Постанова
від 21.01.2011 по справі 2а-6582/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2011 року № 2а-6582/10/2370

м. Черкас и

Черкаський окружний адмі ністративний суд в складі:

головуючого - судді Трофі мової Л.В.,

при секретарі - Левчуку А.С .,

за участю: представника поз ивача - Гребенюка С.А. за довіреністю; відповідача - не з' явився, розглянувши у в ідкритому судовому засіданн і в м. Черкаси адміністративн у справу за позовом Умансько ї об' єднаної державної пода ткової інспекції до товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Провад-2007» про припиненн я юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

Уманська ОДПІ звернулась д о суду з адміністративним по зовом про припинення юридичн ої особи - товариства з обмеже ною відповідальністю «Прова д-2007», посилаючись на те, що 30.09.2010 р . державним реєстратором вик онавчого комітету Уманської міської ради внесено запис д о Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців щодо відсутн ості ТОВ «Провад-2007» за місцез находженням.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мав та просив його задовольн ити.

Відповідач письмових запе речень проти адміністративн ого позову не подав, в судове з асідання свого представника не направив.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи і матері али, оцінивши належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв' язо к доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Відповідно до статті 55 Госп одарського кодексу України с уб' єктами господарювання в изнаються учасники господар ських відносин, які здійснюю ть господарську діяльність, реалізуючи господарську ком петенцію (сукупність господа рських прав та обов'язків), маю ть відокремлене майно і несу ть відповідальність за своїм и зобов'язаннями в межах цьог о майна, крім випадків, передб ачених законодавством. Суб'є ктами господарювання є: госп одарські організації - юриди чні особи, створені відповід но до Цивільного кодексу Укр аїни, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу , а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом пор ядку; громадяни України, іноз емці та особи без громадянст ва, які здійснюють господарс ьку діяльність та зареєстров ані відповідно до закону як п ідприємці.

ТОВ «Провад-2007» зареєстрова но як суб' єкт підприємницьк ої діяльності 17 квітня 2007 року державним реєстратором вико навчого комітету Уманської м іської ради Черкаської облас ті (ідентифікаційний код 35039665).

Згідно витягу із Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців місцезнаходженням ТОВ « Провад-2007» є: провулок Садов ий, 16, кв. 19, м. Умань, Черкаська об ласть, 20300.

Стаття 19 Господарського код ексу України встановлює обов ' язок усіх суб'єктів господ арювання здійснювати первин ний (оперативний) та бухгалте рський облік результатів сво єї роботи, складати статисти чну інформацію, а також надав ати відповідно до вимог зако ну фінансову звітність та ст атистичну інформацію щодо св оєї господарської діяльност і, інші дані, визначені законо м.

Відповідно до статті п' ят ої Закону України «Про систе му оподаткування» від 25 червн я 1991 року № 1251-XII облік платників п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) здійснюється орг анами державної податкової с лужби та іншими державними о рганами відповідно до законо давства.

Відповідача взято на облік в Уманській ОДПІ 23.04.2007 р. за № 2108.

Стаття 9 Закону України «Про систему оподаткування» одни м з обов' язків платників по датків визначає подавати до державних податкових органі в та інших державних органів відповідно до законів декла рації, бухгалтерську звітніс ть та інші документи і відомо сті, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (об ов'язкових платежів).

Порядок подання податкови х декларацій визначений Зако ном України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и» від 21 грудня 2000 року № 2181-III. Зокр ема статтею 4 цього Закону пер едбачено, що податкові декла рації подаються за базовий п одатковий (звітний) період, що дорівнює: календарному міся цю (у тому числі при сплаті міс ячних авансових внесків), - про тягом 20 календарних днів, наст упних за останнім календарни м днем звітного (податкового ) місяця; календарному кварта лу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті кварт альних або піврічних авансов их внесків), - протягом 40 календ арних днів, наступних за оста ннім календарним днем звітно го (податкового) кварталу (пів річчя); календарному року, крі м випадків, передбачених під пунктом "г" підпункту 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 календарн их днів за останнім календар ним днем звітного (податково го) року.

Спеціальним законом, що рег улює відносини, які виникают ь у сфері державної реєстрац ії юридичних осіб, а також фіз ичних осіб - підприємців є З акон України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15 травня 2003 року № 755-IV (надалі за текстом - «Закон № 755-IV»).

Частиною 1 статті 33 Закону №75 5-ІУ передбачено, що юридична о соба припиняється в результа ті передання всього свого ма йна, прав та обов'язків іншим ю ридичним особам-правонаступ никам у разі злиття, приєднан ня, поділу, перетворення (реор ганізації) або в результаті л іквідації за рішенням, прийн ятим засновниками (учасникам и) юридичної особи або уповно важеним ними органом, за судо вим рішенням або за рішенням органу державної влади, прий нятих у випадках, передбачен их законом.

За змістом вказаної статті поняття «припинення юридичн ої особи» узгоджується з пон яттям «скасування державної реєстрації юридичної особи» , передбаченим статтею 59 Госпо дарського кодексу України.

Стаття 38 Закону №755-ІУ передб ачає порядок державної реєст рації припинення юридичної о соби на підставі судового рі шення, що не пов'язане з банкру тством юридичної особи.

Частиною 2 вказаної статті п ередбачено, що підставами дл я постановлення судового ріш ення щодо припинення юридичн ої особи, що не пов'язане з бан крутством юридичної особи, є зокрема неподання протягом року органам державної подат кової служби податкових декл арацій, документів фінансово ї звітності відповідно до за кону, наявність в Єдиному дер жавному реєстрі запису про в ідсутність юридичної особи з а вказаним місцезнаходження м.

Згідно з даними витягу із Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців державним реєст ратором виконавчого комітет у Уманської міської ради вне сено запис про відсутність Т ОВ «Провад-2007» за місцезнаход женням.

Відповідно до ч. 1 ст. 238 Господ арського кодексу України за порушення встановлених зако нодавчими актами правил здій снення господарської діяльн ості до суб'єктів господарюв ання можуть бути застосовані уповноваженими органами дер жавної влади або органами мі сцевого самоврядування адмі ністративно-господарські са нкції, тобто заходи організа ційно-правового або майновог о характеру, спрямовані на пр ипинення правопорушення суб 'єкта господарювання та лікв ідацію його наслідків.

Згідно зі статтею 247 Господа рського кодексу України у ра зі здійснення суб' єктом гос подарювання діяльності, що с уперечить закону чи установч им документам, до нього може б ути застосовано адміністрат ивно-господарську санкцію у вигляді скасування державно ї реєстрації цього суб'єкта т а його ліквідації. Скасуванн я державної реєстрації суб'є кта господарювання провадит ься за рішенням суду.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні» від 04 г рудня 1990 року № 509-XII органи держа вної податкової служби мають право звертатися у передбач ених законом випадках до суд у з заявою (позовною заявою) пр о скасування державної реєст рації суб'єкта підприємницьк ої діяльності.

З урахуванням наведених но рм, а також того, що державним реєстратором виконавчого ко мітету Уманської міської рад и внесено запис до Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців щодо відсутності ТОВ «П ровад-2007» за місцезнаходження м зазначена обставина є підс тавою для припинення такого суб' єкта господарювання. Вр аховуючи право органів держа вної податкової служби зверт атися до суду з заявою (позовн ою заявою) про скасування дер жавної реєстрації суб' єкта підприємницької діяльності , суд вважає позовні вимоги об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС У країни стягненню з відповіда ча не підлягає.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 162 КАС Ук раїни, суд,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов за довольнити повністю.

Припинити юридичну особу - т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Провад-2007» (20300, Че ркаська область, м. Умань, пров . Садовий, 16, кв. 19, ідентифікац ійний код 35039665).

Копію цієї постанови напра вити державному реєстратору виконавчого комітету Умансь кої міської ради Черкаської області для виконання обов' язків, визначених Законом Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців».

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст року подання апеляційної ска рги, що може бути подана до Киї вського апеляційного адміні стративного суду через Черка ський окружний адміністрати вний суд протягом десяти дні в з дня складання постанови в повному обсязі. Якщо постано ву було проголошено у відсут ності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апел яційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії пос танови.

Постанова складена в повному обсязі 26 січня 2011 р.

Суддя Л.В.Трофімова

Дата ухвалення рішення21.01.2011
Оприлюднено31.01.2011
Номер документу13546066
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6582/10/2370

Постанова від 21.01.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні