Рішення
від 31.01.2008 по справі 15/509-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/509-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

31.01.2008                                                                Справа №  15/509-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Клепай З.В. при секретарі Муравльовій Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу  

за позовом Державного комітету України з державного матеріального резерву, м.Київ

до Відкритого акціонерного товариства "Високопільський комбінат хлібопродуктів", смт.Високопілля Херсонської області  

про   зобов'язання повернути майно та стягнення штрафних санкцій в сумі 199751 грн. 50 коп.

за участю представників сторін:

від позивача: не прибув

від відповідача:  не прибув

          Позивач звернувся з позовом, в якому просить зобов'язати відповідача  повернути до державного резерву пшеницю 3-го класу - 2,460тн., пшеницю 5-го класу - 7,669тн., пшеницю 6-го класу -14тн., ячмінь 3-го класу 4,299тн., просо 3-го класу - 8,390тн., насіння соняшника 37,825тн., жито групи "а" 149,550т. та стягнути з відповідача штрафні санкції в сумі 199751,50грн.                     Представник позивача, повідомлений  належним чином про час та місце судового засідання, в судове засідання свого представника не направив, причини неявки не повідомив.

          Відповідач, повідомлений належним чином про час та місце судового засідання, в судове засідання  не з'явився, причини неявки не повідомив, витребувані судом докази не представив.

          Зважаючи на те, що в матеріалах справи є всі необхідні для її розгляду докази, справа, відповідно до ст.75 ГПК України розглядається за відсутності представників сторін за наявними в ній доказами.

          Розглянувши матеріали справи, суд -

в с т а н о в и в:

          15 серпня 1998 року між позивачем та комбінатом хлібопродуктів Високопільського району, правонаступником якого є позивач, укладений договір відповідального зберігання матеріальних цінностей державного резерву № юр-2/129-98 та №4/47 від 09.08.99р.

          Відповідно до п.3.1 договору "зберігач", відповідач по справі, здійснює зберігання на своїх площах матеріальних цінностей державного резерву в кількості, відповідно до наданих Комітету приймальних актів - зобов'язань по зберіганню за формою Р-16. Відповідно до п.9 договору договір набирає чинності з часу його підписання і діє до видання розпоряджень - нарядів Комітету на відпуск матеріальних цінностей державного резерву в повному обсязі.

          При укладенні договорів сторони домовились, що у своїх взаємовідносинах вони керуються Законом України "Про державний матеріальний резерв".          Відповідно до ст.11 цього Закону запаси матеріальних цінностей державного резерву розміщуються на підприємствах, в установах і організаціях, спеціально призначених для зберігання матеріальних цінностей державного резерву. Розміщення і будівництво на території України підприємств, установ, організацій та інших об'єктів системи державного резерву здійснюються в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.  Частина запасів матеріальних цінностей державного резерву може зберігатися на промислових, транспортних, сільськогосподарських, постачальницько-збутових та інших підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності на договірних умовах.

          Перелік підприємств, установ і організацій усіх форм власності, що виконують відповідальне зберігання матеріальних цінностей державного резерву, номенклатура та обсяги їх накопичення визначаються мобілізаційними та іншими спеціальними планами.  Підприємства, установи і організації всіх форм власності, яким встановлені мобілізаційні та інші спеціальні завдання, зобов'язані забезпечити розміщення, зберігання, своєчасне освіження, заміну, а також відпуск матеріальних цінностей із державного резерву згідно із зазначеними завданнями власними силами.

          Перелік підприємств, установ і організацій усіх форм власності, що виконують відповідальне зберігання матеріальних цінностей державного резерву, номенклатура та обсяги їх накопичення визначаються мобілізаційними та іншими спеціальними планами.

          Відпуск із державного резерву матеріальних цінностей, що підлягають освіженню (поновленню) і зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях системи державного резерву провадиться за рішенням центрального органу виконавчої влади, що здійснює управління державним резервом. Такий відпуск провадиться на конкурсних засадах. Кошти, отримані внаслідок такої реалізації, спрямовуються на придбання та закладення до державного резерву аналогічних матеріальних цінностей.

          Постановою Верховної Ради України від 20.02.1996 № 57-96-ВР "Про механізм застосування міри відповідальності юридичних осіб, на зберіганні яких знаходяться матеріальні ресурси державного резерву, за самовільне їх відчуження (використання, реалізацію)", передбачено, що Держкомрезерв України здійснює перевірку стану зберігання матеріальних ресурсів державного резерву  в юридичних осіб, на зберіганні яких вони знаходяться, за результатами яких складаються акти. За виявленими фактами порушень Закону України „Про державний матеріальний резерв" матеріальних  цінностей  до  відповідальних зберігачів  застосовуються фінансові санкції в судовому порядку.

          У разі незабезпечення збереження матеріальних цінностей державного резерву, в тому числі самовільного відчуження, з юридичних осіб, на відповідальному зберіганні яких перебувають ці цінності, стягується штраф у розмірі 100 відсотків вартості виходячи з їх ринкової ціни на день виявлення факту відсутності (самовільного відчуження), а також пеня з вартості відсутнього їх обсягу за кожний день до повного повернення матеріальних цінностей.

          Південним КРВ було проведено контрольну перевірку наявності, якісного стану, умов зберігання, обліку та звітності держрезерву, що знаходиться на відповідальному зберіганні відповідача, на підставі якої було складено акт №67 від 02.06.2005.

          В результаті перевірки встановлено факти: незабезпечення збереження (самовільне відчуження) пшениці 3-го класу - 2,460 т, пшениці 5 класу - 7,669 т, пшениці 6 класу - 14,00 т, ячменю З класу - 4,299 т, проса 3 класу - 8,390 т,  насіння соняшнику - 37,825 т, жита гр. "А"-149,550 т., всього на суму 132924грн.; несвоєчасне подання встановленої звітності.

          Пунктом 10 ст.14 Закону України "Про державний матеріальний резерв" встановлено, що у разі  незабезпечення  збереження матеріальних цінностей державного резерву, в тому числі самовільного відчуження, з юридичних осіб, на відповідальному зберіганні яких перебувають ці цінності, стягується штраф у зі 100 відсотків вартості виходячи з їх ринкової ціни на день виявлення відсутності (самовільного відчуження), а також   пеня з вартості відсутнього їх обсягу за кожен  день до  повного  повернення  матеріальних цінностей.

          Вартість матеріальних цінностей державного резерву щодо яких встановлено незабезпечення збереження становить 132 924,88 грн. Отже 100% штрафу відповідно становить 132 924,88 грн. Пеня за період з 02.06.2005 по 20.11.2007 становить          40 241,64.

          За таких умов позов в частині стягнення суми 199751грн.50коп. підлягає задоволенню.

          Щодо вимог про повернення втраченого майна, то оскільки взаємовідносини сторін продовжують існувати і позивач не поставив питання про розірвання договору, на взаємовідносини сторін, відповідно до п.4 Прикінцевих та Перехідних Положень до ЦК України, який набрав чинності 01.01.04р. Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов'язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності, розповсюджуються норми ЦК України. Відповідно до ст.953 ЦК України  Зберігач  зобов'язаний  на   першу вимогу поклажодавця повернути річ, навіть якщо строк її зберігання не закінчився. Доказів того, що позивач вимагав повернення йому зданого на зберігання майна, позивач не надав.

          Матеріалами справи доведена втрата відповідачем майна, зданого йому позивачем на зберігання, тому позивач має право на відшкодування збитків, завданих йому відповідачем у порядку, передбаченому ст.951 ЦК України, яка передбачає, що збитки,  завдані  поклажодавцеві  втратою  (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються зберігачем: 1) у разі втрати (нестачі) речі - у розмірі її вартості; 2) у разі пошкодження речі - у розмірі суми, на яку знизилася її вартість. Якщо внаслідок пошкодження речі її якість змінилася настільки, що вона не може бути використана за первісним призначенням, поклажодавець має право відмовитися від цієї речі і вимагати від зберігача відшкодування її вартості.

          Оскільки майно, передане позивачем відповідачу на зберігання ним втрачено, то позивач має право відшкодувати за рахунок відповідача його вартість, а не вимагати його повернення від відповідача. Вимоги про відшкодування збитків у зв'язку з втратою зберігачем майна позивачем не заявлялись.

          Таким чином позов в частині повернення майна задоволенню не підлягає.

          Керуючись ст.ст.68, 82, 83, 84, 85  Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

          1.Позов задовольнити частково.

          2.Стягнути з ВАТ "Високопільський КХП" смт.Високопілля, вул.Червоноармійська, 45, р/рахунок 2600955776 у Високопільському  відділені ХОД "Райфайзенбанк Аваль", код 0095230 на користь Державного комітету України з державного матеріального резерву, м.Київ, вул.Пушкінська, 28, код ЗКПО 00034016, р/рахунок 253083011331 в ГОУ ПІБ України, МФО - 300012 - 199751грн.50коп. штрафу.

          3.В частині вимог про  зобов'язання повернення майна, зданого на зберігання відповідачу - пшеницю 3-го класу - 2,460тн., пшеницю 5-го класу - 7,669тн., пшеницю 6-го класу - 14тн., ячмінь 3-го класу 4,299тн., просо 3-го класу -8,390тн., насіння соняшника 37,825тн., жито групи "а" 149,550т., відмовити.

          4.Стягнути з ВАТ "Високопільський КХП" смт.Високопілля, вул.Червоноармійська, 45, р/рахунок 2600955776 у Високопільському  відділені ХОД "Райфайзенбанк Аваль", код 0095230:

а) в доход державного бюджету отримувач: код 24104230 Відділення Держказначейства м. Херсон Банк Управління Держказначейства в Херсонській області, р/р 31119095700002, МФО 852010 призначення платежу: держмито в доход держбюджету код 22090200 символ звітності 095- 1997грн.51коп. держмита:

б) в доход державного бюджету р.р. 31212259700002 Банк ГУ ДКУ в Херсонській області МФО 852010 ЄДРПОУ 24104230 отримувач УДК м. Херсона код 22090200 символ звітності 259 - 118грн. судових витрат..

5.Зняти арешт накладений на майно Відкритого акціонерного товариства "Високопільський комбінат хлібопродуктів", (смт. Високопілля, вул. Червоноармійська, 45, код ОКПО 00952350), а саме:

-  пшеницю 3-го класу в кількості  2,460тон;

-  пшеницю 5-го класу в кількості  7,669 тон;

-  пшеницю 6-го класу в кількості  14 тон;

-  ячмінь 3-го класу в кількості  4, 299 тон;

-  просо 3-го класу в кількості  8,390 тон;

-  насіння соняшнику в кількості   37,825тон;

-  жито групи "А" в кількості  149,550 тон., ухвалою господарського суду по справі від 07.12.07р.

          6.Накази видати після вступу рішення в законну силу.

          7.Рішення направити сторонам по справі та ВДВС Високопільського РУЮ.

Суддя                                                                                      З.В. Клепай

Дата підписання рішення 06.02.2008р.

відповідно до вимог ст. 84 ГПК України                      

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення31.01.2008
Оприлюднено14.02.2008
Номер документу1355034
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/509-07

Рішення від 31.01.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 24.12.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні