Постанова
від 24.01.2011 по справі 2а-28487/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2011 р. справа № 2а -28487/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Ушенка С. В.

при секретарі Кутафі ній К.Ю.

за участю

представника позивача Скакун С.О. (за довіреністю),

представника відповідача Бєліченк а О.П. (за довіреністю),

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни у Ворошиловському район і м. Донецька до Комунальної с пеціалізованої аварійно-рят увальної служби про стягненн я заборгованості з відшкодув ання фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій, призначених за Списко м № 1 у розмірі 54715,02 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фон ду України у Ворошиловському районі м. Донецька звернулос я до суду з позовною заявою до Комунальної спеціалізовано ї аварійно-рятувальної служб и про стягнення заборгованос ті з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій, призначе них за Списком № 1 у розмірі 54715,02 грн., мотивуючи свої вимоги ти м, що відповідач повинен був в ідшкодувати до 25-го числа щомі сяця місячну суму фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах, по працівниках п ідприємства, яким призначено пенсію. За період вересень - грудень 2010 р. відповідач має за боргованість з покриття факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій за С писком № 1 у сумі 54715,02 грн., яка під тверджується розрахунками. П росить стягнути з відповідач а зазначену суму фактичних в итрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримала п озовні вимоги, надала поясне ння аналогічні викладеним в позові, просить суд задоволь нити позовні вимоги в повном у обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги визнав у повному обся зі та не заперечував проти їх задоволення, про що надав від повідну письмову заяву.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 КАС Укр аїни, позивач може відмовити ся від адміністративного поз ову, а відповідач - визнати а дміністративний позов протя гом всього часу судового роз гляду, зробивши усну заяву. Як що відмову від адміністратив ного позову чи визнання адмі ністративного позову виклад ено в адресованій суду письм овій заяві, ця заява приєднує ться до справи.

Частиною 3 ст. 156 КАС України п ередбачено, що судове рішенн я у зв' язку з визнанням адмі ністративного позову ухвалю ється за правилами, встановл еними ст. 112 КАС України.

Згідно вимог ст. 112 КАС Україн и, зокрема, у разі повного визн ання відповідачем адміністр ативного позову і прийняття його судом приймається поста нова суду про задоволення ад міністративного позову. Крім того, суд не приймає визнання адміністративного позову і продовжує розгляд адміністр ативної справи, якщо ці дії ві дповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь прав а, свободи або інтереси.

Таким чином, суд приймає виз нання відповідачем адмініст ративного позову та приймає постанову про задоволення ад міністративного позову, вихо дячи при цьому з наступного.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, дослідив ши в судовому засіданні наяв ні докази, суд встановив наст упне.

Управління Пенсійного Фон ду України у Ворошиловському районі м. Донецька є суб' єкт ом владних повноважень - орга ном виконавчої влади, який в ц их правовідносинах здійснює повноваження, покладені на н ього ст. 12 Прикінцевих положен ь Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування», Положенн ям про Пенсійний фонд Україн и, затвердженим Указом Прези дента України від 1 березня 2001 р оку №121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

У відповідності до ст. 12 Прик інцевих положень Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», у період до перетворен ня Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну ор ганізацію він функціонує як центральний орган виконавчо ї влади на підставі норм цьог о Закону (крім норм, зазначени х в абзаці шостому пункту 1 цьо го розділу) та Положення про П енсійний фонд України, яке за тверджує Президент України. Бюджет Пенсійного фонду Укра їни в зазначений період затв ерджує Кабінет Міністрів Укр аїни.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсі йний фонд України здійснює с вої повноваження безпосеред ньо та через утворені в устан овленому порядку головні упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі та управління Пе нсійного фонду України в рай онах, містах і районах у міста х.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вк азаного Положення, Пенсійний фонд України відповідно до п окладених на нього завдань о рганізовує, координує та кон тролює роботу органів Пенсій ного фонду України щодо, зокр ема, забезпечення додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянам и законодавства про пенсійне забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання стр ахових внесків, інших надход жень до бюджету Пенсійного ф онду України відповідно до з аконодавства; стягнення у пе редбаченому законодавством порядку своєчасно не сплаче них сум збору на обов' язков е державне пенсійне страхува ння; призначення і виплати пе нсій; забезпечення повного т а своєчасного фінансування в итрат на виплату пенсій, допо моги на поховання та інших со ціальних виплат, що здійснюю ться за рахунок коштів Пенсі йного фонду України.

Відповідач - Комунальна с пеціалізована аварійно-ряту вальна служба (ідентифікацій ний код юридичної особи 05456880; 83000, м. Донецьк, вул. Університетсь ка, 13) зареєстрований Виконавч им комітетом Донецької міськ ої ради 20.03.2002 року як юридична о соба, є платником страхових в несків на загальнообов`язков е державне пенсійне страхува ння, та знаходиться на обліку в УПФУ у Ворошиловському рай оні м. Донецька.

Страхувальниками, відпові дно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня», є, зокрема, підприємства, установи і організації, ство рені відповідно до законодав ства України, незалежно від ф орми власності, виду діяльно сті та господарювання, які ви користовують працю фізичних осіб на умовах трудового дог овору (контракту) або на інших умовах, передбачених законо давством.

Відповідно до частини 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» від 09.07.2003 року № 1058-ІV підпри ємства та організації з кошт ів, призначених на оплату пра ці, зобов' язані вносити до П енсійного фонду плату, що пок риває фактичні витрати на ви плату і доставку пенсій особ ам, які були зайняті повний ро бочий день на підземних робо тах, на роботах з особливо шкі дливими і особливо важкими у мовами праці за списком № 1 вир обництв, робіт, професій, поса д і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України , крім тих, що були безпосередн ьо зайняті повний робочий де нь на підземних роботах (вклю чаючи особовий склад гірничо рятувальних частин) з видобу тку вугілля, сланцю, руди та ін ших корисних копалин, на буді вництві шахт та рудників за с писком робіт і професій, затв ердженим Кабінетом Міністрі в України, починаючи з дня наб рання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступн им збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100 відсоткового р озміру відшкодування цих вит рат. Порядок покриття витрат на виплату і доставку пільго вих пенсій зберігається той, який діяв до набрання чиннос ті цього Закону.

Пільгові пенсії призначаю ться працівникам на підставі уточнюючих довідок, що видаю ться підприємствами про хара ктер шкідливості виконувано ї роботи та умови праці праці вника на даному підприємстві .

Відповідно до п. 6.4 «Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальникам та за страхованими особами внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України », затвердженої постановою п равління Пенсійного фонду Ук раїни 19.12.2003 року № 21-1, розмір сум д о відшкодування на поточний рік визначається відділами н адходження доходів органів П енсійного фонду України щорі чно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій, призначе них відповідно до частини 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування», які надсилаються пі дприємствам до 20-го січня пото чного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахов аних) пенсій.

Згідно п. 6.8. вищевказаної Інс трукції, підприємства щоміся ця до 25-го числа вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.10 Інструкці ї, відшкодування сум і фактич них витрат на виплату та дост авку пенсій, призначених на п ільгових умовах, здійснюєтьс я підприємством на рахунки о ргану Пенсійного Фонду за мі сцем його реєстрації.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем направлял ися на адресу відповідача по відомлення (розрахунки) про ф актичні витрати на виплату т а доставку пенсій вказаним о собам, призначених відповідн о до пункту «а» ст. 13 Закону Укр аїни «Про пенсійне забезпече ння».

Відповідач у порушення заз начених вимог законодавства фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, пози вачу у встановлені строки не вносив, в результаті чого від повідно до поданого суду роз рахунку має заборгованість з а період вересень - грудень 2010 р. у розмірі 54715,02 грн. Доказів о плати зазначеної суми заборг ованості у повному обсязі ві дповідачем не надано.

Відповідно до ст. 71 КАС Укра їни, кожна сторона повинна до вести ті обставини, на яких ґр унтуються її вимоги та запер ечення, а суд, згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на їх безпосередньому, всеб ічному, повному та об' єктив ному дослідженні.

Таким чином суд, вважає, що п озовні вимоги УПФУ у Ворошил овському районі м. Донецька д о Комунальної спеціалізован ої аварійно-рятувальної служ би про стягнення заборговано сті з відшкодування фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій, признач ених за Списком № 1 у розмірі 5471 5,02 грн. є обґрунтованими і зако нними та підлягають задоволе нню в повному обсязі.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 94 К АС України судові витрати з в ідповідача не підлягають стя гненню.

Керуючись ст.ст. 2, 8-11, 17, 69-71, 86, 94, 122, 158- 163, 185-186, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний по зов Управління Пенсійного фо нду України у Ворошиловськом у районі м. Донецька до Комуна льної спеціалізованої аварі йно-рятувальної служби про с тягнення заборгованості з ві дшкодування фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій, призначених за Списком № 1 у розмірі 54715,02 грн. - задовольнити у повному обся зі.

Стягнути з Комунальної спе ціалізованої аварійно-рятув альної служби (ідентифікацій ний код юридичної особи 05456880; 83000, м. Донецьк, вул. Університетсь ка, 13) на користь Управління Пе нсійного фонду України у Вор ошиловському районі м. Донец ька суму витрат на виплату та доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах за Спис ком № 1 за період вересень - г рудень 2010 р. у розмірі 54715 (п' ятд есят чотири тисячі сімсот п'я тнадцять) грн. 02 коп.

Повний текст постанови виг отовлено і підписано 28.01.2011р., її вступну та резолютивну част ини проголошено у судовому з асіданні 24.01.2011р. в присутності п редставників сторін та приєд нано до матеріалів адміністр ативної справи.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецькій окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня проголоше ння постанови апеляційної ск арги.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу, а та кож прийняття постанови у пи сьмовому провадженні, апеляц ійна скарга подається протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії постанови, з подачею к опій апеляційної скарги відп овідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Суддя Ушенко С. В.

Дата ухвалення рішення24.01.2011
Оприлюднено03.02.2011
Номер документу13590362
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-28487/10/0570

Постанова від 24.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні