Рішення
від 11.02.2008 по справі 20/416-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/416-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

31.01.08р.

Справа № 20/416-07

За позовом  Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі 

до  Відкритого акціонерного товариства "Криворізький залізорудний комбінат ", м. Кривий Ріг 

про стягнення  41548грн.41 коп.

                                                                                 Суддя   Пархоменко Н.В.

Представники :

 Від позивача: Драний А.В., довіреність .№05 від 08.01.2008р.;

Від відповідача:  Шаніна І.В. .,  довіреність № 5302/4 від 03.01.2007 року

Суть спору :  

     Позивач звернувся з позовом до відповідача про стягнення з останнього 41548 грн.41 коп.  перерахунку страхових виплат   виплачених потерпілому за рішенням суду.  В обґрунтування позову позивач послався на те, що рішенням Тернівського районного суду м. Кривого Рогу від 31.08 .2005  р. було стягнуто з відділення Фонду на користь  Надкерничного Василя Дмитровича   41548 грн.41 коп. недоплачених щомісячних платежів в відшкодування шкоди здоров'ю,  у зв'язку з отриманням ним  професійного захворювання     під час роботи у відповідача  . Позивач вважає , що з урахуванням Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, Закону України „Про охорону праці” роботодавець несе відповідальність за шкоду, заподіяну застрахованим особам або страховикам і зобов'язаний відшкодовувати збитки, завдані порушенням відповідно до положень ст.ст. 1167, 1172, 1191 ЦК України позивач має право зворотної вимоги (регресу) до підприємства.

        Відповідач проти позову заперечує, вказуючи на те, що позивачем неправомірно застосовуються до спірних правовідносин положення Цивільного кодексу України, оскільки такі правовідносини регулюються, зокрема, Законом України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”,  за яким відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я, здійснюється саме Фондом соціального страхування від нещасних випадків. Відшкодування шкоди у разі настання страхового випадку є виключно обов'язком Фонду і Закон України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” не передбачає права Фонду на звернення з регресними вимогами до роботодавця. Одним із джерел фінансування Фонду є внески роботодавців і відповідач в повному обсязі сплачував такі внески.

       Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд, -

                                                 ВСТАНОВИВ:

       Згідно рішення Тернівського районного суду м. Кривого Рогу від 31.08.2005р., яке набрало законної сили, з відділення Фонду на користь   Надкерничного В.Д. на підставі  Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” стягнуто        41548 грн.41 коп. недоплачених щомісячних платежів в відшкодування шкоди здоров'ю,  у зв'язку з отриманням ним  професійного захворювання      під час роботи у відповідача .

     На виконання рішення суду  був виданий виконавчий лист 31.08.2005р.

     Доказів сплати суми  41548 грн.41 коп. відділення Фонду  не надало.  

     На спірні правовідносини поширюється дія Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” (надалі –Закон).

      Так, у відповідності до частини 1 статті 9 Закону України „Про охорону праці” відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або у разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”.

      Відповідно до частини 1 статті 21 Закону у разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов'язаний у встановленому законодавством порядку своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які перебували на його утриманні.

       Усі види страхових виплат і соціальних послуг застрахованим та особам, які перебувають на їх утриманні, а також усі види профілактичних заходів, передбачених статтями 21 та 22 цього Закону, провадяться Фондом соціального страхування від нещасних випадків за рахунок коштів цього Фонду (стаття 25 Закону).

       Відповідно до частин 1, 2 статті 46 Закону Фонд соціального страхування від нещасних випадків провадить збір та акумулювання страхових внесків, має автономну, незалежну від будь-якої іншої, систему фінансування.

          Частиною 3 статті 46 Закону встановлено, що кошти на здійснення страхування від нещасного випадку не включаються до складу Державного бюджету України, використовуються виключно за їх прямим призначенням і зараховуються на єдиний централізований рахунок Фонду соціального страхування від нещасних випадків в установах банків, визначених Кабінетом Міністрів України для обслуговування коштів Державного бюджету України, або спеціалізованого банку, який обслуговує фонди соціального страхування.

         Відповідно до ч.ч.1,2 статті 47 Закону, страхові тарифи, диференційовані по групах галузей економіки (видах робіт) залежно від класу професійного ризику виробництва, встановлюються законом.

       Сума страхових внесків страхувальників до Фонду соціального страхування від нещасних випадків повинна забезпечувати: фінансування заходів, спрямованих на вирішення завдань, передбачених статтею 1 цього Закону; створення відповідно до пункту 9 частини сьомої статті 17 цього Закону резерву коштів Фонду для забезпечення його стабільного функціонування; покриття витрат Фонду, пов'язаних із здійсненням соціального страхування від нещасного випадку.

       За викладеного, суд приходить до висновку, що страхові виплати здійснюються за рахунок внесків роботодавців і Закон не передбачає права Фонду на звернення до страхувальника (роботодавця) з регресними вимогами щодо відшкодування сплачених Фондом страхових виплат.

           Враховуючи те, що питання сплати внесків підприємствами (страхувальниками) і відшкодування Фондом (страховиком) шкоди, врегульовані спеціальним законом - Законом України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” є необгрунтованими доводи позивача про наявність підстав для застосування до спірних правовідносин ст.ст. 1172, 1191 ЦК України.

         Правомірність покладення на позивача обов'язку по відшкодуванню  шкоди ( страхової  виплати  в  установлених  випадках   )       41548 грн.41 коп. недоплачених щомісячних платежів в відшкодування шкоди здоров'ю,         Надкерничному В.Д. визначена рішенням Тернівського районного суду м. Кривого Рогу від  31.08.2005р. яке набрало законної сили.

          На підставі викладеного, керуючись Законом України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”, ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

                                                       ВИРІШИВ:

         В позові відмовити.

         Рішення  набирає законної сили після закінчення десятиденного строку  з дня його прийняття.

       

       Суддя                                                                             Н.В. Пархоменко

Дата підписання рішення  

         04.02.08р.

Дата ухвалення рішення11.02.2008
Оприлюднено14.02.2008
Номер документу1355154
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/416-07

Постанова від 14.05.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Л.М.

Рішення від 11.02.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

Ухвала від 12.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні