Рішення
від 27.01.2011 по справі 8/203-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - * 10002, м. Житомир, май дан Путятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "27" січня 2011 р. Справа № 8/203-НМ

Господарський суд Житом ирської області у складі:

Головуючого судді

судді Да видюк В.К.

судді

за участю представників ст орін

від позивача ОСОБА_1 , дов. від 05.01.2011р.

від відповідача Петру к В.М., сільський голова.

Розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Жито мирі справу за позовом фізич ної особи приватного підпри ємця ОСОБА_3 (м. Житомир)

до Кам'янської сільсько ї ради (с.Кам'янка Житомирськ ий район)

про визнання права влас ності на самочинно збудовані об'єкти нерухомості

В судовому засіданні 20.01.2011 року у відповідності до ви мог ст. 77 ГПК України оголош увалась перерва до 27.01.2011року.

Позивач звернувся до суд у з позовом про визнання з а ним права власності на с амочинно збудовані об'єкти нерухомості, а саме: склад з підсобними приміщеннями та полірувальним цехом пло щею 475,8 м./кв. (літ. А), оконтовочни й цех площею 65 м/кв. (літ.Б), фрез ерувальний цех та оператор на площею 66,6 м/кв. (літ. В), що роз ташовані по АДРЕСА_2, Жит омирського району.

Представник позивача у су довому засіданні позовні підтримав та просив позов задовольнити.

Відповідач у позовній зая ві та його представник у с удовому засіданні позовні вимоги не заперечують, зазн ачають, що самочинне будівн ицтво не порушує прав сусі дніх землекористувачів.

Дослідивши матеріали спр ави, а саме: рішення Кам'янськ ої сільської ради Житомирсь кої області, висновок будів ельно - технічної експертизи № 123/12 від 21.12.2010., договір оренди від 27.12.2005 року, рішення Кам'янс ької ради від 15.12.2010 року про продовження терміну дії до говору, договір оренди зем лі від 16.12.2010 року, господарськ ий суд,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до су ду з позовом про визнання права власності на самочин но збудоване нерухоме майн о, а саме: склад з підсобним и приміщеннями та полірува льним цехом площею 475,8 м./кв. (лі т. А), оконтовочний цех площею 65 м/кв. (літ.Б), фрезерувальний цех та операторна площею 66,6 м /кв. (літ. В), що розташовані по АДРЕСА_2, Житомирського району.

В обгрунтування заявлени х вимог позивач зазначає, що вказані об'єкти є самочи нним будівництвом. Вказаним будівництвом не порушено права інших осіб, суміжних землекористувачів. На дани й час відповідно до рішенн я Кам'янської сільської рад и від 15.12.2010 року з відповіда чем укладено договір оренд и землі від 16.12.2010 року, відпо відно до якого відповідачу надано земельну ділянку д ля обслуговування цеху по обробці каменю та виробів з граніту.

Представник відповідача у судовому засіданні позов ні вимоги визнав та поясни в, що дійсно відповідачем з дійснено самочинне будівн ицтво на території Кам'янсь кої сільської ради. Рішення м Кам'янської сільської ра ди від 15.12.2010 продовжено терм ін дії договору оренди зе мельної ділянки, на якій сам очинно збудовано нерухоме майно та укладено договір від 16.12.2010 року про оренду зе млі.

Перевіривши доводи сторі н господарський суд дійшов висновку, що позов підляга є задоволенню на підставі наступного.

Необхідність прийняття за кінчених будівництвом об'єкт ів в експлуатацію в порядку, в становленому Кабінетом Міні стрів України (постанова Каб інету Міністрів України "Про Порядок прийняття в експлуа тацію закінчених будівництв ом об'єктів" від 22 вересня 2004 рок у № 1243) передбачена частиною 3 с татті 18 Закону України "Про ос нови містобудування".

Згідно з абзацами 1,2 пункту 2 статті 331 ЦК України право вла сності на новостворене нерух оме майно (житлові будинки, бу дівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівниц тва (створення майна). Якщо дог овором або законом передбаче но прийняття нерухомого майн а до експлуатації, право влас ності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Поняття самочинного будів ництва, а також правові підст ави та умови визнання права в ласності на самочинно збудов ане нерухоме майно визначені в статті 376 Цивільного кодекс у України, яка є спеціальною в регулюванні спірних правові дносин, оскільки унормовує в ідносини, що виникають у тих в ипадках, коли вимоги закону т а інших правових актів при ст воренні нової речі (самочинн ому будівництві) були поруше ні.

Відповідно до пунктів 1-5 ста тті 376 Цивільного кодексу Укра їни житловий будинок, будівл я, споруда, інше нерухоме майн о вважаються самочинним буді вництвом, якщо вони збудован і або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належно го дозволу чи належно затвер дженого проекту, або з істотн ими порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здій снила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майн а, не набуває права власності на нього. Право власності на с амочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням с уду визнане за особою, яка зді йснила самочинне будівництв о на земельній ділянці, що не б ула їй відведена для цієї мет и, за умови надання земельної ділянки у встановленому пор ядку особі під уже збудоване нерухоме майно. Якщо власник (користувач) земельної ділян ки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснил а (здійснює) самочинне будівн ицтво на його земельній діля нці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає зн есенню особою, яка здійснила (здійснює) самочинне будівни цтво, або за її рахунок. На вим огу власника (користувача) зе мельної ділянки суд може виз нати за ним право власності н а нерухоме майно, яке самочин но збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Згідно зі статтею 29 Закону У країни "Про планування і забу дову територій" здійснення б удівельних робіт на об'єктах містобудування без дозволу на виконання будівельних роб іт або його переадресації, а т акож здійснення не зазначени х у дозволі будівельних робі т вважається самовільним буд івництвом і тягне за собою ві дповідальність згідно із зак онодавством.

Пунктом "б" статті 80 та частин и 1 статті 83 Земельного кодекс у України, суб'єктами права вл асності на землю є територіа льні громади, які реалізують це право безпосередньо або ч ерез органи місцевого самовр ядування.

Статтею 60 Закону України "Пр о місцеве самоврядування в У країні", зокрема, передбачено , що право комунальної власно сті на землю належить терито ріальним громадам сіл, селищ , міст, районів у містах. Орган и місцевого самоврядування в ід імені та в інтересах терит оріальних громад відповідно до закону здійснюють правом очності щодо володіння, кори стування та розпорядження об 'єктами права комунальної вл асності.

Відповідно до підпунктів "а ", "є" статті 12 Земельного кодекс у України до повноважень сам е сільських, селищних, міськи х рад у галузі земельних відн осин на території сіл, селищ, м іст належить розпорядження з емлями територіальних грома д, здійснення контролю за вик ористанням та охороною земел ь комунальної власності, дод ержання земельного та еколог ічного законодавства.

Пунктом 12 Перехідних положе нь Земельного кодексу Україн и передбачено, що до розмежув ання земель державної та ком унальної власності повноваж ення щодо розпорядження земл ями (крім земель, переданих у п риватну власність, та земель , зазначених в абзаці третьом у цього пункту) в межах населе них пунктів здійснюють відпо відні сільські, селищні, місь кі ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи в иконавчої влади.

Як встановлено судом, ріш енням Кам'янської сільсько ї ради від 15.12.2010 року продовже но відповідачу термін дії договору оренди земельної ділянки до 5 років для обсл уговування цеху по обробці каменю та виробів з граніт у.

На виконання рішення Кам' янської сільської ради, а та кож погодження управління держкомзему у Житомирськом у районі, щодо складання д окументів на посвідчення п рава на земельну ділянку, 16. 12.2010 року укладено договір ор енди земельної ділянки площ ею 0,1017 га. для обслуговування цеху по обробці каменю та виробів з граніту.

Кам'янська сільська рада листом від 05.01.2011 року повідом ила суд, що земельна ділянк а, яка відведена позивачу, в икористовується за признач енням, а саме: на ній розміщ ено склад з підсобними при міщеннями та полірувальним цехом, оконтовочний та фре зерувальний цехи, операторн а. Самочинним будівництвом не порушено права суміжних землекористувачів.

Згідно висновку № 123/12 будіве льно - технічної експертизи від 21.12.2010 року, самочинно збу довані об'єкти нерухомості відповідають державним та будівельним нормам та при датні для використання за цільовим призначенням.

Враховуючи, що відповідач Кам'янська сільська рада в изнає позовні вимоги та на дано земельну ділянку пози вачу у встановленому закон ом порядку під уже збудов ане нерухоме майно, суд дій шов висновку, що позов підл ягає задоволенню. Суд визна є за позивачем право власн ості на склад з підсобним и приміщеннями та полірувал ьним цехом площею 475,8 м/кв (літ .А), оконтовочний цех площею 65 м/кв. (літ.Б), фрезерувальний ц ех та операторну площею 66, 6 м/к в (літ.В), що розташовані по АДРЕСА_2, Житомирського ра йону, Житомирської області.

Відповідно до вимог ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на позивача.

Керуючись ст. 49, 82-85 ГПК Украї ни, господарський суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати за фізичною особ ою приватним підприємцем ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ідент. н омер НОМЕР_1) право власно сті на самочинно збудован і об'єкти нерухомості, а са ме: склад з підсобними примі щеннями та полірувальним це хом площею 475,8 м/кв (літ.А), оконт овочний цех площею 65 м/кв. (літ . Б), фрезерувальний цех та оп ераторну площею 66,6м/кв. (літ.В), що розташовані по АДРЕСА _2 Житомирського району, Жи томирської області.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку п одання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апе ляційної скарги рішення, якщ о його не скасовано, набира є законної сили після розгл яду справи апеляційним госпо дарським судом.

Суддя Давидюк В.К.

Дат а підписання рішення " 31 " 01 " 2011 "

Віддрукувати:

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення27.01.2011
Оприлюднено03.02.2011
Номер документу13591713
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/203-нм

Ухвала від 28.12.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Рішення від 27.01.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні