповідно до умов договор у та вимог цього Кодексу, інши х актів цивільного законодав ства, а за відсутності таких у мов та вимог - відповідно до зв ичаїв ділового обороту або і нших вимог, що звичайно ставл яться.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивіль ного кодексу України, якщо у з обов'язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін).

За статтею 509 Цивільного код ексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одн а сторона (боржник) зобов'язан а вчинити на користь другої с торони (кредитора) певну дію (п ередати майно, виконати робо ту, надати послугу, сплатити г роші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має пра во вимагати від боржника вик онання його обов'язку.

Згідно зі ст.626 Цивільного ко дексу України договором є до мовленість сторін, спрямован а на встановлення, зміну або п рипинення цивільних прав та обов'язків. Зміст договору с тановлять умови (пункти), визн ачені на розсуд сторін і пого джені ними, та умови, які є обо в'язковими відповідно до акт ів цивільного законодавства (ст.628 Цивільного кодексу Укра їни).

Приписами ст.629 цього Кодекс у встановлено, що договір є об ов'язковим для виконання сто ронами.

Стаття 610 Цивільного Кодекс у України передбачає, що пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання (неналежн е виконання).

Згідно п.1 ч.1 ст.611 Цивільного К одексу України у разі поруше ння зобов'язання настають пр авові наслідки, встановлені договором або законом, зокре ма припинення зобов'язання в наслідок односторонньої від мови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або з аконом, або розірвання догов ору.

Частиною 2 статті 651 Цивільно го кодексу України встановле но, що договір може бути розір вано за рішенням суду на вимо гу однієї із сторін у разі іст отного порушення договору др угою стороною. Істотним слід вважати таке порушення дого вору, яке тягне для другої сто рони неможливість досягненн я мети договору.

Відповідно до ст.188 Господар ського кодексу України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщ о інше не передбачено законо м або договором.

Земельним законодавством, з урахуванням специфіки від носин, які регулюються цим за конодавством, більш конкрети зовано підстави для припинен ня договору оренди землі.

Приписами ч.1 ст. 32 Закону Укр аїни "Про оренду землі" встано влено, що на вимогу однієї із с торін договір оренди землі м оже бути достроково розірван ий за рішенням суду в разі нев иконання сторонами обов'язкі в, передбачених ст. ст. 24, 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначен их Земельним кодексом Україн и та іншими законами України .

Положеннями ч.1 ст.24 Закону Ук раїни "Про оренду землі" визна чено, що орендодавець має пра во вимагати від орендаря, зок рема, використання земельної ділянки за цільовим признач енням згідно з договором оре нди; своєчасного внесення ор ендної плати.

Пунктами "ґ" та "д" ст. 141 Земель ного кодексу України передба чено примусове припинення у судовому порядку прав на зем ельну ділянку у разі викорис тання земельної ділянки не з а цільовим призначенням та у разі систематичної несплати земельного податку або орен дної плати.

Відповідно до ч.5 ст.17 Закону України "Про плату за землю" не сплата земельного податку, а також орендної плати за земе льні ділянки державної і ком унальної власності виробник ами сільськогосподарської і рибної продукції та громадя нами протягом року, іншими пл атниками - протягом півроку в важається систематичною і є підставою для припинення пра ва користування земельними д ілянками.

Таким чином системний анал із вказаних вище норм привод ить до висновку, що закон пов'я зує можливість дострокового розірвання договору за ріше нням суду з невиконанням сто ронами обов'язків, передбаче них укладеним між ними догов ором.

Як зазначалось вище, догово ром оренди землі від 09.02.2007р. сто рони передбачили, що договір припиняється шляхом його ро зірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внас лідок невиконання другою сто роною обов'язків передбачени х договором.

Невиконання відповідачем зобов'язань за договором оре нди землі підтверджується по становою Житомирського окру жного адміністративного суд у по справі №2а-3216/10/0670 від 16.07.2010р., як ою задоволено позов прокурор а Черняхівського району в ін тересах Володарсько-Волинсь кої МДПІ про стягнення з ТОВ Н НВП кар'єр "Політехнік" податк ової заборгованості по оренд ній платі за землю в сумі 3854,07гр н. (а.с.6), та довідкою Черняхівсь кого відділення Володарсько -Волинської міжрайонної держ авної податкової інспекції в ід 20.01.2001р. за №227/10/24-06 (а.с.63-64), в якій за значено, що з липня 2009 року та п ротягом 2010 року відповідач в п орушення п.11 договору оренди з емлі від 09.02.2007р. не сплатив до бю джету жодної гривні.

Також в матеріалах справи м іститься лист Черняхівськог о відділення Володарсько-Вол инської МДПІ, адресований ке рівнику ТОВ ННВП кар'єр "Політ ехнік", в якому зазначено, що з аборгованість за товариство м рахується з 2009р., відповідно д о чинного законодавства сист ематична несплата земельног о податку, а також орендної пл ати за земельні ділянки є під ставою для припинення права користування земельною діля нкою (а.с.47), який залишено відпо відачем без відповіді та реа гування.

З огляду на викладені обста вини, матеріалами справи ств ерджується, що товариство си стематично не сплачує орендн у плату, що є підставою для при пинення права користування з емельною ділянкою відповідн о до вимог чинного законодав ства (ст.141 Земельного кодексу України, ст.17 Закону України "П ро плату за землю").

За таких обставин, суд прихо дить до висновку, що вимога пр окурора про розірвання уклад еного з відповідачем договор у оренди земельної ділянки в ід 09.02.2007р. є обґрунтованою, підт вердженою належними доказам и та підлягає задоволенню.

Щодо клопотання прокурора про вжиття заходів до забезп ечення позову шляхом заборон и відповідачу вчиняти будь-я кі дії відносно оспорюваної земельної ділянки, суд вважа є за необхідне зазначити нас тупне:

Відповідно до статті 66 ГПК У країни господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав п озов, або з своєї ініціативи м ає право вжити заходів до заб езпечення позову. Забезпечен ня позову допускається в буд ь-якій стадії провадження у с праві, якщо невжиття таких за ходів може утруднити чи зроб ити неможливим виконання рі шення господарського суду.

Отже, єдиною підставою для з астосування забезпечення по зову вважається неможливіст ь виконання рішення у майбут ньому.

Застосування заходів до за безпечення позову може мати місце лише за наявності підс тав, викладених у законі. При п одачі заяви про забезпечення позову заявник насамперед п овинен обґрунтувати зверне ння із заявою відповідними д оказами, що підтверджують не обхідність вжиття відповідн их заходів.

Проте, прокурором не доведе но належними доказами підста в для задоволення його клопо тання про заборону відповіда чу вчиняти будь-які дії відно сно оспорюваної земельної ді лянки, і з матеріалів справи цього не вбачається, чому нев життя таких заходів може утр уднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Враховуючи викладене, суд в ідмовляє в задоволенні клопо тання прокурора про вжиття з аходів до забезпечення позов у.

Відповідно до статті 33 ГПК У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог та заперечень .

Відповідач позов не оспори в, доказів сплати орендної пл ати не надав.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, покладают ься на відповідача, оскільки він спонукав прокурора звер нутись з позовом до суду.

Керуючись ст.ст. 33, 44, 49, 82 - 85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Розірвати договір оренди землі від 09.02.2007р., укладений між Черняхівською районною держ авною адміністрацією (12301, Жит омирська область, смт.Чернях ів, Майдан Рад,1 , код ЄДРПОУ 04053453 ) та Товариством з обмеженою в ідповідальністю "Навчально-н аукове виробниче підприємст во кар'єр "Політехнік" (12325, Черн яхівський район, смт.Головин о, вул.Адміністративна, 1, код Є ДРПОУ 30103044), який зареєстровани й у Черняхівському районному реєстраційному відділі Жито мирської регіональної філії ДП "Центр ДЗК" 13.02.2007р. за №04072230001.

3. Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю "Н авчально-наукове виробниче п ідприємство кар'єр "Політехн ік" (12325, Черняхівський район, см т.Головино, вул.Адміністрати вна, 1, код ЄДРПОУ 30103044)

- в дохід Державного бюджету України - 85,00грн. державного ми та;

- в дохід Державного бюджету України - 236,00грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу (р/р 31217264700002 в УДК в м.Житомирі, код ЗКПО 2206231 9, банк отримувача - ГУДКУ у Жит омирській області, МФО - 811039, ко д доходу 22050003, символ звітності банку 264).

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня підписання моти вованого рішення, оформленог о відповідно до ст.84 ГПК Украї ни.

Суддя Соловей Л.А.

П овне рішення складено 25.01.2011рок у

Віддрукува ти 7прим:

1 - в справу;

2,3 - позивачам;

4 - відповідачу (рекомендова ним з повідомленням);

5 - третій особі (12300, смт.Чернях ів, вул.Леніна, 4);

6,7 - прокурорам

Дата ухвалення рішення20.01.2011
Оприлюднено29.01.2011
Номер документу13543474
СудочинствоГосподарське
Сутьуточнення позо вних вимог прокурор просить заборонити відповідачу вчин яти будь-які дії відносно осп орюваної земельної ділянки. Ухвалою господарського су ду від 27.12.2010р. залучено до участ і у справі в якості третьої ос оби на стороні позивача, яка н е заявляє самостійних вимог на предмет спору, Володарськ о-Волинську міжрайонну держа вну податкову інспекцію (а.с.56 -57). Прокурор та

Судовий реєстр по справі —18/138-д

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Рішення від 20.01.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні