Постанова
від 03.12.2010 по справі 2а-8454/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2010 р. Справа № 2а-8454/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Врони О. В.

при секретарі Манько К.А.

за участю:

представники сторін в судо ве засідання не з' явились, п ро час та місце судового засі дання повідомлені належним ч ином

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Управління пен сійного фонду України в м. Нік ополі Дніпропетровської обл асті до товариства з обмежен ною відповідальністю фірми " Борисфен" про стягнення забо ргованості, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійног о фонду України в м. Нікополі Д ніпропетровської області зв ернулося до Дніпропетровськ ого окружного адміністратив ного суду з позовом до товари ства з обмеженою відповідаль ністю фірми “Борисфен” про с тягнення заборгованості зі с плати страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування.

В обґрунтування позовних в имог позивачем вказано, що ві дповідачем в порушення полож ень ст. 20 Закону України «Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування» не було сплачено в повному обся зі за травень 2010р. у розмірі 311,17 г рн., що стало підставою зверне ння з даним позовом до суду.

Позивач у судове засідання не з`явився, будучи належним ч ином повідомлений про дату, ч ас та місце слухання справи, щ о підтверджується матеріала ми справи, разом з позовними в имогами надав клопотання про розгляд справи без його учас ті.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, будучи нале жним чином повідомлений про дату, час та місце слухання сп рави, але на адресу суду повер нулися конверти з відміткою поштового відділення про від сутність адресата за вказано ю адресою. Згідно свідоцтва п ро державну реєстрацію відпо відача, адреса відповідача є : 53270, Дніпропетровська область , Нікопольський район, с. Менжи нське, вул. Центральна, б. 1. Відп овідно до частини 8 статті 35 Ко дексу адміністративного суд очинства України повістка вв ажається врученою юридичній особі, якщо вона доставлена з а адресою, внесеною до відпов ідного державного реєстру, а бо за адресою, яка зазначена ї ї представником, і це підтвер джується підписом відповідн ої службової особи, у звязку з чим суд вважає за можливе роз глянути справу без його прис утності, за наявними у справі матеріалами.

У відповідності до ст. 128 КАС України суд вважає за можлив е розглянути справу за відсу тності сторін.

Розглянувши матеріали сп рави та дослідивши письмові докази суд доходить висновку , що позов підлягає задоволен ню з наступних підстав.

Відносини, що виникаю ть між суб'єктами системи заг альнообов'язкового державно го пенсійного страхування, р егулюються Законом України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування » від 09.07.2003 року, який набрав чин ності з 01.01.2004 року (далі - Закон № 1058- IV).

Статтею 15 Закону №1058-IV передба чено, що платники внесків є ро ботодавці, підприємства, уст анови і організації, створен і відповідно до законодавств а України, незалежно від форм власності, виду діяльності т а господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політи чні партії, фізичні особи-суб 'єкти підприємницької діяльн ості та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-с уб'єктів підприємницької дія льності, що обрали особливий спосіб оподаткування - фіксо ваний податок, єдиний подато к, фіксований сільськогоспод арський податок, придбали сп еціальний торговий патент), я кі використовують працю фізи чних осіб на умовах трудовог о договору ( контракту) або на інших умовах, передбачених з аконодавством або за договор ами цивільно-правового харак теру.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю фірми “Борисфен” (код ЄДРПОУ 13455972), зареєстрований в управлі нні Пенсійного фонду України в м. Нікополі Дніпропетровсь кої області і є страхувальни ком, який повинен сплачувати страхові внески на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування.

В силу ч. 3 ст. 18 вищевказаного Закону страхові внески є ціл ьовим загальнообов'язковим п латежем, який справляється н а всій території України в по рядку, встановленому цим Зак оном.

Відповідно до п. 6 ч.2 ст.17 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» та п. 5.1 Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої Постановою правлін ня Пенсійного фонду України 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и 16.01.004 року №64/8663 (далі Інструкція ) передбачено, що страхувальн ики зобов'язані нараховувати , обчислювати і сплачувати в у становлені строки та в повно му обсязі страхові внески.

Пунктом 11.11 «Інструкції» пер едбачено, що платники страхо вих внесків щомісяця складаю ть у двох примірниках розрах унок сум страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових вн есків за формою згідно додат ку 23.

Згідно з ч. 6 ст. 20 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» та п. 5.1.4 названої Інструкц ії передбачено, що страхува льники зобов' язані сплачув ати страхові внески, нарахов ані за відповідний базовий з вітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із д ня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом дл я страхувальників є календар ний місяць.

Таким чином відповідач є зо бов'язаним на підставі ст. 20 За кону України №1058-1V та п.5 Інструк ції до 20 числа наступного за з вітним щомісяця сплачувати с трахові внески.

Проте відповідач не сплати в в повному обсязі до Пенсійн ого фонду в повному обсязі за травень 2010р. страхові внески, в изначені у відповідному розр ахунку суми страхових внескі в за формою згідно додатку 23, в результаті чого виникла заб оргованість у розмірі 311,17 грн.

Частиною 2 ст. 106 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» передбачено, що суми стр ахових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заб оргованістю із сплати страхо вих внесків (далі - недоїмка ). Тобто відповідач не виконав покладених на нього законод авством обов' язків, що приз вело до утворення недоїмки в сумі 311,17 грн.

Отже, загальна сума заборг ованості відповідача склада є 311,17 грн., яка на дату розгляду с прави не сплачена відповідач ем та є узгодженою.

Статтею 23 цього ж закону пер едбачено, що спори, що виникаю ть із правовідносин за цим За коном, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судово му порядку.

Приймаючи до уваги викладе не та враховуючи, що на час роз гляду справи сума боргу відп овідачем добровільно не спла чена, відповідних доказів су ду не надано, суд дійшов висно вку, що позовні вимоги є обґру нтованими, а тому підлягають задоволенню в повному обсяз і.

Відповідно до ч.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинс тва України судові витрати п о справі з відповідача не стя гуються.

Керуючись ст.ст. 158 - 163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов управління Пенсійного фон ду України в м. Нікополі Дніпр опетровської області до това риства з обмеженою відповіда льністю фірми “Борисфен” про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування - за довольнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю фір ми “Борисфен” (код ЄДРПОУ 13455972) н а користь управління Пенсійн ого фонду України в м. Нікопол і Дніпропетровської області заборгованість зі сплати ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування в сумі 311 (трист а одинадцять) грн. 17 коп.

Постанова суду може бути ос каржена в апеляційному поряд ку до Дніпропетровського апе ляційного адміністративног о суду через Дніпропетровськ ий окружний адміністративни й суд в порядку встановленом у ст. 186 КАС України.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано. У разі подання апеляційної скарги с удове рішення, якщо його не ск асовано, набирає законної си ли після закінчення апеляцій ного розгляду справи.

Текст постанови в повному о бсязі виготовлений 25.08.2010 року.

Суддя

О.В. Врона

Дата ухвалення рішення03.12.2010
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу13573940
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8454/10/0470

Ухвала від 22.07.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Постанова від 03.12.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні