Постанова
від 30.01.2008 по справі 20/9036-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/9036-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"30" січня 2008 р.                                                            Справа №20/9036-А

За позовом Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Хмельницькому, м. Хмельницький

     

до відкритого акціонерного товариства „Постійно діючий будівельний поїзд № 12”, м. Хмельницький  

 

про стягнення 187,70 грн. пені

    Суддя          Гладій С.В.

                                                                      Секретар судового засідання Микитюк О. А.

Представники:

Від позивача           - Шевчук О. В. –за довіреністю № 2486 від 15.10.2007р.

Від відповідача                     - Марценюк М. В. –голова правління

Згідно ч. 3 ст. 160 КАС України, в судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Суть спору :

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить у відповідності до вимог Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” стягнути з відповідача на користь Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань пеню в розмірі 187,70 грн.   

В обґрунтування своїх вимог посилається на ст. ст. 2, 7, 45, 46 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”.

В підтвердження вимог подав суду акт перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за № 63 від 26.03.2007 року.

Відповідач в судовому засіданні проти позову заперечує. Зазначає, що позивачем в акті перевірки взято до уваги період з 01.10.2002 року по 26.03.2007 року, що перевищує 3-х річний строк позовної давності. Крім того, за рішенням суду від 17.11.2003 року у справі № 9/5235 недоїмка була повністю погашена, відповідно, пеня позивачем нарахована неправомірно. Просить в позові відмовити.

Розглядом наявних матеріалів справи встановлено  наступне:

Відкрите акціонерне товариство „Хмельницький постійно діючий будівельний поїзд № 12” як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (довідка Хмельницького облстатуправління № 778), у відповідності до ст. 10 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності” є платником страхових внесків.

Проведеною позивачем перевіркою за період з 01.10.2002 року по 31.12.2006 року встановлено встановлено несвоєчасну сплату страхових внесків відповідачем, у зв'язку з чим донараховано 187,70 грн. пені, про що складено акт перевірки № 63 від 26.03.2007 року.

У зв'язку із несплатою відповідачем пені в добровільному порядку позивачем подано позов до суду з вимогою про її стягнення.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом приймається до уваги  наступне.

Відповідно до ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини , що виникають у державі.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст. 45 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 23.09.1999р. із змінами та доповненнями, надалі Закону відповідач, як роботодавець є страхувальником і зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в  установленому  порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Нормами ст. 52 Закону передбачено, що страхувальник несе відповідальність за шкоду, заподіяну застрахованому або Фонду соціального страхування від нещасних випадків внаслідок невиконання своїх обов'язків із страхування від нещасного випадку, відповідно до законодавства.

Статтею 55 Закону передбачено, що спори щодо суми страхових внесків, а також щодо розміру шкоди та прав на її відшкодування, накладення штрафів та з інших питань вирішуються  в судовому порядку.

Відповідно до п. 5.1 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (затверджено постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України  від 20.04.2001 року № 12) не внесені страхувальниками у  встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством,  з нарахуванням пені. Пеня нараховується з сум недоїмки за кожний прострочений день і обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк.

Факт несвоєчасної сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України підтверджується актом перевірки № 63 від 26.03.2007 року та відповідними додатками до акту перевірки.

При цьому, заперечення відповідача судом до уваги не приймаються, оскільки  рішенням суду у справі № 9/5235 стягнуто попередню заборгованість відповідача яка виникла за період з 01.04.2001 року по 30.09.2002 року, крім того, відповідно до ст. 4 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, законодавство про страхування від нещасного випадку складається із Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, цього Закону, Кодексу законів про працю України, Закону України „Про охорону праці” та інших нормативно-правових актів, відповідно, ст. 258 ЦК України на зазначені відносини не поширюється, оскільки має іншу сферу правового регулювання.

За таких обставин, позовні вимоги обґрунтовані, підтвердженні матеріалами справи, відповідають чинному законодавству та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 167, 254-259 Кодексу адміністративного судочинства України, п. п. 3, 6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Хмельницькому, м. Хмельницький до відкритого акціонерного товариства „Постійно діючий будівельний поїзд № 12”, м. Хмельницький про стягнення 187,70 грн. пені  задоволити.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства „Постійно діючий будівельний поїзд № 12”, м. Хмельницький, вул. Заводська, 61/3, код 05395138 на користь Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Хмельницькому, (м. Хмельницький, вул. Кам'янецька, 2,  код 23565225) 187,70 грн. (сто вісімдесят сім гривень 70 коп.) пені.

Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      С.В. Гладій

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення30.01.2008
Оприлюднено14.02.2008
Номер документу1355145
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/9036-а

Постанова від 30.01.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні