Рішення
від 07.02.2008 по справі 13/19-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/19-08

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

07.02.08           Справа № 13/19-08.

за позовом : Сумського транспортного прокурора в інтересах держави в особі 1) Міністерства транспорту та зв'язку; 2) Статутного територіально-галузевого об'єднання «Піденна залізниця» в особі Сумського будівельно-монтажного експлуатаційного управління Південної залізниці

до відповідача:  Верхньосироватської сільської ради Сумського району

про визнання права власності

Суддя Лиховид Б.І.

За участю представників сторін:

від  позивачів:        1) не з'явився

                                2)  Кліпіков Р.В., довіреність від 27.12.2007 року № 955

від відповідача:      не з'явився

прокурор:                Дубова О.В.

СУТЬ СПОРУ: прокурор просить суд визнати право власності за Державою в особі Міністерства транспорту та зв'язку України на об'єкти нерухомого майна ст. Золотницький, що розташовані за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Стінка, вул. Привокзальна і знаходяться в повному господарському віданні Статутного територіально-галузевого об'єднання «Південна залізниця» (61052, м. Харків, вул. Червоноармійська, 7, код 01072609), а саме: пасажирська будівля з зовнішнім туалетом (літери А та Е схематичного плану) загальною площею 47,0 кв. м. та 1,4 кв. м. відповідно; будівля стрілочного посту № 2 (літера В схематичного плану) загальною площею 8,9 кв. м.; будівля стрілочного посту № 1 (літера Д схематичного плану) загальною площею 1,1 кв. м.; будівля туалету зовнішнього (літера У схематичного плану) загальною площею 7,0 кв. м; пасажирська платформа (номер І схематичного плану) загальною площею 382,0 кв. м., а також на будівлю пасажирського павільону зупиночного пункту Залізняк (літера А схематичного плану) загальною площею 22,3 кв. м., що розташована за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Залізняк, вул. Комарова і знаходиться в повному господарському віданні Статутного територіально-галузевого об'єднання «Південна Залізниця» (61052, м. Харків, вул. Червоноармійська, 7, код 01072609).

Відповідач у відзиві на позовну заяву № 90 від 24.01.2008 року вимоги позивача визнає в повному обсязі та просить суд розглядати справу без участі його представника.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та  повноважного представника позивача, дослідивши наявні докази, суд вважає, що вимоги прокурора підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

Відповідно до ст. 121 Конституції України, на прокуратуру покладено представництво інтересів держави в суді у випадках визначених законом.

          Поняття «орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах», як зазначено в вищевказаному рішенні Конституційного Суду України, означає орган, на який державою покладено обов'язок щодо здійснення конкретної діяльності у відповідних правовідносинах, спрямованої на захист інтересів держави. Таким органом може виступати орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, якому законом надано повноваження процесуальної дії (відповідні функції) згідно зі ст. 22 ГПК України.

            Міністерство транспорту та зв'язку  України є саме таким державним органом, який уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Зокрема, відповідно до Положення про Міністерство транспорту та зв'язку України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2004 року № 1009/2004, Мінтрансзв'язку є центральним органом виконавчої влади, що здійснює державне управління в галузі транспорту.

До сфери управління міністерства входить Південна залізниця, яка відповідно до п.1.1 свого Статуту є  створеним згідно зі ст.ст. 1, 4 Закону України «Про залізничний транспорт» статутним територіально-галузевим об'єднанням, заснованим на державній власності і  підпорядкованим Державній адміністрації залізничного транспорту України,  що входить в систему Міністерства транспорту України.

До складу СТГО «Південна залізниця» входить відокремлений структурний підрозділ Сумське будівельно-монтажне експлуатаційне управління Південної залізниці, яке діє на підставі Положення. Відповідно до пункту 2.1. Положення про Сумське будівельно-монтажне експлуатаційне управління Південної залізниці управління здійснює свою діяльність у сфері експлуатації службово-технічних, житлово-комунальних, культурно-побутових будівель і споруд, споруд видобутку води, водопостачання і відведення стічних вод, що знаходяться на балансі управління.

Відповідно до технічного паспорту на нежитлове приміщення виданого КП «Сумське міське бюро технічної інвентаризації» та довідки № 12/03 від 04.01.2008 року на території Верхньосироватської сільської ради Сумської області розташовані наступні об'єкти нерухомості: пасажирська будівля ст. Золотницький з зовнішнім   туалетом (літери А та схематичного плану) загальною площею  47,0  кв. м. та 1,4 кв. м. відповідно, рік забудови - 1975,  інвентарний номер 12230074, адреса: Сумський район, с. Стінка, вул. Привокзальна; будівля стрілочного посту № 2  ст. Золотницький (літера В схематичного плану) загальною площею 8,9 кв. м, рік забудови - 1948, інвентарний номер 12220007, адреса: Сумський район, с. Стінка, вул. Привокзальна; будівля стрілочного посту № 1 ст. Золотницький  (літера Д схематичного плану) загальною площею 7,0 кв. м., рік забудови - 1950, інвентарний номер 12220110, адреса: Сумський район, с. Стінка, вул. Привокзальна; будівля туалету зовнішнього ст. Золотницький (літера У схематичного плану) загальною площею 1,1 кв. м., рік забудови - 1975, інвентарний номер 14270145, адреса: Сумський район, с. Стінка, вул. Привокзальна; пасажирська платформа ст. Золотницький (номер І схематичного плану) загальною площею 382,0 кв. м., рік забудови - 1937, інвентарний номер 29120110, адреса: Сумський район, с. Хтінка, вул. Привокзальна; будівля пасажирського павільону зупиночного пункту Залізняк (літера А схематичного плану) загальною площею 22,3 кв. м., рік забудови - 1973, інвентарний номер 12230301, адреса: Сумський район, с. Залізняк, вул. Комарова.

Як зазначив прокурор, зазначені вище об'єкти нерухомості перебувають на балансі Сумського будівельно-монтажного експлуатаційного управління Південної залізниці.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про залізничний транспорт», майно, закріплене за залізницями є загальнодержавною власністю. Відповідно до ч. 3 ст. 73 Господарського кодексу України, майно, що є державною власністю і закріплене за державним підприємством, належить йому на праві повного господарського відання.  

Згідно з п. 5 ст. 22 Господарського кодексу України, держава реалізує право державної власності у державному секторі економіки через систему організаційно-господарських повноважень відповідних органів управління щодо суб'єктів господарювання, які належать до цього сектору і здійснюють свою діяльність на основі права господарського відання або права оперативного управління.

Право господарського відання та  право оперативного управління становлять основу правового режиму майна державних юридичних осіб.

Право господарського відання згідно з ч. 1 ст. 136 Господарського кодексу України є речовим правом суб'єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Відповідно до п. 4.2. Статуту Південної залізниці, майно залізниці є державною власністю і закріплюється за нею на праві повного господарського відання. Джерелом формування майна залізниці, поряд з іншим, є майно набуте на підставах не заборонених чинним законодавством. Пунктом 4.2 Положення про Сумське будівельно-монтажне експлуатаційне управління Південної залізниці визначено, що  майно Управління є державною власністю закріпленим за Південною залізницею на праві повного господарського відання і знаходиться в оперативному управлінні Управління.

В даний час право власності на вказані вище будівлі належним чином не оформлено та не зареєстровано в органах БТІ, як того вимагає чинне законодавство, зокрема ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»  згідно якої право власності (право господарського відання) на нерухоме майно підлягає обов'язковій державній реєстрації.

Відповідно до п. 6.1 Тимчасового положення оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться органами місцевого самоврядування з видачею свідоцтва про право власності, а п. 6.2 передбачено, що підготовку документів для видачі свідоцтв про право власності можуть за дорученням органів місцевого самоврядвання, місцевої державної адміністрації та інших органів відповідно до законодавства проводити БТІ.

Пунктом 1.1 Тимчасового положення оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться органами місцевого самоврядування з видачею свідоцтва про право власності, а п. 6.2 передбачено, що підготовку документів для видачі свідоцтв про право власності можуть за дорученням органів місцевого самоврядування, місцевої державної адміністрації та інших органів відповідно до законодавства проводити БТІ.

Керуючись Тимчасовим положенням баласноутримувач будівель – Сумське будівельно-монтажне експлуатаційне управління Південної залізниці звернулося до Верхньосироватської сільської ради з листом № 51414/11 від 23.08.2007 року, в якому просив оформити право власності на вказані вище об'єкти нерухомого майна. Отримання свідоцтва про право власності необхідно для подачі його до органів БТІ з метою державної реєстрації права власності.

Відповідач свідоцтво про право власності не видав, а  надіслав лист-відповідь за № 1040 від  03.10.2007 року в якому вказав, що для вирішення цього питання позивачу необхідно звернутися до господарського суду Сумської області.

Таким чином, відповідач, в порушення вимог Тимчасового положення, не   оформив право власності на зазначені вище об'єкти нерухомого майна та не видав правовстановлюючий документ, яким є свідоцтво про право власності, що позбавляє можливості державної реєстрації права власності на ці об'єкти.

Відповідно до ст. 326 ЦК України, у державній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить державі Україна. Від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади. Як було вже зазначено раніше в даному випадку це Міністерство транспорту та зв'язку України, до складу якого входить СТГО «Південна залізниця», що володіє вищезазначеним майном на праві господарського відання.

Відповідно до ч. 3 ст. 136 Господарського кодексу України щодо захисту права господарського відання застосовуються положення закону, встановлені для захисту права власності.

Таким  уповноваженим  органом  місцевого самоврядування по даній справі є Верхньосироватська сільська рада.

Фактично, Верхньосироватська сільська рада не визнала право власності на вказані будівлі, належним чином його не оформила та не видала правовстановлюючий документ - свідоцтво про право власності.

Діючим законодавством не передбачено, якими саме доказами власник повинен підтверджувати належність йому майна на праві власності, однак п. 2 ст. 328 ЦК України встановлено принцип добросовісного (правомірного) набуття права власності - право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, підтвердженням права власності можуть бути документи, що фіксують, підтверджують і оформлюють самі юридичні факти, на підставі яких у власника виникає (до нього переходить) право власності.

Зокрема, в даному випадку, такими документами є технічні паспорти на нежитлові приміщення видані Сумським міським бюро технічної інвентаризації та Державний акт на право постійного користування землею, виданий згідно з розпорядженням Сумської райдержадміністрації від 04.02.2004 року за № 63, який підтверджує, що земельні ділянки, на яких розташовані вказані будівлі, надані ій залізниці в постійне користування.

 Також доказами приналежності будівель позивачу є їх відображення на самостійному балансі структурного підрозділу Південної залізниці – Сумського будівельно-монтажного експлуатаційного управління Південної залізниці. Знаходження  на балансі підприємства будівель підтверджує той факт, що державне підприємство  СТГО Південна залізниця в особі Сумського будівельно-монтажного експлуатаційного управління Південної залізниці добросовісно та безперервно експлуатує та використовує вище зазначені об'єкти нерухомого майна, несе витрати по їх утриманню, про що свідчать амортизаційні відрахування.

  Таким чином підприємство забезпечує виконання завдань, покладених на нього державою, тобто забезпечує експлуатації службово-технічних, житлово-комунальних, культурно-побутових будівель і споруд, споруд видобутку води, водопостачання і відведення стічних вод, що знаходяться на балансі управління.

   Одним із основних критеріїв  визначення законності  володіння майном і відображення його  на балансі підприємства є також джерела фінансування (централізовані або власні кошти підприємства). Обслуговування та утримання вказаних будівель (оплата комунальних послуг, поточний і капітальний ремонти та інше) здійснюється за рахунок власних  коштів управління та централізованих коштів Південної залізниці, що підтверджується довідкою № 12/03 від  04.01.2008 року.

Жодна фізична чи юридична особа не заявляла про порушення своїх прав чи охоронюваних законом інтересів до Південної залізниці щодо здійснення нею права володіння чи користування даними об'єктами нерухомого майна.

Враховуючи те, що позивач правомірно володіє вказаними вище будівлями та спорудами, оскільки це не ніким не оспорено в суді та те, що у позивача маються достатньо документів, які підтверджують приналежність йому цих будівель, вимоги прокурора щодо визнання право власності за Державою в особі Міністерства транспорту та зв'язку України на об'єкти нерухомого майна ст. Золотницький, що розташовані за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Стінка, вул. Привокзальна і знаходяться в повному господарському віданні Статутного територіально-галузевого об'єднання «Південна залізниця» (61052, м. Харків, вул. Червоноармійська, 7, код 01072609), а саме: пасажирська будівля з зовнішнім туалетом (літери А та Е схематичного плану) загальною площею 47,0 кв. м. та 1,4 кв. м. відповідно; будівля стрілочного посту № 2 (літера В схематичного плану) загальною площею 8,9 кв. м.; будівля стрілочного посту № 1 (літера Д схематичного плану) загальною площею 1,1 кв. м.; будівля туалету зовнішнього (літера У схематичного плану) загальною площею 7,0 кв. м; пасажирська платформа (номер І схематичного плану) загальною площею 382,0 кв. м., а також на будівлю пасажирського павільону зупиночного пункту Залізняк (літера А схематичного плану) загальною площею 22,3 кв. м., що розташована за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Залізняк, вул. Комарова і знаходиться в повному господарському віданні Статутного територіально-галузевого об'єднання «Південна Залізниця» (61052, м. Харків, вул. Червоноармійська, 7, код 01072609) є правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті держмита та витрати на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити..

2.          Визнати право власності за Державою в особі Міністерства транспорту та зв'язку України на об'єкти нерухомого майна ст. Золотницький, що розташовані за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Стінка, вул. Привокзальна і знаходяться в повному господарському віданні Статутного територіально-галузевого об'єднання «Південна залізниця» (61052, м. Харків, вул. Червоноармійська, 7, код 01072609), а саме: пасажирська будівля з зовнішнім туалетом (літери А та Е схематичного плану) загальною площею 47,0 кв. м. та 1,4 кв. м. відповідно; будівля стрілочного посту № 2 (літера В схематичного плану) загальною площею 8,9 кв. м.; будівля стрілочного посту № 1 (літера Д схематичного плану) загальною площею 1,1 кв. м.; будівля туалету зовнішнього (літера У схематичного плану) загальною площею 7,0 кв. м; пасажирська платформа (номер І схематичного плану) загальною площею 382,0 кв. м., а також на будівлю пасажирського павільону зупиночного пункту Залізняк (літера А схематичного плану) загальною площею 22,3 кв. м., що розташована за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Залізняк, вул. Комарова і знаходиться в повному господарському віданні Статутного територіально-галузевого об'єднання «Південна Залізниця» (61052, м. Харків, вул. Червоноармійська, 7, код 01072609).

СУДДЯ                                                                                         Б.І.ЛИХОВИД

Повний текст рішення підписано 11.02.2008 року.

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення07.02.2008
Оприлюднено14.02.2008
Номер документу1355983
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/19-08

Рішення від 20.03.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Панченко О.Л.

Рішення від 04.03.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 12.02.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Рішення від 07.02.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лиховид Б.І.

Ухвала від 18.01.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні